גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רציתם 2.6 מיליון שקל? החזרי הוצאות משפט לא עומדים בציפיות

תקנות סדר הדין מ־2021 קבעו כי יש לחייב בהוצאות בתום כל דיון בבקשה ● עורכי דין מספרים כי למרות שחל שיפור, בעיקר בהליכי הביניים, המצב רחוק מלמנוע הליכי סרק ● רק לעתים רחוקות הסכומים אכן מכסים את ההוצאות, וכך גם מי שמנצחים יוצאים מופסדים

למה שופטים מתעקשים שלא להטיל הוצאות משפט מספקות / צילום: Shutterstock, New Africa
למה שופטים מתעקשים שלא להטיל הוצאות משפט מספקות / צילום: Shutterstock, New Africa

מה גובה ההוצאות שקיבלה תובעת שניצחה בבית המשפט את מי שמכר לה דירה וגרם לה לנזקים, לאחר הליך שנמשך שמונה שנים? שופטת בית משפט השלום בפתח תקווה ניצה שעשוע פסקה לטובת החברה התובעת הוצאות משפט בסך 30 אלף שקל. הסכום רחוק מלשקף את גובה שכר־טרחת עורכי הדין, שהגיע למאות אלפי שקלים.

לשם השוואה, בהליך אחר שהתקיים השנה, השופטת לימור ביבי מבית המשפט המחוזי בתל אביב, פסקה 50 אלף שקל במסגרת תביעה של יזם נדל"ן למחיקת הערת אזהרה. ההליך הזה הסתיים לאחר דיון אחד של קדם משפט, אבל גם במקרה זה, לא מדובר בשכר־הטרחה האמיתי ששילם הצד הזוכה לעורך דינו.

 

מקרים אלה מדגימים את חוסר הוודאות ששורר בשוק לגבי גובה פסיקת ההוצאות, ואיך צדדים שמגיעים לכותלי בית המשפט יוצאים מופסדים - גם כאשר הם מנצחים. סוגית ההוצאות מעסיקה את מערכת המשפט - שופטים, עורכי דין ולקוחות, ובינואר 2021 נרשמה קפיצת דרך בתחום. תקנות סדר הדין החדשות שנכנסו אז לתוקף קבעו כי הכלל הוא שיש לחייב צד בהוצאות בתום כל דיון בבקשה, כאשר רק מטעמים מיוחדים לא ייפסקו הוצאות.

"אין סנקציה ראויה לתביעות סרק"

אבל עורכי דין מספרים כי למרות השינוי בתקנות, ולמרות שחל שיפור - בעיקר בהליכי הביניים - המצב עדיין רחוק מלסייע ליעילות מערכת המשפט. בסופו של יום, כאשר נכנסים להליך משפטי, הצדדים כמעט תמיד ייצאו בחסר. גם אם זכו בהליך. בתי המשפט כמעט ולא פוסקים "הוצאות בעין", כאלה שמכסות את שכר־הטרחה וההוצאות האמיתיות של הצדדים."לא פעם בעלי דין גוררים להליך משפטי, למרות שטענותיהם חלשות. אין סנקציה ראויה לתביעות סרק ללא אחיזה", אמר עו"ד עוז כהן־קורן, ראש מחלקת הליטיגציה במשרד בוסי, נגבי, אביאני, כהן, איל. לדבריו, עורכי הדין יודעים שהם לא יחויבו בהוצאות ריאליות: "חיוב בהוצאות ריאליות הוא כלי משמעותי לצמצום הליכי סרק רבים הננקטים בהיעדר מורא מעלותם הריאלית לצד שכנגד". 

עו''ד עוז כהן־קורן / צילום: עופר ריבק

התקנות קובעות "הוצאות סבירות והוגנת", לצד תשלום "בעין" - כאמור, בהיקף האמיתי אותו הוציא בעל הדין. מטרת התקנות היא ליצור ודאות ולגרום לצדדים לא לבזבז את זמנם היקר מאוד של שופטי ישראל בבקשות לא מוצדקות.

שינוי במגמה: הטלת הוצאות בהליכי ביניים

אם מסתכלים על המצב במדינות אחרות רואים כי מדובר בנושא המשתנה ממקום למקום. בשיטה האמריקאית אין כמעט פסיקת הוצאות, מתוך מחשבה שאלה ימנעו מאנשים ללא אמצעים לתבוע. אנגליה נמצאת בקיצוניות השנייה - בתי המשפט פוסקים הוצאות ריאליות לפי פירוט הוצאות. בישראל כל שופט פוסק לפי תפיסת עולמו, ומעולם לא נעשה סדר בנושא על־ידי בית המשפט העליון, אבל במרבית המקרים ההוצאות שפוסקים הן לא ריאליות.

בשטח מדווחים עורכי דין כי ניכר שינוי בהליכי ביניים (בקשות המוגשות במהלך ההליך) ושופטים פוסקים סכומים של כמה אלפי שקלים על כל בקשה - מה שעשוי להוביל לאפקט חינוכי על הצדדים שלא להגיש בקשות חסרות סיכוי. כך למשל, השופט עזריה אלקלעי מבית משפט השלום בתל אביב פסק הוצאות בגובה 2,500 שקל על תובע שהגיש בקשה לזימון עדים שלא במועד, במסגרת תביעה שעניינה הסכם שכירות. אלקלעי קבע כי עדותם לא רלוונטית למחלוקת.

הוצאות שרחוקות מלהיות ריאליות

לצד השינוי המורגש, גובה ההוצאות הנפסקות בסיום ההליכים נותר לא ריאלי. שכר־טרחה על הליך משפטי המתנהל שנים עשוי להגיע למאות אלפי שקלים, אך הסכומים שנפסקים מכסים, לרוב, אחוז קטן מאוד מההוצאות. אחד התיקים החריגים בהם נפסקו הוצאות גבוהות היה בתיק לענייני משפחה שנוהל על־ידי משרד ברנע ג'פה לנדה. בשנה שעברה פסק השופט שמואל בר־יוסף הוצאות ריאליות בסך 2.6 מיליון שקל ללקוח שנפסק כי עליו לשלם לצד הזוכה כ־50 מיליון שקל. הסיבה להוצאות החריגות הייתה ריבוי הגשת בקשות במהלך ניהול ההליך, 150 החלטות ו־21 דיונים, מהם שמונה דיוני הוכחות. בית המשפט גם התחשב בכך ששני הצדדים לא היו דלי אמצעים ויוצגו על־ידי משרדי עורכי דין מן השורה הראשונה.

עורכי דין בתחום המסחרי־אזרחי אומרים כי המגמה לפסוק הוצאות בהליכי ביניים חיובית וחשובה אך מדובר בצעד קטן. "יישום התקנות חסר ביותר", אמר עו"ד בוקי כצמן ממשרד AYR - עמר רייטר ז’אן שוכטוביץ ושות'. לדבריו, "פסיקת הוצאות ריאליות היא כלי חשוב ומרכזי להילחם בעומס. הרבה יותר ממספר העמודים. דווקא עניין זה נדחק לשוליים. הקטנת העומס מחייבת יישום דווקני ומלא של ההוראות החשובות בנוגע להוצאות".  

עו''ד בוקי כצמן / צילום: יח''צ

עו"ד ירון קוסטליץ הוסיף כי "יש חשיבות רבה להטיל הוצאות ריאליות התואמות את הסכומים שהצדדים הוציאו. השינוי בהוצאות ביניים בטל בשישים מול ההוצאות שבעל הדין נושא בהן בפועל". 

עו''ד ירון קוסטליץ / צילום: איל יצהר

פערים בין בתי משפט שונים ברחבי הארץ

מנכ"לית התנועה לחופש המידע, רחלי אדרי, סיפרה על פערים בין בתי המשפט ביחס לפסיקת הוצאות. לדבריה, בירושלים ההוצאות על עתירות חופש מידע נעות בין 3,000 שקל לבין 4,000 שקל, ואילו בתל אביב מגיעות ההוצאות ל־9,000 שקל ובמקרה חריג גם ל־20,000 שקל. "במחוז דרום ההוצאות הן הנמוכות ביותר, במחוז תל אביב הגבוהות ביותר ובירושלים, שם מתנהלות רוב העתירות, ההוצאות שנפסקות הן פחות מהמינימום המומלץ לפי לשכת עורכי הדין", אמרה אדרי, שהוסיפה כי "ההוצאות הנמוכות לרשויות לא יוצרות כל הרתעה ביחס להפרות השיטתיות של הרשויות בישראל שפשוט לא נותנות מענה".  

רחלי-אדרי חולתא / צילום: איל יצהר

בשנת 2015 ערכה הרשות השופטת מחקר על היקף ההוצאות הנפסקות אך מאז לא נערך מחקר עדכני.

מהרשות השופטת נמסר: "פסיקת הוצאות נתונה לשיקול־דעת שיפוטי בהתאם להוראות הדין. בנוסף, תקנות סדר הדין האזרחי החדשות כוללות מספר סעיפים העוסקים בנושא פסיקת ההוצאות על־ידי בית המשפט". 

עוד כתבות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

אילוסטרציה: Shutterstock

"חייבים הסכם ממון": טלטלה בעקבות התקדים לגבי נכסים מלפני הנישואים

אחרי שבית המשפט העליון קבע כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים, מומחיות לדיני משפחה מזהות שינוי דרמטי ● בעוד שחלקן סבורות כי מדובר בפריצת דרך לטובת שוויון במשפחה, אחרות מתריעות כי "אין יותר חסינות" לשום נכס

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק מגייסת 10 מיליארד דולר בחוב ובהון עצמי

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים