גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד ביטס אוף גולד משוכנע שהקריפטו עוד יזכה לפריחה מחודשת

יובל רואש, מייסד ומנכ"ל ברוקר הקריפטו ביטס אוף גולד, שקיבל השבוע רישיון מרשות שוק ההון, משוכנע שבניגוד לדעה הקיימת, העמלות בישראל לא יותר גבוהות ● "אני כמעט מבטיח שעם הזמן העמלות ירדו"

יובל רואש, מייסד ומנכ''ל ביטס אוף גולד / צילום: איל יצהר
יובל רואש, מייסד ומנכ''ל ביטס אוף גולד / צילום: איל יצהר

"אנחנו מאוד נרגשים. 13 שנה עבדנו בשביל להגיע לכאן, אנחנו רואים את השינוי אצל הרגולטורים, שהתחיל בנוהל הבנקאי שנוגע לקריפטו וממשיך עם הרישיונות מרשות שוק ההון. זה שם את התעשייה במקום שהיא מעולם לא הייתה בו - לבנקים יש מסגרת ברורה של הוראות איך להתייחס לקריפטו, ולתעשייה מסגרת של סטנדרטים שהיא צריכה לעמוד בהם. זה עידן חדש", כך אמר לגלובס יובל רואש, מייסד ומנכ"ל ביטס אוף גולד - ברוקר הקריפטו הגדול שקיבל השבוע רישיון קבע מהממונה על שוק ההון באוצר, משה ברקת.

זהו הרישיון השני שניתן בישראל, לאחר שמוקדם יותר החודש קיבלה חברת HBH רישיון לפעול. אך בניגוד ל-HBH, שהיא חברת תשתית שמספקת תשתיות למסחר בקריפטו עבור גופים אחרים, ביטס אוף גולד הוא ברוקר ותיק ופעיל בתעשייה, בעל מוצרים רבים ולקוחות בהיקף משמעותי.

למעלה מ־150 אלף לקוחות ישראלים

Bits of Gold, שהוקמה בשנת 2013, מאפשרת קנייה ומכירת ביטקוין ואתריום, ויש לה למעלה מ־150 אלף לקוחות ישראלים. לחברה שיתוף פעולה עם חברת כרטיסי האשראי Max, שבמסגרתו השיקה כרטיס אשראי MaxBack Crypto, שמאפשר קבלת מטבעות ביטקוין כקאש־באק על השימוש בכרטיס.

הרישיון הקבוע יקל על לקוחות ביטס אוף גולד את מעבר הכספים ממנו למערכת הפיננסית ובחזרה, בהתאם לנוהל בנקאי תקין 411. עם קבלת הרישיון קיבלו בחברה אישור להפעלת שירותי משמורת, ובאוקטובר הקרוב יושק ארנק שיאפשר ללקוחות להחזיק את הכספים בצורה מאובטחת במשמורת.

תסביר קצת על הארנק והמשמורת. אם יש בעיה מסוימת, הכסף הוא של הלקוח? שלכם?
"הכספים של הלקוחות מופרדים מכספי החברה, הם לא יהיו על אותם ארנקים, בשביל שלא יהיה מקום לבלבול, וזה היה חלק מהעבודה עם הרגולטור. הכסף מוחזק אחד לאחד במשמורת, והוא לא עובר לשום מקום".

הרישיון מגיע בתקופה טובה? אנחנו ב'חורף קריפטו' שאין לדעת כמה יימשך, אין כאן קצת תחושת החמצה?
"זה נכון, אנחנו בחורף קריפטו ומרגישים את זה בהיקף המסחר, אבל אחרי כל חורף גם יבוא אביב, ובינתיים זה זמן טוב לבנות תשתיות להמשך, ולהמשיך לבנות את הכלכלה החדשה הפיננסית שמתבססת על מטבעות דיגיטליים. עברנו כמה 'חורפי קריפטו' והתאוששנו מהם. אנחנו כאן יותר מעשור ורואים את כל השינויים שקורים ביחס של הציבור ושל הרגולטורים, ולכן בחורף הזה ברור לכולם שהקריפטו כאן כדי להישאר, והתעשייה ממשיכה לעבוד".

"זו ההזדמנות שגם הבנקים חיכו לה"

אתה אומר שאתם בונים את הכלכלה החדשה, אבל המיאוס מהכלכלה הישנה היה בין היתר בגלל ביורוקרטיה ועמלות מנופחות, ונראה שתעשיית הקריפטו בדרך לאותו מקום.
"בקשר לעמלות שלנו, כמו כל גוף פיננסי יש לנו הרבה מאוד עלויות שכרוכות בתפעול העסק, ומהן נובעות העמלות. העמלות שלנו לא הכי גבוהות בתעשייה, וכשקונים ביטקוין אצלנו, בסוף הדרך נשארים עם יותר ביטקוין ביד מאשר אם קונים בגופים כמו בייננס או קריפטו דוט קום, שמפרסמים בישראל בצורה הזויה.

"יש סברה שבישראל העמלות יותר גבוהות, וזה לא נכון. עכשיו, כשיש לנו רישיון ויהיה יותר קל לעבוד מול הבנקים - ואנחנו גם מכוונים לשיתופי פעולה איתם - זה יוזיל עלויות, ואני מאמין וכמעט מבטיח שעם הזמן העמלות יירדו.

"זו השאיפה שלנו, אנחנו לא רוצים להיות גוף חזירי שרק לוקח, ולכן אנו עובדים בלהוריד עלויות כמה שאפשר. לגבי עלות הטרנזקציה בקריפטו: יש סוגיות טכנולוגיות לא קטנות שבגללן קצב העברת הנתונים איטי ועלויות ההעברה מאוד גבוהות. המגבלות הטכנולוגיות הן החסם כיום לפריצה של הקריפטו, אבל אנחנו צופים שזה ילך וייפתר".

אתם מכוונים לשיתופי פעולה עם הבנקים, אבל עושה רושם שהבנקים מעדיפים לעבוד עם גורמים גדולים מחו"ל, למשל השת"פ של לאומי עם חברת הקריפטו הגדולה פקסוס.

"קודם כל אנחנו רואים שהשת"פ לא הולך חלק, הם הודיעו עליו לפני כחצי שנה ובינתיים לא קורה שום דבר. מעבר לכך, מה שפקסוס מציעה ללאומי זה רק קנייה ומכירה של ביטקוין ואתריום במעגל סגור. זה לא באמת הקריפטו שלך, אתה לא יכול לעשות בו דברים, להשתמש בו כמו נכס פיננסי, ואפילו לא להמיר אותו. זה שת"פ שחסרים בו דברים.

"הרישיון לגופים ישראליים זו ההזדמנות שגם הבנקים חיכו לה: יש כאן גופים מפוקחים, מקומיים, עם ניסיון ארוך שנים בפועל בתחום הקריפטו, שמכירים לעומק את כל העולם הפיננסי הזה - ולא רק אנשי מחשבים שבונים תוכנה - שאפשר לעבוד איתם ולעשות איתם שיתופי פעולה לטובת הלקוחות".

המהפך הגדול

בסוף השבוע שעבר התבצע שדרוג תשתית משמעותי בבלוק האתריום, שנקרא אתריום 2.0, שהעביר את מערכת הקונצנזוס, קרי אישור העסקאות, ממנגנון יקר ובזבזני של הוכחת עבודה למנגנון של הוכחת החזקה. השדרוג, שההיערכות אליו נמשכה שנים, עבר בהצלחה רבה ובמינימום תקלות, אבל מאז שבוצע, המטבע של הבלוק נמצא בירידה. מטבע האתר איבד 8% מיום השדרוג, כשאף הגיע לירידה של 12% אך התאושש לאחר מכן. מדוע זה קורה?

המטרה בשדרוג הייתה להפוך את האתריום לבלוק שיכול לעבוד בסקייל גדול, כלומר שיפור משמעותי בקצב העברת העסקאות, מה שיפחית את העמלות הגבוהות של הבלוק. אבל בשדרוג שבוצע לא קרה דבר מאלו - קצב העברת העסקאות לא עלה באופן מהפכני, והעמלות לא ירדו. זאת מאחר שזהו רק שדרוג ראשון מבין 5 שנכללים במפת הדרכים של הבלוק, והגדלת קצב העברת הטרנזקציות וההפחתה בעמלות אמורות להגיע משינויים טכנולוגיים שיתבצעו בשלבים הבאים. משקיעים שציפו, בטעות, לשינויים האלו כעת, התאכזבו והגיבו בהתאם.

סיבה נוספת לירידות היא ניסיון ל"מכירה בשיא"; התכונה סביב השדרוג הייתה טובה למחיר האתריום, שירד פחות ממטבעות קריפטו אחרים מתחילת השנה. אך במבט קדימה המצב לא נראה מבטיח - צפי להעלאות ריבית נוספות בארה"ב, לצד אמירות אגרסיביות מצד הפדרל ריזרב, המשך התגברות האינפלציה וירידה בשוקי ההון - עם כל אלו ייאלץ להתמודד גם שוק הקריפטו, שבשנה האחרונה נע במתאם גבוה למניות. כך, השדרוג המוצלח היה נקודה חיובית בתוך שלל פרמטרים שליליים שמשפיעים על השוק, ומשזו חלפה, בחרו חלק מהמשקיעים למכור "בשיא".

לגורמים הללו רמיזה של יו"ר רשות ני"ע בארה"ב, כי ייתכן שינוי ביחס למטבע, כאל Security Token, שהוא נכס דיגיטלי המייצג זכויות או בעלות על טכנולוגיה מסוימת. המשמעות היא שבעקבות השדרוג עשויה התייחסות הרגולטור לאתר להשתנות, ממטבע או "סחורה דיגיטלית", לטוקן שדומה במהותו לנייר ערך, על כל הרגולציה הנלווית לכך.

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"