גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקרים שמצאו מה הקשר בין אושר לכסף וכמעט קיבלו פרס נובל לכלכלה

החוקרים שנותנים תקווה לחולי ALS ומחלות ניווניות אחרות, המדענית שמפתחת עור מלאכותי לסובלים משיתוק וכלכלני האושר שהבינו שכסף זה לא הכול בחיים ● הכירו את החוקרים שהקהילה המדעית הימרה עליהם לזכייה וסימנה את מחקריהם כחשובים

קופסת פרס נובל / צילום: Associated Press, Niklas Halle'n
קופסת פרס נובל / צילום: Associated Press, Niklas Halle'n

רשימת המועמדים לפרס נובל שחולק בשבוע האחרון נשמרת בסוד במשך 50 שנה. קבוצת מדענים בכירים, שוועדת הפרס הכירה בהם ככשירים לכך, היא זו שמגישה את רשימת המועמדים, וכל מידע על זהותם ועל דיוני הוועדה נותר חסוי. בהעדר מידע, הציבור מנסה לנחש.

יצרנית השבבים הגדולה בעולם מוסיפה שמן למשבר הגדול בתעשייה | ניתוח 
מה מחפשת בישראל המשפחה הכי חזקה בשוודיה? | ראיון

בכל הנוגע לפרסי נובל לשלום ולספרות, ישנה בורסת הימורים של ממש, שבה כל שם מקבל מספר המתאר את סיכוייו, כמו במרוצי סוסים. בתחומים כמו פיזיולוגיה, כימיה, פיזיקה וכלכלה, שנדרש בהם ידע מקצועי נישתי כדי לנחש מי המועמדים, אין בורסת הימורים תוססת אך ישנם גורמים שמעיזים להתנבא. הם לא תמיד צודקים, אבל עצם ההימור על חוקר, ובמיוחד אם הוא מוזכר על ידי גורמים שונים, יכול להעיד על ההערכה שהקהילה המדעית רוחשת למחקריו.

חברת הייעוץ Clarivate מפרסמת בכל שנה, זמן קצר לפני הכרזות הזכייה, "Citations Laureates", רשימה של חוקרים בכל תחום שמספר הציטוטים של מחקריהם מרמז שהם עשו עבודה ראויה לפרס נובל. בנוסף, מומחים בתחומים שונים מציעים את ההימורים שלהם. גם פרס וולף הישראלי נחשב מנבא מוצלח לזכייה בנובל. חמישה מחתני הפרס השנה - שניים בכימיה ושלושה בפיזיקה - זכו לאחרונה בפרס וולף.

בסופו של רצף ההכרזות, בחרנו להקדיש את המדור לאותם חוקרים שלא זכו בפרס אבל מחקריהם סומנו כראויים לנובל. ייתכן שהם יזכו בשנים הבאות, ואולי לעולם לא יזכו. נפלאות דרכי הפרס.

פיזיולוגיה

חוקרים: וירג'יניה מאן־יי לי, ראש המרכז למחלות ניוון עצבי באונ' פנסילבניה; מסטו הסגאווה, ראש המחלקה למדעי המוח והעצב במכון המדע הרפואי של טוקיו

המחקר: גילוי חלבון שעשוי להיות משמעותי לפענוח המנגנון המוביל להתפתחות ALS

וירג'יניה מאן־יי לי / צילום: Peter Barreras - Invision

מחלות נוירודגנרטיביות, שבהן תאי המוח מתנוונים ומתים במהירות, הן מהמחלות הקשות והנפוצות במדינות מפותחות כיום. מחלות כמו אלצהיימר, פרקינסון, ALS, הנטינגטון, טרשת נפוצה ושבץ מובילות לנכות, לאובדן העצמי ולמוות של מיליוני אנשים ברחבי העולם. המחלות הללו מכבידות בראש ובראשונה על מי שלקו בהן, וגם על מערכת הבריאות ועל מי שמטפלים בחולים, לעתים לאורך שנים.

בעשורים האחרונים חוקרים החלו לקשור בין התגבשות של צברי חלבונים לא תקינים להיווצרות של מחלות ניווניות כאלה. כתבנו בעבר על ההשערה שצברי חלבונים מסוג בטא עמילואיד אחראים להתפתחות אלצהיימר ועל המחלוקת סביבה, אבל העיקרון של הצטברות חלבונים מאפיין מחלות נוספות.

מסטו הסגאווה / צילום: Reuters, Nanako Sudo

וירג'יניה מאן־יי לי ומסטו הסגאווה חקרו הצטברות חלבונים אחרים, בשם TAU ו־Alpaha-synuclein, כחלק מהמנגנון שגורם אלצהיימר, ואת ההצטברות של חלבון בשם TDP-43 במחלת ניוון השרירים ALS. גילוי זה, במיוחד, נחשב פריצת דרך בהסתכלות על המחלה.

ALS היא מחלת ניוון שרירים הפוגעת בצעירים ובמבוגרים, ובמשך שנים רבות לא הייתה שום הבנה של המנגנון שלה. לי והסגאווה היו מהחוקרים החלוצים שגילו את הקשר בין הצטברות חלבונים מסוג TDP-43 להיווצרות ALS.

אצל אנשים בריאים, החלבון הזה נמצא בגרעין התא ועוזר בתרגום המידע הגנטי ל־RNA.

אצל חולי ALS, נראה שהוא יוצא לפעמים מגרעין התא, יוצר צברי חלבון חריגים ואינו מבצע את תפקידו בהפיכת הדנ"א ל־RNA. צברים חריגים של TDP-43 התגלו בתאי עצב של 95% מהחולים.

בעקבות הגילוי הזה כבר נמצאות היום בפיתוח כמה תרופות שנועדו לתקוף את צבר החלבונים. אבל עוד לפני שתגיע לשוק תרופה כלשהי, יש לגילוי תועלת: הוא עשוי לעזור לאבחן חולי ALS בצורה ברורה יותר ומוקדם יותר.

עד היום המחלה זוהתה על דרך השלילה והאבחון ארך שנים. אבחון מוקדם ומדויק עשוי לאפשר ניסויים יעילים יותר בתרופות למחלה. ניסויים שנערכו לאחרונה אכן מתחילים לאשש את הפוטנציאל של TDP-43 כסמן ביולוגי ל־ALS.

החודש אושרה תרופה ראשונה לטיפול במחלה, אחרי דיונים סוערים ב־FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, שלוו בביקורת ציבורית נרחבת ומנגד בלובי חזק של חולים, שדרש את אישור התרופה.

התרופה החדשה, Relyviro, דווקא אינה מבוססת על מנגנון ה־TDP-43, אך התקווה היא שהאישור שלה יגביר את התיאבון של חברות התרופות להרחיב את המחקר ואת הפיתוח בתחום הזה.

כימיה

חוקרת: ג'נאן באו, ראשת המיזם למוצרים חשמליים לבישים באוניברסיטת סטנפורד

המחקר: פיתוח פולימרים המשלבים אלקטרוניקה וחומרים אורגניים, ובין היתר פיתוח "עור חשמלי" לאנשים הסובלים משיתוק

ג'נאן באו / צילום: יוטיוב

כשפרופ' ג'נאן באו עבדה במעבדות בל, היא ביקשה לייצר מסכים דקים וגמישים למכשירים חשמליים. היא הצליחה ליצור את המעגל החשמלי האלסטי ביותר שנוצר עד כה וסוללה חדשה, דקיקה, שיכולה להימתח למרחק עצום. באחד הימים היא נתקלה בצורך בפיתוח פרותזות עם יכולות חישה, והחזון שלה עלה מדרגה.

באו הבינה שהחומרים המוליכים הגמישים שלה יכולים לשמש מעין "עור מלאכותי", שיש לו כל התפקודים של עור אמיתי. היא החליטה לייצר פולימר שיש בו גם מוליכות חשמלית וגם חיישנים זעירים ביותר שיכולים להעביר אותות כאילו היה לעור המלאכותי חוש מישוש. היא ביקשה לתת לפלסטיק יכולת ריפוי ולחקות את יכולתו של העור להתכלות בסוף ה"שימוש", ללא נזק לסביבה.

כחלק מפיתוח העור המלאכותי הזה, היא המציאה חיישנים זעירים יותר מכל מה שפותח לפני כן. כעת היא מקווה להחזיר את חוש המישוש לאנשים שסובלים משיתוק.

באו פיתחה גם פולימרים מוליכים שיכולים להיכנס לתוך תאים חיים, למשל תאי עצב, ולהשפיע על עוצמת הפעילות שלהם. לפולימרים כאלה יש משמעות רבה בחקר המוח, וייתכן שבעתיד הם ישמשו כתרופות.

ב־2010 הקימה באו את הסטארט־אפ c3Nano, שמייצר פולימרים מוליכים דקיקים שכבר משמשים בטלפונים ניידים וטלוויזיות. סטארט־אפ נוסף שלה, PryAmes, מייצר מדי לחץ דם דקיקים ולבישים.

באו, בת להורים מדענים שהיגרו מסין לארה"ב בשנות השמונים של המאה הקודמת, למדה כימיה באוניברסיטת שיקגו. לאחר שהשלימה את הדוקטורט שלה, היא ויתרה על משרה באוניברסיטת ברקלי כדי לעסוק במדע יישומי במעבדות בל. מאוחר יותר חזרה לאקדמיה, לאוניברסיטת סטנפורד, והמשיכה שם את מחקריה.

לאחרונה, עם קבלת פרס VinFuture לנשים ממציאות, סיפרה שתמיד הייתה ביישנית, אבל זה לא הפריע לה לחלום בגדול. היא סיפרה כי אביה עודד את היצירתיות שלה כמהנדסת, בכך שתמיד שאל אותה מדוע דברים מתרחשים. "העולם הפך לסדרה של חידות שאני צריכה לפתור". היא עדיין רואה כך את העולם היום. 

פיזיקה

חוקר: סטפן קווייק, ראש תחום המדעים במכון צ'אן צוקרברג ופרופ' לביו הנדסה ופיזיקה יישומית באוניברסיטת סטנפורד

המחקר: פיזיקה של זרימת נוזלים בסקאלה ננו־ליטרית

סטפן קווייק / צילום: Lemelson-MIT Progra

אבחון מדויק, מהיר ונגיש של מחלות הפך מתחום נישה שמעניין רופאים וחולים לרכיב משמעותי בחיי כולנו למשך כמה חודשים בתקופת הקורונה. באותה תקופה חלו התקדמויות משמעותיות בכלי האבחון העומדים לרשות האנושות, וחלק מהפיתוחים החדשים הסתמכו בין היתר על מחקריו של פרופ' סטפן קווייק. הגילויים שלו נחשבים היום חיוניים לכל מחקר מדעי שבו מודדים נוזלים בכמויות קטנות.

היום נאמר על קווייק, שמחקריו שינו את האופן שבו מתבצע מחקר מדעי, אבל בתחילת הדרך לא רבים האמינו בהם. בלימודי הדוקטורט שלו הוא קיבל על עצמו פרויקט שאף אחד אחר לא רצה, שנכשל לפני כן ונראה מסוכן. "זה היה הבסיס לקריירה שלי", סיפר ממרום גיל 53.

קווייק פיתח מערכות של "מיקרו צינורות" שבהם זורמות כמויות זעירות של נוזלים, באופן שמאפשר ניתוח מעמיק של כל מולקולה ולבצע מדידות מדויקות גם בדגימות קטנות מאוד של חומר נוזלי.

הגילויים שלו אפשר לדוגמה למדוד דנ"א מתא יחיד, ויכולות אלה כבר היום משנות ועומדות כנראה לשנות עוד יותר את האופן שבו מאבחנים סרטן וגם מבצעים אבחון לא פולשני של תסמונות נדירות בעוברים. הפיתוחים שלו גם מאפשרים למדוד בצורה מדויקת את מערכת החיסון. בימים אלה הוא מפתח שיטה לבדוק אם איבר מושתל עומד להידחות על ידי הגוף, בלי לבצע ביופסיה. בעבר, הוא סיפר שהעניין שלו במיפוי מדויק של מערכת החיסון התעורר כאשר בתו אובחנה עם אלרגיות שונות למזון.

המחקרים שלו בתחום העריכה הגנטית של תאים יחידים זכו גם לכותרות שליליות, לאחר שהתברר שקווייק היה המנחה בפוסט־דוקטורט של הא ג'יאנקוי, המדען הסיני שהנדס גנטית שני תינוקות, תוך עבירות אתיות חמורות שבגינן נשלח למאסר של שלוש שנים. גבות הורמו כאשר התברר שמיד לאחר ביצוע ההליך שלח ג'יאנקוי לקווייק אימייל ובו כתב "הצלחתי!". לבסוף חקירה של אוניברסיטת סטנפורד פטרה את קווייק מכל קשר לעניין.

לפני כמה חודשים מונה קווייק למוביל המדעי של מכון צ'אן צוקרברג (שהוקם על ידי מייסד פייסבוק מארק צוקרברג ואשתו פריסיליה צ'אן, רופאת ילדים במקור). החזון של המכון הוא "לפתור חלק מהאתגרים הגדולים ביותר של החברה האנושית, מתחלואה ועד שיפור החינוך".

כלכלה

חוקרים: ריצ'רד איי. איסטרלין מאוניברסיטת דרום קליפורניה, לורד ריצ'רד ליירד מבית הספר לכלכלה של לונדון, אנדרו ג'יי אוסוולד מאוניברסיטת וורוויק, בריטניה

המחקר: כלכלת האושר ואיכות החיים הסובייקטיבית

מדע הכלכלה התבסס לאורך שנים על ההנחה שכולם רוצים עוד כסף כל הזמן, ויותר כסף פירושו יותר אושר, אבל בני אדם ידעו תמיד שזה לא נכון. תרומתו הייחודית של כסף לאושר היא שאלה שעדיין נמצאת בדיון, אבל ברור שזה לא הדבר היחיד שאנחנו צריכים כדי להיות מאושרים. אז אם לא רק כסף, מה כן?

כלכלנים חוקרי אושר טוענים שאם מטרת בני האדם היא לא כסף אלא אושר, אז צריך לחקור את הקשר בין הפעולות שאנחנו עושים ליכולתנו להשיג את היעד הזה, באותם כלים שבהם אנחנו חוקרים את המרחב הכלכלי.

פרופ' איסטרלין, לדוגמה, נודע בין היתר בזכות "פרדוקס איסטרלין", שאומר כך: בכל רגע נתון אנשים שמ רוויחים יותר יגידו שהם מרוצים יותר, אבל אם נבחן קבוצה של אנשים שהשכר שלהם עולה לאורך החיים, הם לאו דווקא יהפכו למאושרים יותר עם הזמן. גם ידוע שהשכר הממוצע במדינות מפותחות עלה עם השנים, אבל האושר רק ירד. איסטרלין טוען שמדובר בבעיה של השוואה חברתית. השכר שלנו עולה (אם יש לנו מזל), אך גם של כל מי שמסביבנו.

איסטרלין סיכם לאחרונה את ממצאיו בראיון לעיתון של אוניברסיטת קליפורניה. בהקשר של כסף, הוא אמר שאנשים יותר עשירים הם בממוצע שמחים יותר, אבל הדרך הכי בטוחה של יחיד לשפר את אושרו היא להשקיע פחות זמן במחשבה על כסף והשגתו ויותר בבילוי עם המשפחה ובדאגה לבריאותו. הוא הוסיף כי מדינות רווחה הן בדרך כלל מאושרות יותר, וזה נכון לא רק לעשירות שבהן, כמו הנורדיות, אלא גם למדינה כמו קוסטה ריקה, שמדדי האושר השתפרו בה עם ההטמעה של עקרונות כמו הבטחת הכנסה, תעסוקה ושירותי רפואה.

לורד ריצ'ארד ליירד, שהחל להתעניין בבריאות הנפש בעקבות אביו - פסיכואנליטיקאי שניסה להתאבד בעבר - טוען שכסף תורם לאושר, אך מסביר רק 2% מההבדל בין אנשים מאושרים לאנשים לא מאושרים. הרכיב המשמעותי ביותר הוא בריאות הנפש. פרמטרים נוספים חשובים הם בריאות פיזית, קשרים בין אישיים (האם אנחנו אוהבים את האנשים שאיתם אנחנו חיים? האם יש לנו עבודה ואם אנחנו פחות או יותר נהנים בה, והאם אנחנו מסתדרים עם הקולגות שלנו), ולבסוף - האם אנחנו מרגישים מחוברים לקהילה שלנו ובטוחים במרחב האישי שלנו.

פרופ' אנדרו אוסוולד יצר משוואות מתמטיות שנועדו לייצג את הרווחה הנפשית של בני אדם כתלות בגורמים כלכליים כמו הכנסה, חברות באיגוד מקצועי, בעלות על נכסים, עלייה במחירי הגז וכדומה.

אחת העבודות המדוברות שלו לאחרונה עסקה ביכולת של בני אדם לדעת איך הם מרגישים. כמה מחוקרי האושר אינם מאמינים שבני אדם יודעים לכמת את אושרם או לומר מה יעשה אותם מאושרים, אבל אוסוולד מצא שכאשר מבקשים מבני אדם לדרג את הרגשתם לגבי ערך, מוצר או פעילות מסוימים, יש להם כושר ניבוי לא רע לגבי התנהגותם בהמשך החיים. כלומר, מי שהביע שביעות רצון נמוכה מנישואיו באמת נטה יותר להתגרש. וכך גם לגבי עבודה. "אנחנו לא יודעים בדיוק איך אנשים עושים את התכלול של כל הרכיבים שנכנסים לתוך ההגדרה של 'איך אני מרגיש לגבי זה'", הוא אמר לאחרונה לכתב העת Scientific American, "אבל המספרים שאנשים 'שולפים' בתגובה לשאלונים האלה דווקא מכילים המון מידע". אז אם אתם רוצים לדעת מה עושה אתכם מאושרים, תשאלו את עצמכם.

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קבינט המלחמה

קבינט המלחמה החליט: ישראל ממשיכה בפעולה ברפיח

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה