גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האסון הפיננסי בבריטניה הוא תמרור אזהרה לעולם כולו

המשבר בממלכה המאוחדת מספק פרומו אפשרי לסכנות שכלכלות אחרות עלולות לעמוד מולן בתקופה של אינפלציה גבוהה ועלייה של הריביות ● בריטניה נותנת למנהיגים אחרים בעולם שיעור למה כדאי להתנהג בזהירות ומדוע צריך להתייחס טוב יותר לשווקי האג"ח

הבנק של אנגליה. בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Frank Augstein
הבנק של אנגליה. בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Frank Augstein

תערובת רעילה של פוליטיקה, אינפלציה וריבית גבוהה המאיימת על המערכת הפיננסית בבריטניה, שולחת גלי הדף לשווקים בעולם ומדליקה נורות אזהרה במדינות אחרות לגבי הסכנות של התקופה הכלכלית החדשה אליה אנו נכנסים.

קיצוץ המס המפתיע שעשתה הממשלה בבריטניה לפני מעט יותר משבוע גרם למשקיעים לחשוש לגבי האמינות הפיסקלית של המדינה וריסק גם את הליש"ט וגם את שוק האג"ח הממשלתיות בבריטניה.

סופרלטיבים נכתבים בקלות בדיווחים על השוק, אבל התגובות העצבניות בשבוע האחרון היו באמת יוצאות דופן. חוץ מתנודות גדולות בליש"ט, האג"ח המבשילות בעוד 50 שנה, הפסידו שליש מערכן תוך ארבעה ימים. אחר כך הן זינקו בשווי ביותר מרבע ביום אחד, לאחר קניית חירום של אג"ח על ידי בנק אנגליה שנועדה למנוע סחרור של מכירה כפויה על ידי קרנות הפנסיה. לשם הפרספקטיבה, הירידה הגדולה ביותר הקודמת בארבעה ימים הייתה קטנה בחצי מזו האחרונה, והעלייה הגדולה ביותר ביום אחד הייתה של 15%, ושני המקרים היו בעקבות סגרי הקורונה.

לתנודות כל כך גדולות הייתה השפעה ישירה על השווקים בעולם, והן העלו את ערך הדולר ותשואות האג"ח של משרד האוצר האמריקאי ופגעו במחירי מניות וסחורות. השוק הדובי רקע ברגלו על הקרקע. מעמדה של לונדון כמרכז פיננסי חשוב ובסיס למשקיעים בינלאומיים, לצד תפקידו של שער החליפין בין הליש"ט לדולר כצמד המטבעות הנסחרים בעולם, מעניקים לבריטניה השפעה גדולה על השווקים בעולם. אבל קיים גם חשש גדול: אולי בריטניה היא הקנרית במכרה הפחם, שמספקת אזהרה מקדימה על סכנות הניצבות גם בפני שווקים מפותחים אחרים.

לא רק בריטניה

הסכנות גדולות. בטווח הקצר, האם בריטניה היא מקרה מיוחד, או רק הקורבן הראשון של משקיעים המענישים ממשלות פזרניות בעלויות הלוואה גבוהות יותר? בטווח הארוך, האם בריטניה שוב לוקחת לקצה גישה - מדיניות פיסקלית קלה, ובעקבותיה לחץ אינפלציוני רב יותר - שצפויה להפוך ל"נורמלי החדש" החדש?

כדי לטפל בנושאים של הטווח הקצר, בואו נתחיל עם מה שלא הצליח. הטריגר היה קיצוץ המס שמגיע לכ־1.8% מהתמ"ג בשנה, כאשר המרוויחים ממנו הם העשירים. לא מדובר בכל כך הרבה. אבל לקיצוץ הזה הייתה השפעה כל כך גדולה בגלל הרקע הנרחב יותר של ריביות עולות, חוב גדול, האופן הגרוע בו הממשלה הודיעה על הקיצוץ והשחיקה באופן כללי באמינות מוסדות המדינה. רוב הנושאים האלה תופסים, במידה כזו או אחרת, לגבי כל העולם המפותח.

הריביות עלו כמעט בכל מקום, וזה גרם לעצבנות בקרב משקיעים. הלוואה להמרצת הכלכלה בזמן שהאינפלציה דו־ספרתית והבנק המרכזי מעלה ריביות כדי לנסות להאט הכל, מעמידה את המדיניות הפיסקלית והמוניטרית ראש בראש, ומכריחה את בנק אנגליה לעשות אפילו יותר ממה שעשה.

בבריטניה החוב כבר היה אמור לתפוח בגלל סובסידיה של עלויות האנרגיה בגובה כ־150 מיליארד ליש"ט אך השווקים לא הוטרדו מהסובסידיה, בגלל שמדובר בסיוע חד פעמי, שנועד לאזן את הזינוק במחירי אנרגיה בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. קיצוצי המיסים וההפסד הנובע מהם בהכנסות הממשלה, לעומת זה, נועדו להיות קבועים, ולכן הדחף למכור. מה שהופך את מצב החוב לגרוע יותר הוא העובדה שבריטניה צריכה ללוות כסף ממדינות זרות, בגלל שהיא מנהלת גירעון תקציבי עצום.

הודעה איומה

האופן שבו הממשלה הודיעה על קיצוצי המיסים היה ממש איום. הממשלה החליטה לא להסביר את ההשפעה של קיצוץ המס על מצב התקציב ובמקום זה הדגישה את שאיפתה לחזק את הצמיחה, משהו שטענה שקיצוצי מיסים יעזרו להשיג. כלכלנים ומשקיעים לא הסכימו איתה. רה"מ ליז טראס שתקה ימים ארוכים אחרי התגובה המזעזעת של השוק, ואז ניסתה להטיל את האשמה לצניחה בשווי הנכסים הבריטיים בגורמים עולמיים. הכחשה של מה שכל משקיע רואה באופן ברור שקורה באמת היא לא אסטרטגיה טובה.

מדינות אחרות גם נאבקות בנושאים האלה. בריטניה שנתנה לעולם שיעור למה כדאי להיות זהירים, היא אולי הקנרית, אך הטלטלות בה מהוות אזהרה למדינות אחרות להתייחס לשווקי אג"ח טוב יותר.

התשובה לשאלה בטווח ארוך יותר נראית ברורה: כן, יהיו עוד לחצים אינפלציוניים בכל מקום בעתיד. בריטניה הייתה ה־דוגמא של הסטגנציה העולמית אחרי 2010, כשהצמיחה הייתה איטית למרות שהריביות היו נמוכות מאוד. המדינה נקטה בצעדי צנע שהלכו רחוק יותר מכל מדינה גדולה אחרת כשקיצצה הוצאות וניהלה מדיניות פיסקלית מאוד הדוקה, ובנק אנגליה ניסה לאזן זאת בריביות נמוכות מאוד כדי לתמוך בכלכלה. טראס, שאוהבת להשוות עצמה למרגרט תאצ'ר שקיצצה מיסים, עלולה לבסוף להפוך לדוגמא של הגישה ההפוכה, בגלל שקיצוצי המיסים הלא־מתוכננים שלה מבטיחים לפתוח את הארנק שנים רבות קדימה - ולגרום לריביות הרבה יותר גבוהות.

עד לאחרונה השווקים תמחרו עתיד שבו הריביות בעולם מאוד נמוכות, לאחר חישוב אינפלציה, בדיוק כמו לאחר המיתון של 2008. הלחצים האינפלציוניים אולי גבוהים, אבל המחשבה השלטת הייתה שהם זמניים. זה השתנה באחרונה, כשהתשואות הריאליות לטווח ארוך על אג"ח אמריקאיות המוגנות מהאינפלציה של האוצר זינקו בגלל שמשקיעים הימרו שהלחצים האינפלציוניים יכריחו בנקים מרכזיים לשמור על ריביות גבוהות בעתיד הקרוב. למשקיעים צריך להיות אכפת, אכפת מאוד.

הנורמלי החדש?

חזרה למה שפעם היה מוכר כ"נורמלי החדש" של ריביות מאוד נמוכות משמעותה רווחים גדולים על החזקת אג"ח של משרד האוצר ומניות צמיחה כמו של חברות הטק הגדולות. עתיד של לחץ אינפלציוני וריביות גבוהות יותר מבטיח לפגוע באג"ח של האוצר ובמניות צמיחה, כשכסף מזומן יהיה המרוויח הגדול הכי ברור ומניות "ערך" זולות יצליחו בהשוואה לשאר שוק המניות.

הסיכון האפוקליפטי ביותר הוא שבריטניה היא בסך הכל הקורבן הראשון של הריביות הגבוהות יותר. מחזורי הידוק מדיניות קודמים של הפדרל ריזרב יצרו בעיות פיננסיות. הדוגמה הטובה ביותר היא המשבר העולמי שהחל בהתפוצצות ריביות הסאב־פריים ב־2007, אבל הקריסה של שוק ההלוואות בספטמבר 2019. כשכסף קל נעלם, קורים דברים רעים.

כמה רעים? תמיד קשה לחזות, בגלל שאיננו יודעים מה הסיכונים החבויים שאיננו מודעים להם. הבנקים נמצאים במצב הרבה יותר טוב מאשר ב־2007, אבל בנק המרכזי היה צריך להתערב כדי למנוע בעיות בקרנות פנסיה, שהיו מגודרות לגמרי, סקטור משעממם שאף אחד לא ציפה שיקרוס.

הפרופ' והכלכלן לארי סאמרס אומר שיש קווים מקבילים לתחילת משבר הסאב־פריים. "כשיש תזוזות בקרקע לא תמיד יש רעידות אדמה, אך אין רעידות אדמה ללא תזוזות בקרקע", אמר. "וכעת בהחלט יש תזוזת".

אולי לא יהיו אירועים סייסמיים נוספים, והבעיות של בריטניה יתגלו כלא יותר מרעידת אדמה קלה עם מעט נפגעים. אין באף מקום בדיוק את הבעיות של בריטניה, ואין באף מקום פוליטיקאים שמוכנים להסתכן ככה בלהכעיס את השווקים. אני לא מצפה למשהו בקנה מידה של המשבר הפיננסי, אך הזמנים קשים, הסכנות גוברות, ויפתיע אותי אם נעבור את השנתיים הקרובות בלי עוד משברים מינוריים, וכנראה גם כמה הצלות של הרגע האחרון על ידי בנקים מרכזיים.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישראל לא תשלח משלחת לקהיר, ממתינים לתשובת חמאס

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

העימותים בקמפוסים בארה"ב הגיעו לשיא: מעל ל-1,000 מעצרים

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם