גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידה הכלכלית בסין לא מבשרת טובות לנתוני הילודה

ישנם דמוגרפים החושבים שהאוכלוסייה הסינית תתחיל להתכווץ כבר השנה, בגלל שצעירים מעכבים את תחילת הקמת המשפחה

מחלקת יולדות בסין / צילום: Reuters, Chen bin
מחלקת יולדות בסין / צילום: Reuters, Chen bin

קשיים כלכליים והשפעת מגבלות הקורונה גורמים לחלק מהסינים הצעירים לדחות תוכניות להתחתן או להביא ילדים, ובכך פועלים נגד מאמצי בייג'ינג להגביר את כמות הלידות.

ישנם חוקרי דמוגרפיה שכעת חושבים ש־2022 תהיה השנה בה האוכלוסייה הסינית מתחילה להתכווץ, בין היתר כתוצאה מאי וודאות גוברת בקרב הצעירים לגבי השאלה איך להתפרנס.

האתגר הדמוגרפי בסין כבר היה גדול. מספר הלידות נמצא בירידה בחמש השנים האחרונות ובשנה שעברה בקושי עבר את מספר מקרי המוות.

נתונים לגבי המחצית הראשונה של 2022 מחלק מהמחוזות והערים מצביעים על ירידות נוספות בלידות בהשוואה לשנה שעברה, בגלל שמגבלות הקורונה הותירו עשרות מיליוני סינים תקועים בבתים וחנקו את הפעילות הכלכלית ברחבי המדינה.

הנתונים הרשמיים לגבי יולי כללו נקודת מידע לא קלה לעיכול: בין הסינים בגיל 24 ומטה, אחד מכל חמישה היו מובטלים. חלק ממי שאיבדו את משרותיהם אומרים שהקפיאו תוכניות גדולות לחיים.

באופן אירוני, חלק ממקרי הפיטורים נגרמו בגלל הצעדים של בייג'ינג להפוך את גידול הילדים ליותר בר השגה. צעדי ענישה על יזמי נדל"ן כדי לרסן את מחירי הבתים העולים וצעדים נגד תעשיית המורים הפרטיים במדינה הביאו לפיטורים של אנשים רבים שעבדו בתחומים אלה.

הלחץ הכלכלי משפיע על החלטות משפחתיות

כשסנדי ליו סיימה לימודים באוניברסיטה נחשבת בבייג'ינג לפני ארבע שנים, קיבלה עבודה כמהנדסת בחברת טכנולוגיה. היא תכננה להתחתן עם חבר שלה ולקנות דירה בבייג'ינג בתוך כמה שנים.

הקיץ, פוטרה. כעת תוכניות הנישואים שלה מוקפאות. "אני לא יכולה לדמיין שאני מתחתנת ומתחילה משפחה בלי משכורת", אמרה ליו.

אמילי יו נהגה לנהל מסעדת סושי קטנה עם בעלה בגואנשי, מחוז בדרום סין, אבל סגרי קורונה מתגלגלים עשו זאת בלתי אפשרי לשמור את העסק מעל המים. יו, בת יחידה בת 31, אומרת שקיוותה שאולי לבנה בן ה־3 יהיה אח. יש למשפחה מעט חסכונות אבל כעת היא מחפשת משרה חלקית ודחתה תוכניות לעשות ילד נוסף.

"החיים פשוט נעשים קשים יותר ויותר", אמרה יו.

"כשהלחץ הכלכלי עצום ואנשים רבים חשים שפרנסתם לא בטוחה, ברור שזה משפיע על ההחלטות של אנשים ועל מספר הלידות", אמרה שוג'יאן פנג, עמיתת מחקר בכירה באוניברסיטת ויקטוריה באוסטרליה.

על פי מחקר משותף של הצוות שלה במרכז ללימודי מדיניות באוניברסיטה והאקדמיה למדעי החברה באוניברסיטת שנחאי, מכון מחקר רשמי, האוכלוסייה הסינית תתחיל להתכווץ השנה. הירידה צפויה להאיץ בשנים הבאות, ועד שנת 2100 צפויה האוכלוסייה הסינית לרדת ל־587 מיליון איש, פחות מחצי מבערך 1.4 מיליארד איש כיום.

התחזיות של הצוות היו מבוססות על נתונים כולל נתוני פוריות, תמותה וחלוקת האוכלוסייה לפי גיל ומגדר.

לא רק הילודה: גם כמות הנישואים פחתה

תחזיות האו"ם שפורסמו ביולי צופות ירידה באוכלוסייה הסינית ב־2023, אז צפויה הודו לעקוף את סין כמדינה המאוכלסת ביותר בעולם, וצופות שיהיו בסין 771 מיליון איש עד 2100.

תחזיות האו"ם מניחות שיעור ילודה - כמות הילדים שאישה יולדת בימי חייה - של 1.16 ב־2021. שיעור הילודה בסין ב־2020 היה 1.3, פחות אפילו מ־1.34 שהיו באותה שנה ביפן, הידועה בכך שאוכלוסייתה מזדקנת.

במועצת הבריאות הלאומית לא הגיבו לבקשת תגובה. במועצת המדינה, גוף הממשל הבכיר ביותר בסין, ובלשכה הלאומית לסטטיסטיקה, המפרסמת נתונים דמוגרפיים, לא הגיבו לבקשות תגובה.

סין מרשה היום לזוגות נשואים להביא שלושה ילדים, אבל מורשת של מדיניות הילד האחד, שבוטלה ב־2016, היא ירידה בכמות הנשים בגיל ילודה.

גם כמות הנישואים פחתה. נתונים רשמיים שפורסמו בימים האחרונים הראו שמספר רישומי הנישואים בשנה שעברה ירד ל־7.6 מיליון, הנתון הנמוך ביותר מאז שהחלה הממשלה לעקוב אחריו באמצע שנות ה־80. הירידה הכי בלטה בקרב הצעירים.

רישומי נישואים ברבעון הראשון של השנה, התקופה החדשה ביותר לגביה קיימים נתונים זמינים, הראתה רמה אפילו נמוכה יותר מהתקופה המקבילה ב־2021.

מנהל חשבונות בן 31 שגר באיזור הדלתא של נהר הפנינה בסין, אמר שמאז שנה שעברה כמה מהחברים שלו שעבדו בתחום הנכסים פוטרו או סבלו מהקטנות שכר משמעותיות.

הוא חושב שיש לו מזל שהוא עובד מדינה. כעת הוא רוצה לצאת לדייטים רק עם נשים שיש להן משרה ממשלתית, על מנת להבטיח שגם לכל שותפה פוטנציאלית לנישואים יש ביטחון תעסוקתי.

מאיירת בפרילנס בשם ריטה ז'אנג רכשה באפריל 2021 דירה עם בעלה כשהמחירים החלו לעלות, מחשש שאם יחכו, הדירות יתייקרו אפילו יותר. מאז מחירי הבתים היו בירידה בגלל צעדי בייג'ינג נגד תחום הבינוי, ורבים מלקוחותיה של ז'אנג פיטרו אנשים והקטינו הזמנות.

"אנחנו נאבקים לשלם את המשכנתה שלנו. אנחנו לא מספיק בטוחים לגבי ההכנסה העתידית שלנו כדי לשקול לעשות ילדים", אמרה ז'אנג.

קושי לקבל גישה לטיפול רפואי במסגרת מגבלות הקורונה גם הוא חשש משמעותי מבחינת ז'אנג. "מה אם אהיה בהיריון או אלד את הילד באמצע סגר?" אמרה.

תשלומי הפנסיה יהפכו ל-20% מהתמ"ג של סין עד 2100

בתקרית אחת שהובילה למחאות עממיות ברשתות החברתיות השנה, אישה משיאן במערב סין הפילה עובר בחודש השמיני להיריון בגלל שמגבלות הקורונה מנעו ממנה לקבל טיפול רפואי, מקרה שגרם לרשויות להתנצל באופן פומבי.

פקידים בכירים סיניים מכירים באתגרים הדמוגרפיים, וצופים שהאוכלוסייה תתחיל לרדת בתקופה שמכסה את תוכנית החומש הנוכחית ומסתיימת ב־2025.

"כמות קטנה של לידות והזדקנות במסגרת צמיחה שלילית באוכלוסייה יהפכו לנורמה", נכתב במאמר שפרסמה מועצת הבריאות הלאומית באתר של קיושי, עיתון המפלגה הקומוניסטית באוגוסט.

מודלים ממוחשבים שנעשו באוניברסיטת ויקטוריה רומזים שללא שינויים לגיל הפרישה המחייב בסין, תשלומי הפנסיה שלה יגדלו ל־20% מהתמ"ג ב־2100 לעומת 4% ב־2020. גברים בסין לרוב פורשים בגיל 60 ונשים בחלק מהתחומים פורשות בגיל 50.

בעיר הנמל נינגבו, כמות הלידות ירדה בכמעט 11% במחצית הראשונה של השנה לעומת השנה הקודמת, בזמן שדז'ו, עיר במזרח סין, דיווחה על ירידה שנתית של 9% במספר הלידות. בשתי הערים היו חודשים בהם היו סגרי קורונה בשנתיים האחרונות.

"מדיניות אפס קורונה היא כמו להוסיף קרה לשלג, ולהחמיר מגמה של ירידה בילודה", אמר יי פושיאן, חוקר באוניברסיטת וויסקונסין־מדיסון, המאמין שהאוכלוסייה הסינית כבר מתכווצת כמה שנים.

הוא מעריך שצעדי הכלת הקורונה של סין, שלטענתו גרמו לירידה חדה בכמות החתונות ב־2020 וב־2021, יגרמו לירידה בלידות בסדר גודל של מיליון לידות במהלך 2021 ו־2022.

ב־Yuwa Population Research, קבוצה של כחצי תריסר דמוגרפים וכלכלנים סיניים, חזו מוקדם יותר השנה שירידת גודל האוכלוסייה תתחיל ב־2022. בקבוצה חוזים שהאוכלוסייה הסינית תצטמק ל־685 מיליון איש עד 2100. הה יאפו, דמוגרף הקשור למכון המחקר, ציין את המדיניות הכלכלית ואת צעדי הכלת הקורונה כגורמים שהאיצו את הירידה בגודל האוכלוסייה.

בחודש שעבר בייג'ינג הרשתה לנשים רווקות לקבל כסף לכיסוי חלק מההוצאות שלהן בזמן חופשת לידה. בעבר, היה צורך להראות רישיון נישואים כדי לקבל גישה לכספים האלה, והצעד נראה על ידי חלק מהאנליסטים כסימן לכך שבייג'ינג נעשית סובלנית יותר כלפי הרעיון שגם אנשים לא נשואים עושים ילדים.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"