גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהילדות במצרים דרך הכסף הגדול ועד להשקעות האימפקט: שיחה עם סר רונלד כהן

סר רונלד כהן הוא אבי ההון-סיכון באנגליה ומייסד קרן אייפקס ● אבל בגיל 60 הוא עזב הכל ועבר להתמקד בהשקעות אימפקט, כשאף אחד מסביב לא הבין על מה הוא מדבר ● עכשיו הוא מסביר איך מודדים השפעה על העולם, ומבטיח: "מי שיעשה טוב, גם ירוויח יותר" ● חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה עם ערן גפן. ראיון עם סר רונלד כהן / צילום: איל יצהר, מנחם רייס
חצי שעה של השראה עם ערן גפן. ראיון עם סר רונלד כהן / צילום: איל יצהר, מנחם רייס

חצי שעה של השראה עם ערן גפן · סר רונלד כהן | מייסד אייפקס: תעשה טוב לעולם ותרוויח יותר

 

ערן גפן, מנכ"ל G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי, בשיחה עם סר רונלד כהן

החלטתי להזמין את סר רונלד כהן להתארח בפודקאסט שלי, דווקא בגלל שהוא שונה מרוב האורחים שלי. הוא גם שונה מהטייפקאסט של המנכ"לים והמנכ"ליות שיוצא לי לעבוד איתם ביומיום. קודם כל, יש לו תואר אצולה ממלכת אנגליה, אבל יותר חשוב - יש לו תפיסת עולם שונה.

רוב המנהלים ובעלי החברות רוצים לדעת איך לייצר צמיחה, צמיחה וצמיחה, כזו שתייצר ערך לבעלי המניות, לעובדים וללקוחות. אבל כהן מכניס למשוואה את האימפקט החיובי על העולם. וזה לא שהוא איזה היפי מחבק עצים, מדובר באיש אמיד ביותר שהביא את השקעות ההון־סיכון מארה"ב לאנגליה, ייסד את קרן אייפקס, בנה הון משמעותי בעשר אצבעות והמציא את תחום השקעות האימפקט.

אבל סביב גיל 60 משהו קרה לו, והוא הבין שאין סתירה בין צמיחה ויצירת ערך לבין השפעה לטובה, אלא להפך. והצלחתי אפילו לחלץ ממנו הבטחה, כאיש שמבין בעסקים והשקעות, שמי שיקים היום עסק שתורם לעולם - סיכויי ההצלחה שלו טובים יותר.

רגע, אז לקרוא לך סר כאילו?
"אתה יכול לקרוא לי רוני".

נתחיל ברשמי, סר רונלד כהן. איך בעצם נהיית סר?
"באנגליה, אם עשית משהו משמעותי בתחום מסוים או בשביל המדינה, אתה מקבל את התואר. אני הייתי חלק מהקמת תחום ההון סיכון ולכן קיבלתי תואר אבירות ב־2001".

מהמלכה, עם החרב וכל זה?
"עם חרב־חרב, משני הצדדים. חייבים להיזהר".

אתה בעצם ייסדת את קרן אייפקס, שעוד נחזור אליה, אבל מה שמעניין זה שהיה לך משבר גיל 60 ואז החלטת להחזיר את השותפות שלך לשותפים האחרים - וללכת לעשות משהו לטובת העולם. קצת כמו הנזיר שמכר את הפרארי שלו.
"לא הייתי מתאר את זה כמשבר, כל החיים רציתי גם לעשות טוב וגם להרוויח. אולי זה קשור לזה שגדלתי במצרים, בקהיר, וכשהייתי בן 12 ההורים שלי איבדו הכל ועזבנו כפליטים".

מה הזיכרון הכי משמעותי שלך מחוויית הפליטות?
"שהיה לי אוסף בולים ופחדתי שיקחו לי אותו במכס".

זה היה בעצם כל רכושך.
"נכון. עזבנו עם מזוודה אחת".

ובמצרים הייתם מבוססים?
"לאבא שלי היה משרד של יבוא ויצוא. לא היינו עשירים, אבל חיינו יפה מאוד".

אז פתאום הבנת מה זה מחסור.
"בדיעבד אני זוכר שההורים שלי עשו מאמץ שאנחנו לא נרגיש שום לחץ. אמנם גרנו בדירה קטנה והלכתי לבית ספר ציבורי ולא היה הרבה כסף, אבל רק בגיל 16-17 הבנתי שהיתה אז תקופה קשה".

כלומר הם הצליחו להסוות לך את זה.
"כן, הם הפכו הכל לאתגר חיובי. הגעת לאנגליה, יש לך הזדמנות ללמוד שפה חדשה. אבא שלי למשל אמר למנהל בית הספר, שאם הוא יקבל אותי אני אהיה הראשון בכיתה. כששמעתי את זה הבנתי שיש עליי אחריות לא לאכזב את ההורים שלי, אז עבדתי קשה ובאמת הגעתי להיות הראשון בכיתה. והיה לי גם מזל - היה שם מורה שקראו לו ריצ'רד, שהאמין בי ואמר לי שאני חייב להתקבל לאוקספורד. עכשיו, מבית הספר ההוא אף אחד לא הלך לאוקספורד. הוא אמר לי שהוא ילמד אותי, ואכן כך היה. עברתי את כל הבחינות בהצטיינות".

מדהים, והוא עשה את זה וולונטרית.
"שנים חיפשתי אותו אחרי שעזבתי את בית הספר. אחרי 40 שנה מצאתי אותו בעיר קטנה באנגליה וביקרתי אותו. כמה שנים עוד היינו בקשר".

מה הוא אמר כשבאת?
"הוא אמר לי שהפתעתי אותו, שהוא רגיל להיות בסוף התור".

אולי בגלל זה הוא בחר בך, כי גם אתה היית קצת בסוף התור והוא ראה שיש פוטנציאל. זה קצת פריבילגי להגיד, עכשיו כשיש לי אני אדאג לעולם. אבל זה הרבה יותר מרשים שמישהו שאין לו, שהוא בעצמו בסוף התור, עדיין משקיע אנרגיה במישהו אחר.
"זה נכון. אני גם רציתי לעזור כי עזרו לי. אחר כך הגעתי לאוקספורד ולמדתי פילוסופיה, פוליטיקה וכלכלה, וגם הייתי נשיא מועדון הדיבייט".

ואיך משם הגעת לאייפקס?
"לא ידעתי איך להרוויח מהלימודים שלי, אז אבא שלי שאל, למה שלא תלך ללמוד בהרווארד ביזנס סקול? קיבלתי מלגה, ובמסגרתה הייתה לי אחריות להביא לאנגליה משהו בעל ערך אחרי הלימודים".

סוג של אימפקט, רמז מטרים.
"ואז חזרתי עם הרעיון של יזמות בהון סיכון, ונכנסתי לתחום".

לפני זה לא היה באירופה בכלל המודל הזה של הון סיכון וסטארט־אפים.
"לא היו יזמים. חשבו אז שאפשר להצליח רק בארה"ב".

בוא ננסה להבין במה שונה המודל הזה מאחרים. בגדול, משקיעים בחברה שהיא מונעת טכנולוגיה, בדרך כלל בצוות קטן מאוד. אבל איך לפני כן היו משקיעים ביזמים?
"לפני ההון סיכון היית הולך לדודה העשירה שלך ומבקש ממנה כסף כדי להקים חברה".

עכשיו אני אעשה לך קצת עוול על החיים, נעשה פאסט פורוורד לגיל 60. הקרן מצליחה, נכון? כמה היא מגלגלת?
"מיליארדים".

ואתה שותף, יושב טוב, החיים נוחים, יש מוניטין. ואז משהו גורם לך לחפש שינוי. מה קורה שם?
"מה שקורה זה שתמיד חשבתי שיש לי דרך ההון סיכון יכולת לצמצם פערים בין עשירים לפחות עשירים".

והאמנת בזה?
"בטח, כי נתקלתי באנשים שבאו מחברות חלשות והצליחו בגדול, וגם הסביבה שלהם התעשרה".

אני מבין, אבל אני עובד עם הרבה מנכ"לים שמספרים לעצמם איזשהו סיפור על משהו חיובי במה שהם עושים, אבל בסוף מה שמניע אותם זה כסף. בסוף זאת הייתה קודם כל חברה עסקית, והרצון לעשות כסף קשור לילדות, לאבא שלך וכל זה.
"באוקספורד העולם היה אז מאוד אידיאליסטי. אלה היו שנות השישים, Flower Power, קמפיינים נגד האטום. האמת היא שכשהקמתי את אייפקס המטרה שלי הייתה לעשות טוב ולהרוויח כסף באותו זמן".

בסדר הזה?
"כן. דרך הון סיכון יכולתי לתרום מקומות עבודה בתקופה שהיו באנגליה יותר משלושה מיליון מובטלים, אבל מה שראיתי זה שעזרתי להגדיל את הפערים בין העשירים לפחות עשירים. אלה שנולדו במשפחות מרקע חלש נשארו תקועים שם. אז בגיל 60 החלטתי שאקדיש את החיים שלי למשהו יותר חשוב מכסף. לא רציתי שעל המצבה שלי יכתבו 'הרוויח 30% בכל שנה'. אולי זה שהייתי פליט השפיע עליי".

אז יצאת מהקרן, ומה אז?
"השאלה היתה איך לחבר את עולם ההשקעות לאנשים שרוצים לשפר, ליזמים חברתיים. לעשות הון סיכון עם פילנתרופיה".

רגע, מה עם המניות שלך באייפקס?
"בניתי חקיקה לארגון, שכל אחד שעוזב בגיל 60 חייב לתרום אחר כך כמה שהוא או היא יכולה, והמניות יימכרו לשותפים הנשארים בתוך שמונה שנים".

מתי בנית את החוק הזה?
"בין גיל 53 ל־60. זה לא רק לעצמי, זה לכולם. רציתי שהחברה תצליח לאורך זמן. השנה אייפקס בת 50, בלי החוק הזה היא היתה נראית אחרת".

אז מה הדבר הראשון שעשית?
"ב־2005 הובלתי כוח משימה, לאתר חשבונות רדומים בבנקים כדי להוציא את הכסף ששייך לאנשים שנעלמו ולהשתמש בו למטרות חברתיות. בסוף קיבלתי מממשלת אנגליה 400 מיליון ליש"ט מהכספים האלה. ב־2007, אחרי שהבנתי שהכסף ישוחרר, הקמתי את Social Finance - חברה שמנפיקה אגרות חוב חברתיות, Social Impact Bonds, כלומר אפשרויות להשקעה בפרויקטים חברתיים מדידים, שגם מניבות למשקיעים החזר כספי מהמדינה או מגוף פילנתרופי במקרה שהפרויקט מצליח. גייסתי חברים פילנתרופים לתרום כסף כמוני, ובתוך שלוש שנים היינו 18 איש במרתף של המשרד שלי בפורטון פלייס בלונדון. באנגליה אנחנו מקימים סטארט־אפים במרתפים, אין לנו מוסכים".

זה מבחינתך מודל אימפקט?
"מה שאגרת החוב החברתית הזאת עושה זה לגרום לנו, כשאנחנו משקיעים, לשקול לא רק את הסיכון והרווח, אלא את הסיכון, הרווח והאימפקט. אגרת החוב החברתית יצרה את היכולת למדוד אימפקט במדויק - כי איך הממשלה או גוף פילנתרופי יכולים לשלם על תוצאות חברתיות אם הן לא מדידות?".

אוקיי.
"והיום ה־SEC, רשות ניירות ערך האמריקאית, מציעה שכל חברה תוציא כל שנה, לצד הריבית שלה, את כל האימפקטים הסביבתיים שלה".

זה מטורף.
"נכון. וזה קורה גם מחוץ לארה"ב. מי שדוחף אותנו לכיוון הזה זה יזמים ומשקיעים".

תן לי לראות אם הבנתי. אתה מגיע מהעולם הפיננסי, אתה מבין מה זו השקעה ומה זו תוצאה ואיך דברים עובדים. אז אמרת, אם ניישם את הידע הזה על העולם, נוכל לשפר אותו לטובה. ניישם את מודל ההון סיכון אחד לאחד, ואחר כך עלית עוד מדרגה לרמה של בנק השקעות, ולמודל האג"ח היותר מתקדם. אז אם בהתחלה הבאת את התפיסות העסקיות הפיננסיות לעולם החברתי והציבורי, עכשיו אתה עושה הפוך - מביא את אמות המידה הציבוריות אל החברות. עד כאן הבנתי נכון?
"מצוין".

אוקיי, ואיך הגיבו אליך בהתחלה?
"חשבו שאני מטורף. לא הבינו על מה אני מדבר, סיכון, רווח ואימפקט. ראיתי שצעירים לא רוצים לקנות מוצרים של חברות שעושות רע. המגמה היתה שם, היו חסרים הכלים. והכלי הכי חשוב זה המדידה של האימפקט והערכת השווי של האימפקט".

זה הגיים צ'יינג'ר.
"נכון ואז הקדשתי את המאמצים שלי למציאת התשובות האלה. ואז לפני שלוש שנים דיברתי עם פרופסור לחשבונאות שפגשתי בהרווארד ביזנס סקול, ושאלתי אותו אם הוא חושב שאפשר לנתח אימפקט מבחינה פיננסית. אמר לי, בטח. אז אמרתי אוקיי, בוא נעשה את זה. ועכשיו הוצאנו לאור את דוח האימפקט הסביבתי והחברתי של אלפי חברות".

איך מודדים אימפקט?
"כמו בחשבונאות. אנשים לא מבינים שבשנות השלושים כל חברה יכלה ליצור את העקרונות החשבונאיים שלה ולמדוד לפיהם את הרווח שלה. רק אחרי הנפילה בבורסה של 1929, הבינו שהם לא באמת מבינים מה הרווח שהחברה עושה. אז אחרי ארבע שנים הגיעו ה־Generally Accepted Accounting Principles".

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

כלומר, עשו סדר, חוקים, תהליכים, אודיטינג מה שנקרא. אתה אמרת, במאה השנים האחרונות היתה פה התפתחות מדהימה בתחום הפיננסים, איך מודדים, איך לא מרמים, איך משווים. ניקח את הדבר הזה לכולם שעד אותו רגע זה לא היה קיים בו, וניישם. אז יש את הכלים, השאלה אם יש רצון. יש חברות שעושות בכאילו.
"נכון, אז קוראים לזה גרין וושינג, ועכשיו ה־SEC רוצה לעצור את זה, כי זה משפיע על השווי של החברה. מה שאנחנו עושים עכשיו זה מה שקרה ב־1933 ו־1934 עם השקיפות. עכשיו אנחנו מביאים שקיפות ואימפקט".

בעצם נוצרה פה קטגוריה חדשה שמשנה את העולם. עכשיו תן לי להשתמש בכלים שלך. תן לי שורות תחתונות, אם אתה בעצמך עושה אודיטינג - בכמה אנשים נגעתי, כמה כסף הזזתי. תן לי את הטוטאל אימפקט שלך.
"חלק מהטוטאל אימפקט שלי זה שהקדשתי 20 שנה לפתח את המחשבות האלה, לכתוב את הספר, להקים ארגונים".

זה לא אימפקט, זה כמו ממשלות, אומרות מה עשינו. תן לי תוצאות.
"התוצאות היום זה טריליון דולר".

או, זה מספר יפה. מה זה הטריליון הזה?
"טריליון דולר של הלוואות ואגרות חוב שקשורות לאימפקט. זו תוצאה או לא?"

וזה לא היה קיים קודם.
"אף פעם בהיסטוריה של העולם הפיננסי".

תוצאה נחמדה, אבל אתה מסוגל ליותר.
"אתה ממהר. האימפקט שלי הוא דרך ההשקעות שלי. גם בארץ יש לי צוות קטן עם טל קינן ויוני כהן, ואנחנו משקיעים בחברות אימפקט כמו אופטיבוס (Optibus) לדוגמה, חברה שמנהלת את התחבורה הציבורית על ידי בינה מלאכותית. לפני עשר שנים חברה כזאת היתה מודדת את הרווח שלה והצמיחה שלה. עכשיו היא מודדת את ההשפעה שלה על התחבורה - את הזמן שהנוסעים ממתינים כדי להגיע לעבודה, את השימוש במכוניות, שעות עבודה של נהגים, פערים חברתיים".

ואם הם יגידו לך תקשיב, יש משהו שיכול להגדיל לנו מאוד את הרווח, אבל ידפוק לנו את יתר המדדים. מה יותר חשוב? כל חברה צריכה בסוף לבחור.
"בטווח הקצר תרוויח יותר, בטווח הארוך אחרים יקחו לך את המקום".

כלומר לא בגלל האידיאולוגיה.
"לא. תסתכל על טסלה. הפסידו המון כסף, נכון?"

נכון.
"ומה השווי של החברה היום?"

יותר מכל חברות הרכב.
"טריליון דולר. אם הם היו ממשיכים להיות כמו פורד או משהו כזה, היו מגיעים לטריליון דולר?"

לא.
"וזה בגלל האימפקט. כי יש צרכנים שלא רוצים לקנות מכונית מזהמת, וגם העובדים של טסלה נאמנים יותר ונותנים את הנשמה לחברה".

אז אתה אומר שלא צריך לבחור, אלא שהאימפקט החיובי מייצר גם את האימפקט הכלכלי בעולם של היום, בגלל העובדים והצרכנים וכל האקו סיסטם. וזה משהו שהשתנה, כי בעולם הפיננסי שאתה גדלת בו, לא ראו ממטר.
"הוא היה nastier, אבל הערכים השתנו. צרכנים חושבים אחרת, משקיעים חושבים אחרת, הטכנולוגיה יכולה לשפר את החיים והסביבה באופן שלא יכולנו לדמיין וגם למדוד את האימפקטים ולהפוך אותם לשקופים. היום יותר קשה להקים חברה מזהמת ולגייס בשבילה כסף. ואין סתירה היום בין תרומה לשיפור החברה לבין רווחים".

אבל יש קבוצות אוכלוסיה שנשארו מאחור והפסידו במשחק הקפיטליסטי, והם יגידו עליך, עכשיו העשירים האלו, לא רק שהם מנצחים במשחק, עכשיו הם גם ממרקים לעצמם את המצפון כדי להרגיש טוב עם זה שהם ניצחו במשחק ורוצים לעזור לנו בקטנה. אבל את כל המשחק צריך לשבור. הבעיה היא עצם חוקי המשחק. ואתה, סר כהן - מאלו שניצחו את המשחק.

"אני אומר שהשיטה שלנו, שאומרת לחברות ולאנשים 'תרוויחו הכי הרבה בלי לדאוג להשלכות של מה שאתם עושים על הסביבה', השיטה היא הגורם האחראי לבעיות האקלימיות והחברתיות שלנו.

אולי הפתרון צריך להיות הרבה יותר דרסטי. אולי המשחק דפוק צריך לשבור ולבנות אותו מחדש?

"אם אתה לוקח את התמריץ הכספי מהשיטה שלנו, אז אתה נפרד מכלכלת שוק. אפילו סין שהייתה חברה קומוניסטית עברה למודל הזה היום. אין שיטה יותר טובה".

אני מניח שיש תנועות שאומרות השיטה הזאת דפוקה.

"יש. יש קומוניסטים".

כלומר, כשאמרתי לך סוכן כפול יכול להיות שאתה עדיין מייצג את השיטה ואת התפיסה הזו רק עם תיקונים קטנים.

"אבל אני חייתי את המאמץ הקומוניסטי לשפר את החיים של אנשים, וראיתי שזה לא עובד. גם הם ראו שזה לא עובד".

אבל אולי אפשר להמציא שיטה חדשה. עם הכנסה קבועה, שכולם מדברים, יש כל מיני רעיונות חדשים, אולי שיטה אחרת.

"אני אומר, היום אם אנחנו רוצים לשפר את החיים של אנשים ואת הסביבה באופן הכי חזק, הכי משמעותי. יותר טוב לתקן את הקפיטליזם דרך האימפקט, מלנסות שיטה אחרת, כי אני לא רואה שיטה אחרת. אם יש שיטה אחרת, אני אקח אותה בשמחה".

אני עובד עם חברות מצליחות ועם מנכ"לים ועוזר להם לייצר צמיחה. אבל צמיחה לא עושה טוב לעולם, כלומר הרבה פעמים כן, אבל המשימה שלי היא לייצר להם את הקפיצה הבאה. בפעם הבאה שאני יושב עם מנכ"ל או מנכ"לית, מה אני אומר להם?

"תגיד לו, הטכנולוגיה הגיעה, העולם השתנה. היו אנשים שחשבו שהטכנולוגיה תשנה רק את עולם המחשבים, אבל ראינו את הטלפון, ראינו את האינטרנט, ראינו את כל התעשיות. אותו דבר קורה היום עם האימפקט. האימפקט זה ה־Disruption הבא. אתה חייב להבין את זה ולנצל את המגמות האלה, או לסרב לקבל אותן והגורל שלך ייגזר.

"כמה זה יעלה לך? תעשה את החשבון ותתחיל. תבדוק את האימפקט של המוצרים שלך, של התפעול שלך, של שרשרת האספקה שלך. בעוד שלוש או חמש שנים תהיה מוכרח לפרסם כל שנה לצד הדו"ח הכספי את דו"ח האימפקט. זה בדרך. כדאי להבין איפה אתה עומד ביחס למתחרים".

תגיד, לסיכום, מה היית אומר לילד ההוא שיצא ממצרים אם היית פוגש אותו עם אוסף הבולים שלו?
"העולם הולך לאימפקט. זה העתיד, זו הדרך להצליח כספית וגם לתרום לשיקום העולם. זה נותן לך כצעיר את המשמעות שאתה מחפש בחיים".

אתה באמת יכול להבטיח לי, אם אני צעיר שמקים חברה, עזוב את מה שאומרים בחוץ, בסוף בכספים, האקסל יעדיף את מי שהמטרות שלו טובות יותר? מניסיון החיים שלך.
"בלי ספק".

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?