גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארנסט אנד יאנג צפויה לאשר תוכנית לפיצול החברה

דירקטוריון ארנסט אנד יאנג צפוי לתת אור ירוק השבוע לפיצול בין מחלקות הביקורת הפיננסית והייעוץ ● המהלך צפוי לקרות עד סוף 2023 ● "יש סיכוי טוב שזה יגרום לחברות גדולות אחרות ללכת בעקבותיהם"

משרדי EY, טורונטו
משרדי EY, טורונטו

הדירקטוריון של חברת ארנסט אנד יאנג (EY) צפוי לתת אור ירוק השבוע לפיצול בין מחלקות הביקורת הפיננסית והייעוץ בחברה, ובכך לסלול את הדרך לשינוי הגדול ביותר במקצוע הנהלת החשבונות מזה יותר מ⁻20 שנה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

הוועד העולמי של ענקית החשבונאות, שאחראי כ־312 אלף עובדים, נפגשה בחג האמריקאי לייבור דיי כדי לבצע ליטושים אחרונים בניסוח תוכנית לפיצול כלל⁻עולמי של החברה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. המועצה צפויה לאשר את התוכנית בהמשך השבוע, ובעקבותיה יצביעו על התוכנית השותפים ב⁻EY, כ־13 אלף מספרם, והם יזכו לקבל מהפיצול ברווח ממוצע של יותר ממיליון דולר כל אחד. 

ארנסט אנד יאנג נקנסה ב-100 מיליון דולר בעקבות חקירה על זיופים בבחינות אתיקה 
ההונאה שמסעירה את ענף רואי החשבון: האם פרשת EY תשפיע על השוק הישראלי 

הפיצול, שנקבע להתבצע בהמשך השנה, יפריד בין מנהלי החשבונות של EY העוסקים בכתיבת הדוחות בחברות כמו אמזון מהעסק הגדל במהירות גדולה יותר של ייעוץ בנושאי טכנולוגיה, עסקאות גדולות ונושאים אחרים. צעד זה עשוי לשנות באופן קיצוני את נוף הנהלת החשבונות אם יבוצע כמתוכנן, כך אמרו צופי התעשייה.

דוברת של החברה אמרה כי הדיונים נמשכים, וכי "בשלב זה עוד לא התקבלה אף החלטה על מעבר לשלב הבא".

ארנסט אנד יאנג היא אחד מארבע החברות הגדולות השולטות בתחום הביקורת הפיננסית בשווקים פיננסיים גדולים, וזרועות הייעוץ שלה בשווי מיליארדי דולרים מתחרות בחברות כמו Accenture ו⁻IBM.

"יש סיכוי טוב שזה יגרום לחברות גדולות אחרות ללכת בעקבותיהם", אמר מרטין וייט, אנליסט בכיר ב⁻Source Global Research, חברת מחקר העוסקת בתעשיית הייעוץ. "מי לא היה רוצה הכנסות גדולות אם הם מאמינים שהן נמצאות שם ולא הולכות לעשות נזק לטווח ארוך לעסק שלהם?"

דלויט, המתחרה: החברה לא מתכננת להתפצל

יריבי EY אומרים כי בכוונתם להשאיר את מחלקות הביקורת הפיננסית והייעוץ תחת גג אחד. בדלויט ערכו שיחות בירור ראשוניות עם בנקאים לאחר שדווח על התוכנית של EY, כך דיווח בעבר ה"וול סטריט ג'ורנל", אבל החברה לא מתכננת להתפצל. דובר החברה אמר כי דלויט "לא תפריד ותפצל את העסקים שלנו, ואנחנו לא נעשה מוניטיזציה של העבודה שעשינו ביחד כל חיינו".

KPMG הודיעה כי המודל הקיים שלה כולל "מגוון יתרונות", וב⁻PricewaterhouseCoopers אמרו כי החברה "לגמרי מחויבת" לאסטרטגיה הרב⁻תחומית שלה.

הפיצול המתוכנן ב־EY יחלק את הרשת העולמית של החברה, שיש לה הכנסות של 45 מיליארד דולר, ביחס של בערך 60:40 בין עסק הייעוץ והשותפות הממוקדת בפיקוח פיננסי, שיוכל להמשיך להתקיים בשם ארנסט אנד יאנג - כך ניתן ללמוד מנוסח של ההצעה ממאי שנצפה על⁻ידי ה"ג'ורנל". חברת הייעוץ החדשה צפויה לגייס כ־10 מיליארד דולר על⁻ידי מכירת נתח של 15% לציבור בעת הפיצול, בנוסף להלוואה בגובה 17 מיליארד דולר על⁻מנת לעזור לממן תשלומים לשותפים בחברה.

חופש פעולה לזרוע הייעוץ

לשותפים ב־EY יש תמריץ חזק לתמוך בפיצול. השותפים בחלק של הנהלת החשבונות צפויים לקבל תשלום כספי שביוני היה צפוי להיות בממוצע גדול בין כפלים לפי ארבעה מהפיצוי השנתי. המכפילים האלה אולי ירדו כי בשבועות שמאז השווקים היו בירידות. עדיין, הרווחים צפויים להיות שווים יותר ממיליון דולר לשותפים טיפוסיים אמריקאים ובריטיים, המקבלים לרוב בין 850 אלף ל־900 אלף דולר בשנה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

בזרוע הייעוץ, מובטחות לשותפים מניות בחברה החדשה, ואלה היו צפויות ביוני להיות שוות באופן טיפוסי בין פי שבעה לפי תשעה מהפיצוי השנתי, ולהימסר במשך חמש שנים.

קרמיין די סיביו, יושב⁻הראש הכללי של EY והמנכ"ל שהוביל את היוזמה להתפצל לשתי חברות, צפוי לקבל עשרות מיליוני דולרים, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

מנהיגי EY צפויים לטעון כי הפיצול יועיל לחברה מבחינה פיננסית ולהם באופן אישי. הם מקווים שהפיצול יאפשר ליועצים להשיג מיליארדי דולרים בהסכמים חדשים, משוחררים מהמגבלות הקשורות לחוקים המגבילים את סוג העבודה שמותר לחברות הנהלת חשבונות לעשות עבור לקוחותיהן, כך אמרו האנשים.

EY בודקת את הדוחות של קבוצה שלמה של ענקיות עמק הסיליקון, כולל אמזון, סיילספורס, Workday וחברת⁻האם של גוגל אלפאבת. הדבר מגביל את יכולתה להתחרות בתחום הצומח במהירות של יועצים המשתפים פעולה עם ענקיות הטק כדי למכור שירותים במיקור חוץ לחברות.

מרגע שהוכרז השבוע על ההחלטה "ללכת על זה" שהוכנה בזהירות רבה, החברות המרכיבות את הרשת העולמית של EY ומתפרשת על כ־140 מדינות צפויות להצביע על התוכניות בסתיו הקרוב ובתחילת השנה הבאה, כך אמרו האנשים המכירים את הנושא.

ההחלטה, שהייתה אמורה להתקבל ביוני, עוכבה כדי לוודא שמנהיגים החברה בארה"ב ושותפות גדולות אחרות בחברה מרוצות מההצעה, כך אמרו האנשים המכירים את הנושא. הנקודות הבעייתיות כללו את הטיפול בכ־10 מיליארד דולר בתשלומים שהובטחו לשותפים שפרשו, כך דיווח ה"ג'ורנל" בעבר.

ההחלטה צפויה גם להוביל למשא⁻ומתן עם רשות ניירות ערך בארה"ב (SEC) ועם סוכנויות רגולציה אחרות ברחבי העולם, שאישורן יהיה נחוץ ליישום הפיצול.

בסוכנויות הרגולציה אמורים להיות מרוצים מהפחתת הסיכוי לניגודי עניינים, בעיה של התעשייה כבר שנים ארוכות. אבל ירצו גם לקבל ערבויות לכך שהזרוע ב־EY המתמקדת בהנהלת חשבונות חסונה מספיק כדי לעמוד בתשלומי דמי נזיקין בסכומים גבוהים במסגרת ליטיגציה, למרות שתהיה בקנה מידה בהרבה לעומת החברה כפי שהיא היום.

EY ניצבת מול תביעות במיליארדי דולרים בגרמניה ובבריטניה לגבי ניהול ספרים כושל לכאורה בשני מקרים של קריסות תאגידיות, חברת הפינטק Wirecard ומפעילת בתי החולים NMC Health PLC. ב־EY אמרו כי המשרד לא מודה בשגיאות כלשהן בניהול הדוחות של החברות.

נושא נוסף שסוכנויות רגולציה יצטרכו לטפל בו הוא המיתוג. פול מונטר, מנהל החשבונות הראשי בפועל של ה־SEC, אמר בחודש שעבר כי לאחר שחברת הנהלת חשבונות מוכרת חלק מעסקיה, הישות החדשה לא צריכה לזכות ביתרון הנובע מהמוניטין של חברת הנהלת החשבונות או הלוגו שלה. לשתי החברות אסור יהיה לשתף פעולה בפרסומות או שיווק, אמר מונטר.

חברת הייעוץ החדשה של EY תצטרך להוציא כסף רב לבניית המותג שלה, כך אמר טום רודנהאוזר, מנהל ב־Kennedy Research Reports, המנתחת את תעשיית הייעוץ.

בחברת הייעוץ אנדרסן, זרוע הייעוץ של חברה שהייתה פעם אחת מחמש הגדולות, "הוציאו מיליונים רבים של דולרים" על המיתוג המוצלח מחדש כ־Accenture, אמר רודנהאוזר. "חברת הייעוץ של EY תצטרך לעשות השקעה דומה". 

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות