גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

​כשהפרקליט והעד נכנסים לחדר סגור לפני העדות: בהיעדר אמון, הציבור רוצה לדעת מה נאמר שם

הציבור הישראלי רואה פרקליט ועד נכנסים לחדר, וכעבור זמן רואה שעולה משם עשן לבן בדמות חידושים ראייתיים הפוגעים בנאשם ● האזרח רואה זאת כשינוי כללי המשחק תוך כדי ניהולו ולא מוכן להאמין שהכול בסדר, רק משום שעורך הדין שנכנס לחדר אינו סנגור אלא תובע

אולם בית משפט / צילום: אוריה תדמור
אולם בית משפט / צילום: אוריה תדמור

הכותב הוא שותף במשרד עורכי הדין אלדד-פרץ ובעבר מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה

בשיח שהתקיים בפאנל בוועידת לשכת עורכי הדין, העלתה הסנגורית הציבורית הארצית, עו"ד ענת מיסד-כנען, את סוגיית הראיונות הנערכים בפרקליטות לעדי התביעה לפני עדותם בבית המשפט. הראיונות הם כורח המציאות בעולם שבו עדים מעידים זמן ארוך לאחר שמסרו את דבריהם במשטרה, לעתים שנים אחר-כך.

ראיונות אלה מולידים לאחרונה, יותר ויותר, ממצאים משמעותיים המשפיעים על התנהלות ההליכים הפליליים. בכמה הליכים התרחשו דרמות של ממש, כשדווקא בראיון, ימים לפני העלייה לדוכן העדים, עד התביעה נזכר לפתע באירועים חשובים שלא העיד עליהם בחקירתו במשטרה, סמוך להתרחשותם.

המפגשים הללו מתרחשים לאחר שהסנגור כבר עיצב קו הגנה בהתאם לראיות שהכיר וחקר את עדי התביעה הקודמים בהתאם לכתב האישום, שאמור לגדר את טענות התביעה. והנה, ראו זה פלא, בראיון עם הפרקליט מעלה לפתע העד פרטים שאוטמים את הסדק שהסנגור חשף, ככזה שדרכו יכניס לאולם המשפט את הספק הסביר.

התיק מונח לפניו

לא פעם עלתה הטענה שהישגי הפרקליטות בראיונות נולדו בחטא. צריך לזכור שבפני התובע המראיין מונח כל תיק החקירה, הוא יודע מה תשובת הנאשם לאישום, והוא למד כבר מה הקווים שמנסה ההגנה לקדם.

האתגר של התובע הוא לרענן את זכרונו של העד, להכין אותו כדין לחוויה לא פשוטה של עדות בבית המשפט, מבלי לגלוש להתאמת עדותו לעדויות עדי תביעה אחרים, מבלי "לעזור לו" למצוא הסברים לסתירות או לפערים בגרסתו. זה אתגר מקצועי ואתי, וזאת עוד לפני שעסקנו בשאלת "החומר החדש" שעולה במפגשים האלה.

לכן, הסנגורית הציבורית הארצית הפנתה להצעתו של נציב תלונות הציבור, השופט דוד רוזן, לתעד את המפגשים הללו בהקלטה, כדי לחזק את אמון הציבור בפרקליטות.

בתגובה הזכיר המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שלמה למברגר, כי לא רק רוזן הציע להקליט את הראיונות. גם בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע באחד התיקים כי לא ישמע עדים שרואיינו בפרקליטות, אלא אם יועבר תחילה להגנה תמליל של הראיון. עו"ד למברגר ציין כי הפרקליטות עתרה לבג"ץ נגד החלטה זו, וזכתה.

"הציבור לא מבין"

לדבריה של הסנגורית הציבורית הארצית הצטרפה בהמשך הדיון גם עו"ד דבורה חן, סנגורית ששירתה עשרות שנים בפרקליטות וכיהנה כמנהלת המחלקה לעניינים ביטחוניים. עו"ד חן הציעה שלמרות שבית המשפט קיבל את עתירת הפרקליטות, הפרקליטות תשקול גם איך נראית עמדתה בעיני הציבור.

בתגובה השיב לה עו"ד למברגר: "דבורה, השאלה של ראיונות עדים לא תקבע לפי מה הציבור חושב, כי הציבור לא מבין, לא את הטענות של הסנגוריה ולא את הטענות שלי".

דברים אלה חשפו את התשתית ממנה נפער בולען אי-האמון של הציבור בפרקליטות. משמעות הטענה היא שהפרקליטות חושבת שאין בעיה של היעדר אמון ציבור בפרקליטות: לפרקליטות אין אמון בציבור ובהבנתו.

בימים אלה, שבהם אין אמון ציבורי, לא רק בפרקליטות אלא במוסדות חברתיים רבים, לא די לומר "תאמינו לנו, כי אנחנו הפרקליטות" (ולחלופין: אנחנו צה"ל, אנחנו הכנסת, אנחנו המשטרה, ועוד). נתוני אי-אמון הציבור במוסדות השונים מחייבים לשנות גישה זו באופן חד. יש לבנות מחדש אמון ציבור, ותנאי יסוד לבנייה כזו הוא שקיפות. שקיפות - גם מעבר לחובת השקיפות לפי הדין. לשקיפות יש מחיר של פגיעה בערכים אחרים, ובוודאי שהיא תבוא על חשבון יכולת הפרקליטות "לנצח", והיא עלולה לפגוע בסטטיסטיקת ההרשעות המרשימה.

המבחן הוא בעיני הציבור

גם אם אני, כמי ששירת בפרקליטות כ-30 שנה, מאמין שכמעט תמיד, כל מה שנעשה בראיון העד הוא תקין, וגם אם הייתי מאמין שאף פעם לא הייתה זליגה לתחום האסור - אין זה משנה כלל. המבחן הוא בעיני הציבור שלא זכה להכיר מקרוב את האנשים ולתת בהם אמון אישי, כפי שלי הייתה הזכות. הציבור רואה נגד עיניו פרקליט ועד נכנסים לחדר סגור, וכעבור זמן רואה שעולה משם עשן לבן בדמות חידושים ראייתיים הפוגעים בנאשם. הציבור רואה זאת כשינוי כללי המשחק תוך כדי ניהולו. הציבור כבר לא מוכן להאמין שהכול בסדר, רק משום שעורך הדין שנכנס לחדר עם העד אינו סנגור אלא תובע.

אכן, הפרקליטות "זכתה" בעתירה לבג"ץ, ושמחתי בזכייה כשהייתי פרקליט, אך היום אני מבין שההצלחה פתרה בעיה נקודתית, אך פגעה בפרקליטות במישור הרחב. הייתה סיבה טובה להתנגד לדרכו של בית המשפט המחוזי, שרקם לעצמו סמכות לא-לו, שלא לשמוע עדים כל עוד לא תועדו הראיונות איתם. אך הייתה זו טעות לנצל את פסיקת בג"ץ כדי לשלול לחלוטין את רעיון ההקלטה של ראיונות עדים. אסור להתעלם מתחושת הצדק הטבעית של הציבור: המקצועי והכללי.

פרקליט המדינה דאז אומנם הוציא הנחיה שנועדה להסדיר את ראיונות העדים, אך הנחיה זו נוסחה בהשפעת אנשי הגוורדיה הנוקשה בפרקליטות, כהנחיה שנותנת גיבוי כמעט לכל התנהלות. תיעוד הראיונות נותר בתרשומות בלבד.

נציין כי ההצעות לדרוש הקלטה אינן מחייבות בהכרח שקיפות מלאה באמצעות העברת התיעוד אוטומטית כחומר חקירה, אך בוודאי שתיעוד כזה יאפשר לפרקליטה ולפרקליט שיועלו כלפיהם טענות שווא, להתגונן באופן יעיל. ניתן להניח גם כי כשהמפגשים יוקלטו, הטענות יפחתו, כפי שקרה בעניין תיעוד של חקירות משטרה, ואף יותר.

איני מסכים גם לאמירה שהציבור לא מבין. ראשית, הציבור מבין, ומבין היטב. הציבור המקצועי הרלוונטי של עורכי הדין, שבתוכו התקיים הדיון באותה ועידת משפט, מבין היטב, הן את הטיעונים בעד תיעוד והן את הקשיים שתיעוד כזה יוצר ואת נימוקי הפרקליטות להתנגד לתיעוד.

שנית, עמדת הפרקליטות מחייבת את הציבור ללמוד את הנושא, ככל נושא חשוב, באמצעות נציגיו הנבחרים. בדמוקרטיה "שאלת ראיונות עדים", ככל שאלה, תיקבע בידי הציבור. חברי הכנסת, למרות היותם "פוליטיקאים", מסוגלים להבין את מה שאנו מבינים.

גישה ש"הציבור לא מבין" עלולה להיתפס, בטעות כמובן, כגישה מתנשאת ויהירה. לא נכון להגיב כך מול תחושת הצדק הטבעי של בנות ובני הציבור. פרקליטות פתוחה לביקורת הייתה מאזינה ברוב קשב לעצתה הנבונה של עו"ד חן, הנובעת מחוכמתה וממרום ניסיונה.

כמה כשלים ערכיים וטעויות מקצועיות, שגובו באמצעות כשלים ניהוליים, פגעו באמון הציבור בפרקליטות כולה. האירועים הללו, על אף היותם חריגים המעידים על הכלל, נוצלו על-ידי אינטרסנטים לניגוח ולהשמצה. אך אויבי שלטון החוק אינם רק האנשים המנסים להחריבו. מי מתוך המערכת שמתדלק את יריביה באמצעות הפגנת גישה מתנשאת הסולדת מכל ביקורת, מסוכן לא פחות. הסכנה נובעת גם ממי שבהתנהלות לא אתית ולא מקצועית מצייד את המהרסים והמחריבים בדוגמאות, באמצעותן הם מצדיקים את עמדותיהם.

הנפגעים העיקריים, מלבד הציבור בכללו, הם המוני פרקליטות ופרקליטים ישרים והגונים, שיושרתם והגינותם היא שהביאה אותם לפרקליטות, והיא הנותנת להם עוצמות של צדק וסיפוק הנובע מעמידה בערכים, בעבודתם היומיומית. הדרך לתקן את נזקיהם של מעשי המעטים עוברת דרך שקיפות, גם במקום בו הדין אינו מחייב כרגע שקיפות. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו