גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשלת בריטניה והבנק של אנגליה משכו לכיוונים שונים והליש"ט צללה לשפל היסטורי

הממשלה הבריטית מנסה להרגיע את השווקים לגבי ההתנגשות בין המאבק באינפלציה של הבנק לבין קיצוצי המיסים של רה"מ ליז טראס ● שר האוצר הבריטי: לא איבדנו את המשמעת הפיסקלית, יש לנו תוכנית טובה להקטנת החוב ובתיאום עם הבנק של אנגליה, הגישה שלנו תעבוד

רה''מ בריטניה ליז טראס ושר האוצר קוואסי קווארטנג, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Dylan Martinez
רה''מ בריטניה ליז טראס ושר האוצר קוואסי קווארטנג, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Dylan Martinez

לאחר השבוע הקשה שעבר על הליש"ט, שצנחה לשפל כל הזמנים (כעת על 1.07 דולר), ועל שוק האג"ח בלונדון, הממשלה הבריטית מנסה להרגיע את המשקיעים ומבהירה שהיא עובדת על שיפור התיאום עם בנק אנגליה. זאת בזמן שקיצוצי המיסים וסובסידיות האנרגיה של רה"מ ליז טראס, מסבכים את המאמצים לשלוט באינפלציה שיוצאת משליטה.

על הרקע הזה, שר האוצר הבריטי, קוואסי קווארטנג, אמר השבוע שהוא נפגש עם נגיד בנק אנגליה, אנדרו ביילי, על בסיס יומי. "אנחנו עובדים ביחד", אמר לפורום של מנהלי בנקים גדולים. הוא ניסה גם להרגיע את השוק באומרו שממשלתו, שבשבוע שעבר גרמה למכירות המוניות (selloff) בשוק בעקבות ההכרזה על קיצוצי המיסים הגדולים ביותר בדור האחרון, וכן על הוצאות חדשות, לא איבדה את המשמעת הפיסקלית וכי יש לה תוכנית אמינה לקיצוץ החוב בשנים הקרובות. "בתיאום עם הבנק - הגישה שלנו תעבוד", הוסיף.

 

הבנק המרכזי והממשלה מושכים בחוטי הכלכלה הבריטית בכיוונים שונים, דינמיקה שמטרידה משקיעים. בזמן שהבנק המרכזי העלה את הריבית מאז דצמבר בניסיון להכיל עלייה במחירים לצרכנים, קיצוצי המיסים של הממשלה יעודדו ביקוש צרכני, ובכך הם חותרים תחת פעילות הבנק המרכזי.

"יש קונפליקט יסודי בין תוכנית הצמיחה של ממשלת טראס, שכוללת הוצאות בקנה מידה גדול, לבין הצורך של הבנק להקטין את האינפלציה", אמר אדם פוזן, נשיא מכון פטרסון לכלכלה בינלאומית ולשעבר אחד מקובעי המדיניות בבנק אנגליה.

מאמצי ההרגעה הניבו תוצאות מעורבות

מאמצים מצד הממשלה והבנק המרכזי להרגיע את השווקים באמצע השבוע הניבו תוצאות מעורבות. הלירה שטרלינג סגרה את יום שלישי ללא שינוי, לאחר יומיים בהן נרשמה אחת הירידות הגדולות ביותר בערך המטבע - ירידה שמגבירה את האינפלציה בגלל שהיא מייקרת את מחיר הסחורות המיובאות. עלויות ההלוואה לממשלה הבריטית המשיכו לטפס, והתשואה על אג"ח ממשלתיות לעשר שנים עלו ב־23 נקודות בסיס ל־4.51%.

בקרן המטבע הבינלאומית הודיעו בשלישי שהקרן עוקבת מקרוב אחרי המצב בבריטניה. הקרן אמרה שבהתחשב באינפלציה העולמית הגבוהה, "אנחנו לא ממליצים על חבילות פיסקליות גדולות שאין להן מטרה מוגדרת מכיוון שחשוב שהמדיניות הפיסקלית לא תעבוד בניגוד למדיניות המוניטרית".

בהתפתחות המדגימה איך התנודתיות בשוק משפיעה על הכלכלה, לפחות שישה גופי הלוואת משכנתאות בבריטניה הפסיקו לתת חלק מההלוואות או השהו לגמרי מתן הלוואות לרוכשי בתים ביום שלישי, בגלל אי וודאות כיצד הטלטלה תשפיע על שיעורי הריבית - כך על פי UK Finance.

הערכות: הריבית תעלה כעת מהר יותר

רוב הכלכלנים כעת חושבים שהבנק המרכזי יצטרך להעלות את הריבית המרכזית עוד, ומהר יותר מהתחזיות הקודמות. בהצהרה מיום שני, ביילי אמר שקובעי המדיניות כנראה יכריזו על העלאת ריבית גבוהה יותר מכל אחת משבע העלאות הריבית שיישם הבנק מאז דצמבר.

ריבית גבוהה הרבה יותר תחליש את העידוד לכלכלה שהממשלה קיוותה להשיג דרך הגבלת מחירי האנרגיה וקיצוצי המס. ריביות גבוהות יותר גם מייקרות לעסקים את ההשקעות והשיפורים בפריון שהממשלה אומרת שהיא רוצה להשיג, כך אומרים כלכלנים רבים.

"קיים חשש לגבי היעדר תיאום" בין בנק אנגליה ומשרד האוצר, אמר ראול רופרל, בעברו יועץ לממשלה הבריטית. "אף אחד לא יודע מי הולך לנצח וזה גורם לחרדה", אמר.

השאלה הגדולה היא כמה גבוה תעלה הריבית כדי להשתלט על האינפלציה. אם הריבית עולה מ־2.25% ל־3% או 4%, זה ככל הנראה לא יזיק לצמיחה באופן דרמטי, אמר רופרל.

אך אם הריבית תעלה ל־6% או יותר, אז שוק הדיור עלול להתרסק והכלכלה עלולה להידחף לעבר מיתון.

עבור בנקאים לשעבר בבנק המרכזי, הממשלה היא המקור הברור למצוקה הנוכחית בשוק. בריאיון עם ה־BBC, אמר סגן הנגיד של בנק אנגליה לשעבר, צ'רלס בין, שהממשלה הייתה צריכה להתחיל רפורמות על מנת לעודד את הצמיחה הכלכלית ולקצץ מיסים רק כשהצמיחה הזו מתממשת.

"סדר הפעולות שבחרה כאן הממשלה שגוי", אמר בין. "כעת עולה לבריטניה יותר להלוות כסף ל־10 שנים מאשר לאיטליה או יוון, מדינות שבאופן מסורתי התייחסנו אליהן כישויות ריבוניות חלשות יותר".

"האורתודוקסיה של משרד האוצר"

ההתנגשות במדיניות מהווה נסיגה חדשה ביחסים בין הממשלה והבנק המרכזי, שהחלו להיעשות עכורים מאז שבריטניה החליטה על עזיבת האיחוד האירופי ב־2016.

כשהממשלה נתנה לוועדת המדיניות המוניטרית של בנק אנגליה שליטה עצמאית בשיעורי הריבית ב־1997, הייתה הפרדה ברורה בין התפקידים. במסגרת המוסכמות, אף צד לא הוציא תגובה על פעולות הצד השני, לפחות לא באופן פומבי.

הבנק והממשלה פעלו ביחד לצמצום ההשלכות הכלכליות של המשבר הפיננסי העולמי, והממשלה ביקשה לצמצם את עלויות ההלוואה בזמן שהבנק המרכזי שמר על ריביות נמוכות כדי לעודד צמיחה. במאי 2010, נגיד הבנק דאז, מרווין קינג, אפילו תמך בקיצוצי המיסים שתכננה הממשלה החדשה בהובלת השמרנים, צעד שמבקרים אמרו שמסכן את ההבנות שהתקיימה מאז 1997.

עם זאת, היחסים בין חלק מהמחוקקים השמרנים והבנק המרכזי נעשו מתוחים כשקובעי המדיניות של הבנק המרכזי הזהירו שההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי כנראה תחליש את הליש"ט ואת הצמיחה הכלכלית. למרות זאת, המשיך הבנק המרכזי לתמוך בצעדי הממשלה בזמן המגפה, כשהשיק סבב חדש של רכישות אג"ח ממשלתיות כדי לעזור לשמור על הוצאות הלוואה נמוכות בזמן שהממשלה הוציאה מאות מיליארדי לירות שטרלינג לתמיכה במשקי בית ועסקים.

במהלך הקמפיין, טראס מתחה ביקורת על "האורתודוקסיה של משרד האוצר" ואמרה שהיא עשויה לבחון מחדש את המנדט של הבנק המרכזי למאבק באינפלציה. מאז שנכנסה לדאונינג 10 היא ריככה את הטון, ושר האוצר שלה אמר שהוא עדיין תומך בעצמאות הבנק.

"אני חושבת שזה יהיה שגוי מבחינתי כפוליטיקאית לומר מה הייתי רוצה שיהיו שיעורי הריבית ובכך לפעול נגד בנק אנגליה", אמרה מוקדם יותר החודש. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה