גם בברזיל הולכים לבחירות: הנשיא נתפס בשורה של אמירות לא נכונות

קמפיין הבחירות בברזיל הפך לכר פורה להפצת פייק, בעיקר מצד הנשיא המכהן • המשרוקית של גלובס

נשיא ברזיל, ז'איר בולסונרו
נשיא ברזיל, ז'איר בולסונרו

בזמן שאצלנו בישראל נערכים ל(עוד) מערכת בחירות גורלית, בברזיל, אחת הדמוקרטיות הגדולות בעולם, זה יקרה בעוד שבועיים - ארבע שנים אחרי סבב הבחירות הקודם. בבחירות ב־2018 נבחר ז'איר בולסונרו שנחשב לנשיא "שנוי במחלוקת", למשל על רקע האופן שבו בחר להתמודד עם הקורונה ויחסו לענייני איכות הסביבה. בבחירות הללו עולה גם חשש שהוא יסרב לקבל את הכרעת הבוחר, אם יפסיד למתחרה העיקרי שלו, הנשיא לשעבר לואיז אינסיו דה סילבה (לוּלה). בינתיים, מערכת הבחירות היצרית הזאת מייצרת הרבה מאוד פייקים ברשתות. אספנו כמה מהבולטים שבהם.

מושחתים נמאסתם. גם בברזיל טענות על שחיתות תופסות חלק משמעותי ממערכת הבחירות. בנאום בחירות שנשא לרגל חגיגות יום העצמאות ה־200 של המדינה בתחילת החודש התייחס לכך בולסונרו, ושיבח את ממשלתו על כך שבזכותה "[יש לנו] שלוש שנים וחצי בלי שחיתות". בארגון הבדיקות הברזילאי Lupa הראו די בקלות שזה לא ממש נכון. למעשה, ממשל בולסונרו עומד במרכז של מספר פרשות שחיתות, ביניהן חשד שכמרים אוונגליסטים הציעו שוחד למי שכיהן כשר החינוך תחת בולסונרו עבור תקציבים מהמשרד שיופנו לטובת ערים מסוימות. מקרה אחר נוגע למנהל מחלקת הלוגיסטיקה במשרד הבריאות שדרש שוחד על מנת לרכוש חיסוני קורונה. וגם שרי הסביבה והתיירות לשעבר נחקרו או נחקרים בימים אלו.

מילים הן זולות. באותו נאום בולסונרו גם התגאה בכך שבברזיל "מחירי הדלק הם מהזולים בעולם". זה עניין די חשוב בימים כאלה שבהם אירועים גלובליים מובילים לזינוק במחירים, רק שגם כאן ב־Lupa הראו שהטענות לא ממש מעוגנות במציאות. נכון ל־5 בספטמבר ברזיל דורגה רק במקום ה־36 בעולם בנתון הזה (המקום הראשון הוא הזול ביותר) עם מחיר של 1.02 דולר לליטר, שלא נראה שונה משמעותית מזה שנהוג אצל שכנותיה ליבשת (כמובן שביחס למערב המחירים בברזיל אכן זולים).

קצר בתקשורת. ועוד מאותו נאום בחירות. "אגן עד הרגע האחרון על התקשורת החופשית כדי שאוכל להעביר לכם מידע", הצהיר בו הנשיא שלא ממש ידוע ביחס אוהד לתקשורת. ב־Lupa הזכירו כי בולסונרו כבר איים בסתיו שעבר שרשיון השידור של ערוץ Globo לא יחודש לאחר שיפוג באוקטובר הקרוב (יצוין שהסמכות לכך לא נמצאת בידיו). בהזדמנות אחרת הוא הציע לסגור את כל התקשורת הברזילאית, בטענה שהיא "מפעל לפייק ניוז". למעשה, ספירה של Lupa הראתה שב־2021 הוא תקף את התקשורת ב־42 משדרים מתוך 49 בהם השתתף.

דגל אדום. יריבו של בולסונרו, הנשיא לשעבר לוּלה, נאלץ להתמודד בין היתר עם טענות שהוא או תומכיו אינם פטריוטים מספיק. כ"הוכחה" לכך יש מי שמפיצים ברשתות תמונה מהשבעתו לתפקיד ב־2003, שמוכיחה כי תומכיו החוגגים לא הניפו את דגלי ברזיל אלא רק המון דגלי פועלים אדומים. בודקי העובדות של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, גילו שהתמונה הזו בצירוף אותה טענה מופצת ברשתות החברתיות כבר מאז 2019. הם הלכו לתמונות שהסוכנות שלהם עצמם צילמה ב-2003, ודווקא כן מצאו שם גם תומכים שהניפו את הדגל הברזילאי או לבשו חולצות בצבעי הדגל.

עובדים על הבוחרים? זה לא מפתיע לגלות שגם מתנגדי בולסונרו לא טומנים את ידם בצלחת. סרטון שרץ בטיקטוק מראה את בולסונרו מבטיח שאם ייבחר שוב הוא יבטל את בתי המשפט לעבודה, ומתלונן ש"יש לנו יותר מדי זכויות" שפוגעות בשוק העבודה. המסקנה של מפיץ הסרטון היא ש"בולסונרו רוצה לבטל את זכויות העובדים!". המציאות מעט יותר מורכבת. זו לא הבטחה של הנשיא ממערכת הבחירות הנוכחית אלא מ-2019. בארגון בדיקת העובדות Estadão Verifica ציינו כי לא מצאו אמירה יותר עדכנית של בולסונרו בסוגיה, ובראיון המלא בו אמר את הדברים, בולסונרו גם הכיר בכך שהוא לא יכול לבצע חלק מהרפורמות אותן היה רוצה לבצע, כיוון שהן מוגנות בחוקה.

תחקיר: אוריה בר-מאיר

לקריאה נוספת: