גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלקום מאשימה את השותפה הסלולרית wecom בהפרת הסכם התדרים ביניהן

בין החברה שמובילה את שוק התקשורת בארץ לשחקנית החדשה־ישנה נוצר קרע ● wecom רוצה להחזיר רצועת תדרים למשרד התקשורת, אך סלקום טוענת כי הדבר יביא לפגיעה ברשת המשותפת שלהן ● במקביל, בגזרת הסכסוך של wecom עם אפל מסתמן פתרון

יריב לרנר, יו''ר ומבעלי wecom (מימין), ואסף עופר, המנכ''ל / צילום: רפי דלויה
יריב לרנר, יו''ר ומבעלי wecom (מימין), ואסף עופר, המנכ''ל / צילום: רפי דלויה

היחסים בין סלקום ל־wecom עולים על שרטון. שתי החברות בקושי החלו לעבוד ביחד במסגרת הסכם הרשת הסלולרית המשותפת, וכבר התגלע ביניהן סכסוך עסקי שעומד להגיע לבית משפט. 

החרפה במאבק: wecom תעתור נגד הכוונה לחלט לה ערבויות 
משרד התקשורת בהתראה ל-wecom: שלמי דמי רישיון או שנחלט ערבויות
למה wecom מעכבת תשלום של 45 מיליון שקל למשרד התקשורת?
wecom למשרד התקשורת: התערבו ביחסינו עם אפל

כפי שהדברים נראים כעת, מה שאמור היה להיות סידור מוצלח עבור שתי החברות, שחתמו על הסכם שיתוף רשתות כחלק מהסדר חוב של wecom, עומד להפוך כעת למסלול של התכתשות משפטית שמעכירה את כל מערכת היחסים ביניהן.

כאילו שלא די ל־wecom עם הצרות שיש לה מול אפל, שמעכבת את שחרור מכשיריה לשימוש בדור החמישי ברשת של המפעילה החדשה־ישנה בשוק, כעת מתווספת מחלוקת בין סלקום לבינה. זאת לאחר שהתברר כי wecom מעוניינת להחזיר רצועת תדרים בתחום ה־1,800 מגה הרץ.

ב-wecom טוענים כי הרשת המשותפת אינה זקוקה לתחום התדר הזה, אך הם נדרשים לשלם אגרות תדרים בהיקף של כ־6 מיליון שקל בשנה עבורה. בחברה ניסו להגיע להבנות עם סלקום, על־מנת שהיא תישא בתשלום אגרות אלה במקרה שהיא סבורה כי התדרים חיוניים לרשת המשותפת, אך המשא־ומתן התפוצץ. סלקום, שטענה כי מדובר בהפרה של הסכם, העבירה את המחלוקת לטיפול עורכי דינה.

המחלוקת בין החברות אינה מבשרת טובות לאף אחד מהצדדים, אך היא בעיקר מעיבה על wecom, שכשחקנית חדשה נקלעת לסיטואציה מורכבת של מאבק מול השותפה המרכזית שלה ברשת, ומצד שני צריכה להתמודד מול ענקית כמו אפל. לא כך קיוו בעלי החברה החדשים לפתוח את השנה.

עיתוי החזרת התדרים

נזכיר כי wecom הוקמה על בסיס חברת מרתון, שהייתה בשליטת חזי בצלאל והפעילה את המותג WE4G. האחרונה נקלעה להסדר חוב אחרי שהסתכסכה עם סלקום, גם כן על הסכם שיתוף הרשתות. במסגרת הסדר החוב קרן כלירמארק ואיש העסקים יריב לרנר רכשו את השליטה בחברה, והסבו את שמה ל־wecom לאחר שהגיעו להסכם שיתוף רשתות חדש עם סלקום.

על הדרך, הם גם קיבלו הנחות ממשרד התקשורת, שהתעקש שהחברה תמשיך לפעול כשחקן סלולרי עצמאי עם תדרים במסגרת שיתוף־הפעולה עם סלקום. חשוב להזכיר זאת, כי המשרד לא היה מוכן לראות את החברה הופכת למפעיל וירטואלי.

ההבדל בין מפעיל וירטואלי למפעיל רגיל הוא הבעלות על התדרים: להיות בעלים של תדר משנה את מהות הפעילות של המפעיל מבחינת משרד התקשורת, וזה מה שהופך אותו למפעיל סלולרי לטווח ארוך, שמבצע השקעות ברשת (גם אם היא משותפת).

אומנם החזרת רצועת תדרים על־ידי מפעיל סלולרי אינה אירוע חריג, והיו מקרים דומים בעבר, אך במקרה של wecom הדבר כן נראה חריג. הרי החברה ידעה לאן היא נכנסת, וידעה על מלאי התדרים שיש ברשותה וכמה אגרות יהיה עליה לשלם, אז מדוע כבר בשלב כה מוקדם היא מדברת על החזרת תדרים?

גם האירוע עם אפל נתפס כחריג, אבל כאן לפחות ניתן לומר לזכות ראשי wecom, לרנר שמשמש כיו"ר ואסף עופר שמשמש כמנכ"ל, שהם התריעו מבעוד מועד ופנו למשרד התקשורת כדי שיתערב בעניין עוד לפני שהחברה עלתה לאוויר.

הניסיון של סלקום

זה לא מחזה נפוץ לראות חברה סלולרית נכנסת לשוק, ואחרי חודש של פעילות ובשיאו של קמפיין, בולמת את עצמה בחריקת בלמים בגלל ויכוח מול אפל העולמית על הכרה בה כמפעילת דור חמישי.

קשה לבוא בטענות ל־wecom, שטוענת כי אינה יכולה לגייס לקוחות בלי שתוכל להפעיל רשת דור 5 על אייפונים של אפל. מצד שני, לקוחות הרבה יותר גדולים ממנה עומדים ועמדו בתור כדי לקבל את החותמת של אפל לכשירות הרשת, אז איך זה ש־wecom לא יודעת על כך מבעוד מועד ונערכת בזמן?

תזכורת קצרה: כחודש אחרי ההשקה, החברה נדרשה לשלם דמי רישיון לדור החמישי בסך 45 מיליון שקל. ב-wecom סירבו, בטענה כי על משרד התקשורת מוטלת אחריות להסדיר את פתיחת הרשת שלהם לדור החמישי באייפונים. כל עוד הרשת חסומה לדור החמישי, אייפוניסטים לא יכולים לגלוש בדור חמישי, ולכן לא מצטרפים אליה.

הטענה של החברה כלפי משרד התקשורת היא שהרישיון שלה "נכה" כל עוד אפל לא מאשרת אותה, וללא אפל, אין הצדקה לפעילות החברה - ולכן אין סיבה שתשלם 45 מיליון שקל שיירדו לטמיון. נזכיר כי בזמן רכישת החברה היו לה 300 אלף מנויים, ומאז המספר לא השתנה מהותית.

יש הטוענים כי מדובר בטיעונים שמשקפים חשיבה מחודשת לגבי כדאיות העסקה שבה נרכשה החברה, אך בעלי השליטה דוחים את הטענות על הסף וטוענים כי יהיו מוכנים להסתפק בהתחייבות של המדינה שהנושא יוסדר.

בכירים בשוק הסלולר מזכירים כי גם חברות גדולות אחרות בישראל עוכבו על־ידי אפל בהשקת דור חמישי. כך, למשל, קרה בשנה שעברה עם סלקום, שעוכבה 3.5 חודשים בהשקת הדור החמישי ברשת שלה, אחרי פרטנר ופלאפון. זה לא פורסם ולא נחשף, אבל חברת הסלולר הגדולה בארץ עוכבה, וזאת למרות שהיא מוכרת הכי הרבה אייפונים דרך דינמיקה שבבעלותה.

אפל לא נותנת יותר מדי הסברים. יש לה את שיטת העבודה שלה, והיא "לא סופרת" אף מפעיל, גדול כקטן. כפי שהגדיר זאת מנכ"ל של אחת מחברות הסלולר, "אתה מקבל מהם את החוזה וחותם עליו, אתה לא יכול לשנות בו כלום".

הפנייה לרשות התחרות

סביר להניח שגם wecom תקבל את ההכרה, ושזה רק עניין של זמן עד שזה יקרה, פשוט כי יש תור. אבל הטענה שלה קצת יותר מורכבת, מפני שהיא טוענת כי הסיבה לעיכוב היא שאינה מוכרת מכשירי אפל. ואם אפל מפלה אותה לרעה ומנצלת את כוחה מול שחקנית קטנה כמוה, היא בכוחות עצמה לא תוכל להתמודד עם הסיטואציה.

מכאן הכדור מתגלגל למשרד התקשורת, אשר פנה לרשות התחרות וביקש את התערבותה בנושא. כלומר, גם במשרד מבינים שאם נכונה הטענה שחברה מופלית לרעה בגלל שהיא לא מוכרת מכשירים של אפל, יש כאן פרקטיקה תחרותית בעייתית. ברשות התחרות מאשרים שהנושא נמצא בבדיקה.

אבל גם אם רשות התחרות תיכנס לעובי הקורה, ספק אם יש בכוחה להשפיע על האירועים. בסופו של יום, הבעיה הרבה יותר גדולה מאשר שוק מקומי קטן כמו ישראל. מדובר בפרקטיקות של אפל שעובדת כך בכל העולם, וסביר להניח כי ישראל לא תהיה הראשונה שתכופף אותה כדי שתיתן אישור לחברה קטנה כמו wecom להפעיל דור 5.

החדשות הטובות הן שהפניות של משרד התקשורת לאפל הביאו את האחרונה להגיב ולרמוז שהנושא קרוב לפתרון. לפחות מהבחינה הזו, wecom תוריד מעליה תיק גדול. השאלה כיצד ייגמר העימות עם סלקום נשארת פתוחה.

עוד כתבות

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים