גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה מטבעות מרכזיים סובלים מפיחות מול הדולר. הסיפור של הין היפני שונה מכולם

הין הגיע לשפל של 24 שנים בתום הירידה השנתית הדרסטית אי־פעם, וקרנות הגידור באירופה ובארה"ב מהמרות כי המדיניות המוניטרית המקלה של טוקיו תימשך ● וגם: דילמת הריבית הבלתי אפשרית שעמה מתמודדים הבנקים המרכזיים בבריטניה ובגוש האירו

טוקיו. הין הגיע לשפל של 24 שנים / צילום: Associated Press, Kiichiro Sato
טוקיו. הין הגיע לשפל של 24 שנים / צילום: Associated Press, Kiichiro Sato

ריבוי הטלטלות בשווקים, לצד העלאות הריבית החדות של הבנק המרכזי בארה"ב, הובילו את הדולר האמריקאי לשיא של 20 שנה מול סל המטבעות. אמנם, גם השקל "חטף" ונחלש בכ־7% כנגד הדולר מתחילת השנה, אך יש מי שספגו ירידות חדות יותר. הרבה יותר. הליש"ט והאירו נפלו לשפל של עשרות שנים מול המטבע האמריקאי, אבל הדרמה הגדולה מתרחשת בכלל ביפן.

"יש שלושה מטבעות בעולם המפותח שחווים פיחות משמעותי מול הדולר, ובכלל - הין היפני, הליש"ט הבריטית והאירו", אומר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיה בבנק לאומי. "באירופה ובבריטניה, הסיבה לפיחות ברורה. הכלכלות חוות אינפלציה גבוהה, והריבית עולה לאט ביחס למדינות אחרות ורק לאחרונה מתחילות להעלות את הקצב".

הסיפור ביפן הוא מורכב יותר ושונה במקצת ממה שאנחנו רואים בעולם, מסביר לוי. בשבוע האחרון צלל המטבע היפני לרמה הנמוכה ביותר שלו מול הדולר מאז אוגוסט 1998 - בתום הירידה השנתית המשמעותית ביותר אי־פעם. הסיבה העיקרית היא מדיניות הבנק המרכזי ביפן, שמסרב להצטרף למגמת העלאות הריבית בעולם. השפל מול הדולר הגיע בעת שבה קרנות גידור באירופה ובארה"ב חידשו את ההימורים כי המדיניות המוניטרית "המקלה מאוד" של הבנק המרכזי בטוקיו תימשך. זאת, על רקע הערכות כי הפד יהדק אפילו יותר את המדיניות המוניטרית שלו, והריבית תעלה לרמה גבוהה יותר מזו שתוכננה (4%־4.25%) ותישאר כזו למשך זמן ארוך יותר ממה שחשבו תחילה. הפער בין הריביות מתרחב, וההערכות כי המגמה הזו תימשך נתנו את הדחיפה לשפל האחרון. מעבר לכך, העלאת הריבית באירופה צפויה להגדיל את הלחץ על המטבע היפני אף יותר.

 

"קחו בחשבון שהמגמה ביפן עשויה להשתנות"

"אם ברוב העולם הבנקים המרכזיים שינו כיוון והעלו את הריבית, ביפן היא לא עולה ונשארת אחת הנמוכות בעולם", מציין לוי. "הממשלה והבנק המרכזי אומרים שהם ימשיכו בהרחבה מוניטרית ככל שיידרשו. למשקיעים מצד אחד יש את הביטחון של הכלכלה. היא נתפסת כמקלט, אך הריבית הנמוכה הולידה כדור שלג שהוביל לפיחות של המטבע. בשבוע האחרון יש תזוזות, כשהממשל החל להתבטא בחוסר הנוחות שלו ממה שקורה עם המטבע. זה מראה שהממשל רוצה להיות יותר אקטיבי. כרגע זה במילים, אבל אם המגמה לא תשתנה זה יכול לעבור לפסים מעשיים. מי שמתחיל לרכב על הטרנד של הין החדש צריך לקחת בחשבון שהתערבות של הממשל יכולה להביא להיפוך מגמה חד".

ביום שבו צלל הין לשפל, שר האוצר היפני שוניצ'י סוזוקי אמר כי הוא צופה במהלכים ב"תחושת דחיפות רבה", אך נראה שהשוק לא השתכנע שהבנק המרכזי ישנה כיוון ויעלה ריבית. נגיד הבנק המרכזי הרוהיקו קורודה הודיע לאחרונה כי אין בכוונתו לשנות כיוון, אף שהאינפציה חצתה את היעד (2%) - והגיעה ביולי לקצב שנתי של 2.4%. בבנק המרכזי טוענים כי האינפלציה נובעת רק מצד ההיצע, ולכן תחלוף. בינתיים, משקי הבית המקומיים משלמים את המחיר הגבוה בשל עלויות היבוא והאנרגיה שטיפסו. בסוף השבוע אף נפגש ראש ממשלת יפן המודאג מהסוגיה, פומיו קישידה, עם נגיד הבנק המרכזי קורודה.

פומיו קישידה, ראש ממשלת יפן / צילום: Associated Press, Shuji Kajiyama

"מדהים שרק לפני זמן לא רב היו מי שהעריכו ששיאו של הדולר מאחוריו", אמר שר האוצר האמריקאי לשעבר לארי סאמרס בראיון לבלומברג, והעריך כי מגמת ההתחזקות של הדולר תימשך. סאמרס הדגיש כי לארה"ב יש "יתרון עצום" בכך שאינה תלויה ב"אנרגיה זרה יקרה להחריד". שר האוצר האמריקאי לשעבר ציין לטובה את תגובת הפדרל ריזרב, שמיהר להדק את המדיניות המוניטרית - ולא התמהמה כמו בנקים מרכזיים אחרים בעולם. "הגורמים השונים הללו הופכים הפכו את הדולר למקלט בטוח, וגרמו להון לזרום אליו", אמר סאמרס.

אחת האפשרויות שנשקלות ביפן היא רכישה מסיבית של מטבע מקומי ומכירת דולרים, כפי שעשו שתי המדינות במהלך משותף בשנת 1998 כדי למנוע את הפיחות החד של הין. סאמרס, שכיהן כשר האוצר באותה תקופה, מעריך כי אין לכך היתכנות. "אני נוטה להיות סקפטי שלהתערבות יכולות להיות השפעות מתמשכות", אמר סאמרס. "שוקי ההון הם פשוט כל כך גדולים, אפילו ביחס למשאבים שיש לרשויות". גם במשרד האוצר האמריקאי בינתיים לא מתלהבים מהרעיון, ושוללים התערבות שתעצור את הפיחות של הין.

בדויטשה בנק מזהירים מ"סטרלינג קריסיס"

המטבע הבריטי נפל בשבוע שעבר לשפל של 37 שנה מול הדולר (1.14 דולר לליש"ט), והסיבות לכך די ברורות. "כשברקע חששות מפני האטה כלכלית ופגיעה נוספת עקב משבר האנרגיה לקראת החורף, הדיסוננס הזה של אינפציה דוהרת וריבית נמוכה מאתגר את הבנק המרכזי הבריטי", אומר לוי. "על הליש"ט מכבידים בנוסף אתגרי הברקזיט, וחוסר יציבות פוליטית, שמייצרים חוסר שקט שמעצימים בעיות חברתיות־פוליטיות במשולש אנגליה, סקוטלנד ואירלנד".

כלכלני דויטשה בנק הזהירו כי אין לזלזל בסימנים כי הממלכה ניצבת בפני "משבר סטרלינג". בבנק הסבירו בשבוע שעבר כי בעקבות הגירעון הגבוה של בריטניה, לטובת בלימת הפיחות של הליש"ט נדרשים צמצום כמותי, שיפור באמון המשקיעים וירידה בציפיות האינפלציה. אלא, שלפחות כרגע, קורה ההיפך.

בה בעת, לראשונה מזה 18 חודשים - מדד מנהלי הרכש המשוקלל של בריטניה עודכן כלפי מטה לרמה של 49.6 נקודות. מה שמצביע על צפי להתכווצות הכלכלה.

בגוש האירו נערכים להעלאות ריבית נוספות

חרף התגברות ההערכות כי הכלכלה האירופית תיכנס למיתון ב־2023, הבנק המרכזי (ECB) העלה בשבוע שעבר את הריבית ב־0.75% - שיעור העלייה החד ביותר מאז היווסדות גוש האירו. הבנק אף הודיע כי צפויות העלאות ריבית נוספות.

"כלכלני ה־ECB העלו גם את הערכותיהם לאינפלציה בשנים הקרובות ל־8.1% ב־2022, 5.5% ב־2023, ומעל היעד גם ב־2024 (2.3%) - רמז לכך שה־ECB צפוי להעלות את הריבית לרמה מרסנת", מסביר מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים. לוי מבנק לאומי מוסיף כי "על האירו מכבידים חששות מפני חוסר יציבות בכלכלות אירופה החלשות, שמועצמים בעקבות חוסר היציבות הפוליטית באיטליה".

המגמה באירופה הובילה בחמישי לעלייה חדה בתשואות הבונדס הגרמני הקצרות, להתחזקות האירו בשישי, ולעלייה בתחזיות הריבית של השווקים. "מעריכים שהריבית תעלה לכ־2.4% ביוני 2023, לאחר ששהתה בטריטוריה שלילית ב־8 השנים האחרונות", מסכם שפריר. "לפי בלומברג, ה־ECB לא פוסלים העלאה של 75 נקודות בסיס גם באוקטובר. ידיעה שתמכה, גם היא, בהתחזקות האירו ובעליית התשואות".

הצרכן הישראלי עשוי להרוויח

לשכת המסחר ישראל־יפן חגגה בחודש מאי 70 שנה לכינון היחסים הדיפלומטים בין המדינות, עם הכרזה כי ההשקעות היפניות בישראל הרקיעו ל־3 מיליארד דולר בשנת 2021.

עם זאת, שחיקת הין - 17% בשנה האחרונה - מכווצת את הכסף הזר שנכנס מיפן, וגם היקף הסחר בין המדיניות ירד מאז השיא שאליו הגיע ב־2018, 3.9 מיליארד דולר - והסתכם ב־2020 במעט יותר מ־3 מיליארד דולר. הסחר כולל בעיקר יבוא של סחורות יפניות, בהיקף של 70% (2.1 מיליארד דולר ב־2020, לעומת 948 מיליון דולר יצוא).

שחיקת המטבע עשויה להוות בשורה לחובבי המותגים היפנים, בעיקר בענפי הרכב והטכנולוגיה. היבואנים משלמים עליהם פחות בדולרים או בשקלים, וניתן לקוות שחלק מזה יתגלגל לכיסו של הצרכן הישראלי. 

עוד כתבות

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן