גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר מחירי הגז באירופה מחלחל לשורה של מניות אנרגיה ירוקה בישראל

חוק המגביל את מחירי החשמל בפולין עומד מאחורי הירידות בסקטור האנרגיה המתחדשת בבורסה בת"א השבוע • מיהן החברות שעלולות להיפגע מהרגולציה האירופית הצפויה, והאם תגובת השוק מוגזמת

פרויקט הרוח ביורן של אנלייט / צילום: EMIL SERGEL
פרויקט הרוח ביורן של אנלייט / צילום: EMIL SERGEL

פעילותן המתגברת של חברות אנרגיה סולארית מקומיות מעבר לים ספגה בתחילת השבוע מכה. משבר האנרגיה באירופה שעולה לכותרות בחודשים האחרונים בשל הצמצום הדרמטי של הזרמת גז הטבעי מרוסיה ליבשת, הגיע לבורסה בת"א, לאחר שחברת אנרג'יקס דיווחה על חוק חדש שעבר בפולין, הקובע תקרה למחירים שיכולים לגבות יצרני החשמל במדינה. זאת כיישום החלטת האיחוד האירופי שהתקבלה בתחילת החודש. מדינות אירופה מנסות לרסן את מחירי האנרגיה המשתוללים, והחקיקה המדוברת להגבלת המחירים הובילה לירידה חדה במניותיהן של שורת חברות הפועלות בתחום האנרגיה הירוקה. 

משחקי הגז: החורף כבר פה וממשלות אירופה מנסות לסבסד את האנרגיה במאות מיליארדים 
אי־הוודאות האנרגטית מרעילה את הכלכלה האירופית | פרשנות
יבוא הגז מרוסיה פחת משמעותית, אך אירופה מצליחה למצוא פתרונות 
באירופה, שחששה ממחסור בגז לקראת החורף, יש כעת עודף גז 

הדומיננטיות של אירופה, לצד ארה"ב, בתוכניות ההתרחבות של חברות אנרגיה ירוקה מובילות בישראל היא רבה. מתוך צבר של ייצור חשמל ירוק בהספק כולל של 52 ג'יגוואט (בתכנון, פיתוח והקמה) עליו מדווחות חמש חברות מובילות בת"א, חלקן של מדינות האיחוד האירופי באותם פרויקטים עתידיים עומד על קרוב ל־30%.

אנרג'יקס , שמנייתה ירדה במעל 12% בארבעת ימי המסחר האחרונים (כולל היום), עדכנה כי החוק הפולני קובע שמתחילת דצמבר הקרוב ועד לסוף שנת 2023, תיקבע תקרת מחיר של 180 אירו (850 זלוטי) ל־1 מגוואט חשמל. החברה ציינה כי לפי שעה היא אינה מסוגלת להעריך את השפעות החקיקה, וכי נכון להיום מחירי מכירת החשמל בעסקאות קיבוע מחירים, שרלוונטיות לחוק הפולני החדש, עומד על 800 זלוטי למגוואט.

רק בתחילת יולי השנה העריכה אותה אנרג'יקס, הנשלטת בידי ענקית הנדל"ן אלוני חץ ונסחרת בשווי של 7 מיליארד שקל, כי כתוצאה מעליית מחירי החשמל בפולין, היא תרשום תוספת הכנסות שלה שתנוע בין 470 ל־500 מיליון שקל עד סוף 2024. מנייתה זינקה בחודשים יולי־אוגוסט ביותר מ־40%. אך נראה כי החוק החדש שעבר בפולין צינן חלק גדול מההתלהבות הקודמת. בסך־הכול מתחילת השנה ירדה המניה בכ־8%.

"זה לא מקרה שבו 'הרגולטור השתגע'"

"החוק הוא חוק הגיוני" אומר אחד מבכירי תחום האנרגיה הירוקה בישראל. "הרבה פעמים אפשר להגיד ש'הרגולטור השתגע' אבל זה לא המקרה והחברות יצטרכו להתמודד עם המציאות החדשה".

לדבריו השלכות החוק עדיין לא ברורות במלואן, משום ש"קודם כל תקרת המחיר עדיין גבוהה מהמחירים הנהוגים כיום. זאת ועוד, החוק מחריג מפורשות עסקאות פיננסיות, כך שאם שחקניות ביצעו עסקאות גידור של מחיר החשמל שימכרו עם ברוקר מקומי, יכול להיות שהוא לא יחול עליהן. מעבר לזה החוק גם תחום בזמן עד סוף השנה הבאה".

אירופה ידועה כיבשת עמוסת רגולציה, אשר קובעת לא אחת "עובדות בשטח" שמשנות את כללי המשחק ועלולות לפגוע בפעילות היזמים. למשקיעי תחום האנרגיה הירוקה זכור היטב מקרה שבו ממשלת ספרד חוקקה רטרואקטיבית בשנת 2008 חוק שהוריד את תעריפי החשמל, ואשר הסב פגיעה קשה בחברות סאנפלאואר ושיכון ובינוי, שפעלו במדינה. השתיים פנו לבוררות בינלאומית ואף זכו אשתקד לפסק בורר לפיו יפוצו ב־49 מיליון אירו מידי ממשלת ספרד.

האם השינוי בחקיקה יגרום להעדפת הפעילות בישראל או בארה"ב על פני אירופה? הבכיר בענף סבור שייתכן והאטרקטיביות של אירופה אכן תרד: "מדינות האיחוד האירופי מתאפיינות בריבוי תחרות ובתשואות נמוכות. בארה"ב, לעומת זאת, יש ממשל מרכזי שמנהל את העניינים וזה מאוד נוח. זה לא שיותר פשוט לעשות עסקים באמריקה, אבל החוקים שם מאוד פשוטים ובעיקר ברורים. הרגולטור לרוב לא 'משתגע' והתשואות יפות".

פולין, הוא מציין, "נחשבת למדינה טובה להשקעה משום שזו כלכלה צומחת עם צפי לביקוש גובר לאנרגיה. הנתונים האלה דחפו לא מעט חברות מקומיות לפעול שם".

המשבר של מחירי האנרגיה באירופה צפוי רק להחריף בחורף הקרוב, זאת משום שאספקת הגז הטבעי שובשה והיא הגורם שמחולל את עליות המחירים. "משבר מחירי האנרגיה הוא חמור, והוא התחיל עוד לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה", אומר בכיר אחר בתחום האנרגיה הירוקה. "כמובן שמאז הפלישה הכול החריף מאוד בשל המחסור בגז הטבעי".

לדבריו, השפעות המשבר על תחום האנרגיה הירוקה משתנות בין המדינות השונות ונובעות מהחקיקה שאימצו אצלן. בספרד למשל, נקבעה חקיקה שקבעה מנגנון מתוחכם - מחיר תעריף החשמל מוגבל רק כאשר הקפיצה במחיר נובעת ממחסור בגז טבעי. גם לדבריו לא בטוח שהגבלת המחירים תשפיע באופן שלילי על הישראליות הפועלות באירופה שכן התקרה שנקבעה גבוהה מהמחירים הנקובים בחוזים שחתמו לאספקת החשמל שייצרו. "ייתכן שזו תגובה מוגזמת של השוק", הוא מעריך.

 

אקונרג'י - מתיימרת לבלוט באירופה

בבורסה בת"א נסחר כיום מספר לא קטן חברות הפועלות בעיקר בייצור חשמל באמצעות פרויקטים של פאנלים סולארים או טורבינות רוח. הגדולות שבהן, במונחי שווי שוק, הן אנרג'יקס, הנמצאת בשליטת חברת הנדל"ן אלוני חץ, ואנלייט הנסחרות בשווי של כ־7 מיליארד שקל כל אחת. המיקוד של החברות הישראליות בתקופה האחרונה הוא בעיקר בשוק האמריקאי, הנהנה מרגולציה תומכת, ונראה כי בשנים הבאות הן ימקדו את עיקר מאמצי הצמיחה העתידית שלהם במשק זה. עם זאת, הפעילות באירופה עדיין מהווה נתח חשוב מהתוכניות העתידיות של החברות הללו.

מי שמתיימרת להיות שחקנית בולטת מקרב הישראליות בתחום האנרגיה הסולארית באירופה היא חברת אקונרג'י , שבהתאם מנייתה נחתכה בכ־27% מתחילת השנה. החברה בשליטת אייל פודהרצר ויואב שפירא, אמנם קטנה מבחינת שווי שוק (פחות מ־800 שקל לאחר הירידות האחרונות) אבל 100% מהפרויקטים העתידיים שלה ממוקמים באירופה, בהיקף של 7.3 ג'יגוואט.

הפרויקטים של אקונרג'י באירופה מתפרסים על פני מדינות כמו פולין, רומניה, איטליה וספרד. הם צפויים לצאת לדרך במהלך שנת 2023 ואף לאחריה, כך שייתכן והחוק שאמור לפוג בסוף השנה הבאה, ישפיע על החברה במידה מעטה.

אחריה מבחינת הפרויקטים המתוכננים נמצאת נופר אנרג'י , שבשליטת עופר ינאי (שווי של 3.2 מיליארד שקל) שמתוך פרויקטים הנמצאים בשלבי ייזום הקמה שונים של 2.4 ג'יגוואט - 73% מהם באירופה (בעיקר ברומניה ובפולין).

עבור אנרג'יקס, שהדיווח שלה עורר את הסערה "רק" 11% מהפרויקטים מתוכננים לאירופה, כשסך הצבר שלה נאמד ב־8.6 ג'יגוואט. עיקר הצמיחה העתידית של החברה ממוקד בארה"ב, שם פועלת החברה בהיקפים גדולים במדינת וירג'יניה, שבה חלק גדול מתעבורת האינטרנט האמריקנית. שיעור הפעילות המתוכננת לאירופה של שתיים מהחברות הבולטות האחרות, דוראל ואנלייט עומד על 13% ו־17% בהתאמה. גם הן, במיוחד דוראל, ממוקדות כיום בצמיחה בארה"ב.

משב אנרגיה של תש"י: ההנפקה צפויה להידחות

חברה נוספת שעלולה להיפגע מהרגולציה האירופית, ועדיין אינה חברה ציבורית, היא משב אנרגיה, שבשליטת קרן התשתיות תש"י שמובילים ירון קסטנבאום וקבוצת הביטוח הראל. משב, שמקימה טורבינות רוח בפולין, תכננה עד לאחרונה להנפיק את מניותיה בתל אביב לפי שווי של יותר ממיליארד שקל. כעת עלולה החברה להידרש לקיצוץ מסוים בשווי נכסיה, בשל עדכון הכנסותיה העתידיות.

בכל מקרה, ההנפקה, שלא הגיעה לכדי טיוטת תשקיף ציבורית, עלולה להידחות במספר חודשים. זאת גם על רקע הבצורת שחזרה לשוק ההנפקות הראשוני בת"א. 

עיקרי חוק תקרת החשמל הפולני והשפעתו

באיחוד האירופי הוחלט החודש כי לכל המדינות החברות מותר להגביל את מחיר החשמל בהן

בפולין חוקק בשבוע שעבר חוק הקובע תקרת מחיר של 850 זלוטי (180 אירו) למגוואט לשעה

תקרת המחיר בפולין תחול מתחילת דצמבר 2022 עד סוף 2023

הפגיעה בחברות האנרגיה הירוקה משתנה בהתאם לסוג החוזים למכירת חשמל שחתמו מול המדינות

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"