גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשראש הממשלה הבריטי נשבע אמונים על כתבי הקודש ההינדואיים

עליית רישי סונאק לשלטון בבריטניה היא עוצרת נשימה. אבל היא אינה מקרית. 65 לא לבנים יושבים בפרלמנט איתו ● אזרחים ממוצא הודי פורצים תקרות־זכוכית בפוליטיקה של ארה"ב ושל קנדה, ואף התמנו לראשי ממשלה בפורטוגל ובאירלנד ● העולם משתנה לרוחבו ולעומקו

ראש הממשלה הבריטי החדש, רישי סונאק (במרכז) עם חברי פרלמנט שמרניים, לונדון. השבוע / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali
ראש הממשלה הבריטי החדש, רישי סונאק (במרכז) עם חברי פרלמנט שמרניים, לונדון. השבוע / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

כדי לעמוד על מלוא הדרמה של עליית רישי סונאק לשלטון בבריטניה אין מנוס מלהרחיב את הקונטקסט. להרחיב מאוד. קשה אפילו לדעת איפה להתחיל.

אולי ב-1608, כאשר 'חברת הודו המזרחית' תקעה את היתד הקולוניאלי האנגלי הראשון על אדמת הודו. או ב-1717, כאשר לנתינים בריטים ניתנה עמדת בכורה בניצול כלכלי. או ב-1858, כאשר הבריטים דיכאו באכזריות התקוממות הודית, והשלימו את השתלטותם על תת-היבשת. או באלף ואחת דוגמאות של ניצול, של גזענות ושל אדישות לחייהם של אנשים חומים. או בשיגור מאות אלפי עובדים הודים זולים אל מעבר לים, לעבודה במטעי תה בריטיים, בים הקריבי, באוקיאנוס השקט, באוקיאנוס ההודי ובמזרח אפריקה.

או אולי צריך להתחיל בהודי הראשון שניסה את כוחו בהתמודדות על מושב פרלמנט בבריטניה. שמו היה דאדאבהאי נאורוג'י, הוא היה זורוסטריאני (מאמין של דת פרסית קדומה, שחבריה מתוארים בטעות כ"עובדי אש") מבומביי. הוא התחרה על מושב בלונדון, מטעם המפלגה הליברלית. הוא הובס. ראש הממשלה השמרני, הלורד סולסברי (דודו של ארתור בלפור, מן ההצהרה), אמר אז, שהבריטים עדיין אינם מוכנים לבחור "אדם שחור". ארבע שנים אחר כך, נאורוג'י חזר והתמודד, ודווקא ניצח, על חודם של חמישה קולות.

הוא לא בדיוק פרץ את תקרת הזכוכית. בין 1929 ל-1987 לא ישב אף לא-לבן אחד בפרלמנט הבריטי. רק ב-2013, הלא-לבן הראשון התמנה לקבינט, בכהונה לא-בכירה, כפי שנסביר להלן. רק ב-2018, לא-לבן התמנה בפעם הראשונה לכהונת קבינט בכירה. מאז, הסכר נפרץ. 65 לא-לבנים יושבים בפרלמנט כיום (עשירית הצירים). אדם לא-לבן התייצב השבוע בראש ממשלת בריטניה, ושורה של לא-לבנים מקיפים אותו במשרות מיניסטריאליות בכירות ובכירות פחות.

"ילידים" הייתה מילת גנאי

המסורת הקולוניאלית הבריטית, על פני ארבע יבשות, הייתה גזענית לעילא ולעילא. אין זה מקרה שהמושג 'ילידים', או natives, נעשה מילת גנאי, לא באנגלית בלבד. המתיישב הבריטי, או הפקיד הקולוניאלי, היו מורמים מעם. היו להם בתי מלון משלהם, מועדוני חברים משלהם, וכשהם רצו להיות וולגריים במיוחד היו להם גם בתי שימוש משלהם.

זה לא היה מובן מאליו. האימפריות של פורטוגל ושל צרפת נהגו בילידים, לפחות תיאורטית או פוטנציאלית, כשווי-ערך. ילדים שחורים במושבות צרפת היו משננים את הפסוק, "אבות-אבותינו הגאלים". לפורטוגל כלל לא היו מושבות, אלא "מחוזות מעבר לים". כמובן, גזענות ציינה את יחסי השליטים האירופיים עם נתיניהם. אבל הצרפתים איפשרו לאליטות מקומיות להעפיל במעלה הסולם. בשנים האחרונות של הקולוניאליזם, אפריקאים ממושבות צרפת ישבו בפרלמנט בפריז, אפילו בקבינט. לא אצל הבריטים. אפילו כאשר מיליון חיילים הודים שירתו בצבאם, הם לא העלו בדעתם להושיב הודי בממשלתם.

איש לא נדהם, כאשר פוליטיקאי ממוצא הודי, אנטוניו קושטה, נעשה רה"מ פורטוגל ב-2015. הוא מכהן זו השנה השמינית, בהצלחה ניכרת. הוא עומד בראש המפלגה הסוציאליסטית, והוא הוביל אותה לשני נצחונות מרשימים. כיוצא בזה, באירלנד עלה לשלטון ראש ממשלה ממוצא הודי, ליאו ואראדקאר, ב-2017, וכיהן שלוש שנים. הוא עכשיו סגן רה"מ. ואראדקאר הוא לא רק הודי בארץ שבה הלבנים הם 95% מהאוכלוסייה, הוא גם הומוסקסואל מוצהר. פשוט קשה להאמין, בהתחשב בזה שאירלנד הקתולית הייתה מן הדתיות והשמרניות ביותר במערב אירופה.

הפזורה ההודית בארצות המערב גדלה והולכת, וידה לה רב בעולם העסקים והטכנולוגיה (מנכ"לי גוגל ומייקרוסופט, למשל), אבל עלייתה בסולם החשיבות הפוליטית מהירה ודרמטית יותר מן הגידול המספרי שלה.

משכילים ובעלי אמצעים

בארה"ב, מספר ההודים עמד ב-2019 על 4.6 מיליון. לשם השוואה, בארה"ב יש בערך 5 מיליון יהודים. ההודים מתרבים בהתמדה. הם מתרכזים בערים הגדולות (700 אלף ויותר בניו יורק, למשל). הם נוטים להיות משכילים מאוד (43% בעלי תואר שני או יותר). הם נוטים להיות בעלי אמצעים (הכנסה שנתית ממוצעת למשפחה היא 104,000 דולר). הנתונים הם של pewresearch.org.

הפרופיל הגבוה של הודים בחיי הציבור ניכר בממשל ביידן. סגנית הנשיא קמאלה האריס היא בתה של מהגרת הודית. שניים מן המנהיגים הבולטים ביותר של השמאל במפלגה הדמוקרטית הם צירת קונגרס ממוצא הודי, פראמילה ג'אייפאל, וציר ממוצא הודי, רו קהאנה. בשנים האחרונות, ההודים נטו להצביע לטובת מועמדי הדמוקרטים, אבל היסטורית הם נחשבים לשמרנים מבחינה חברתית, ולפיכך נוטים ימינה. השגרירה לשעבר באו"ם, ניקי היילי, בתם של מהגרים הודיים, לשעבר מושלת דרום קרוליינה, נחשבת טוענת בולטת לנשיאות במפלגה הרפובליקאית.

לפי סוכנות הידיעות ההודית PTI, בממשל ביידן משרתים לא פחות מ-130 הודים, אם כי מחוץ לקמאלה האריס איש מהם אינו מכהן בקבינט (מועמדת אחת לכהונת קבינט בכירה לא הצליחה לקבל את אישור הסנאט). הם נוטים לשמש בתפקידים בכירים של ייעוץ וניהול, בדרך כלל מאחורי הקלעים. יש גם מספר הודים בממשלות של מדינות אינדיבידואליות.

בקנדה, ההודים הם קבוצת המהגרים העיקרית. מספרם עומד על 1.4 מיליון. בשנה שעברה לבדה היגרו לקנדה 128,000 הודים. הם עושים חיל בפוליטיקה. 12% מחברי הממשלה הפדרלית הם הודים. מנהיג של מפלגת האופוזיציה השנייה בגודלה הוא הודי (בן הדת הסיקית). אילו הייתי צריך לנחש, נניח לפני חצי שנה, איזו ארץ מערבית תלך בעקבות פורטוגל ואירלנד, ותמנה ראש ממשלה ממוצא הודי, הייתי מהמר על קנדה.

רישי ושיר האלים

אכן, בריטניה הפתיעה את רובנו. הרכב ממשלתה מאשר שתופעת רישי סונאק אינה מקרית. במידרג הפוליטי הבריטי, ארבע המשרות הבכירות ביותר הן ראש הממשלה, שר האוצר, שר הפנים ושר החוץ. עכשיו, רק אחד מן הארבעה, שר האוצר, הוא לבן. שרת הפנים היא בודהיסטית ממוצא הודי, שר החוץ הוא ממוצא אפריקאי. היושב ראש החדש של המפלגה השמרנית, שהוא גם שר ללא תיק, הוא כורדי מוסלמי יליד בגדאד. השרה לסחר-חוץ היא בת למהגרים מניגריה.

שוו בנפשכם את הסמליות עוצרת הנשימה, המלווה את שבועת האמונים של ראש הממשלה החדש. סונאק הניח את ידו על עותק של כתבי הקודש ההינדואיים, ה'בהאגאבאד גיטה', או 'שיר האלים'. זה הטקסט המקודש ביותר של דת עתיקה מאוד, בציוויליזציה מפוארת ורבת הישגים. אבל הבה נזכור, כי אלה כתבי הקודש של דת פאגאנית ("35 מיליון אלים", ברוח מטבע הלשון ההודי). בבריטניה, הכנסייה (האנגליקנית) מזוהה עם המדינה, והמלך או המלכה הם ראשי הכנסייה. האמונה באל אחד היא חלק בלתי נפרד של התרבות באלף השנה האחרונות. במאה ה-19, על יהודים נאסרה הישיבה בפרלמנט, כי הם סירבו להישבע על עותק של הברית החדשה.

קשה להעריך את התוצאות ארוכות הטווח של התהליך הזה, אבל מוטב להבין שהוא היסטורי ומרחיק לכת. אפשר שאין זו הפרזה לטעון, שעצם יכולתנו להבין את העולם, בייחוד את המערב, מועמדת במבחנים חסרי תקדים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים