גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה שוקלת לדחות את המס על רכבים חשמליים. הסיבה מפתיעה

חוק המטרו תקוע, העומס בכבישים מחריף, והתמריצים לרכבים מופחתי הפליטות הולכים ומתמעטים: שבועות לפני ועידת האקלים של האו"ם, במשרדי הממשלה הבינו שבכל הנוגע לתחבורה ירוקה ישראל לא רק לא התקדמה, היא אף חזרה לאחור ● זו כנראה הסיבה שבאוצר בוחנים בימים אלה דחייה של לפחות שנה בהעלאת מס הרכישה על רכבים חשמליים, שתוכננה לינואר הקרוב

במשרד האוצר בוחנים כעת סיבוב פרסה בנוגע למדיניות המיסוי של הרכבים החשמליים / צילום: Shutterstock, guteksk7
במשרד האוצר בוחנים כעת סיבוב פרסה בנוגע למדיניות המיסוי של הרכבים החשמליים / צילום: Shutterstock, guteksk7

ב-8 בנובמבר תיפתח בשארם-א-שייח' ועידת האקלים השנתית של האו"ם, הידועה בראשי-התיבות COP. זהו האירוע הגלובלי החשוב ביותר בתחום הסביבה ומגיעים אליו ראשי מדינות רבים, מנהלים של חברות ענק, אנשי אקדמיה ונציגים של מאות גופים סביבתיים. בשנה שעברה, למשל, התקיים הכנס בגלאזגו בנוכחות נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשיא דרום קוריאה ועוד מנהיגי מדינות רבים.

מועד הפתיחה מוטל בספק: המכרז התחבורתי שלא מפסיק להסתבך 
מדוע יצרנית הרכב הגדולה בעולם לא נכנסת לטרנד הכי לוהט של שוק הרכב? 

ההחלטה של האו"ם לערוך השנה את הוועידה דווקא במזרח התיכון אינה מקרית והיא נובעת משתי סיבות: אחת רשמית והשנייה לא מוצהרת. הסיבה הרשמית היא שהמזרח התיכון הוא האזור שמדורג במקום השני מבחינת קצב ההתחממות השנתי שלו על פני כדור הארץ - עד 20% מהר יותר מהממוצע העולמי על פי נתוני האו"ם. הסיבה הלא רשמית היא ביקורת שנמתחה בשנה שעברה על המדינות העשירות. נטען כי הן מתמקדות ברגולציה סביבתית "מפנקת" ומעדיפות להעלים עין מכך שמדינות העולם השלישי העניות מייצרות חלק משמעותי מאוד מפליטת גזי החממה. חלקן באמצעות מפעלי תעשייה שמייצרים סחורות עבור המערב. משהו בנוסח "תזהמו, אבל רחוק".

עובדים על "חבילת הכרזות סביבתיות"

כך או כך, העובדה שהוועידה מתקיימת השנה ממש "בחצר האחורית" של ישראל עתידה להפנות אליה זרקורים בינלאומיים. לכן, משרדי הממשלה נערכים בכל החזיתות כדי להציג בה הישגים סביבתיים. תחום "התחבורה הסביבתית הירוקה" היה בשנה שעברה חלק חשוב באג'נדה של ישראל לוועידת COP ואמור להיות גם השנה. אלא שפורטפוליו ההישגים אותם יכולה ישראל להציג השנה בתחום הוא דל. זו כנראה הסיבה שבמשרד האוצר בוחנים כעת סיבוב פרסה בנוגע למדיניות המיסוי של הרכבים החשמליים.

בשנת 2019 רשות המסים הציגה תוכנית להעלאת מס הרכישה על רכבים חשמליים. לפי התוכנית, בינואר הקרוב, מס הקנייה יוכפל מ-10% ל-20% וב-2024 יזנק שוב ל-35%. אלא שלגלובס נודע שבאוצר שוקלים לדחות את המהלך ולקבע את מס הקנייה עד שנת 2024 ואולי אף מעבר לכך. זאת במסגרת "חבילת הכרזות סביבתיות" עליהם שוקדים משרדי הממשלה לקראת הוועידה. במשרד האוצר אישרו כי "הנושא נמצא בבחינה".

ההיתכנות של המהלך לא גבוהה

נזכיר, כרגע לא ניתן לבצע את המהלך משפטית בשל החשש מכלכלת בחירות. אבל בהנחה שהאוצר אכן יאשר את המהלך, לרשות שר האוצר הנוכחי יעמוד "חלון זמן" של כשבוע מהבחירות ועד תחילת הוועידה כדי להכריז על דחיית העלאת המס.

 

ההעלאה המתוכננת צפויה לייקר את רכישת הרכבים החשמליים לא רק עבור לקוחות חדשים, אלא גם עבור אלפי לקוחות שכבר הזמינו השנה כלי רכב חשמליים, אך יקבלו אותו רק ב-2023, אחרי עליית המס, בשל מצוקת המלאי.

הנזק התדמיתי שתגרור העלאת המס

לא בכדי דווקא המס על הרכב החשמלי תפס את עייני האוצר. העלאת המס תהפוך את ישראל לאחת המדינות הראשונות במערב שחוזרת לאחור במדיניות מיסוי הרכב החשמלי שלה, מה שעתיד להרים לא מעט גבות בקרב רגולטורים מכובדים בעולם. במיוחד לנוכח העובדה שגם התמריצים לרכב היברידי נמחקו בישראל כלילי, והתמריצים לרכבי פלאג-אין הולכים ונעלמים.

המעבר לתחבורה דלת פחמן (כלי רכב חשמליים בעיקר) היה ועודנו נושא בינלאומי חם בוועידת COP, ולא בכדי. בניגוד לנושאים כמו הפחתת הפליטה מתעשיות כבדות, שדורשים מאבק בתאגידי ענק, הרכב החשמלי מאפשר לאסוף צל"שים סביבתיים בקלות.

כמעט כל המדינות המשתתפות בהובלת האיחוד האירופי, סין, דרום קוריאה ואפילו ארצות-הברית צפויות להציג השנה נתונים מרשימים על המעבר לרכב חשמלי בתחומן לצד רגולציות סביבתיות מתקדמות לקידום ההטמעה של רכב חשמלי, ייצור סוללות, פרישת עמדות טעינה ושימוש באנרגיות בנות קיימא לטעינה.

מתחם ועידת האקלים השנה בשארם א־שייח' / צילום: אתר הוועידה cop27.eg

ישראל זכתה בוועידה של השנה שעברה להרבה קרדיטים והערכה על תוכניתה, שהקדימה את רוב העולם: להגיע עד 2030 ל-95% מכירות רכב חשמלי מכלל המכירות השנתיות. אבל השנה ישראל מגיעה לוועידה עם מעט מאוד הישגים בתחום. אומנם אחוז חדירת הרכב החשמלי עומד על כ-6% מכלל המכירות השנה וזה נתון מכובד שמשקף קצב צמיחה די מהיר, אבל עדיין נמוך משמעותית מהמדינות המובילות במערב. גם במספרים מוחלטים, 12 אלף מכירות בשנה הן מספר זניח שמטיל בספק את היכולת של המדינה לעמוד ביעד ל-2030.

כמעט כל רפורמות התחבורה הירוקה נגנזו

עוד תוכנית שכבר לא תהיה מקור לגאווה בוועידה היא רפורמת אגרות הגודש במטרופולין דן. במצגת של ישראל בוועידת COP בשנה שעברה, התוכנית מחוק ההסדרים, שכללה תשלום אגרות בכבישי תל אביב ושכנותיה במטרה להפחית את עומסי התנועה באזור, תפסה מקום מרכזי. אבל השנה כבר יהיה קשה להתהדר בה. באוקטובר אשתקד היא טואטאה מתחת לשטיח על ידי ועדת הכספים ונדחתה לשנת 2025. זאת במקביל לשלל הקלות משמעותיות באגרה שהובטחו לקבוצות נהגים שונות.

בפועל, היישום של התוכנית הזו הוא כה מורכב ונמצא כרגע בשלב כה מקדמי, עד שגם המועד של 2025 נראה תיאורטי לחלוטין.

למדינה גם אין מה להציג בחזיתות אחרות של המלחמה בגודש. החודש רמזו באוצר שהתוכנית להטלת מס נסועה על רכב חשמלי, שפורסמה במסגרת חוק ההסדרים בחודש מאי, כנראה לא תתממש עד 2025 לפחות, בשל "זמני היערכות ממושכים".

עוד סעיף משמעותי במלחמה בגודש, שהציגה ישראל בוועידה הקודמת, היה "פיתוח מערכת המטרו באזור תל אביב", אבל חקיקת חוק המטרו, שהוקפאה עם פיזור הכנסת, לא נראית באופק וקווי הרכבת הקלה החדשים מתעכבים. גם "הרפורמה במחירי החניה", שהובטחה בשנה שעברה ואמורה הייתה לייקר את החניות לא מתרוממת, ואיתה נגנזה גם ההבטחה למענקים של 50 מיליון שקל לעסקים לטובת עידוד הגעה בתחבורה "ירוקה" לעבודה.

בשורה התחתונה, ישראל מגיעה ל-COP27 עם עוד כ-150 אלף כלי רכב נטו על הכבישים, צמצום משמעותי בהטבות לרכישת כלי רכב מופחתי פליטה ועם גודש תנועה מזהם שהחריף משמעותית. מזל שהוועידה לא מתקיימת בתל אביב.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים