גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן היסוד תובעת מקק"ל 8 מיליון שקל על זכויות קניין למבנים במתחם הטכניון הישן בחיפה

התובעת טוענת להפסד זכויות בשווי 39 מיליון שקל, אך בחרה להסתפק רק בכחמישית מכך משיקולי אגרת בית המשפט, לטענתה • קק"ל: " קרן היסוד אינה זכאית לסכומים שהיא דורשת"

חיפה / צילום: Shutterstock, Altosvic
חיפה / צילום: Shutterstock, Altosvic

קרן היסוד תובעת 8 מיליון שקל מהקרן הקיימת לישראל על זכויות שנלקחו ממנה במתחם הטכניון הישן בחיפה. התביעה הוגשה בשל רצונה של הקרן ליהנות משווי הזכויות בנכס כעת, ולא בעת המימוש - שלדברי גורמים המעורים בנושא עשוי להתרחש רק בעוד זמן רב מאוד.

נציין כי הקרן עצמה הציגה שומה אשר קובעת את שווי זכויותיה על 39 מיליון שקל לפחות, אך הקרן החליטה לתבוע מקק"ל פיצויים בסכום של 8 מיליון שקל בלבד, "משיקולי אגרה" לדבריה.

מתחם הטכניון הישן הוא המבנה הראשון שבו פעל המוסד, עוד לפני קום המדינה. הוא נחנך רשמית בשנת 1925, ושנתיים לאחר מכן ניתנו בו זכויות לקרן היסוד - זכויות על המבנים בקרקע בלבד, "המחוברים", מצב המוגדר בחוק כאינשאאט: רישום הזכויות על המבנים בנפרד מהזכויות על הקרקע. כיום פועלים במבנים הללו בין היתר המדעטק (המוזיאון הלאומי למדע) ובית הספר הריאלי. קק"ל היא שהחזיקה מאז בזכויות על הקרקע עצמה, ומצב הדברים הזה הוביל להגשת התביעה.

"קק"ל התעשרה על חשבון התובעת, ולא שילמה כל פיצוי"

בסביבות שנת 2000 החל הליך להסדרת המקרקעין במתחם על-ידי לשכת הסדר המקרקעין בחיפה, על רקע חלוקת הזכויות המדוברת בין שני הצדדים. במסגרת זו הוגשו תביעות הדדיות, שהועברו לבית המשפט המחוזי בחיפה, וזה קבע כי זכויות קרן היסוד במתחם יבוטלו ויימחקו, ויירשמו על שמה של קק"ל, בעקבות ביטול סעיף בחוק המאפשר הסדר סכסוכים במקרה של אינשאאט. בית המשפט קבע כי בשאלת הפיצוי יש לדון בנפרד.

קביעתו של בית המשפט המחוזי בנושא הפיצוי הובילה את קרן היסוד להגשת תביעה חדשה, שבה היא דורשת להורות לקק"ל לשלם לה פיצוי בסך 8 מיליון שקל, שכן לטענתה לא קיבלה כל פיצוי עד היום. "הנתבעת התעשרה על חשבון התובעת, ואין ולא יכול להיות כל עוררין על עובדה זו", נכתב בכתב התביעה, שהוגש באמצעות משרד רולוף & יונאי - עורכי דין ונוטריונים. "אין המדובר בהתעשרות 'קלה', בלשון המעטה.

"אין ולא יכולה להיות מחלוקת לעניין הפגיעה בזכויותיה הקנייניות של התובעת, שכן המחוברים היו רשומים בבעלותה והועברו לבעלות הנתבעת ללא כל פיצוי. הנתבעת התעשרה על חשבון התובעת: ביום אחד היו בידי התובעת זכויות קנייניות במחוברים, וביום שלאחר מכן איבדה זכויות בשווי 39 מיליון שקל. התובעת ניסתה לא אחת להגיע לפשרה, אך במהלך המו"מ התברר שוב ושוב שהנתבעת פשוט אינה נכונה לכל פשרה, לא כל שכן ראויה והולמת".

קרן היסוד טוענת עוד בכתב התביעה כי המצב שנוצר נובע כולו מפער חקיקתי, קרי ביטול אותו סעיף מדובר שאינו מאפשר הגעה להסדר במקרה של אינשאאט, וזאת מבלי שניתן למצב הייחודי פתרון אחר.

לדבריה, הפסד הזכויות נגרם "בשל לאקונה חקיקתית ותו לא. התובעת נפלה בין הכיסאות: על אף שאין מוצדקת מתביעתה לפי כל רציונל - משפטי או מן הצדק - הסעיף המתייחס למקרה הספציפי בוטל, ולמעשה אין כיום התייחסות ספציפית בחוק למקרים כגון דא. המחוקק לא ראה לנכון לקבוע הסדר חקיקתי אחר, מתוך מחשבה כי הצדדים 'יסתדרו' ביניהם. לדאבון הלב, האופטימיות של המחוקק מתנפצת על חומת המציאות".

מקק"ל נמסר בתגובה: "קרן היסוד אינה זכאית לסכומים שהיא דורשת. יש לשים לב ששני הגופים השקיעו עבור מוסד הטכניון, והסכומים הנדרשים על-ידי קרן היסוד אינם מקובלים. במשא-המתן המוקדם שנוהל עם התובעת, היא עמדה על דרישתה היחידה, לקבל פיצוי בגין ה'מחוברים' לפי שווי מסחרי, ולא לפי שווי ציבורי חינוכי כפי שמיועדת הקרקע כיום ומשרתת את מוסד הטכניון".

הפיצוי הנמוך: סיכוי קטן למימוש - וחיסכון כספי

בשולי הדברים נציין את מה שהוזכר לעיל בקצרה: התובעת טוענת כי שווי זכויות "המחוברים" הוא 39 מיליון שקל, לפי שומה שניסח השמאי דותן דרעי עוד באוקטובר 2011. למרות זאת, תובעת הקרן סכום המהווה רק כ-20% מערך זה. ומדוע? כפי שכתבה בכתב התביעה, הכול קשור באגרה שעליה לשלם לבית המשפט: "אין המדובר בפיצוי הולם עבור שווי המחוברים, אך משיקולי אגרה לא נותר בידי התובעת אלא לתבוע סכום זה בלבד".

כל הליך משפטי באשר הוא גורר אגרה בגובה מסוים. תביעה כספית לבית המשפט המחוזי גוררת אחריה אגרה בגובה 2.5% מהסכום הנתבע כפיצוי, ועוד 1% על כל סכום גבוה מ-24,718,450 שקל. בהתאם לכך, קרן היסוד שילמה על תביעתה אגרה בסך 200 אלף שקל בלבד, משום שתבעה רק 8 מיליון שקל. אם הייתה תובעת פיצוי מלא בגובה 39 מיליון שקל, היא הייתה נדרשת לשלם 1.1 מיליון שקל, כך שמדובר מבחינתה בחיסכון של כמעט מיליון שקל.

מבדיקת גלובס עולה כי בין השנים 2015 ל-2020, למעט שנה אחת (2017), הציגה קרן היסוד גירעון תקציבי שנתי, שבשנת 2020 עמד על כמעט 4 מיליון דולר. גורמים המעורים בפעילות הקרן מציינים כי לא מדובר בגירעון "אמיתי", שכן הקרן אינה גוף עסקי, אלא בחוסרים שנגרמים בשל העברת כספים בהיקף גבוה מהתכנון השנתית, כספים המגיעים מהרזרבות התקציביות של הקרן.

אותם גורמים מבהירים כי "שיקולי האגרה" לא נובעים רק מהרצון לחסוך בהוצאות: "מדובר בנכס שיש ספק גדול לגבי יכולת המימוש שלו, ועלות המימוש שלו נמוכה משמעותית מהסכום שנקבע. השומה (שאותה הציגה הקרן עצמה בתביעה, כאמור) לא לקחה זאת בחשבון. זו עסקה מורכבת, והקרן העדיפה לקבל את שווי החלק שלה כבר עכשיו. שיקולי האגרה כוללים גם הערכה של ניהול סיכונים ועלות מול תועלת ביחס לאפשרות לעסקה במתחם".

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?