גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השליטה הדמוקרטית בקונגרס האמריקאי תלויה הבוקר על בלימה

בחירות אמצע הקדנציה בארה״ב מסתיימות, שורה של מרוצים כבר הוכרעו, אבל שלוש מדינות יחליטו מי ישלוט בסנאט ● וגם: ג'וש שפירו הוא המושל החדש של מדינת פנסילבניה, היהודי השלישי בתוך 50 שנה

ממתינים לתוצאות בחירות האמצע בארה''ב / צילום: Associated Press, Nicole Neri
ממתינים לתוצאות בחירות האמצע בארה''ב / צילום: Associated Press, Nicole Neri

תמונה מלאה של הבחירות בארה"ב עדיין אינה מסתמנת. ההצבעה בבחירות לקונגרס ולחלק ממושלי המדינות אומנם מסתיימת והולכת, ומתחזק הרושם שבית הנבחרים יעבור לידי הרפובליקאים; אבל נכון לעכשיו, אין הכרעה בנוגע לשליטה  בסנאט.

אבדן בית הנבחרים אומנם היה צפוי זה זמן מה, אבל אם אומנם יתרחש הוא ינחית מהלומה כבדה על ממשל ביידן. תהליך החקיקה בקונגרס מותנה בהסכמת שני הבתים, ושליטת האופוזיציה אפילו באחד מהם מספיקה כדי לעקר את יכולת החקיקה של הממשל. אבדן שני בתי הקונגרס יפתח מלחמת התשה פוליטית בוושינגטון, ויהפוך את השנתיים הבאות למערכת בחירות אינטנסיבית וארוכה לבית הלבן. הבחירות לנשיאות יהיו בנובמבר 2024.

האם הכלכלה תכריע את בחירות האמצע? האינפלציה לוחצת על כל רמות ההכנסה | WSJ
אמריקה מצביעה: כל מה שכדאי לדעת על בחירות האמצע בארה"ב | יואב קרני, פרשנות
מדריך לבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב: איך זה יעבוד ומי המדינות שיכריעו 

נכון לעכשיו, המאבק על הסנאט עומד בעינו. 35 סנאטורים (מתוך 100) עומדים לבחירה. רוב ההתמודדויות מתרחשות במדינות שהן דמוקרטיות "בטוחות" או רפובליקאיות "בטוחות". אי-הוודאות מוגבלת כנראה רק לשלוש מדינות: ג'ורג'יה, אריזונה ונוואדה.

מצב העניינים הנוכחי בסנאט מאפשר לדמוקרטים להפסיד אחד משלושת המושבים האלה, ועדיין להוסיף ולהחזיק ברוב זעום. סוכנות הידיעות AP, שהתקשורת נוטה להסתמך על תהליך האיסוף והניתוח שלה, עדיין לא פירסמה תחזית למושבים האלה. אין זה כלל מן הנמנע, שההכרעה לא תבוא בשעות הבאות, או אפילו בימים הבאים.

רשיון לחוסר אחריות

שליטה רפובליקאית בבית הנבחרים תמרר את חיי ביידן. בית הנבחרים תמיד נוטה להיות רדיקלי יותר, רעשני וחסר נימוסים. לאחר ארבע שנות אופוזיציה, הרפובליקאים להוטים לנקום ולהעניש. המפלגה סרה למרותו הכמעט מלאה של דונלד טראמפ, ולפחות בבית הנבחרים יש לה עניין מוגבל בלבד בנוסחה הישנה של שליטה משותפת עם נשיא מן המפלגה היריבה.

בבית הנבחרים, כאשר האופוזיציה שולטת, נחשפים ליקוייה הגדולים של "הפרדת הרשויות", שאמריקאים נהגו להתפאר בה, ונהגו לשכנע זרים במעלותיה. הפרדת הרשויות היא רשיון לחוסר אחריות. שיתוק עבודת הממשלה הוא המחיר שאמריקה משלמת עליה.

הנשיא מוסמך להטיל וטו על כל חקיקה, והרפובליקאים יהיו זקוקים לרוב מיוחס של שני שלישים כדי להכשיל את הווטו. אין להם כל סיכוי להשיג רוב כזה. פירושו של דבר שרק דרגה של הסכמה על ענייני מפתח תציל את הקונגרס ואת אמריקה מקיפאון תחיקתי מוחלט.

הסנאט כמחלקת כוח-אדם

אם הדמוקרטים יצליחו להגן על שליטתם בסנאט, הנשיא יוכל להוסיף ולמנות בעלי כהונות לממשלו ולבתי המשפט. הסנאט מתפקד בערך כמו מחלקת כוח-אדם בתאגיד גדול: כל מינוי צריך לקבל את אישור ועדותיו ומליאתו. זה כולל חברי קבינט, סגנים של חברי קבינט, סגנים של סגנים וכו'.

למרבה החשיבות, זה כולל גם את מערכת המשפט הפדרלית. לנשיא יש הסמכות למנות מאות שופטים, בכל הערכאות. מאחר ששופטים פדרליים מתמנים לכל חייהם, מינויים כאלה טובעים חותם עמוק על המשפט האמריקאי. תהליך המינויים הוא פוליטי לחלוטין. הנשיא הממנה, מימין או משמאל, מחטט במעיהם של המועמדים, כדי לוודא שהם יתמכו בפרשנות המשפטית המקובלת עליו ועל מפלגתו.

אם גם יכולת המינויים תילקח מידי הנשיא, והוא יצטרך להתפשר, או להימנע ממינויים, או-אז נשיאותו תדדה אל נובמבר 2024 פצועה ושותתת דם. בעגה הפוליטית האמריקאית, היא תהפוך ל"ברווז חיגר" (lame duck). ביידן יוכל להוסיף ולהוציא 'צווים נשיאותיים"', שיש להם תוקף של חוקים כל זמן שאינם סותרים חוקים קיימים, אבל התנהלות כזאת תטבע חותם של זמניות על מעשיה של הממשלה הפדרלית. ממש כפי שטראמפ ביטל את צווי אובמה, וביידן מבטל את צווי טראמפ, כך הנשיא הבא יוכל לבטל את צווי ביידן.

טראמפ יודיע על מועמדותו

שאלת הנשיא הבא כבר מעיבה על ג'ו ביידן. נראה שבשבוע הבא דונלד טראמפ יכריז על מועמדותו לנשיאות. הוא יעשה כן שנתיים לפני הבחירות, עניין חסר תקדים. אבל זה יהיה רק אימות פורמלי של מה שמסתמן זה חודשים רבים. טראמפ נמצא בעיצומו של מסע בחירות. הוא חוצה את אמריקה לאורכה ולרוחבה, ועורך עצרות, שנועדו לכאורה לעזור למועמדים רפובליקאיים אבל ספוגות לחלוטין ברוח טראמפ ובשאיפותיו הפוליטיות.

ברור למדי, שמועמדותו הרשמית של טראמפ תהיה שקולה כנגד הכרזת מלחמה על ממשל ביידן ועל תוכניותיו. מטבע הדברים, מלחמה כזאת תיגע בעיקר לענייני פנים, כמו פשיעה והגירה; אבל עשויות להיוודע לה גם השפעות על ענייני חוץ. טראמפ אומנם לא הביע התנגדות מפורשת לתמיכה באוקראינה, אבל גם לא תמך בה, ועקץ את הממשל על להיטותו לעזור לאוקראינה להגן על גבולותיה בשעה שהוא נמנע מלהגן על גבולות ארה"ב, לפי טראמפ. מאות אלפים הסתננו לארה"ב, בעיקר מאמריקה הלטינית, מאז נכנס ביידן לבית הלבן, בינואר 2021.

צ'אק וג'וש

קשה לראות לפי שעה קשר מובהק בין ההצבעה לקונגרס לבין יחסי ארה"ב-ישראל, אלא אולי באותו המובן שהימין הנוצרי ייהנה מיתר השפעה בקונגרס רפובליקאי, והוא מפורסם בחיבתו לימין הישראלי אם גם ביחסיו המתוחים יותר עם רוב יהודי ארה"ב, הנוטים שמאלה.

אשר לפוליטיקאים יהודיים, הבולט שבהם, צ'אק שומר, מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, נחל ניצחון קל, כצפוי, במדינת ניו יורק. 

במדינת פנסילבניה, החמישית בגודלה בארה"ב, נבחר אתמול ג'וש שפירו למושל. הוא היהודי השלישי בכהונה הזו זה 50 שנה. שפירו מכהן עכשיו כתובע הכללי של פנסילבניה, שהיא כהונה נבחרת. הוא התמודד נגד מועמד רפובליקאי, שנהנה מתמיכתו הנלהבת של דונלד טראמפ. הרפובליקאי, בעצמו נוצרי, ניסה להעמיד בספק את נאמנותו של שפירו ליהדות, אף כי הוא שומר שבת וכשרות.

מועמד יהודי למושל מדינת ניו יורק, לי זלדין, רפובליקן, הובס. עצם מועמדותו היתה נדירה, כי יהודים מעטים מתמודדים על כהונות מטעם המפלגה הרפובליקאית, בייחוד במדינת ניו יורק, שהיא ממעוזי הדמוקרטים.

כמעט כל הקלפיות בארה"ב נסגרו. הסתיימה ההצבעה בחוף המערבי ונשארה רק אלסקה. אבל מוטב לזכור שבערך 40 מיליון אמריקאים הצביעו באמצעות הדואר, ומניין קולותיהם עשוי להתארך הרבה מעבר לבוקר הזה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית