גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם חשבון בחו"ל? רשות המסים בעקבותיכם: "מאות קיבלו מכתבים השבוע"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ישראל חתומה על יותר מ-50 אמנות למניעת כפל מס, שבמסגרתן התחייבו חלק מהמדינות להעביר מידע על הכנסות וכספים של ישראלים בין גבולותיהן ● ערן יעקב, מנהל רשות המסים, הודיע השבוע בכנס לשכת יועצי המס כי רשות המסים החלה לפנות לישראלים עם חשבונות זרים

מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר
מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר

רשות המסים שלחה השבוע מאות מכתבים לישראלים בעלי חשבונות בחו"ל. כך חשף בתחילת השבוע מנהל רשות המסים ערן יעקב בפאנל הפתיחה הכנס השנתי של לשכת יועצי המס. "יש הרבה מאוד תוצאות מהמידע שמגיע לרשות המסים מחילופי המידע בהסכמי ה-FATCA וה-CRS. הרבה מאוד תוצאות. חלק מהתוצאות אתם תראו כבר ביום שני או שלישי. אנחנו נוציא ביום שני מאות מכתבים לאנשים שיש להם חשבונות מעבר לים", אמר יעקב ביום ראשון.

השר לשעבר ניצח את רשות המסים: ישלם מס מופחת על הדירה במגדל בתל אביב 
"חושבים שאנחנו השטן, אבל אנחנו עובדים בשביל האזרחים": ביקור ברשות המסים 

יעקב הוסיף כי "יש כ-88 מדינות עם נתונים שמעבירות לנו עד ספטמבר בכל שנה, והרבה פעמים קורה שעוד קודם המדינות מדווחות לנו, אז יצאו מאות מכתבים כבר השבוע לאותם אלה שבאופן פוזיטיבי אנחנו נבקש מהם דיווחים. אנחנו פותחים להם תיק".

עשרות מיליוני שקלים לא דווחו לרשויות בישראל

ישראל חתומה על יותר מ-50 אמנות למניעת כפל מס, שבמסגרתן התחייבו חלק מהמדינות להעביר מידע על הכנסות וכספים של ישראלים בין גבולותיהן. מכוח הסכמים אלה זורם לאורך השנים מידע לישראל על תושביה. בנוסף, לרשות המסים מגיע כיום מידע מפורט מכוח הסכם ה-FATCA, שבמסגרתו החלה רשות המסים בארץ להעביר מידע למקבילתה האמריקאית (IRS) על נכסים פיננסיים של אזרחים בעלי זיקה לארה"ב, ובתמורה - לקבל מידע על ישראלים בעלי חשבונות בארה"ב; וכן במסגרת ה-CRS, הקובע חילופי מידע אוטומטיים בנוגע לחשבונות פיננסיים של תושבים זרים באירופה ובמדינות נוספות.

המידע שהתקבל הוביל לחשיפת מאות חשבונות בנק של ישראלים בחו"ל בהם הופקדו עשרות מיליוני שקלים שלא דווחו לרשויות בישראל. חלק מהתיקים מועברים לחקירות ולהליכים פליליים, ולאחרים נפתחים תיקים למעקב והם מתבקשים לדווח. יעקב התייחס לכך ואמר: "אנחנו מקבלים הרבה מאוד מידע. חלק שעובר מיד לחקירות - כאלה של סכומים גדולים שלא דווחו, חלק שהולך לשומות, ויש חלק שהולך להרחבת רשת המדווחים. בסוף אנחנו מתנהלים בסדרי עדיפויות. השבוע נפנה למאות שאנחנו אומרים להם: 'פתחנו לך תיק', וזה אומר שהוא צריך להגיש דוח. אם הוא לא מגיש דוח, יש סנקציות. מה שצריך לעשות זה מיד לבוא להגיש דוח. ואני מציע לכולם מעל הבמה הזאת קודם כל לרוץ ולהגיש את הדוחות, ולעשות את זה שעה אחת קודם".

לשאלת גלובס כמה בעלי חשבונות צפויים לקבל מכתבים, השיב יעקב כי בשלב הראשון מעל 250 בעלי חשבונות לא מדווחים יקבלו מכתבים, ובהמשך יהיו עוד כמה מאות. "זה רק השלב הראשון. כל הזמן יהיו טאקטים נוספים. כשאני אומר מאות, זה מאות. אז בטאקט הראשון ייצאו מעל 200, יהיה טאקט שני, וזה יגיע למאות רבות של מכתבים שייצאו אל מול כאלה ששכחו או רצו לשכוח לדווח - אז אנחנו נזכיר להם שיש להם חשבונות, ויש חובה לדווח עליהם".

"רוצים להנגיש את רשות המסים לציבור"

יעקב השתתף הערב בפאנל הפתיחה של כנס יועצי המס בשיחה אחד על אחד עם נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי. גינדי סיפר בתחילת הפאנל על כתבה של גלובס על כך שיועצי המס הגיעו לטיקטוק, וסיפר כי מאז שפתחו את החשבון לפני חצי שנה, יש ללשכת יועצי המס 18.8 מיליון צפיות בסך-הכול (מתוכן 7 מיליון צפיות בספטמבר). על כך השיב יעקב כי "רשות המסים בקרוב מגיעה לטיקטוק", והוסיף: "אנחנו רוצים להנגיש את רשות המסים לציבור ולהגביר את הממשק עם הציבור. החלטנו באופן מובנה וקיים לשים את האזרח במרכז".

בהמשך התייחס מנהל רשות המסים למצב הכלכלה, יוקר המחיה והאינפלציה בישראל, ואמר כי "בחוק ההסדרים האחרון נעשו המון רפורמות משמעותיות, שאותן ייקח קצת זמן לראות, כי השינוי המבני לוקח לו זמן להתאים את עצמו. בעניין של תחרותיות, השפעה, המון תהליכים נעשו. חוק ההסדרים הזה היה מהגדולים ביותר ביחס לרפורמות שנעשו. אנחנו עדיין לא רואים את הכול בהשפעה על יוקר המחיה, אבל אני חושב שחלק יופנם, לוקח זמן לשינויים מבניים להיות מופנמים פנימה ולהביא את השינויים האלה".

יעקב הוסיף: "אנחנו בעולם אינפלציוני, ומדינת ישראל מככבת במקום הטוב מלמטה - למרות שהיעד המוצהר של בנק ישראל זה 3%, אנחנו ב-4.6%. אני חושב שזה מאוד מאוד חשוב. מדינות כמו צ'כיה סביב ה-18%, אירופה 10%, ארה"ב ב-8.6%. צריך להדגיש את זה שישראל עומדת עם כלכלה איתנה. יש עוד מה לעשות כדי שבאמת זה יירד למטה ויביא לצמצום הפערים באופן הטוב ביותר". 

בקרוב: פתרון לבעיית הפקדת קריפטו בבנקים

בהמשך התייחס מנהל רשות המסים לבעיה שהציג נשיא לשכת יועצי המס בנוגע לכך שלא ניתן להכניס כסף מרווחי קריפטו למערכת הבנקאית, כיוון שהבנקים מסרבים לקבל את הכסף, לרבות כספים שנועדו לתשלום מס על רווחים.

לדבריו, "לצערנו, כחלק גדול מהתמודדות עם גורמי סיכון בעולם הלבנת ההון, במערכת הבנקאות עושים בעיקר הדרת סיכון ולא ניהול סיכון, והדבר הזה מחייב חשיבה מחודשת. המציאות היא כזו שהיום לא רק בעולם הקריפטו, בכלל, לפתוח חשבון בנק זה הרבה יותר קשה מחשבון בנק זר. הקושי הוא באמת קושי שקיים. יש קושי לא מבוטל ביכולת של משקיעים להביא את הכספים לארץ, גם אם זה כספי השקעה, וגם אם זה כספי מסים".

עם זאת, גם בעניין הזה הבהיר יעקב כי הפתרון יתפרסם בימים הקרובים. היות שיש לנו התמודדות בפסיקה עם עולם של ביטקוין, אז אני מקווה שבזמן הקרוב גם היועצת המשפטית לממשלה תקבל החלטה בעניין, ואני מקווה מאוד שההחלטה תהיה לכיוון שבו אנחנו נעשה תהליך שבו יתאפשר בצורה יותר קלה עם בדיקות פשוטות, להעביר את הכספים, בטח ובטח כשמדובר בכספי מס, להעביר אותם לחשבונות בנק או לציבור, לאזרחי מדינת ישראל. אני חושב שבסופו של יום, כשזה לא קורה, מדינת ישראל מפסידה פעמיים. אני מאמין שבימים הקרובים, ממש בתקופה הקרובה, יובא פתרון. זה לא פתרון מושלם, אבל הוא ייתן מענה מסוים ליכולת או לפחות להתמודדות עם הבעיה, או יייצר קלות יותר גדולה לעולם הבנקאות כדי לאפשר העברת כספים".

בהמשך נשאל יעקב מהי עמדת רשות המסים בנוגע למיסוי בלוגרים ומשפיעני רשת - כיצד מתייחסת רשות המסים להטבות שהם מקבלים, הזמנות למלונות לצורך סיקור וטובות הנאה אחרות שהן חלק מהעבודה שלהם. "קודם כל קוראים לזה 'כלכלת יוצרים'", אמר יעקב "חלק גדול מהמידע בנוגע למיסוי 'גיג אקונומי' וגם כלכלת יוצרים הצגתי פה בכנס לראשונה לפני שלוש שנים, וזה משהו ששטף את כל רשויות המס בעולם. זו בעיה של רשויות מס בכלל בהתמודדות עם הכלכלה החדשה, שבחלקה אותו 'גיג אקונומי' שמייצר המון Self employment, מה שמצריך שינוי מחשבתי. 'כלכלת יוצרים' זה דבר אחר. אותם כוכבי רשת או אנשים אחרים שמפיקים הכנסה - ההכנסה הזאת כמובן חייבת במס".

יעקב הוסיף כי על אף שהמודרניזציה מציבה אתגרים חדשים לעולם המס, רוב הפתרונות להם כבר קיימים בפקודת מס הכנסה שחוקקה הרבה מאוד שנים לפני שהרעיונות החדשים הללו נולדו. "העולם של הכלכלה החדשה מפגיש אותנו עם הרבה דברים, למשל המטא-וורס, 'כלכלת יוצרים' ו'גיג אקונומי'. איך חוקי הכלכלה המנדטוריים מתאימים לעולם החדש? כשהפקודה חוקקה אז, לכאורה הדברים האלה לא היו קיימים. אני רוצה להפתיע אתכם: לפקודה יש פתרונות לרוב הדברים האלה. ולמה הפתרונות קיימים? כי בסוף הכנסה זו הכנסה, והוצאה זו הוצאה, ורווח זה רווח, וזה לא השתנה. אז גם כשיש 'כלכלת יוצרים', ויש לה רווח, אז יש מס".

"החוכמה נמצאת בפשטות", אמר יעקב. "האסטרטגיה של רשות המסים היא לפשט את עולם המסים. בסוף הפקודה נותנת מענה לעולם של הרווח וההוצאות ו'כלכלת יוצרים' ו'גיג אקונומי'. אנחנו צריכים כל הזמן לייצר וודאות מתוך מה שיש בחוק".

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי