גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלקום מאשימה את השותפה הסלולרית wecom בהפרת הסכם התדרים ביניהן

בין החברה שמובילה את שוק התקשורת בארץ לשחקנית החדשה־ישנה נוצר קרע ● wecom רוצה להחזיר רצועת תדרים למשרד התקשורת, אך סלקום טוענת כי הדבר יביא לפגיעה ברשת המשותפת שלהן ● במקביל, בגזרת הסכסוך של wecom עם אפל מסתמן פתרון

יריב לרנר, יו''ר ומבעלי wecom (מימין), ואסף עופר, המנכ''ל / צילום: רפי דלויה
יריב לרנר, יו''ר ומבעלי wecom (מימין), ואסף עופר, המנכ''ל / צילום: רפי דלויה

היחסים בין סלקום ל־wecom עולים על שרטון. שתי החברות בקושי החלו לעבוד ביחד במסגרת הסכם הרשת הסלולרית המשותפת, וכבר התגלע ביניהן סכסוך עסקי שעומד להגיע לבית משפט. 

החרפה במאבק: wecom תעתור נגד הכוונה לחלט לה ערבויות 
משרד התקשורת בהתראה ל-wecom: שלמי דמי רישיון או שנחלט ערבויות
למה wecom מעכבת תשלום של 45 מיליון שקל למשרד התקשורת?
wecom למשרד התקשורת: התערבו ביחסינו עם אפל

כפי שהדברים נראים כעת, מה שאמור היה להיות סידור מוצלח עבור שתי החברות, שחתמו על הסכם שיתוף רשתות כחלק מהסדר חוב של wecom, עומד להפוך כעת למסלול של התכתשות משפטית שמעכירה את כל מערכת היחסים ביניהן.

כאילו שלא די ל־wecom עם הצרות שיש לה מול אפל, שמעכבת את שחרור מכשיריה לשימוש בדור החמישי ברשת של המפעילה החדשה־ישנה בשוק, כעת מתווספת מחלוקת בין סלקום לבינה. זאת לאחר שהתברר כי wecom מעוניינת להחזיר רצועת תדרים בתחום ה־1,800 מגה הרץ.

ב-wecom טוענים כי הרשת המשותפת אינה זקוקה לתחום התדר הזה, אך הם נדרשים לשלם אגרות תדרים בהיקף של כ־6 מיליון שקל בשנה עבורה. בחברה ניסו להגיע להבנות עם סלקום, על־מנת שהיא תישא בתשלום אגרות אלה במקרה שהיא סבורה כי התדרים חיוניים לרשת המשותפת, אך המשא־ומתן התפוצץ. סלקום, שטענה כי מדובר בהפרה של הסכם, העבירה את המחלוקת לטיפול עורכי דינה.

המחלוקת בין החברות אינה מבשרת טובות לאף אחד מהצדדים, אך היא בעיקר מעיבה על wecom, שכשחקנית חדשה נקלעת לסיטואציה מורכבת של מאבק מול השותפה המרכזית שלה ברשת, ומצד שני צריכה להתמודד מול ענקית כמו אפל. לא כך קיוו בעלי החברה החדשים לפתוח את השנה.

עיתוי החזרת התדרים

נזכיר כי wecom הוקמה על בסיס חברת מרתון, שהייתה בשליטת חזי בצלאל והפעילה את המותג WE4G. האחרונה נקלעה להסדר חוב אחרי שהסתכסכה עם סלקום, גם כן על הסכם שיתוף הרשתות. במסגרת הסדר החוב קרן כלירמארק ואיש העסקים יריב לרנר רכשו את השליטה בחברה, והסבו את שמה ל־wecom לאחר שהגיעו להסכם שיתוף רשתות חדש עם סלקום.

על הדרך, הם גם קיבלו הנחות ממשרד התקשורת, שהתעקש שהחברה תמשיך לפעול כשחקן סלולרי עצמאי עם תדרים במסגרת שיתוף־הפעולה עם סלקום. חשוב להזכיר זאת, כי המשרד לא היה מוכן לראות את החברה הופכת למפעיל וירטואלי.

ההבדל בין מפעיל וירטואלי למפעיל רגיל הוא הבעלות על התדרים: להיות בעלים של תדר משנה את מהות הפעילות של המפעיל מבחינת משרד התקשורת, וזה מה שהופך אותו למפעיל סלולרי לטווח ארוך, שמבצע השקעות ברשת (גם אם היא משותפת).

אומנם החזרת רצועת תדרים על־ידי מפעיל סלולרי אינה אירוע חריג, והיו מקרים דומים בעבר, אך במקרה של wecom הדבר כן נראה חריג. הרי החברה ידעה לאן היא נכנסת, וידעה על מלאי התדרים שיש ברשותה וכמה אגרות יהיה עליה לשלם, אז מדוע כבר בשלב כה מוקדם היא מדברת על החזרת תדרים?

גם האירוע עם אפל נתפס כחריג, אבל כאן לפחות ניתן לומר לזכות ראשי wecom, לרנר שמשמש כיו"ר ואסף עופר שמשמש כמנכ"ל, שהם התריעו מבעוד מועד ופנו למשרד התקשורת כדי שיתערב בעניין עוד לפני שהחברה עלתה לאוויר.

הניסיון של סלקום

זה לא מחזה נפוץ לראות חברה סלולרית נכנסת לשוק, ואחרי חודש של פעילות ובשיאו של קמפיין, בולמת את עצמה בחריקת בלמים בגלל ויכוח מול אפל העולמית על הכרה בה כמפעילת דור חמישי.

קשה לבוא בטענות ל־wecom, שטוענת כי אינה יכולה לגייס לקוחות בלי שתוכל להפעיל רשת דור 5 על אייפונים של אפל. מצד שני, לקוחות הרבה יותר גדולים ממנה עומדים ועמדו בתור כדי לקבל את החותמת של אפל לכשירות הרשת, אז איך זה ש־wecom לא יודעת על כך מבעוד מועד ונערכת בזמן?

תזכורת קצרה: כחודש אחרי ההשקה, החברה נדרשה לשלם דמי רישיון לדור החמישי בסך 45 מיליון שקל. ב-wecom סירבו, בטענה כי על משרד התקשורת מוטלת אחריות להסדיר את פתיחת הרשת שלהם לדור החמישי באייפונים. כל עוד הרשת חסומה לדור החמישי, אייפוניסטים לא יכולים לגלוש בדור חמישי, ולכן לא מצטרפים אליה.

הטענה של החברה כלפי משרד התקשורת היא שהרישיון שלה "נכה" כל עוד אפל לא מאשרת אותה, וללא אפל, אין הצדקה לפעילות החברה - ולכן אין סיבה שתשלם 45 מיליון שקל שיירדו לטמיון. נזכיר כי בזמן רכישת החברה היו לה 300 אלף מנויים, ומאז המספר לא השתנה מהותית.

יש הטוענים כי מדובר בטיעונים שמשקפים חשיבה מחודשת לגבי כדאיות העסקה שבה נרכשה החברה, אך בעלי השליטה דוחים את הטענות על הסף וטוענים כי יהיו מוכנים להסתפק בהתחייבות של המדינה שהנושא יוסדר.

בכירים בשוק הסלולר מזכירים כי גם חברות גדולות אחרות בישראל עוכבו על־ידי אפל בהשקת דור חמישי. כך, למשל, קרה בשנה שעברה עם סלקום, שעוכבה 3.5 חודשים בהשקת הדור החמישי ברשת שלה, אחרי פרטנר ופלאפון. זה לא פורסם ולא נחשף, אבל חברת הסלולר הגדולה בארץ עוכבה, וזאת למרות שהיא מוכרת הכי הרבה אייפונים דרך דינמיקה שבבעלותה.

אפל לא נותנת יותר מדי הסברים. יש לה את שיטת העבודה שלה, והיא "לא סופרת" אף מפעיל, גדול כקטן. כפי שהגדיר זאת מנכ"ל של אחת מחברות הסלולר, "אתה מקבל מהם את החוזה וחותם עליו, אתה לא יכול לשנות בו כלום".

הפנייה לרשות התחרות

סביר להניח שגם wecom תקבל את ההכרה, ושזה רק עניין של זמן עד שזה יקרה, פשוט כי יש תור. אבל הטענה שלה קצת יותר מורכבת, מפני שהיא טוענת כי הסיבה לעיכוב היא שאינה מוכרת מכשירי אפל. ואם אפל מפלה אותה לרעה ומנצלת את כוחה מול שחקנית קטנה כמוה, היא בכוחות עצמה לא תוכל להתמודד עם הסיטואציה.

מכאן הכדור מתגלגל למשרד התקשורת, אשר פנה לרשות התחרות וביקש את התערבותה בנושא. כלומר, גם במשרד מבינים שאם נכונה הטענה שחברה מופלית לרעה בגלל שהיא לא מוכרת מכשירים של אפל, יש כאן פרקטיקה תחרותית בעייתית. ברשות התחרות מאשרים שהנושא נמצא בבדיקה.

אבל גם אם רשות התחרות תיכנס לעובי הקורה, ספק אם יש בכוחה להשפיע על האירועים. בסופו של יום, הבעיה הרבה יותר גדולה מאשר שוק מקומי קטן כמו ישראל. מדובר בפרקטיקות של אפל שעובדת כך בכל העולם, וסביר להניח כי ישראל לא תהיה הראשונה שתכופף אותה כדי שתיתן אישור לחברה קטנה כמו wecom להפעיל דור 5.

החדשות הטובות הן שהפניות של משרד התקשורת לאפל הביאו את האחרונה להגיב ולרמוז שהנושא קרוב לפתרון. לפחות מהבחינה הזו, wecom תוריד מעליה תיק גדול. השאלה כיצד ייגמר העימות עם סלקום נשארת פתוחה.

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק מגייסת 10 מיליארד דולר בחוב ובהון עצמי

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

גורם המעורה במו"מ: תיתכן פריצת דרך לעסקה מול חמאס בזמן הקרוב

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%