גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היצע הדירות בחריש מצטמצם, והמחירים מזנקים בעשרות אחוזים

לאחר שנים של בנייה מואצת, התחלות הבנייה בחריש נבלמו • התוצאה: זינוק של 50% ואף יותר במחירים של דירות 4 חדרים • אלא שלמרות הביקוש הגבוה, העיר עדיין סובלת ממחסור חמור בשטחי תעשייה ומסחר, מה שיקשה עליה להיות אטרקטיבית גם בעתיד

רחוב דרך ארץ, חריש / צילום: שלומי יוסף
רחוב דרך ארץ, חריש / צילום: שלומי יוסף

מאז הוקמה נתקלה העיר חריש בהרבה ביקורת והתנגדות, החל משאלת נחיצותה של עוד עיר בלב ליבו של המשולש, עבור בתכנון העירוני הבזבזני וכלה בעודף היצע של דירות שמי יודע מי ירצה לגור בהן. הביקורת קיבלה גושפנקא רשמית כאשר גם דוח מבקר המדינה לשנת 2020 ציין כי המועצה המקומית מסתמכת על מענקי מדינה עקב אי תכנונו של אזור תעסוקה שהיה נותן לה הכנסות שהיו הופכות אותה לעצמאית.

חרף הביקורת, חריש מתגלה באחרונה כאחת הערים המפתיעות ביותר מבחינת העלייה במחירי הנדל"ן. מנתונים שאסף שמאי המקרקעין תומר נירפז בפרויקטים שונים בשלושה רחובות מרכזיים בעיר, עולה כי תוך שנה וחצי בלבד דירות ארבעה חדרים רשמו עליות מחירים שהגיעו ל־50% ואף יותר.

השמאי תומר נירפז / צילום: אור שטרית

כך למשל, ברחוב הזית: דירות ארבעה חדרים בשטח שבין 92 ל־96 מ"ר נמכרו בין מרץ לאוגוסט 2021 סביב המיליון שקל - כ־11 אלף שקל למ"ר - והחל מחודשי נובמבר ודצמבר של אותה השנה המחירים טיפסו בכ־100 אלף שקל לדירה ושיקפו עלייה של כ־16%. המגמה הזו נמשכת ולאחרונה מחיר אותה דירה, זו שנמכרה לפני שנה וחצי במיליון שקל, עומד כיום על יותר מ־1.4 מיליון שקל - עלייה של 44%.

המציאות דומה גם ברחוב טורקיז, שם דירת 4 חדרים בשטח 95 מ"ר שנמכרה בינואר 2021 ב־1.08 מיליון שקל, נמכרת היום בכמעט 1.5 מיליון שקל - עלייה של כ־50%. ברחוב דרך ארץ שבשכונת הפרחים, העליות היו חדות באותה המידה והגיעו עד כדי 50% ביוני השנה.

ההיצע: הבנייה האינטנסיבית בעיר כבר הסתיימה

"דירות ארבעה חדרים הן המדד הכי טוב לדגימת מחירי דיור מאחר שהן דומות יחסית, בזמן שבשאר סוגי הדירות ישנם גורמים נוספים המשנים את השווי שלהם", מסביר נירפז.

לדבריו, הסיבה לעלייה במחירים נובעת קודם כל בגלל התייקרות כלל אזורית. "בפרדס חנה, באור עקיבא ובחדרה, דירות ארבעה חדרים התייקרו בשנה האחרונה והגיעו לכיוון 2 מיליון שקל. בחדרה מחירי דירות 4 חדרים עמדו בשנה שעברה סביב ה־1.5 מיליון והשנה הן נמכרות בכ־2 מיליון שקל, לכן, חלופות הדיור הזולות באזור הן בחריש".

צילום: שלומי יוסף

גם הציבור הדתי, מצא חלופה זולה בחריש לעומת המחירים באלעד ובית שמש. "אלעד כהשוואה היא יותר יקרה, ומי שלא יכול לקנות באלעד קונה בחריש", אומר נירפז.

עם זאת, נירפז קושר את העלייה במחירי הדיור גם להיצע הנמוך בעיר. "הייתה תקופה של בנייה אינטנסיבית, במיוחד חברת שפיר וחברת שיכון ובינוי בנו הרבה והיו להן עודפים, אז הוציאו דיור להשכרה. אולם היום השוק ברובו הוא ביד שנייה. העסקאות שאנחנו רואים בסקירה שעשיתי בפרויקטים של חנן מור הן דירות יד שנייה, כי אלה פרויקטים שכבר אוכלסו".

קבוצת מור בנתה בחריש למעלה מ־750 יחידות דיור בשלוש שכונות בעיר, לרבות שלושה קניונים אשר שניים מהם בשלבי בנייה. אבי מאור, מנכ"ל הקבוצה, אומר כי ב־2013־2014 ובשבע השנים האחרונות נשפכו לשוק בחריש 13 אלף יחידות דיור - "מה שהופך אותה לעיר שנבנתה בקצב המהיר ביותר אי פעם בישראל".

מנכ''ל קבוצת מור אבי מאור / צילום: שלומי יוסף

התוצאה, כפי שמציין מאור, היא שמחירי הדיור בחריש הגיעו לסף של מחירי עלות. "זה היה חריג לשוק הישראלי אז, אבל בשנתיים האחרונות כל הדירות הללו נמכרו, וכרגע יש מיצוי של כל היחידות שנבנו במסגרת התוכניות המאושרות וכרגע אין כמעט בנייה בכלל. מה שמוכרים זה שאריות של קבלנים והשוק נשען בעיקר על יד שנייה".

עם זאת, מדגיש מאור כי דירות 4 חדרים עדיין נמכרות במחירים הכי נמוכים בארץ. "זו עיר בשרון הצפוני, ולכן הרבה משפחות צעירות שלא מצליחות למצוא מענה בתוכניות ממשלה מגיעות לחריש", אומר מאור.

צילום: שלומי יוסף

לירון כרמון, זכיין רימקס העיר החדשה חריש, (הסוכנות ביצעה בשנה האחרונה כ־1,500 עסקאות מכירה, קנייה והשכרה בחריש), יודע להסביר זאת היטב. לדבריו, "לפני שנה וחצי היה לנו 600 דירות למכירה והיום פחות מ־300. רוב הדירות בחריש, 60% בערך, הן דירות 4 חדרים. רק כ־10% הן דירות 3 חדרים. נכון להיום יש פרויקט אחד של 120 דירות ממנו נשארו רק 20 דירות פנויות. עיקר השוק היום הוא של דירות יד שנייה וזה הקפיץ את המחירים".

הסיבה להתעניינות הגוברת בעיר לדבריו, היא כי בשנה וחצי האחרונות חריש הוכרזה כעיר, וכתוצאה ההתייחסות למקום השתנתה.

"העיר שדרגה את מעמדה מעיר רפאים לעיר מתפתחת. גם המחשבה שבעזרת צעד זה המדינה מתכוונת להשקיע בעיר תרמה רבות וזה השפיע על המסחר. בשנה וחצי האחרונות המסחר התפתח והרבה רשתות התחילו להיכנס לכאן, יש כרגע התעניינות של חברות שיווק מהגדולות שרוצות לפתוח סניפים בעיר", הוא אומר.

המשקיעים חוזרים?
"הביקושים בעיר מגיעים היום מכל הארץ. הרבה באים מאזור רמלה, לוד, כפר סבא, חולון, פ"ת, נתניה וגם מהסביבה היותר קרובה. יש התעניינות של משקיעים בעקבות העלאת מס הרכישה - 15% מהעסקאות הם משקיעים. בתחילת השיווקים היו 50% להשקעה, וזה התחלף ברוכשים למגורים ולאט לאט התאזן, היום זה בסדר גודל 15%.

"לדעתי העיר הולכת ומתפתחת, ישנם הרבה שטחים המיועדים לבנייה ישנה תוכנית לחריש דרום וגם לחריש צפון שיוסיפו עוד אלפי דירות". עם זאת, הוא חושב שהמחירים לא ימשיכו לעלות באותו קצב, "בגלל העלייה בריבית".

התעסוקה: "אתגר כמו בכל ערים הסמוכות לחריש"

דוח מבקר המדינה העלה כי בהתאם לדוחות הכספיים המבוקרים של המועצה בשנים 2016־2019 היא סיימה את השנים הללו בעודפים תקציביים, אך רק הודות לקבלת מענקים. בלעדיהם היא הייתה מגיעה לגירעונות של 67 מיליון שקל, והסיבה לכך היא מחסור אקוטי בשטחי תעשייה.

גם דוח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם לפני חודשים אחדים ובו נתונים על התחלות הבנייה בארץ, מחדד כי בחריש, המונה כיום יותר מ־31 אלף תושבים, מספר התחלות הבנייה בענפי התעשייה, המסחר, המשרדים האחסנה והתשתיות, עמד על אפס בארבע השנים האחרונות.

מאור מאמין שהמציאות הזו תשתנה. "בחריש יש שטחי מסחר שנותנים מענה לגידול האוכלוסייה, ויש מספיק שטח שיתאים לקצב גידול האוכלוסייה", הוא מדגיש. "כל הסיפור הוא תעסוקה, אומנם לא בונים משרדים לתעסוקה כי זה גופים גדולים וחברות וכאן יש בעיה, אבל יש משרדים למתן שירותים. יש כרגע שתי תב"עות מאושרות הכוללות מאות אלפי מטרים המיועדים לתעסוקה. האתגר של העיר וגם של הממשלה הוא לייצר את האטרקטיביות לחברות שיבואו לפתוח בחריש, והם הצליחו לעשות זאת ביוקנעם באזורי עדיפות א' ולתמרץ.

"אתגר התעסוקה לא שונה מהאתגר של פרדס חנה־כרכור שנמצאת שני קילומטרים ליד, ושם מוצאים פתרונות בקיסריה, במת"מ. נכון, בתוך העיר רוב ההכנסות הן ממסחר, ואין הכנסות נוספות מתעסוקה למרות שיש מקום לבנות את זה".

העתיד: "הכול תלוי בסוג האוכלוסייה שתגיע"

ד"ר יאיר דוכין, שמנהל את תחום ההתמחות במימון נדל"ן בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטה העברית, אופטימי לגבי עתיד העיר חריש. לדבריו, "חריש היא דוגמה קלאסית לתהליך היווצרות עיר הנמצאת במקום אסטרטגי מעניין על גבולות מטרופולין חיפה ות"א על צירי נגישות מעניינים. היא נמצאת קרוב מאוד לכביש 6 וליד כביש 2.

"חריש נולדה בהחלטה פוליטית, אבל כרגע היא עובדה קיימת, ואפשר להשוות אותה למודיעין: כשהתחילו להקים אותה לא היה שם כלום, והיום יש מרכז עירוני. יש כרגע חוסר בהתחלות בנייה לתעשייה ומסחר אבל זה תהליך, וזו עיר שרק הוקמה. אני מעריך שעם הזמן יתפתחו אזורי תעסוקה, וככל שהגודש במרחב תל אביב יגלוש צפונה ודרומה, היא תרוויח.

"עניין נוסף שצריך להביא בחשבון הוא שסוג האוכלוסייה שתגור בה תקבע איזה עיר היא תהיה - אם היא תהפוך לעיר חרדית היא תהיה אלעד 2, ואם היא תתפתח נוסח מודיעין היא תהיה משהו מיוחד. ההיצע והביקוש הם פונקציה למה שקורה בשוק. בראייה ארוכת טווח יש לעיר פוטנציאל אבל זה תלוי מי יגיע לגור שם. ואם המדינה תפתח את העיר מבחינת התשתיות זה יתרום לפיתוח העיר. זה שיש מסביבה ישובים ערביים זה אמור להיות יתרון לעיר".

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?