גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרזים ממשלתיים, נדל"ן ודיור מוגן: כל הדרך של חברות התשתיות לרווח שנתי של 2 מיליארד שקל

הן נמצאות בכל מכרז גדול - מהקמת קריית המודיעין ועד סלילת נתיבי תחבורה מהירים: אשטרום, אלקטרה, שפיר ושיכון ובינוי צומחות במהירות, מציגות צבר עבודות מצרפי של מעל 60 מיליארד שקל, המתקרב לתקציב משרד החינוך, ותיאבון שרק הולך וגדל

מנהרות הכרמל שהקימה חברת שיכון ובינוי / צילום: בן יוסטר
מנהרות הכרמל שהקימה חברת שיכון ובינוי / צילום: בן יוסטר

גם בשיא תקופת הקורונה, כשהציבור הסתגר בבתים ועסקים רבים הושבתו, היו מי שהמשיכו לעבוד במלוא הקצב. בין אלו החברות הפועלות בתחומי התשתיות, שהוגדרו כחיוניות לתפקוד המשק, והמשיכו להסיע משאיות ומערבלי בטון, מנצלות את ימי המגפה כדי לקדם פרויקטים. קיצור זמנים בפרויקטים הגדולים, בין שמדובר בהקמת מגדלי משרדים ודירות או סלילה של כבישים, משמעותו כסף גדול לאותן חברות.

את הכסף הזה ניתן לראות היטב בדוחות שמפרסמות ארבע החברות הגדולות בענף התשתיות, שנסחרות כולן בבורסה המקומית ונכללות במדד הדגל שלה, ת"א 35. קבוצת אשטרום, שפיר הנדסה, אלקטרה ושיכון ובינוי סיכמו לאחרונה מחצית שנה חזקה במיוחד, המגיעה בהמשך לכמה שנים של פריחה בענף. זאת על רקע הצורך הגדל בהרחבה והקמה של תשתיות במשק, לנוכח הגידול באוכלוסייה בישראל.

המספרים מדברים: הכנסותיהן המצרפיות של ארבע חברות הענק הסתכמו אשתקד ב-23.5 מיליארד שקל ואת המחצית הראשונה של השנה סיכמו עם קצב דומה של 12.9 מיליארד שקל. הרווח הנקי שהן מייצרות בשורה התחתונה עמד אשתקד על 1.9 מיליארד שקל, ובמחצית 2022 הקצב דומה - רווח מצרפי של קרוב למיליארד שקל.

בשלוש השנים האחרונות כיכבו מניותיהן של ארבע החברות הללו וסיפקו תשואה פנומנלית: מניית קבוצת אשטרום זינקה ב-178%, שפיר הנדסה ב-112%, אלקטרה ב-102% ושיכון ובינוי ב-34% "בלבד". כל ארבע המניות הללו "היכו" את מדד ת"א 35, שרשם באותו פרק זמן תשואה של 29%.

 

קריית המודיעין: הזיכיון יסתיים ב-2047

בד בבד הן מרחיבות את תחומי פעילותן באמצעות רכישות ולצד העסקים המסורתיים של פרויקטים בתחומי התשתיות, התעשייה, הזכיינות והנדל"ן, הן שולחות זרועות לפעילויות משיקות וסינרגטיות, דוגמת תחבורה ציבורית, דיור מוגן, אבטחה ועוד.

עדות למגה פרויקטים שבהם ניתן למצוא את ענקיות התשתיות ניתנה השבוע: שיכון ובינוי השלימה את הסגירה הפיננסית של פרויקט קריית המודיעין של צה"ל בנגב (צומת ליקיה), שבזיכיון להקמתו והפעלתו זכתה בחודש יולי 2020. מדובר בהקמת קמפוס שיאכלס כ-12 אלף חיילים וקצינים מיחידות חיל המודיעין השונות, לרבות תחום הסייבר והטכנולוגיה.

הגופים הממנפים את הפרויקט, סינדיקציה שבה שותפים בנק דיסקונט, קבוצת הראל ואחרים, יעבירו צ'ק של 4.2 מיליארד שקל למימונו, כאשר אכלוס הקרייה צפוי להסתיים בעוד שש שנים. תקופת הזיכיון של שיכון ובינוי צפויה להסתיים בשנת 2047. מדובר באחד ממספר מגה פרויקטים בתחום התשתיות, אשר באים לידי ביטוי בצבר העבודות התופח של ענקיות הענף, שמסתכם נכון לסוף חודש יוני ביותר מ-60 מיליארד שקל - קרוב לתקציב השנתי של משרד החינוך, שהוא הגבוה מבין משרדי הממשלה. מדובר בצבר עבודות שיפרנס את תוצאותיהן העסקיות של החברות במשך שנים ארוכות קדימה.

"תחום התשתיות רק צפוי להמשיך ולגדול במהירות בשנים הקרובות", אומר אחד מבכירי הענף. "הציבור רגיל לתפוס את תחום התשתיות כמה שהיה פעם 'מכרזי מע"צ', כלומר מכרזים במיליארדי שקלים שמיועדים לסלילת כבישים חדשים. אבל התחום יצמח בעשרות מיליארדי שקלים בשנים הקרובות, גם משום שהמדינה צריכה לבנות יותר מבני ציבור - גני ילדים, בתי ספר, משרדי ממשלה ובתי חולים - כל אלו הם תשתיות".

"המשק גדל והדמוגרפיה השתנתה"

לדברי אותו גורם, "המשק גדל ואנשים לא מבינים אפילו עד כמה הדמוגרפיה השתנתה. הילודה של משפחה חילונית זינקה בשנים האחרונות מ-2.3 ל-3.3 ילדים בממוצע. זה שינוי עצום בסדרי גודל. הגיעה גם עלייה משמעותית, שלא מדברים עלייה, מרוסיה בשנה אחרונה, בשל המלחמה מול אוקראינה. וזו אגב עלייה של אנשים עם מקורות כספיים בניגוד לעבר. המשק צומח ולכן תחום התשתיות ימשיך 'לככב'".

מסקירת הדוחות הכספיים של ארבע הגדולות בענף התשתיות בולטת רווחיות יוצאת דופן שמציגה קבוצת אשטרום, הנמצאת בשליטת משפחות המייסדים (גירון, נוסבאום, משורר, רובין וליפשיץ). החברה בראשות המנכ"ל גיל גירון והיו"ר רמי נוסבאום סיכמה רבעון חזק שבו ניכרה השפעת הפעילות בתחום הנדל"ן על תוצאות החברה.

לאשטרום פעילות ייזום נדל"ן למגורים באמצעות החברה הבת אשדר וכן הקמה וניהול של נדל"ן מניב (אשטרום נכסים) ובין היתר אחראית הקבוצה להקמת צמד מגדלי המגורים ברחוב דה וינצ'י בתל אביב.

הזינוק במחירי הדיור סייע לאשטרום להכפיל את שיערוכי הנדל"ן ברבעון ל-203 מיליון שקל, והיווה פקטור משמעותי בקפיצת הרווח הנקי הרבעוני שלה ב-80% ל-293 מיליון שקל. בסיכום המחצית הראשונה צמחו ההכנסות ב-12% לכ-2.5 מיליארד שקל, בעוד שהרווח הנקי עמד על 433 מיליון שקל, הגבוה מבין חברות הענף. זאת לאחר שבסיכום השנה שעברה רשמה אשטרום רווח יוצא דופן של יותר מ-1.2 מיליארד שקל, בין היתר לאחר שמכרה למדינה בחזרה את הרכבת הקלה בירושלים ורשמה רווח חד-פעמי חריג של חצי מיליארד שקל.

אשטרום, מלמדים הדוחות הכספיים, מתרחבת לאחרונה לתחום נוסף שצובר תאוצה בשנים האחרונות - אנרגיה ירוקה. החברה דיווחה מוקדם יותר השנה כי היא נכנסת עם שותף להשקעה בפרויקט להקמת מתקן לייצור 1.5 ג'יגוואט חשמל בארה"ב, בהשקעה כוללת של 1.5 מיליארד דולר.

שפיר הנדסה: החברה בעלת השווי הגבוה בענף

החברה בעלת השווי הגבוה בענף התשתיות היא שפיר הנדסה שבשליטת האחים שפירא, אשר נסחרת בשווי של יותר מ-11 מיליארד שקל (לעומת 8.5 מיליארד שקל לאשטרום, 8.1 מיליארד לאלקטרה ו-6.8 מיליארד לשיכון ובינוי).

ברבעון השני מציגה שפיר הנדסה שחיקה ברווחיות עקב עיתוי סיומם של פרויקטי נדל"ן, אך מנגד היא נהנתה במגזר התעשייה (מחצבות שבבעלותה) מזינוק בהכנסות על רקע עליית מחיר חומרי הגלם.

שפיר, שהשלימה השבוע סגירה פיננסית לרכישת מתקן ההתפלה באשדוד מידי מקורות תמורת 870 מיליון שקל, דיווחה על ירידה של 18% ברווח הנקי הרבעוני ל-82.4 מיליון שקל כאשר בסיכום המחצית הראשונה של השנה עלו הכנסותיה ב-7% לכמעט 2 מיליארד שקל והרווח הנקי ירד -3.5% ל-170 מיליון שקל.

שיכון ובינוי, הוותיקה שבקרב החברות, מחזיקה פעילות מגוונת הכוללת בנייה יזמית למגורים, לצד עבודות תשתיות בארץ ובחו"ל. זרוע האנרגיה של החברה שמחזיקה בשדות סולאריים לצד תחנות כוח קונבנציונליות המופעלות בגז טבעי, הונפקה מוקדם יותר החודש בבורסה בתל אביב.

שיכון ובינוי סיכמה את המחצית הראשונה של 2022 עם עלייה של 8% בהכנסות ל-3.3 מיליארד שקל כשבשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי במחצית של 163.7 מיליון שקל מול הפסד של 1.9 מיליון שקל במחצית המקבילה אשתקד. החברה שבשליטת נתי סיידוף ובניהולו של תמיר כהן, נהנתה מעלייה חדה בשווי הנכסים המוחזקים על ידה ל-85 מיליון שקל.

קבוצת אלקטרה, שבשליטת אלקו של משפחת זלקינד ובניהולו של איתמר דויטשר, שביצעה בשנים האחרונות מספר דו-ספרתי של רכישות לעיבוי עסקיה בתחומי הבנייה והתשתיות, רשמה זינוק של 23% בהכנסות במחצית השנה ל-5.2 מיליארד שקל, שהושפעו באופן חריג מאיחוד עם פעילות התחבורה הציבורית שלה - חברת האוטובוסים אפיקים. אלקטרה רשמה עלייה חדה של 61% ברווח הנקי שעמד על 190 מיליון שקל, מבקשת ליהנות יותר ממתן שירותים בתחומי התשתיות. במקביל היא נערכת להקמת הקו הירוק של הרכבת הקלה בתל אביב, פרויקט של 9 מיליארד שקל.

גם קרנות הריט קופצות על העגלה

הפריחה של ענף התשתיות והתוצאות החזקות שמציגות החברות המובילות בו, מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד יזמים לקפוץ על העגלה. כך הצטרפו לבורסה בתל אביב בשנים האחרונות מספר קרנות ריט המתמחות בהשקעה בתשתיות. כזו היא קרן קיסטון שהוקמה ע"י המנכ"ל נבות בר וצמד היזמים רוני בירם וגיל דויטש, שלאחרונה זכתה במכרז לרכישת השליטה בחברת התחבורה הציבורית אגד לפי שווי של 4.8 מיליארד שקל. כאלו הן גם קרן ג'נריישן קפיטל בניהולם של יוסי זינגר וארז בלשה; וקרן אלומה בראשותו של אורי יוגב.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה