גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלמנה והידועה בציבור: מה יעלה בגורל הדירה בפרויקט תמ"א 38

פסק דין של בית הדין הרבני קבע כי אלמנה שהחזיקה חצי מדירת בעלה המנוח זכאית לגור בדירה למשך כל ימי חייה, אף שלא חיו ביחד 30 שנה, ואף שהבעל הוריש את חלקו בדירה לבת זוגו האחרונה

פרויקט תמ''א 38 / צילום: טלי בוגדנובסקי
פרויקט תמ''א 38 / צילום: טלי בוגדנובסקי

מה הקשר בין פרויקט תמ"א 38 לסכסוך ירושה בין אלמנה לבין הידועה בציבור של בעלה ה־30 השנים האחרונות לחייו? והאם זכות אלמנה למדור על־פי הכתובה גוברת על זכויות הדיירים לעשות פינוי־בינוי ועל זכותה של הידועה בציבור למכור את חלקה בדירה? אלה בדיוק השאלות שנדונו בתביעה שהגישה אלמנה לזכות מגורים בדירה שהותיר בעלה המנוח, שאת חציה הוריש לידועה בציבור שלו יום בלבד לפני מותו, בשעה שמתנהל בבניין הליך פינוי־בינוי.

הסיפור הסבוך הזה מתחיל עם נישואיהם של א' המנוח ו־ב' האלמנה ב־1969. לשניים נולדו ארבעה ילדים. ב־1980 הכיר המנוח את ג' והחל לחיות עמה חיי זוגיות, וברבות הימים הם הוכרו כידועים בציבור. ב' הגישה תביעת גירושים ובמהלך הדיונים גובש הסכם גירושים להסדרת נושא הרכוש ומזונות הילדים, שבו נקבעו מזונות מופחתים (100 שקל לחודש), וכן נקבע כי בכפוף לסידור הגט, יעביר המנוח את זכויותיו בדירת המגורים לידי ילדיו. בפברואר 1986 גובש הסכם הגירושים הסופי בין המנוח לאלמנתו, אך לאחר שהצדדים לא הגיעו לדיון ואף לא התייצבו במועד לסידור הגט - ההסכם לא קיבל תוקף פסק דין, והשניים נותרו נשואים עד יום פטירתו של א' בנובמבר 2013.

יום לפני פטירתו כתב המנוח צוואה שבה הוריש את חלקו בדירה (מחצית) לידי בת זוגו, הידועה בציבור. הצוואה קוימה על־ידי בית המשפט בספטמבר 2014, והליך שניהלו האלמנה וילדיה נגד העיזבון בטענה כי יש להורות על העברת חלקו בדירה לידי ילדיו בהתאם להסכם הגירושים (שלא אושר), נדחה מסיבות טכניות.

בד־בבד הגישה הידועה בציבור, המוטבת בצוואת המנוח, בקשה לפירוק שיתוף בדירה, ובפברואר 2019 ניתן צו לפירוק שיתוף. בית המשפט אף מינה כונסי נכסים למכירת הדירה. בתגובה פנתה האלמנה לבית הדין הרבני בבקשה לקבלת צו איסור דיספוזיציה (איסור שינויים במצב) בגין זכותה למדור אלמנה אשר תתאיין אם הדירה תימכר. בית הדין נתן את הצו כמבוקש, ומאז הצדדים התנהלו בבית הדין.

פרויקט התמ"א: בכפוף להחלטה על הדירה

בין לבין חתמו כלל דיירי הבניין והבניינים הסמוכים על הסכם תמ"א 38 עם חברת בנייה, למעט האלמנה והידועה בציבור. דיירי הבניין והחברה ביקשו מרשם המקרקעין לאשר את הליך הפינוי־בינוי ללא חתימת האלמנה והידועה בציבור, ובנובמבר 2021 הגיעו הצדדים להסכם שבמסגרתו אישרו השתיים את ביצוע הליך הפינוי־בינוי, בכפוף לכך שכל אחת מהן תוכל לטעון את טענותיה לגבי הדירה בהליך שבפני בית הדין הרבני.

בפני בית הדין נדונה שאלת זכאותה של האלמנה למדור מן העיזבון, לאחר סיום הפרויקט ולכשהדירה תיבנה מחדש. הדיון סבב סביב השאלה האם זכותה של האלמנה למדור על־פי הדין הדתי גוברת על זכותה של הידועה בציבור על־פי הצוואה, בייחוד כאשר היה ברור כי בני הזוג עמדו להתגרש 30 שנים קודם לכן, אך מנגד ההורשה לידועה בציבור נעשתה יום אחד בלבד לפני פטירת המנוח.

האלמנה ביקשה לשוב להתגורר בדירה לאחר סיום הפרויקט, היות שבהתאם לדין הדתי, כאלמנת המנוח, היא זכאית למדור עד סוף ימיה או לתשלום מלוא כתובתה. הידועה בציבור, שהייתה בת זוגו של המנוח כ־30 שנה, טענה כי על־פי האמור בשולחן ערוך, מדור אלמנה שנפל (כלומר: נהרס במסגרת הליך פינוי־בינוי), אין היורשים חייבים לבנותו, ואף האלמנה אינה רשאית לבנותו מכספה. לטענתה, בין הצדדים נכרת הסכם גירושים שלא יצא לפועל, המנוח לא שילם לה את מזונותיה במשך השנים, והאלמנה לא דרשה זאת הואיל ורצונה היה להתגרש - ועל כן אינה זכאית לכתובה.

ההחלטה: זכותה למנוע את הריסת הבניין

שלושת דייני בית הדין הרבני קבעו כי האלמנה זכאית להישאר בדירה עד סוף ימיה, בהתבסס על הדין הדתי וכן על פסיקות בתי המשפט בנוגע לפגיעה בזכויות אגב פרויקטים של פינוי־בינוי. בין היתר צוין בפסק הדין כי אין לראות בהגשת תביעת הגירושים על־ידה כוויתור על זכויותיה. זאת, משום שהייתה לה עילת גירושים תקפה - בגידתו של הבעל. עוד צוין כי הצוואה שזיכתה את הידועה בציבור במחצית הדירה יום לפני מות הבעל "אינה צוואה תקפה מבחינה הלכתית", הגם שקיבלה תוקף חוקי בבית המשפט.

"לפיכך זכותה למנוע את הריסת הבניין במסגרת ההליך, שכן בכך תיגרם פגיעה בלתי הפיכה בזכויות הקניין שלה, קרי - זכותה למדור אלמנה, ולפיכך עמדה לה הזכות להתנגד להריסת המדור", נאמר בפסק הדין.

הדיינים ציינו בעניין זה כי בית המשפט העליון קבע כי הזכות של יתר הדיירים לכפות הליך פינוי־בינוי נובעת מהעובדה שזכות הקניין של הדייר המתנגד אינה נפגעת, אלא אדרבה - ערך הנכס שלו עולה.

בנוסף, העליון הורה כי יש לבחון האם התוכנית פוגעת באופן מהותי בזכויות המיעוט. "במקרה זה אין ספק כי זכות המיעוט - קרי, המבקשת - תיפגע באופן בלתי הפיך, שכן הריסת הבניין מאיינת את זכותה למדור אלמנה", צוין בפסק הדין. על כן, נקבע, "עמדה לאלמנה הזכות להתנגד להריסת הבניין, משום שבכך תיפגע זכותה למדור פגיעה אנושה ובלתי ניתנת לריפוי. אין ספק שזו התנגדות מהותית ועניינית".

נקבע כי לאחר שתושלם בניית הפרויקט, וייפסקו תשלומי השכירות על־ידי יזם הפרויקט, תהיה האלמנה זכאית לדמי מדור בגובה שכירות דירה כפי שהתגוררה בה עד להריסת הבניין.

לדברי עו"ד דניאל פרידנברג ממשרד הופמן & פרידנברג, המתמחה בדיני משפחה וירושה, "פסק הדין עוסק במצב קיצוני במיוחד - האלמנה תשוב להתגורר בדירה החדשה שתיבנה עד למלאת ימיה ושנותיה, למרות שהמנוח כתב צוואה מפורשת שבה הוריש את חלקו בדירה שמיועדת לתמ"א 38 לבת זוגו האחרת ב־30 השנים האחרונות, אך ורק לאור העובדה שלא התגרש בפועל מאשתו הראשונה".

לדברי עו"ד פרידנברג, "יש לכך משמעות רבה בנוגע לזכויות הקניין של בני זוג. אף שאין מחלוקת שמחצית מהדירה שייכת לבת הזוג של המנוח, היא לא תוכל לממש את זכותה הקניינית או ליהנות ממנה כל עוד האלמנה חיה, משום שהמנוח היה עדיין נשוי בפועל".

עו״ד דקלה סומך קרם שייצגה את האלמנה מסרה בתגובה: "פסק הדין מלמד אותנו רבות על כוחה של כתובה ועל המשמעות הרבה שיש למוסד הנישואין על פי הדת היהודית. האלמנה פנתה למשרדי רגע לפני שכונסי הנכסים שמינה בית המשפט החלו בעבודתם. במקרה הזה בית הדין עשה צדק אמיתי עם האלמנה".

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פתיחה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ות"א 90 מטפס בכ-0.8% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"