גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביקורת על התייקרות הטיסות וההנפקה המוצלחת: מנכ"ל ישראייר בראיון

אחרי שנתיים של משבר קשה בענף התעופה, מציגה ישראייר של רמי לוי את הרבעון השני הטוב בתולדותיה ● אורי סירקיס: "רואים המשך מגמה חזקה מאוד של ביקושים, ונכנסים לספטמבר עם תפוסה גבוהה מאוד. השנה הזאת אמורה להיות חיובית לכל ענף התיירות והתעופה"

אורי סירקיס,  מנכ”ל ישראייר / צילום: איל יצהר
אורי סירקיס, מנכ”ל ישראייר / צילום: איל יצהר

יותר מחודשיים לאחר השלמת הנפקת המניות לציבור, פרסמה ביום ג' חברת התעופה והתיירות ישראייר תוצאות כספיות חזקות לרבעון השני של 2022 ולמחצית הראשונה של השנה. אחרי שנתיים של משבר קשה שחווה ענף התעופה כתוצאה ממגפת הקורונה, הציגה ישראייר את הרבעון השני הטוב בתולדותיה, הודות לזינוק בהכנסות וברווחים. כתוצאה מכך זינקה ביום ד' מניית החברה בשיעור דו-ספרתי שהעמיד את שווי ישראייר על כ-300 מיליון שקל, כ-23% מעל מחיר ההנפקה.

כך הפכה מיקרוסופט מחברה שנחשבה לבדיחה בעולמות הסייבר למעצמה עולמית 
רשות המסים לא האמינה למחיר העסקה, וחייבה במס ענק את מוכר השטח 

הכנסות ישראייר תעופה ותיירות זינקו ל-84 מיליון דולר, לעומת 31 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, ובהשוואה ל-59 מיליון דולר ברבעון השני של 2019 - השנה האחרונה שלפני התפרצות הקורונה בעולם. בזכות הצמיחה בהכנסות והתייעלות תפעולית המיושמת בחברה, הציגה ישראייר ברבעון השני רווח נקי של 4.5 מיליון מיליון דולר, וזאת לעומת הפסד של 8.8 מיליון דולר ברבעון המקביל והפסד של 2.1 מיליון דולר ברבעון השני של 2019.

לדברי מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, "מה שראינו זה בשלות של תהליכים שהתחלנו לעבוד עליהם לפני מספר חודשים והגיעו למימוש. בעיקר בתפעול אבל גם בתחומי המסחר - ביישום מערכת בינה מלאכותית לניהול תשואה, שמאפשרת לנו למצות את הביקושים, להגדיל את התפוסות, וכנגזר מכך להגדיל את התמורות והרווחיות".

מנכ''ל ישראייר אורי סירקיס בפתיחת המסחר בבורסה, בין שני בעלי השליטה, רמי לוי (משמאל) ושולם חיים / צילום: קובי וולף

מדובר במערכת לניהול מחירים דינמי שפיתחה קוויקליזארד הישראלית, שמנתחת מידע ממגוון מקורות ומאפשרת אופטימיזציית תמחור באמצעות עדכוני מחיר פעמיים ביום. "המערכת התחילה לעבוד בתפוקה מלאה במחצית השנייה של הרבעון השני ומיושמת לאורך הרבעון השלישי, כך שאנו מצפים שנראה את הפירות של זה גם ברבעונים הבאים", מדגיש סירקיס.

סירקיס ובכירי ישראייר השתתפו בטקס פתיחת המסחר בבורסה לני"ע בת"א ביום רביעי, לאחר שהחברה השלימה במהלך יוני גיוס של 25 מיליון שקל בהנפקת מניות לפי שווי של כ-245 מיליון שקל. לטקס הגיעו גם בעלי השליטה בישראייר, רמי לוי ושלום חיים, שרכשו את השליטה בחברה בינואר 2021 לפי שווי של כ-179 מיליון שקל, מידי מפרק חברת אי.די.בי, עו"ד אופיר נאור.

עו"ד נאור מחזיק עדיין ב-25% ממניות ישראייר עבור נושי אי.די.בי (בעיקר מחזיקי אג"ח ט'), כאשר בחודשים הקרובים הוא צפוי להכריע אם למכור אותן לכל המרבה במחיר, או לחלופין לחלקן ישירות לנושים. ישראייר נסחרת כיום לפי שווי של כ-300 מיליון שקל, כך שמדובר במניות בשווי של כ-75 מיליון שקל.

 

"רק הדלק הוסיף 80 דולר לכרטיס טיסה"

אסטרטגיית הצמיחה של ישראייר היום מבוססת על רכישת פעילויות ונכסים בתחומי התיירות והמלונאות, והחברה מנהלת מו"מ לשותפות במועדון הלקוחות וכרטיס האשראי של רשת רמי לוי, והיא אחת מהמתמודדות הסופיות במכרז לרכישת חברת תעופה אירופית. נוסף על כך, יש לה גם הסכם שותפות להחזקה במלונות ביוון, שיתופעלו על ידי הרשת היוקרתית של "מלונות בראון".

לדברי סירקיס, על אף זינוק של כ-80% במחירי הנפט הגולמי בהשוואה ל-2019, הצליחה ישראייר להגדיל ב-55% את הרווח התפעולי-תזרימי (EBITDA) שלה ברבעון השני ל-6.4 מיליון דולר, ובסיכום המחצית הראשונה צמח ה-EBITDA לשיא של 8.3 מיליון דולר. את עליית מחירי הדלק נדרשה החברה לגלגל ללקוחותיה, מה שהוביל לעלייה במחירי כרטיסי הטיסה.

לדבריו, "בחשבון פשוט, ישראייר הטיסה 300 אלף נוסעים במחצית הראשונה השנה, ונפגעה מהתייקרות הדלק במונחי כמות ומחיר בהשוואה ל-2019, בסך של 12 מיליון דולר. כלומר, רק הדלק הוסיף 40 דולר לנוסע או 80 דולר לכרטיס טיסה (הלוך ושוב, ע' כ').

"לכן, כשמדברים על התייקרויות, צריך להוסיף למחירי 2019 עוד 80 דולר של דלק והתייקרות של אגרות ושירותים בכל שדות התעופה, וכך מגיעים להתייקרות של 100 דולר לכרטיס. 100 דולר התייקרות, לכרטיס ממוצע שעלה 400-500 דולר ב-2019, משקף התייקרות של 20%-25%, שבכלל לא קשורה לתשואות של החברות, אלא היא תולדה של תקורות שהתייקרו בצורה מאוד משמעותית וגררו את האינפלציה שכולנו רואים היום, ושנמצאת בשיא של 40 שנה".

אבל זאת עשויה להיות התייקרות חד-פעמית, אם נראה את מחירי הנפט והדלקים מתחילים להתייצב.

"צריך לזכור שהרבעון הראשון של 2022 טרם הושפע מהלחימה בין רוסיה לאוקראינה, שכמובן דוחקת את כל התחום הזה לעליות מחירים חדות. ככל ששם תהיה רגיעה ומחירי הדלקים יירדו, כך אנו מאמינים שמחירי הכרטיסים יותאמו למצב".

איך אתה מעריך את התחרות כיום בענף, בהשוואה ל-2019?
"התחרות כיום עוצמתית ומתוחכמת יותר. נכנסו לכאן שחקנים מאוד חזקים, בעיקר מאיחוד האמירויות, שמפעילים הרבה קווים בציוד מאוד חדיש וסטנדרטים תעופתיים מאוד גבוהים, והפתרון שלנו להתמודד עם זה הוא בעיקר טכנולוגי ובהתייעלות תפעולית. אנחנו שמחים שבינתיים אנחנו עומדים בכך. נתח השוק שלנו קפץ בתקופה הזאת מ-2% ל-4%, ובחודש יולי כבר כמעט נשקנו ל-5%, ככה שאנחנו בהחלט אופטימיים".

"שיא בביצועי צ'ק אין באינטרנט באוגוסט"

התראייינת לפני כחודשיים בתקשורת והמלצת לאנשים לא לטוס במהלך יולי-אוגוסט אם הם לא חייבים, על רקע הכאוס בשדות התעופה בעולם. למרות זאת, ראינו באוגוסט התייצבות של המצב בנתב"ג. המערכת שם למדה לעבוד, ואת המראות של יולי כבר לא ראינו באוגוסט.
"נכון, וגם אמרתי באותו ראיון שהחלק הגרוע כבר היה מאחורינו. המערכת התייצבה מכמה סיבות. קודם כל יותר כוח אדם גויס, דבר שני בוצעו התאמות גם בשיטות העבודה, בתהליכים ובטכנולוגיה.

"ישראייר למשל סיימה את אוגוסט עם כמות שיא של לקוחות שביצעו צ'ק אין באינטרנט - למעלה מ-40%. זה מספר שלא ראינו לפני כן.

"אנשים הבינו שכדי לעבור בשלום את שדות התעופה, הם צריכים לטוס 'קל', עם פחות משקל, פחות מזוודות ועם יותר אינטרנט. זה כמובן לוקח את כל הענף הזה שנים קדימה, וזאת בשורה נפלאה לכולם".

אנחנו בתחילתו של חודש ספטמבר, חגי תשרי לפנינו ולאחריהם חופשות חנוכה וחג המולד. איך להערכתך תסתיים השנה הזאת בענף שלכם?

"אנחנו רואים המשך מגמה מאוד חזקה של ביקושים. אנחנו נכנסים לחודש ספטמבר עם שיעורי תפוסה גבוהים מאוד. מבחינת היקפי תנועה, אנחנו מעריכים שספטמבר 2022 יהיה הרבה יותר חזק בהשוואה לספטמבר 2019, גם הרבעון הרביעי נראה טוב, החגים כמובן נראים טוב, כך שהשנה הזאת אמורה להיות שנה חיובית לכל ענף התיירות והתעופה".

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל