גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים חג'ג' ישלמו תוספת מס של 50 מיליון שקל על הכנסות עבר

האחים חג'ג' יחויבו בתשלום תוספת המס, לאחר ששופט המחוזי אביגדור דורות קבע כי לא יוכלו לקזז את רווחי קבוצות הרכישה עם הפסדי השלד בורסאי של חברת מלון ריג'נסי ירושלים שרכשו ● לפי ביהמ"ש, "המלון היה בהפסדים צבורים של 233 מיליון שקל ונקנה ללא טעם מסחרי"

האחים צחי ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר
האחים צחי ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר

האחים חג'ג' ישלמו תוספת מס של עשרות מיליוני שקלים בגין הכנסותיהם בשנים 2012-2014 בפעילות קבוצות רכישה, זאת לאחר שבית המשפט דחה את ניסיונם לקזז את הפסדי השלד בורסאי של חברת מלון ריג'נסי ירושלים שרכשו "כדי להיכנס לתחום המלונאות", מול רווחיהם מפעילות קבוצות הרכישה.

השופט אביגדור דורות מבית המשפט המחוזי בירושלים קבע כי עסקת רכישת השלד הבורסאי, שהיה בהפסדים צבורים של 233 מיליון שקל בתום שנת המס 2010, נועדה לחיסכון מס, ללא טעם מסחרי. "בבסיס רכישת השלד הבורסאי עמד טעם פיסקאלי משמעותי שגילם למערערת (חברת מלון ריג'נסי, א' ל"ו) פוטנציאל חיסכון מס משמעותי. בהמשך לכך, לא הוכח כי עמדו בנסיבות העניין טעמים מסחריים יסודיים שמשקלם עולה או שווה לטעם הפיסקאלי שהוכח", כתב בפסק הדין.

פסק הדין ניתן בערעור שהגישו האחים חגג' על החלטת פקיד שומה ירושלים 1 לדחות את השומות העצמיות שהגישה חברת מלון ריג'נסי שבבעלותם לשנות המס 2014-2012, לאחר שביקשה להכיר בהפסדים צבורים בסך של 233 מיליון שקל (נכון לתום שנת המס 2010) המהווים חיסכון מיסויי של כ-50 מיליון שקל לשיטת רשות המסים.

הרקע לפסק הדין הוא סדרת מכירות שביצעה חברת מלון ריג'נסי ב-2010-2011. בחודש מאי 2010 מכרה חברת מלון ריג'נסי לחברת מלונות דן את נכסיה העיקריים תמורת 45 מיליון דולר. לאחר מכן, בחודש פברואר 2011, נמכרה השליטה בחברה לנכסי אלדר גיל ומהוני בע"מ, שבשליטת רועי גיל ואיתן אלדר ולגלי ליברמן, בתמורה ל-8 מיליון שקל בלבד.

בהמשך לכך, באוגוסט 2011 רכשה קבוצת חג'ג' ייזום נדל"ן בע"מ, שבבעלות האחים צחי ועידו חג'ג', את השלד הבורסאי תמורת 18.57 מיליון שקל שהוזרמו לחברה על-ידי הקבוצה, וזאת לפי הצהרת האחים חג'ג' במטרה לצקת לתוך השלד הבורסאי פעילות מלונאית. מכירת מניות החברה נגעה בהחזקה של 90% ממניותיה המונפקות, כאשר 10% ממניותיה הוחזקו על-ידי הציבור.

פקיד השומה קבע שמדובר בעסקה מלאכותית

לאחר הזרמת הכספים לחברה על-ידי הקבוצה, נותרו לה כאמור הפסדים צבורים בסך 233 מיליון שקל, שאותם ביקשה הקבוצה לקזז מרווחיה. פקיד השומה לא קיבל את הדיווח על קיזוז ההפסדים, ובמסגרת "פירוט הנימוקים לקביעת השומה" מנובמבר 2017 קבע כי אין מקום להכיר בהפסדים הצבורים של החברה, היות שמדובר בעסקה בעלת טעם פיסקאלי יסודי ודומיננטי הנוגע לקיזוז ההפסדים הצבורים שלה.

עוד נקבע בשומה כי באיזון שבין הטעם המסחרי שלא הוצג בפניו לבין הטעם הפיסקאלי, ולאור גובה ההפסדים העסקיים הצבורים, יש לקבוע כי מדובר בעסקה מלאכותית.

לטענת האחים חג'ג', פקיד השומה לא עמד בנטל המוטל עליו להוכיח כי מדובר בעסקה מלאכותית. לטענתם, מטרת רכישת השלד הבורסאי על-ידי הקבוצה הייתה לצורך גיוס הון מהבורסה. בפועל, כך נעשה, וגויסו כ-100 מיליון שקל.

עוד נטען כי המספר בו נוקב פקיד השומה, של 50 מיליון שקל, כמבטא את חיסכון המס, הוא מספר מנופח שאינו מגובה בחוות-דעת כלכלית ואף אינו נכון. בנוסף, נטען כי אין כל פסול בקיזוז הפסדים ברכישת חברה, וכי ההפסדים מהווים נכס לכל דבר ועניין.

השופט דורות ציין כי "באופן כללי מותרת האפשרות לחברות ויחידים לבצע קיזוז הפסדים בין פעילויותיהם השונות, גם אם מדובר בחברות שונות, וזאת כאשר המטרה היא לאפשר תשלום מס אמת. כאשר מתקיימת מכירת שליטה בחברה פלונית לבעלי מניות חדשים, אזי מתאפשרת לבעלי המניות החדשים לתמרן את פעילותה של החברה הנרכשת ובכך לקזז הפסדים צבורים שנצברו לבעלי המניות הקודמים בחברה".

עוד הוסיף השופט כי בעת העברת השליטה יש לבחון את הטעם המסחרי היסודי שבבסיס רכישת השליטה ולבחון האם קיזוז ההפסדים הצבורים ראוי מבחינה כלכלית.

במקרה בו נמכרת השליטה בחברה, ללא שהוכח בקשר אליה טעם מסחרי יסודי, אלא רק ניסיון לנצל את ההפסדים הצבורים, נקבע בפסיקה כי הנטייה תהיה שלא להכיר בקיזוז ההפסדים במקרה של רכישת שליטה בחברה שאת ההפסדים ספגו בעלי המניות הקודמים.

השופט דורות: קשה לראות שיקולים מסחריים המצדיקים רכישת שלד בורסאי ריק מתוכן

על הרכישה שביצעה קבוצת חג'ג', קבע השופט כי פקיד השומה הוכיח כי קיזוז הפסדים של כ-220 מיליון שקל המביאים לחיסכון אפשרי של כ-50 מיליון שקל, מהווה טעם פיסקאלי יסודי משמעותי ביותר. "בשקלול עליות הרכישה של החברה, קשה לראות שיקולים מסחריים המצדיקים רכישת שלד בורסאי ריק מתוכן אשר יכול להישקל לחיסכון צפוי כאמור", ציין השופט.

עוד הוסיף השופט כי בחינת ציפיות קבוצת חג'ג' במועד רכישת השלד הבורסאי, מביאה למסקנה כי הקבוצה ידעה במועד רכישת השלד הבורסאי כי עמדת פקיד השומה היא לדחות בקשות דומות לקיזוז הפסדים צבורים.

פקיד השומה הוכיח כי במועד רכישתה לא היו לחברה נכסים משמעותיים או פעילות משמעותית כלשהי, וכי במועד רכישתה הייתה חברת מלון ריג'נסי ירושלים נטולת כל פעילות. "כל שהיה בה במועד רכישתה היה שטח לא מפותח בטבריה בשווי זניח והפסדים צבורים בסכום עצום", צוין בפסק הדין.

בשלב הבא בחן השופט האם הטעם המסחרי שעמד בבסיס העסקה היה שווה במידת יסודיותו לטעם הפיסקאלי. בעניין זה נקבע כי "המערערת לא הצליחה להוכיח טעמים מסחריים יסודיים השקולים לטעם הפיסקאלי", וכי "מטרת רכישת המערערת הייתה לצורך הפחתת מס בלתי ראויה. בשל האמור, דין הערעור להידחות".

מקבוצת חג'ג' נמסר בתגובה לפסק הדין: "מדובר בסוגיה מורכבת מבחינה מיסויית ומשפטית. החברה תלמד את פסק הדין ותשקול האם להגיש ערעור. אין להחלטה כל השפעה על הדוחות הכספיים של החברה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל