גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרזים ממשלתיים, נדל"ן ודיור מוגן: כל הדרך של חברות התשתיות לרווח שנתי של 2 מיליארד שקל

הן נמצאות בכל מכרז גדול - מהקמת קריית המודיעין ועד סלילת נתיבי תחבורה מהירים: אשטרום, אלקטרה, שפיר ושיכון ובינוי צומחות במהירות, מציגות צבר עבודות מצרפי של מעל 60 מיליארד שקל, המתקרב לתקציב משרד החינוך, ותיאבון שרק הולך וגדל

מנהרות הכרמל שהקימה חברת שיכון ובינוי / צילום: בן יוסטר
מנהרות הכרמל שהקימה חברת שיכון ובינוי / צילום: בן יוסטר

גם בשיא תקופת הקורונה, כשהציבור הסתגר בבתים ועסקים רבים הושבתו, היו מי שהמשיכו לעבוד במלוא הקצב. בין אלו החברות הפועלות בתחומי התשתיות, שהוגדרו כחיוניות לתפקוד המשק, והמשיכו להסיע משאיות ומערבלי בטון, מנצלות את ימי המגפה כדי לקדם פרויקטים. קיצור זמנים בפרויקטים הגדולים, בין שמדובר בהקמת מגדלי משרדים ודירות או סלילה של כבישים, משמעותו כסף גדול לאותן חברות.

את הכסף הזה ניתן לראות היטב בדוחות שמפרסמות ארבע החברות הגדולות בענף התשתיות, שנסחרות כולן בבורסה המקומית ונכללות במדד הדגל שלה, ת"א 35. קבוצת אשטרום, שפיר הנדסה, אלקטרה ושיכון ובינוי סיכמו לאחרונה מחצית שנה חזקה במיוחד, המגיעה בהמשך לכמה שנים של פריחה בענף. זאת על רקע הצורך הגדל בהרחבה והקמה של תשתיות במשק, לנוכח הגידול באוכלוסייה בישראל.

המספרים מדברים: הכנסותיהן המצרפיות של ארבע חברות הענק הסתכמו אשתקד ב-23.5 מיליארד שקל ואת המחצית הראשונה של השנה סיכמו עם קצב דומה של 12.9 מיליארד שקל. הרווח הנקי שהן מייצרות בשורה התחתונה עמד אשתקד על 1.9 מיליארד שקל, ובמחצית 2022 הקצב דומה - רווח מצרפי של קרוב למיליארד שקל.

בשלוש השנים האחרונות כיכבו מניותיהן של ארבע החברות הללו וסיפקו תשואה פנומנלית: מניית קבוצת אשטרום זינקה ב-178%, שפיר הנדסה ב-112%, אלקטרה ב-102% ושיכון ובינוי ב-34% "בלבד". כל ארבע המניות הללו "היכו" את מדד ת"א 35, שרשם באותו פרק זמן תשואה של 29%.

 

קריית המודיעין: הזיכיון יסתיים ב-2047

בד בבד הן מרחיבות את תחומי פעילותן באמצעות רכישות ולצד העסקים המסורתיים של פרויקטים בתחומי התשתיות, התעשייה, הזכיינות והנדל"ן, הן שולחות זרועות לפעילויות משיקות וסינרגטיות, דוגמת תחבורה ציבורית, דיור מוגן, אבטחה ועוד.

עדות למגה פרויקטים שבהם ניתן למצוא את ענקיות התשתיות ניתנה השבוע: שיכון ובינוי השלימה את הסגירה הפיננסית של פרויקט קריית המודיעין של צה"ל בנגב (צומת ליקיה), שבזיכיון להקמתו והפעלתו זכתה בחודש יולי 2020. מדובר בהקמת קמפוס שיאכלס כ-12 אלף חיילים וקצינים מיחידות חיל המודיעין השונות, לרבות תחום הסייבר והטכנולוגיה.

הגופים הממנפים את הפרויקט, סינדיקציה שבה שותפים בנק דיסקונט, קבוצת הראל ואחרים, יעבירו צ'ק של 4.2 מיליארד שקל למימונו, כאשר אכלוס הקרייה צפוי להסתיים בעוד שש שנים. תקופת הזיכיון של שיכון ובינוי צפויה להסתיים בשנת 2047. מדובר באחד ממספר מגה פרויקטים בתחום התשתיות, אשר באים לידי ביטוי בצבר העבודות התופח של ענקיות הענף, שמסתכם נכון לסוף חודש יוני ביותר מ-60 מיליארד שקל - קרוב לתקציב השנתי של משרד החינוך, שהוא הגבוה מבין משרדי הממשלה. מדובר בצבר עבודות שיפרנס את תוצאותיהן העסקיות של החברות במשך שנים ארוכות קדימה.

"תחום התשתיות רק צפוי להמשיך ולגדול במהירות בשנים הקרובות", אומר אחד מבכירי הענף. "הציבור רגיל לתפוס את תחום התשתיות כמה שהיה פעם 'מכרזי מע"צ', כלומר מכרזים במיליארדי שקלים שמיועדים לסלילת כבישים חדשים. אבל התחום יצמח בעשרות מיליארדי שקלים בשנים הקרובות, גם משום שהמדינה צריכה לבנות יותר מבני ציבור - גני ילדים, בתי ספר, משרדי ממשלה ובתי חולים - כל אלו הם תשתיות".

"המשק גדל והדמוגרפיה השתנתה"

לדברי אותו גורם, "המשק גדל ואנשים לא מבינים אפילו עד כמה הדמוגרפיה השתנתה. הילודה של משפחה חילונית זינקה בשנים האחרונות מ-2.3 ל-3.3 ילדים בממוצע. זה שינוי עצום בסדרי גודל. הגיעה גם עלייה משמעותית, שלא מדברים עלייה, מרוסיה בשנה אחרונה, בשל המלחמה מול אוקראינה. וזו אגב עלייה של אנשים עם מקורות כספיים בניגוד לעבר. המשק צומח ולכן תחום התשתיות ימשיך 'לככב'".

מסקירת הדוחות הכספיים של ארבע הגדולות בענף התשתיות בולטת רווחיות יוצאת דופן שמציגה קבוצת אשטרום, הנמצאת בשליטת משפחות המייסדים (גירון, נוסבאום, משורר, רובין וליפשיץ). החברה בראשות המנכ"ל גיל גירון והיו"ר רמי נוסבאום סיכמה רבעון חזק שבו ניכרה השפעת הפעילות בתחום הנדל"ן על תוצאות החברה.

לאשטרום פעילות ייזום נדל"ן למגורים באמצעות החברה הבת אשדר וכן הקמה וניהול של נדל"ן מניב (אשטרום נכסים) ובין היתר אחראית הקבוצה להקמת צמד מגדלי המגורים ברחוב דה וינצ'י בתל אביב.

הזינוק במחירי הדיור סייע לאשטרום להכפיל את שיערוכי הנדל"ן ברבעון ל-203 מיליון שקל, והיווה פקטור משמעותי בקפיצת הרווח הנקי הרבעוני שלה ב-80% ל-293 מיליון שקל. בסיכום המחצית הראשונה צמחו ההכנסות ב-12% לכ-2.5 מיליארד שקל, בעוד שהרווח הנקי עמד על 433 מיליון שקל, הגבוה מבין חברות הענף. זאת לאחר שבסיכום השנה שעברה רשמה אשטרום רווח יוצא דופן של יותר מ-1.2 מיליארד שקל, בין היתר לאחר שמכרה למדינה בחזרה את הרכבת הקלה בירושלים ורשמה רווח חד-פעמי חריג של חצי מיליארד שקל.

אשטרום, מלמדים הדוחות הכספיים, מתרחבת לאחרונה לתחום נוסף שצובר תאוצה בשנים האחרונות - אנרגיה ירוקה. החברה דיווחה מוקדם יותר השנה כי היא נכנסת עם שותף להשקעה בפרויקט להקמת מתקן לייצור 1.5 ג'יגוואט חשמל בארה"ב, בהשקעה כוללת של 1.5 מיליארד דולר.

שפיר הנדסה: החברה בעלת השווי הגבוה בענף

החברה בעלת השווי הגבוה בענף התשתיות היא שפיר הנדסה שבשליטת האחים שפירא, אשר נסחרת בשווי של יותר מ-11 מיליארד שקל (לעומת 8.5 מיליארד שקל לאשטרום, 8.1 מיליארד לאלקטרה ו-6.8 מיליארד לשיכון ובינוי).

ברבעון השני מציגה שפיר הנדסה שחיקה ברווחיות עקב עיתוי סיומם של פרויקטי נדל"ן, אך מנגד היא נהנתה במגזר התעשייה (מחצבות שבבעלותה) מזינוק בהכנסות על רקע עליית מחיר חומרי הגלם.

שפיר, שהשלימה השבוע סגירה פיננסית לרכישת מתקן ההתפלה באשדוד מידי מקורות תמורת 870 מיליון שקל, דיווחה על ירידה של 18% ברווח הנקי הרבעוני ל-82.4 מיליון שקל כאשר בסיכום המחצית הראשונה של השנה עלו הכנסותיה ב-7% לכמעט 2 מיליארד שקל והרווח הנקי ירד -3.5% ל-170 מיליון שקל.

שיכון ובינוי, הוותיקה שבקרב החברות, מחזיקה פעילות מגוונת הכוללת בנייה יזמית למגורים, לצד עבודות תשתיות בארץ ובחו"ל. זרוע האנרגיה של החברה שמחזיקה בשדות סולאריים לצד תחנות כוח קונבנציונליות המופעלות בגז טבעי, הונפקה מוקדם יותר החודש בבורסה בתל אביב.

שיכון ובינוי סיכמה את המחצית הראשונה של 2022 עם עלייה של 8% בהכנסות ל-3.3 מיליארד שקל כשבשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי במחצית של 163.7 מיליון שקל מול הפסד של 1.9 מיליון שקל במחצית המקבילה אשתקד. החברה שבשליטת נתי סיידוף ובניהולו של תמיר כהן, נהנתה מעלייה חדה בשווי הנכסים המוחזקים על ידה ל-85 מיליון שקל.

קבוצת אלקטרה, שבשליטת אלקו של משפחת זלקינד ובניהולו של איתמר דויטשר, שביצעה בשנים האחרונות מספר דו-ספרתי של רכישות לעיבוי עסקיה בתחומי הבנייה והתשתיות, רשמה זינוק של 23% בהכנסות במחצית השנה ל-5.2 מיליארד שקל, שהושפעו באופן חריג מאיחוד עם פעילות התחבורה הציבורית שלה - חברת האוטובוסים אפיקים. אלקטרה רשמה עלייה חדה של 61% ברווח הנקי שעמד על 190 מיליון שקל, מבקשת ליהנות יותר ממתן שירותים בתחומי התשתיות. במקביל היא נערכת להקמת הקו הירוק של הרכבת הקלה בתל אביב, פרויקט של 9 מיליארד שקל.

גם קרנות הריט קופצות על העגלה

הפריחה של ענף התשתיות והתוצאות החזקות שמציגות החברות המובילות בו, מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד יזמים לקפוץ על העגלה. כך הצטרפו לבורסה בתל אביב בשנים האחרונות מספר קרנות ריט המתמחות בהשקעה בתשתיות. כזו היא קרן קיסטון שהוקמה ע"י המנכ"ל נבות בר וצמד היזמים רוני בירם וגיל דויטש, שלאחרונה זכתה במכרז לרכישת השליטה בחברת התחבורה הציבורית אגד לפי שווי של 4.8 מיליארד שקל. כאלו הן גם קרן ג'נריישן קפיטל בניהולם של יוסי זינגר וארז בלשה; וקרן אלומה בראשותו של אורי יוגב.

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו