גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדילמה של בנק אנגליה: הקלה והחמרה במדיניות באותה עת

אם ומתי שמשהו ישתבש מאוד, בנקים מרכזיים צפויים להתערב ● האם הם יכולים לעשות זאת בזמן שהם ממשיכים להיאבק באינפלציה?

קובעי המדיניות המוניטרית בבריטניה, ביניהם נגיד הבנק המרכזי, במסיבת עיתונאים / צילום: Associated Press, Yui Mok
קובעי המדיניות המוניטרית בבריטניה, ביניהם נגיד הבנק המרכזי, במסיבת עיתונאים / צילום: Associated Press, Yui Mok

הבנק המרכזי של אנגליה בודק את אחת הבעיות המאתגרות ביותר הניצבות בפני בנקים מרכזיים היום: האם ניתן להחמיר ולהקל במדיניות באותה עת?

ביום שלישי בנק אנגליה נאלץ להתערב שוב בשווקי האג"ח הדיספונקציונליים של הממשלה והציע לקנות עד 5 מיליארד ליש"ט (כ־5.5 מיליארד דולר) ביום באג"ח הקשורות לאינפלציה, וזה נעשה רק 24 שעות לאחר שהרחיב את ההצעה שלו לרכישת אג"ח קונבנציונליות. המחירים הקשורים לאינפלציה עלו מעט במסחר הבוקר, אבל אפילו לא הספיקו כדי לאזן את המכירות הגדולות (selloff) ביום שני.

● רק שקרנות הפנסיה לא יכנסו למערבולת: כל מה שכדאי לדעת על המשבר בבריטניה | שאלות ותשובות
● הנגיד הבריטי לקרנות הפנסיה: "יש לכן שלושה ימים לסדר את העניינים"

בבנק אנגליה מתעקשים על כך שההתערבויות קשורות ליציבות פיננסית ולא מדיניות מוניטרית. אבל הקו ביניהן דק, ואי היציבות מפריעה למדיניות המוניטרית. התזוזות בשוק האג"ח שנגרמו בגלל קיצוצי המסים המפתיעים - שמאז חלקם בוטלו - הכריחו את בנק אנגליה לפני שלושה שבועות לדחות מכירה גדולה של החזקות באגרות חוב ממשלתיות שנועדה להחמיר את המדיניות המוניטרית. ביום שלישי, הבנק עיכב מכירות של אג"ח תאגידיות שהחלה רק לפני חודש, כעוד שלב בתוכנית המדיניות המוניטרית.

כעת גובר הלחץ על בנק אנגליה להמשיך את תמיכתו בשווקי האג"ח מעבר לסוף השבוע, אז הבנק אומר שיפסיק.

האם הבנקים המרכזיים "חייבים" להתערב בעודם נאבקים באינפלציה הגואה?

להיכן שמוביל בנק אנגליה, אחרים כנראה ילכו. משקיעים החלו להתמקד בסכנות לכך שבעיות פיננסיות יפגעו במקומות אחרים, והאזהרות הרשמיות על עליית הסיכון רק מחזקת אותם. בין האיומים שזוהו על ידי קרן המטבע הבינלאומית ביום שלישי: חוב גבוה, בתי הלוואות לא בנקאיים שמתוחים מעבר ליכולת, בנקים של שווקים מתפתחים, מחירי הבתים הגבוהים, מטבע ריבוני חלש ושווקים שקשה לסחור בהם, מה שמוחרף בגלל העלייה המהירה בשיעורי הריבית והתחזקות הדולר. בצד החיובי, קרן המטבע אומרת שבנקים במדינות מפותחות הם חזקים.

אם וכאשר משהו אחר הולך ממש לא כשורה, בנקים מרכזיים צפויים להתערב. האם הם יכולים לעשות זאת בזמן שהם ממשיכים להיאבק באינפלציה?

בקרן המטבע הבינלאומית לא רק שאומרים שהם יכולים, אלא שהם חייבים.

"במידה האפשרית, במצב של משבר פיננסי, אי יציבות פיננסית, זה לא צריך לשנות את המחויבות להורדת האינפלציה", אמר טוביאס אדריאן, מנהל שווקי הון ושווקים מוניטריים בקרן המטבע הבינלאומית. "לבנקים מרכזיים יש היכולת לספק נזילות כאפשרות אחרונה ולכן באופן עקרוני הם יכולים אפילו לרכוש בזמן שהם מעלים את הריביות".

ההיסטוריה לא תומכת בכך. בעבר, כשהיו משברים פיננסיים, בנקים מרכזיים הפסיקו להעלות ריביות. מדובר בדפוס כל כך שגרתי שמדיניות הפדרל ריזרב מתוארת לעתים קרובות כ"הידוק עד שמשהו נשבר".

לפעמים מדובר בבעיה רצינית מבחינת המדיניות המוניטרית, אבל לעתים קרובות לא, בגלל שמשברים פיננסיים באופן טיפוסי מחלישים את הכלכלה ומורידים אינפלציה. דוגמא אחת: התנודות באג"ח ממשלתיות בבריטניה כבר העלו את הריביות על משכנתאות באופן דרמטי, וזה יותיר לבעלי בתים פחות כסף להוציא על דברים אחרים, ואולי כך יעזור להוריד אינפלציה דו־ספרתית.

משברים פיננסיים יכולים להיות בקונפליקט עם המדיניות המוניטרית כשהאינפלציה ממשיכה לעלות בכל מקרה, אבל הבנק המרכזי מרגיש צורך להפסיק להדק מדינות בגלל שהמערכת הפיננסית מתפרקת. ב־1998, קריסת קרן הגידור Long-Term Capital Management גרמה לפד להוריד את הריבית, וזה התגלה כבלתי נחוץ ועזר לנפח את בועת הדוט־קום. בבריטניה, משבר הבנקאות המשנית של 1973-1975 גרם לבנק אנגליה לשמור על ריבית קבועה והציל את התחום הזה, אפילו כשהאינפלציה ב־1975 הגיעה ליותר מ־25%.

איך נמנעים מליפול במלכודת ההתערבות שוב?

משקיעים רבים אינם בטוחים שבנקים מרכזיים יוכלו להימנע מליפול לתוך אותה מלכודת שוב. ועדיין, בבנק אנגליה מתעקשים על כך שההחלטות לגבי מדיניות מוניטרית מובחנות מהחלטה להתערב כעושה שוק של הרגע האחרון באג"ח ממשלתיות. אם זה נכון, זה עלול להיראות בהעלאות ריבית אפילו גדולות ממה שתוכנן בעבר כדי לאזן את האפקט המקל של התערבויות לטובת היציבות הפיננסית - כעת סוחרים מתמחרים העלאת ריבית של יותר מאחוז בפגישה הבאה של הבנק שנקבעה בתחילת נובמבר.

אני חושב שבנק אנגליה יהסס לסכן את המוניטין החבוט שלו במלחמה באינפלציה בתקופה בה משקיעים בינלאומיים מטילים ספק באמינות של המוסדות בבריטניה. העלאת שיעורי הריבית וקניית אג"ח באותו זמן נראית לגמרי סבירה, אם כי מוזרה.

אבל לעתים, רמת הריבית הגבוהה היא מה שגורם לבעיה.

בבריטניה, היה מדובר בזינוק פתאומי בתשואה של אג"ח עם תוקף רחוק מאוד, לא ריביות, שגרמה לקריאות שוליים בקרנות פנסיה ממונפות ואיימה להתחיל מעגל שיגשים עצמו של מכירה כפויה. אבל אם הריביות לטווח קצר מובילות לתשואות גבוהות יותר באג"ח עם תוקף רחוק, הן מסתכנות בלהתחיל במעגל הזה מחדש.

למרבה המזל, ריביות גבוהות לטווח קצר גם מעלות את הסיכוי להחלשת הכלכלה והורדת האינפלציה, שאמורים להוריד את התשואה של אג"ח לטווח רחוק. כדי שזה יקרה, משקיעים צריכים להאמין שבנק אנגליה יכול לתת עדיפות למלחמה באינפלציה אפילו לאחר שיגיע מיתון, ואז הם עלולים להטיל ספק ביכולתו לעמוד בלחצים הפוליטיים.

הבנק המרכזי של אירופה יתמודד עם נושא דומה במידה ומשקיעים יאבדו אמון בממשלה הימנית החדשה באיטליה. הבנק המרכזי של אירופה הכין תוכנית שתאפשר לו לרכוש אג"ח איטלקיות, אבל אם ימשיך להעלות את שיעורי הריבית, עלויות ההלוואה של איטליה ימשיכו לעלות, וזה יחמיר את הבעיה היסודית שגורמת למשקיעים לחשוש. אם יהיה צורך בסיוע חירום, הבנק המרכזי של אירופה עלול להתקשות לשמור רגל על הדוושה המוניטרית.

המשקיעים ניצבים בפני אי ודאות משולשת

קובעי המדיניות הראשיים בפד דנים בהשלכות על ארה"ב של בעיות פיננסיות פוטנציאליות במקומות אחרים. אבל אף אחד לא הציע שיפעלו מראש כדי להימנע ממשבר פיננסי שנגרם בגלל מדיניות מוניטרית חריפה מדי. זה כנראה מה שנכון, כי הם לעולם לא יכולים להיות בטוחים שבעיות רציניות היו בדרך ולא הצליחו לזהות מראש בעיות רציניות אפילו בשווקי הליבה של הבנק, הלוואות ליממה בדולרים.

כשהעלאות הריבית המהירות ביותר בדור ממשיכות להכות בשווקים בינלאומיים, משקיעים ניצבים מול אי וודאות משולשת. איפה יופיע המשבר הפיננסי הבא? כשיופיע, כמה זמן יעבור לפני שבנקים מרכזיים יתערבו? והשאלה החשובה מכולן, האם האיום של קריסה פיננסית יסיח את דעת הפדרל ריזרב ובנקים מרכזיים אחרים מהמאבק נגד אינפלציה?

לאף אחד אין תשובות קלות. אבל יש סיכוי לא רע שבנקים מרכזיים אחרים בסופו של דבר ילכו בעקבות בנק אנגליה ויהדקו מדיניות אפילו בזמן שיציעו ערוצי הצלה במקומות אחרים.

עוד כתבות

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

אדום בוול סטריט: לאחר חמישה חודשים, הבורסה האמריקאית צפויה לנעול את החודש בירידות

המדדים יורדים בכ-1% ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● הביטקוין יורד ב-3%, מיקרו סטרטג'י צוללת ב-12% ● אמזון ו-AMD יפרסמו את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע