גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחות חברות הנדל"ן המניב מנפצים את התחזיות הפסימיות: "רואים שוק עבודה חזק מאוד"

הדוחות למחצית הראשונה של 2022 מעידים כי הענף מתמודד היטב, עד כה, עם התעוררות האינפלציה ועם העלאות הריבית שבאו בעקבותיה ● דודו זבידה, מנכ"ל מבנה נדל"ן: "רק אם נראה אבטלה עולה במגמה עקבית ומהירה, אז יכולה להיווצר בעיה - הגלישה למיתון שכולם מפחדים ממנה"

דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר
דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר

חברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל מספקות תוצאות כספיות חזקות למחצית הראשונה של 2022, המעידות כי הענף מתמודד היטב, עד כה, עם התעוררות האינפלציה והעלאות הריבית שבאו בעקבותיה. למרות חששות מוקדמים מפני ירידה בשווי הנכסים בשל עליית הריבית במשק, הביאה האינפלציה דווקא לעלייה בשווי הנכסים של החברות הגדולות, לאור הצמדת ההכנסות מהשכרה למדד המחירים לצרכן.

שלוש חברות נדל"ן מניב מובילות שמרכז עסקיהן בישראל, פרסמו ביום ב' תוצאות כספיות שהעידו הן על המשך הצמיחה בפרמטרים התפעוליים והן על רווחי שיערוך גבוהים ביותר, בין השאר בזכות האינפלציה. כך למשל, אצל ענקית הקניונים מליסרון, צמח הרווח הנקי במחצית הראשונה ב-63% ל-796 מיליון שקל, בעוד שאצל מבנה נדל"ן עלה הרווח הנקי בתקופה זו ב-75% ל-683 מיליון שקל.

גם אצל ריט 1  נרשמה במחצית הראשונה צמיחה חדה של 125% ברווח הנקי לרמה של 297 מיליון שקל. אל השלוש הללו אפשר לצרף גם את חברת גב-ים, שדיווחה לפני כשבועיים על צמיחה של 38.5% ברווח הנקי במחצית הראשונה ל-637 מיליון שקל. המשותף לצמיחה זו בכל החברות הוא הכנסות גבוהות מרווחי שיערוך, אולם כולן גם מדווחות על עלייה בפדיונות, בדמי השכירות בחוזים חדשים ועל תפוסה מלאה בנכסים.

גב-ים, שפרסמה כאמור את תוצאותיה כבר לפני שבועיים, רשמה במחצית הראשונה הכנסות מעליית שווי הוגן של נדל"ן להשקעה בסך של 845 מיליון שקל, המשקפות עלייה של 48% ביחס להיקף ההכנסות מעליית שווי שנרשמו במצית הראשונה של 2021. על-פי נתוני גב-ים, העלייה במדד המחירים לצרכן תרמה במחצית הראשונה של 2022 כ-40% מסך ההכנסות שנרשמו מעליית שווי בנכסים.

 

עם עליית המדד עולות גם ההכנסות 

גם אצל מליסרון נרשמה מגמה דומה - החברה הציגה במחצית הראשונה עליית ערך (נטו) של נדל"ן להשקעה בסך של 820 מיליון שקל, פי 2.3 בהשוואה למחצית המקבילה. עיקר העלייה בסך של 500 מיליון שקל נרשמה כתוצאה מעליית מדד המחירים לצרכן, כאשר יתרת הסכום משויכת לעלייה בהכנסות הריאליות מנכסים מסוימים ולהתקדמות השיווק והבנייה של פרויקטים בבנייה.

מליסרון, שבשליטת ליאורה עופר, מסבירה כי כל הסכמי השכירות שלה צמודים למדד המחירים לצרכן וכ-84% מהלוואות החברה צמודות למדד זה. כך שבעת עליית המדד עולות ההכנסות בהתאם ומובילות מצידן לעלייה בשווי הנכסים, ובמקביל עולות גם הוצאות המימון.

אצל מליסרון התבטא עניין זה במחצית הראשונה בעלייה של 27% ברווח הגולמי מהשכרת נכסים ל-595 מיליון שקל (תוספת של 126 מיליון שקל). מנגד, נרשמה תוספת של 138 מיליון שקל בהוצאות המימון כתוצאה מעליית המדד בתקופה זו.

מליסרון , בניהולו של אופיר שריד, גם מעידה כי הפדיונות בקניונים שלה עלו ברבעון השני של 2022 בכ-8% לעומת התקופה המקבילה ב-2019 (טרום השפעות הקורונה), וכי המגמה החיובית ממשיכה גם ברבעון השלישי של השנה.

מבנה נדל"ן , בניהולו של דודו זבידה, הדגישה כי ה-NOI (רווח גולמי מפעילות השכרה) מנכסים זהים בישראל צמח ברבעון השני ב-9% ל-168 מיליון שקל, הודות לעלייה החדה בשיעורי התפוסה, עלייה בדמי השכירות הריאליים, והשפעת עליית המדד.

"רוב החברות לא ממונפות בטירוף"

לדברי זבידה, "הדוחות של מבנה ושל חברות אחרות בענף טובים. האינפלציה מצד אחד יוצרת הוצאות מימון משמעותיות יותר אבל מצד שני מסייעת בהגדלת ההכנסות, שזה גם מקלקל אבל גם תומך. רוב החברות לא ממונפות בטירוף ונכנסו לשינוי הזה מאוד ערוכות", הוא אומר.

המימון אומנם התייקר, אבל לא באופן שמשפיע בינתיים על שווי הנכסים, שממשיך לעלות.

"נכון. הוא עולה מכמה פרמטרים, כאשר כל אחד הוא אינדיבידואלי. קודם כל כתוצאה מדמי השכירות שעולים בגלל המדד. חוץ מזה צריך לזכור שה-CAP RATE (שיעור היוון ההכנסות העתידיות, ע"כ), לא ירד דרמטית בעשור האחרון והוא נע כיום מ- 5% אצל האגרסיביים ביותר ועד 7%.

"אנחנו למשל נמצאים בשיעור היוון ממוצע של 6.95%, ככה שעדיין המרווח הוא דרמטי, כי אנחנו עדיין מגייסים בריבית ארוכה של 1.6%-1.7% צמודה למדד. אגב, הריבית הזאת אפילו יותר נמוכה מהריבית הממוצעת על החוב הקיים שלנו היום, שהיא סביב 1.9% (בתוספת מדד).

"ככה שגם אחרי עליית הריבית אנחנו עדיין במצב של רווח תזרימי עתידי, אם נמחזר מחר חוב ישן. בנוסף לכך, מול התשואה על הנכס אנחנו יושבים על פער של כמעט 5%, שזה פער דרמטי".

אז אנחנו לא צפויים להערכתך לראות שיערוכים שליליים ברבעונים הקרובים, כל עוד לא נראה תנועת ריבית מאוד חדה כלפי מעלה.

"נכון. אני חושב שעכשיו צריך להתייחס לכמה דברים - הראשון הוא שאם המצב ותנועות הריבית ימשיכו ככה, אנחנו לא צפויים לראות שיערוכים שליליים, אבל זה עדיין תלוי באופן פרטני לכל נכס ונכס.

"אלמנט שצריך להביא בחשבון הוא דמי השכירות, ואם הם נמצאים ברף הסביר ושיעורי התשואה נמצאים ברף שבו אנו נמצאים היום, אני לא רואה מגמה של ירידה בשווי נכסים ברבעונים הקרובים.

"מתחילת השנה אנחנו אומרים, שכל עוד אין פה דרמה ענקית בריבית או בשוק העבודה, אני לא רואה את השינוי. האינדיקטור הכי גדול הוא לטעמי שוק העבודה, ככה שאם נראה אבטלה עולה במגמה עקבית ומהירה, אז יכולה להיווצר בעיה - הגלישה למיתון שכולם מפחדים ממנה. אבל כרגע אנחנו רואים שוק עבודה חזק מאוד. יש חוסר בידיים עובדות ומרגישים את זה בכל סקטור, גם אצלנו. מה גם שהאינפלציה קשורה לתופעות הלוואי של הקורונה ואני מאמין שהדברים יסתדרו".

אז הירידות בשוק המניות וגם בסקטור שלכם בחצי השנה הראשונה היו מוגזמות?

"כשיש ירידות הן תופסות את כולם, אבל בטווח הארוך אני חושב שתיווצר דיפרנציאציה מסוימת. המצב החדש יצר חוסר ודאות, אבל ככל שיוצאים הדוחות של החברות אז בתוך 1-3 רבעונים אנשים יוכלו לקבל ודאות מסוימת, וניתן יהיה לתמחר ענפים ספציפיים בהסתכלות קדימה".

**** גילוי מלא: למשפחת בר און, מבעלות השליטה בגלובס, מניות מיעוט בחברה הציבורית "מבנה"

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו