גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלכוד בשוק הסלולר: כשהמחירים נמוכים, החדשנות נותרת מאחור

עם תחרות שמתרכזת בגזרת המחיר, לחברות הסלולר אין תמריצים להשקעות ● במשרד התקשורת מציעים להפחית אגרות בתמורה לפריסה מהירה של סיבים אופטיים, אבל בחברות לא נרשמת התלהבות ● האם הפתרון יגיע מכיוון הבית החכם?

הדור החמישי של הסלולר. בינתיים רק לשימוש ביתי מוגבל / צילום: Shutterstock
הדור החמישי של הסלולר. בינתיים רק לשימוש ביתי מוגבל / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר פרסם שר התקשורת יועז הנדל נתונים שהופיעו באתר World of Statistics, ואשר ממקמים את ישראל במקום הראשון עם ממוצע המחיר הנמוך ביותר בעולם בגלישה סלולרית: 0.04 דולר (Average cost of 1GB of mobile data).

עבור הנדל, הטבלה משקפת הצלחה גדולה, שכן בתקופתו נשמרה רמת המחירים הנמוכה בסלולר. השאלה היא האם רמת המחירים היא חזות הכול, לנוכח התחושה ששוררת בשוק וגם בקרב גורמים בכירים במשרד התקשורת, ששוק הסלולר בישראל סובל מבעיה של חוסר חדשנות. במילים אחרות, השאלה היא האם המחירים הנמוכים לא פוגעים בתמריץ להשקעות של חברות הסלולר. 

החורים בתוכנית משרד התקשורת: לא כולם ייהנו משירותי סלולר מתקדמים | ניתוח 
משרד התקשורת דחה את בקשות חברות הסלולר שלא להרחיב את התחרות בשוק
בעוד שוק הסיבים האופטיים פורח, הדור החמישי של הסלולר תקוע במקום | ניתוח

המציאות מראה כי בעוד שבתחום הסלולר השוק רדום, הרי שבכל הקשור לתחום הסיבים האופטיים הוא נמצא בפריחה. הפער בין השווקים מדיר שינה מעיניהם של בכירי משרד התקשורת, שמוטרדים מכך שבישראל אין תנופת השקעות בסלולר.

אם ננסה לדייק, החשש במשרד התקשורת הוא שהתחרות על איכות הרשת נעלמה, למרות שהיא לא פחות חשובה מהתחרות על מחיר. זו הסיבה שבמכרז הדור החמישי המשרד המיר את הכנסות המדינה מהמכרז לטובת שיפור הרשתות, בטענה כי איכותן הידרדרה בהשוואה לשוק הנייח.

במכרז הזה המפעילים קיבלו תמריצים כדי להגיע לפריסה מסוימת, ולמרות זאת הם עשו רק את המינימום הנדרש כדי לקבל החזר על השקעה, ובמקביל, לא נרשם שינוי משמעותי בשוק. כל זה מעלה את השאלה: מדוע אף חברה לא רצה לייצר יתרון תחרותי, בדמות כיסוי רחב יותר בדור החמישי?

משרד התקשורת: לתמרץ שחקן אחד

בסביבת משרד התקשורת מבינים שכיום לאף אחד מהשחקנים בשוק אין כדאיות בפריצה קדימה, כלומר לאף שחקן לא שווה לפרוס רשת דור חמישי בפריסה רחבה כדי להשיג יתרון טכנולוגי על המתחרים. למה? כי כל שחקן שיאיץ השקעות, המתחרות יאיצו בעקבותיו, ולכן הוא לא ישיג שום יתרון בהשקעה שלו. השאלה היא מה עושים, ואיך מתמרצים שחקנים באופן שיאפשר להם להשיג בידול.

אחד הפתרונות הוא להמשיך במודל של המכרז הקודם, כלומר לתת הקלות בתמורה לפריסה מהירה, אבל הפעם רק לשחקן אחד. ככל הנראה מדובר בהקלה באגרות התדרים שיקבל אותו מפעיל שיתחייב להשקיע, אבל בשל המחלוקות עם האוצר סביב אגרות אלה, לא בטוח שזה יקרה.

נזכיר כי במשרד התקשורת סבורים כי אגרות התדרים שמשולמות היום על-ידי חברות הסלולר הן מס לכל דבר, ומעוניינים להפחית אותן דרסטית. מדובר בכ-300 מיליון שקל בשנה שחברות הסלולר משלמות לקופת המדינה רק על הזכות להשתמש בתדרים.

אינספור פעמים ניסו החברות ומשרד התקשורת להפחית את האגרות, ללא הצלחה. כעת מנסים במשרד את השיטה שכבר עבדה במכרז הקודם: הפחתה באגרות בתמורה להשקעות. האם זה יעבוד, והאם משרד האוצר יסכים? ספק רב, אבל ייאוש הוא לא תוכנית עבודה, אומרים במשרד התקשורת.

חברות הסלולר: מחפשות את הערך

לדברי גורם בכיר בענף, מדובר בדילמה קלאסית. מצד אחד, ברור שהמחירים בישראל מאוד זולים, למעשה זולים עד כדי כך שחברה גדולה ועשירה כמו סלקום נכנסה לצרות בגלל הטלוויזיה שלה, אחרי ש"בנתה" על תזרים חזק מהפעילות הסלולרית.

לצרכנים זה טוב, אבל מצד שני, כשאין רווחיות מספיקה בסלולר, גם אין כסף לטלוויזיה ולסיבים. כשמדובר בקבוצות תקשורת, הכול משולב בהכול. המחירים בסלולר כל+כך נמוכים, כי לחברות אין החזר השקעה, אבל בפרספקטיבה רחבה יותר זה משפיע על פעילות הטלוויזיה שלהן, וזו הסיבה שגם פרטנר וגם סלקום רוצות לצאת מהתחום. הן הפסיקו לצמוח, הטלוויזיה שלהן "עומדת", ואין להן כסף להשקיע בה.

נשאלת השאלה מה הי קורה אם המחירים היו עולים. האם החברות היו משקיעות יותר? "לדעתי לא", אומר הגורם הבכיר. "בפרטנר חייבים להחזיר הלוואות, וגם בסלקום, וכשהריבית עולה, זה מייצר בעיה אם צריך למחזר את החוב. גם אם המחירים יעלו עכשיו, החברות יחלקו דיבידנדים".

לדבריו, "אין אחד שפיצח את השיטה בדור החמישי ויודע איך לעשות מזה הרבה כסף. הדור החמישי הוא במובן מסוים קורבן של הדור הרביעי, שבגדול נתן את מה שכל משתמש צריך מבחינת ביצועים. אתה מנווט, ומדי פעם בודק מיילים ועושה שיחת וידאו, וזה עובד יופי.

"עוצמת המעבדים במכשירים החדשים והאפליקציות שתוכננו בצורה מאוד יעילה עשו את הקפיצה הגדולה בדור הרביעי, והדור החמישי לא באמת מראה לנו כרגע משהו מעבר לזה. אנשים כבר לא קונים את הסיפורים, כי זה לא נותן ערך גדול.

"לכן, הנציגים צריכים ממש לדחוף את הדור החמישי, בעוד שבסיבים יש ביקוש מצד הלקוחות. מתקשרים לקוחות שגרים באבן יהודה ושואלים 'מתי תגיעו עם סיבים?'. בסלולר אף אחד לא התקשר ואמר 'מתי דור 5 מגיע אליי? אולי תפעילו אצלי בשכונה'.

"מכיוון אחר, את הדור החמישי צריך בעיקר כשאתה נייח, כלומר בבית או במשרד, אבל אז יש לך wifi. ברגע שאתה לקוח נומדי (נודד), ומחוץ לבית אין דרמה, קשה לעניין את הלקוחות. האמת העמוקה היא שכולם מחפשים את השימושים שיצדיקו את הצורך בדור החמישי, כמו מציאות רבודה והמכוניות האוטונומיות, אבל זה עדיין סיפור רחוק שייקח שנים.

"החדשנות עשויה לבוא מכיוון אחר לחלוטין: הבית החכם. היום הבתים החכמים הם בעיקר אצל עשירים, אבל צריך לעשות קלאסה למסה. החיים יהיו יותר דיגיטליים ונוחים בתוך הבית - לשם זה הולך".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"