גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במקום ראש העיר לא הייתי ישן בלילה": המנכ"ל שטוען שליזמים אין אינטרס להרוויח יותר על כל דירה

צחי עומר, מנכ"ל ים סוף נדל"ן הפועלת בתחום ההתחדשות העירונית, חושב שעיריות דווקא צריכות לקדם בניית מגדלים • החברה שבראשה הוא עומד, שהיא חלק מקבוצת פפושדו, פועלת בעיקר באזורי הביקוש, אך עומר חושש שגם שם העיריות לא מבינות את הערך העצום שפרויקטי התחדשות העירונית מביאים איתם

צחי עומר, מנכ''ל חברת ים סוף נדל"ן / צילום: איל יצהר
צחי עומר, מנכ''ל חברת ים סוף נדל"ן / צילום: איל יצהר

צחי עומר, מנכ"ל חברת ים סוף נדל"ן העוסקת בהתחדשות עירונית, לא מבין איזו סיבה יש לעיריות להתקטנן על תוספת מטראז' לדירות במיזמי התחדשות עירונית. תקן 21 - תקן השמאות בתוכניות פינוי־בינוי, מדבר על תוספת של 12 מ"ר לדירות התמורה, בהשוואה למצבן המקורי, אך בפועל העיריות הן שמחליטות על היקף התוספת, ועומר מתקשה להבין למה לא לגלות נדיבות בעניין הזה.

באיזו עיר יש הכי הרבה פקקים ואיפה התושבים הכי מרוצים?
400 אלף שקל ויש לכם נכס להשקעה באנגליה. ואיזו תשואה תקבלו? 

"למה לא לתת תוספת של 25 מ"ר?" הוא שואל. "אם תיתן לבעל דירה קטנה בדרום תל אביב 12 מ"ר, זה לא באמת ימריץ אותו להיכנס לפרויקט כזה. בהתחדשות עירונית יש אלמנט חברתי משמעותי. הדיירים משפרים את מצבם ומעלים את הדירוג הסוציו־אקונומי שלהם. אז למה לא לתת?! תהיו נדיבים, תנו מטראז'".

לים סוף נדל"ן, מקבוצת פפושדו, יש פרויקטים של התחדשות עירונית בעיקר באזורי הביקוש, כמו תל אביב, רמת גן, הרצליה, וגם בקריית מוצקין. "אנחנו הולכים לכל מקום שבו נקבל תמיכה מהעירייה לקידום פרויקטים", אומר עומר. "לא פוסלים שום מקום. אנחנו עובדים על פרויקטים מעטים, אבל גדולים. אם בעבר ניהלנו משא־ומתן מול בעל קרקע יחיד, היום יש 50־60 בעלי קרקע והם צריכים את מלוא תשומת־הלב. אני הולך לכנסים ויושב עם הדיירים".

אתה כמנכ"ל יושב עם הדיירים?
"כמובן שיש לנו צוות רחב שמטפל בהחתמות ויושב עם הדיירים, אבל הדיירים ה'בעייתיים', הדיירים המבוגרים, הדיירים שחוששים מהליך פינוי־בינוי מגיעים אלי. אני בהחלט מגיע לכל המצגות ולכל הכנסים, והדיירים רואים את הפנים של החברה.

"בניגוד ללא מעט פרויקטים, שבהם יזמים קונים החתמות שהביאו מחתימים, אנחנו מחתימים את הדיירים בעצמנו. לא סתם יצא חוק המארגנים (הכוונה לחוק התחדשות עירונית, שזכה לכינוי 'חוק המאעכרים' , ונועד להסדיר את ההסכמים בפרויקטים של התחדשות עירונית, בין בעלי הדירות לבין גורם המלווה אותם לקראת חתימה על הסכם סופי לביצוע פרויקט מול יזם. החוק נועד למנוע מצב שבו מחתימי דיירים יפזרו הבטחות ללא כיסוי - ה.מ).

"כשאנחנו מבטיחים לדיירים שהם יקבלו כך וכך מטראז' בדירה החדשה, זה משהו שאנחנו צריכים לעמוד מאחוריו".

יש מקרים, בעיקר במתחמים מבוקשים כמו מתחם דפנה בתל אביב, שבהם יש ממש תחרות בין היזמים, מי נותן יותר.
"במתחם דפנה היינו מעורבים בתחילת הדרך, ושם היה משהו מיוחד. בפרויקטים שאנחנו מובילים אנחנו יוזמים את התב"ע. במקרה של מתחם דפנה, התב"ע נעשתה על ידי העירייה במסלול רשויות, שאז הייתה מאוד נדיבה ברמת הזכויות. באו הדיירים וביקשו יותר, ואז התחילה סאגה שלמה של תוספות. אתה שואל את עצמך, איפה זה נעצר?

"בתל אביב הרי אין עתודות קרקע, ואפשר לבנות רק בהתחדשות עירונית, כך שכולם נלחמים על ליבם של הדיירים, וכשמתחילים להיכנס למכרז כזה, היזמים נסחפים ונותנים כמעט כל דרישה. זה מוביל אותנו לכך שאין באמת רגולציה בהתחדשות עירונית, והשוק נמצא בכאוס.

"למרות שיש מגבלות של תוספת 12 מ"ר, יזמים מציעים יותר. אם העירייה רוצה שיהיו פרויקטים, כנראה שהיא תצטרך להיות נדיבה יותר בכל מה שנוגע לתוספת שהדיירים יקבלו. לכן, כשיש שינויים תוך כדי תנועה, אנחנו לא יודעים עם מה באמת נצליח לצאת בסוף הדרך".

"כל נווה צדק אמורה הייתה להיות עם מגדלים"

קבוצת ים סוף, שהוקמה באמצע שנות ה־70 על ידי אלי פפושדו, יוזמת, מקימה מחזיקה ומנהלים נכסים ופעילויות נדל"ן בפריסה בינלאומית. היו"ר הוא יואב פפושדו והקבוצה חולשת על ארבע זרועות של פעילות: חברת המלונות, PPHE, המחזיקה ומנהלת 46 מלונות ואתרי קמפינג באירופה ונסחרת בבורסה הראשית בלונדון, החל מ־2018 ברשימת הפרימיום; זרוע בנייה - חברת GEAR, הבונה מלונות בחו"ל; חברה הפועלת בתחום חוות שרתים בארה"ב, ותחתיה חברה בת הפועלת באותו תחום באירופה; וים סוף נדל"ן, בראשה עומד עומר מזה 15 שנה, הפועלת בתחום הבנייה למגורים, בעיקר בישראל, ומעט ברומניה.

עד לפני כעשור יזמה הקבוצה והקימה פרויקטים גדולים, ואף מורכבים, כמו פרויקט לוגאנו ביהוד, פרויקט חצרות המושבה ברחובות, ופרויקט אלמוג התכלת במרינה בהרצליה. אחד הפרויקטים הידועים שלה הוא מגדל נווה צדק, שגרר לא מעט ביקורת בטענה שהוא נטע זר בסביבתו.

"אנשים לא יודעים", אומר עומר על הביקורת, "אך כשהתב"ע של נווה צדק קודמה, הכוונה הייתה שבכל האזור הדרומי לרחוב אילת - או בשמו הישן דרך יפו - יהיו מגדלים. לימים הייתה תחלופה בהנהגת העיר וכל התוכנית נגנזה, ומה שנשאר בסוף זה מגדל נווה צדק ומגדל ליבר, אך האמת היא שהתוכנית הייתה שכל האזור יהיה רצוף מגדלים. אני חייב להגיד שלמרות כל מה שטענו, שהוא יהיה סלאמס כי מגדלים באזורים נחותים הופכים להיות סלאמס - מגדל נווה צדק מנוהל בצורה מדהימה. מסרנו אותו ב־2007, כשכל הנושא של חברות ניהול היה עדיין בחיתוליו, ובשלוש השנים הראשונות היינו הבעלים של חברת הניהול, והגדרנו את הסטנדרט".

למרות שהיום בעולם התכנון כבר מדברים במונחים של מגדלים לצד בנייה מרקמית, ומרבים לדבר על בעיות התחזוקה העתידיות במגדלים, עומר סבור כי מגדלים הם פתרון טוב למצב של מחסור בעתודות קרקע.

לדבריו, "במגדלים יש יתרון, כי הם מאפשרים לפתח שטח ירוק נרחב. מה קרה אם במקום מגדל של 15 קומות, יהיה מגדל של 30 קומות? כשבונים לגובה ופותחים שטחים זה גם מאפשר לתת תועלות ציבוריות, בדמות שצ"פ או שטח למבנה ציבור, ואז בכלל כולם מרוויחים. גם שיפרת את מצב הדיירים, גם העירייה הרוויחה כי קיבלה שטחים , וגם יש יזם שיכול להרים את הפרויקט מבחינת הרווחיות שלו".

"במקום ראש העיר לא הייתי ישן בלילה"

מאז 2010 מתמקדת החברה בפרויקטי התחדשות עירונית, בעיקר מהסיבה הפשוטה שבאזורי הביקוש אין עתודות קרקע. לחברה יש כיום כמה פרויקטי התחדשות עירונית באזורי הביקוש: ברמת גן יזמה ים סוף את מגדלי הייליין - ארבעה בניינים בני 29 קומות כל אחד הכוללים 385 יחידות דיור.

פרויקט הבושם בדרום תל אביב / הדמיה: OLIN

בהרצליה מובילה ים סוף, יחד עם חברת לוינשטיין, פרויקט פינוי־בינוי של 660 יחידות דיור במתחם שיכון דרום בהרצליה הצעירה. בדרום מזרח תל אביב, ברחוב הבושם, היא מובילה הקמת שכונת מגורים של 474 יחידות דיור מול פארק מנחם בגין. בשני הפרויקטים הבנייה צפויה להתחיל ב־2023.

לדעת עומר, המחסור בעתודות קרקע מחייב את העיריות להיות הרבה יותר אקטיביות, בכל הנוגע למיזמי התחדשות עירונית, ולא להשאיר זאת בידי הדיירים. "החזון של בן גוריון מתממש לאיטו, ואנשים רוצים לגור במרכזי הערים. קחי למשל את בניית הרכבת הקלה, שיצרה צורך לפנות אנשים, וזה נעשה. כמובן, בודקים שזה משתלב עם דיני הקניין, אבל לא נותנים לדיירים את כל הכוח".

באותה מידה הוא חושב שהדרישה להסכמה של 65% מבעלי הדירות, מציבה קשיים בפני היזמים. זאת אף שמדובר בהקלה לעומת המצב שהיה: דרישה ל־80% הסכמה. גם 65% זה יותר מדי, לדעתו. "הכוח נמצא כיום אצל הדיירים, הם יחליטו אם יהיה פרויקט או לא. איפה העירייה שתאמר: אני כופה על הדיירים לחדש את הבניינים, כי בלי ממ"דים הבניינים אינם בטוחים בארוע ביטחוני כזה או אחר, והבניינים משנות ה־50־80 לא יעמדו בתקני רעידת אדמה? העירייה צריכה להחליט שהיא רוצה פרויקט, ולהתקדם עם תכנון. אני לא מבין איך ראשי ערים ישנים טוב בלילה, כשיש אצלם דירות מסוכנות? אם הייתי ראש עיר, לא הייתי ישן בלילה".

בסופו של דבר, גם לעירייה אמור להיות אינטרס שתהיה התחדשות עירונית ושיכוני סלאמס ישנו את פניהם.
"העירייה מפסידה על השירות שהיא נותנת לאזרח, ומפסידה בארנונה, לעומת הארנונה שהיא גובה מעסקים, כך שהעיריות מאוד קמצניות בהגדלת מספר יחידות דיור. אך היום זה צורך לאומי, גם מבחינת הילודה וגם מבחינת מחירי המכירה של דירות".

אתה חושב שיכול להיות מצב, כמו שקורה כבר בתמ"א 2, שפרויקטי פינוי־בינוי בתל אביב או בכלל אזורי הביקוש, לא יכללו תוספת מטראז'?
"תוספת המטראז' היא התמריץ, ולא ברור לי למה לא לתת. מה הבעיה לתת עוד שטח ולהוסיף עוד כמה קומות?! אם זה יקרה, זה יפגע בכל המטרה של התחדשות עירונית. אפשר לקבוע שבפריפריה מוסיפים יותר שטח, ובפרויקטים במרכז פחות, אבל לא להוסיף בכלל?! אם הדיירים לא יקבלו תמריץ, הם יהיו קשים יותר בחתירה לקדם את הפרויקט".

"לוחות הזמנים לא הגיוניים. שיקצרו הליכים"

נקודה כואבת נוספת מבחינת מיזמי התחדשות עירונית, הם לוחות הזמנים: "לוחות הזמנים של היתרי בנייה ותב"עות הם קטסטרופליים", אומר עומר. "אין סיבה שבתוך שנה לא ניתן יהיה להוציא פרויקט לפועל. עזבי אותנו היזמים, מה עם הדיירים? בפרויקט ברמת גן התחלנו תב"ע ב־2010 ורק ב־2017 עלינו לשטח. אלה לוחות זמנים בלתי הגיוניים. ליזם יש אינטרס לעשות את זה בזמן הקצר ביותר. תתחילו לקצר הליכים".

כן, אבל בתקופה הזו מחירי הדירות עלו.
"בניגוד למה שחושבים, ליזמים אין אינטרס שתהיה עליית מחירים של הדירות. היזם רוצה למכור מהר ולצאת מהר מהסיכון, והגיע הזמן שיראו גם את הסיכון שלנו. גם כשמחירי הדירות עלו, הרווח היזמי נשאר זהה".

גם הנטייה לערב שימושים בפרויקטים, הוא אומר, מקשה על היזמים. "יש פרויקטים שיש בהם 70% משרדים ורק 30% מגורים. מישהו בדק שיש צורך בכל המשרדים האלה? אני לא יודע כמה ביקושים יהיו למשרדים האלה. שלא לדבר על כך שכדי לממן כל כך הרבה משרדים, צריך יותר דירות".

אתה חושב שמשרדים יהפכו לפילים לבנים?
"
למשרדים בתל אביב תמיד יהיה ביקוש, אבל זו שאלה גדולה מה יקרה ברמת גן, בהרצליה, בראשון לציון". 

צחי עומר

אישי: בן 59, נשוי + 3, מתגורר בזכרון יעקב.
מקצועי: מנכ"ל ים סוף נדל"ן. רואה חשבון, עבד תשע שנים בדלויט. לפני 26 שנים הגיע לים סוף. התחיל כחשב, המשיך כסמנכ"ל כספים, ב־15 השנים האחרונות משמש מנכ"ל.
עוד משהו: רוכב כבר 25 שנה על אופני שטח.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות