גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין מאבקי סין-ארה"ב לטלטלה בענף: מנכ"ל חברת השבבים הוותיק בראיון פרישה

גדעון ורטהייזר פורש מניהול חברת סיוה אחרי כשני עשורים ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לירידה במניה ("משקיעים לא מבינים את נושא הקניין הרוחני") ולמשבר השבבים ("יש הפחתה ברוטלית בתחזיות של חברות, שרואות שיצרני ניידים 'שמים ברקס'")

גדעון ורטהייזר, מנכ''ל סיוה הפורש / צילום: איל יצהר
גדעון ורטהייזר, מנכ''ל סיוה הפורש / צילום: איל יצהר

אחד המנכ"לים הוותיקים בין החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט צפוי לפרוש מתפקידו כמנכ"ל בסוף השנה הנוכחית: גדעון ורטהייזר (65), שמנהל את חברת טכנולוגיית השבבים סיוה (CEVA) מ-2005, הודיע על פרישתו. זאת אחרי 17 שנים כמנכ"ל ו-32 שנים בחברה - עוד מהתקופה שבה לא הייתה חברה עצמאית, אלא חלק מחברת DSPG (הפיצול בוצע ב-2002). את ורטהייזר יחליף אמיר פאנוש, בכיר בחברת InvenSense מקבוצת TDK.

רשת המזון שנכנסה להסדר חוב ומותג הטחינה שהסתבך: איך תזהו חברה קורסת?
טאואר בהנחה של 24% על מחיר המכירה לאינטל: הזדמנות או סיכון?
מנכ"ל פאגאיה עונה לביקורת: "לא היינו גיימסטופ הישראלית"

בראיון לגלובס מספר ורטהייזר, שיישאר דירקטור בחברה, על 17 שנות ניהול החברה, על עולם השבבים בתקופת פוסט-קורונה, על המאבק בין ארה"ב לסין ומה דעתו על עובדי ההייטק של היום, לעומת אלו של לפני 20-30 שנה.

סיוה שנסחרת בנאסד"ק בשווי שלך 605 מיליון דולר, מספקת טכנולוגיות לקישוריות וחישה חכמה. לקוחותיה קונים ממנה את הקניין הרוחני (IP), הטכנולוגיה לתכנון השבב, והיא מכירה בהכנסות גם כשהיא מוכרת את הרישיונות ללקוח, וגם כשהלקוח מוכר את המוצר הסופי, עם הטכנולוגיה של סיוה בתוכו, לצרכני הקצה.

במוצרים שבהם ניתן למצוא טכנולוגיה של סיוה אפשר להזכיר טלפונים סלולריים, אוזניות חכמות, תחנות בסיס לתקשורת, מכשירים לבישים ועוד. "הפילוסופיה של סיוה היא להקטין חסמי כניסה לחברות צ'יפים, ולייצר מעין דמוקרטיזציה - לאפשר לכמה שיותר שחקנים להיכנס לשוק מסוים", מסביר ורטהייזר.

"ב-2005 המטרה הייתה שוק הסלולר; אנחנו מדברים על תקופת טרום האייפון, השוק היה מאוד ריכוזי - אריקסון ונוקיה. הטכנולוגיה שלנו אפשרה להרבה מאוד חברות להחליף את החברה ששלטה אז בשוק הצ'יפים, טקסס אינסטרומנטס. חברות כמו ברודקום וחברות סיניות נכנסו בזכות הטכנולוגיות של סיוה.

"בהמשך, התחילו לדבר על האינטרנט של הדברים (IoT) - מגוון רחב של מוצרים, משעונים חכמים ועד מכוניות. שוק הסלולר מאוד גדול, אבל כשהשחקנים הגדולים בולעים את הקטנים הוא הופך לריכוזי, ושוק ה-IoT מבוזר, עם הרבה שחקנים, וזה התאים לפילוסופיה שלנו. פיתחנו מגוון שלם של מוצרים להרבה שווקים - ראייה ממוחשבת, סאונד, כל מכשיר שמחובר ל-WiFi או בלוטות'. התוצאה היא שהיום, התמלוגים מתחום ה-IoT גדולים פי 3 ממה שאנחנו מקבלים מהמובייל".

זו לדבריו הנקודה הנכונה עבורו לפרוש: "גמרנו את הסייקל השני של סיוה (אחרי הסלולר וה-IoT, שח"ו), ועכשיו אנחנו רוצים ללכת לדבר הבא ולמצוא פתרונות שיאפשרו להקטין עוד יותר את חסמי הכניסה לחברות שנכנסות. יש חברות מסוגים שונים, לא רק בשבבים - אפל, גוגל, אמזון, יצרניות הרכב - כולן רוצות לפתח צ'יפים. הפילוסופיה תמשיך להסתכל על השווקים ולאפשר לחברות להיכנס לתחום ולייצר בידול".

לדבריו, מחליפו אמיר פאנוש מגיע עם היכרות של הלקוחות והתאמה לאסטרטגיה של סיוה: "אמיר בא מעולם הצ'יפים. הוא 'ישב מעלינו' בשרשרת המזון של התעשייה, ויש לו היכולת לראות את הדברים ולהמשיך קדימה. הוא היה הרבה שנים בארה"ב, שוק שבעולם הסמיקונדקטור מקבל הרבה מאוד פוקוס, ויוכל לעזור לחברה להתרחב עוד. מצד שני הוא ישראלי ומכיר את התרבות".

"המצב היום הוא לא סייקל רגיל"

בדוחות שפרסמה סיוה השבוע היא הציגה צמיחה של 3% בהכנסות הרבעון השלישי ל-33.7 מיליון דולר ועלייה של 1% ברווח הנקי (Non-GAAP) ל-4.7 מיליון דולר, כאשר לפי כללי החשבונאות המקובלים נרשם הפסד נקי של 22.3 מיליון דולר.

בדוחות (שהובילו לצניחה של 11% במניה ביום ד') דובר על סביבת ביקושים מאתגרת. ורטהייזר סבור שיש שני גורמים שמשפיעים על המצב: "בעולם השבבים עברנו בצורה מאוד מהירה, שאני לא זוכר כמוה, ממצב של היצע מאוד מצומצם שבו יצרניות מכשירים בונות מלאי כי לא ידעו אם יהיו צ'יפים - למצב של אינפלציה שיצרה ירידה בביקושים.

"זה לא סייקל רגיל שבו המלאי עולה, הביקוש יורד וזה לוקח זמן. פה יש יותר מלאי משצריך וירידה טבעית של הביקוש בגלל המצב הכלכלי, וזה גורם לירידה ברוטלית בתחזיות של הרבה חברות, שרואות שיצרני הניידים ומכשירים אחרים שמים 'ברקס' חזק. מבחינת הטכנולוגיה, רואים שבתחום הרכב צריכים להיות הרבה מאוד צ'יפים. התעשייה גם הולכת להתפתח מאוד עם אוטומציה ורובוטיקה, השוק הצרכני הופך להרבה יותר חכם ועם חיבוריות גבוהה, ושם סיוה חזקה מאוד".

"מאבק השבבים לא יתרחב לעולם הצרכני"

סמנכ"ל הכספים יניב אריאלי מוסיף שהקורונה יצרה שינויי תרבות שיישארו בעתיד. "הטריגר של הדיגיטליזציה היה הקורונה, אבל זה ימשיך ולא ייעצר בגלל עודפי מלאי", הוא אומר.

אתם נמצאים בהרבה שווקים חמים - רכב, מטא-וורס ועוד. זה לא בא לידי ביטוי במניה, שירדה ב-65% מהשיא של 2021.
ורטהייזר: "המשמעות של זה שסיוה מורידה חסמים עוד לא מובנת על-ידי הרבה משקיעים, כי אין הרבה חברות להשוואה. אני מדבר עם אנשים בחברה ומספר שכשהתחלתי בשנות השמונים בחברת נשיונל סמיקונדקטור, פיתחנו את כל הצ'יפ, כולל הכלים שנדרשים לפיתוחו.

"היום, כשמקימים סטארט-אפ לא מפתחים כלים לצ'יפים ולא מקימים מפעל ייצור, אלא הולכים ליצרניות. אנשים עוד לא מבינים את נושא הקניין הרוחני בשרשרת המזון, ביכולת לייצר עוד חברות. זה תהליך לימודי שאנחנו מובילים מול משקיעים ולקוחות, שכשחברה תרצה להיכנס ל-IoT, היא תלך לסיוה, כמו שהיא הולכת לייצר שבבים ב-TSMC".

איך משפיע עליכם המאבק בין ארה"ב לסין בהקשר של השבבים?
"המחלוקת קיימת סביב צ'יפים שהולכים לכיוון של דאטה-סנטר, מחשש שישמשו לאפליקציות צבאיות. הפעילות שלנו בסין היא בשוק הצרכני, שם נמצאות גם קוואלקום, NXP וחברות אחרות, וזה שוק מאוד גדול.

"אגב, בסין יש תעשייה מאוד מתפתחת וקצב שלא מכירים במערב - לעבוד עם סין זה להתחיל לרוץ. יש שם תעשייה גדולה מאוד של אלקטרוניקה צרכנית, וזו מדינה מאוד חכמה ומקושרת, מתשלומים ועד 'טיקטוקים' למיניהם. אני לא רואה את המאבק הזה מתרחב לעולם הצרכני, אז אין עלינו השפעה".

הירידה במניות הטכנולוגיה בשנה וחצי האחרונות זו התפוצצות של בועה?
"ברמה הטכנולוגית, הקורונה עיצבה את הצורך להיות מחובר לקבלת שירותים, מפיננסיים ועד מוזיקה. מתחת לכל זה יש צ'יפים. הקורונה הדגישה את חשיבותם כי ראינו מה קורה כשאין - המפעלים נסגרו ונוצר מחסור".

אריאלי: "נוצר הייפ, כמו שיש סייקלים בשוק השבבים כך גם בשוק ההון, ולכל סייקל יש סוף. זה תיקון טבעי - השווקים מכיילים את עצמם לרמת הביקושים החדשה. גם אנחנו חטפנו, כי בסערה אי אפשר שלא להירטב. אבל עם כל הקשיים אנחנו כבר מראים ארבע שנות צמיחה בהכנסות וברווח למניה, וכשהשוק יבין נקבל את ההכרה".

אתה כבר כמה עשורים בתעשיית ההייטק. העובד הישראלי בענף היום שונה מזה של לפני 2-3 עשורים?
"אנשים נתפסו לתזזיתיות ולמעבר של עובדים בין חברות. אני רואה שהיום עובדי ההייטק חכמים משאנחנו היינו, יותר מהירי תפיסה, מותאמים לקצבים מהירים. יש להם ראייה יותר רחבה. לא סתם מסתכלים על ישראל כעל מקום תוסס, יש פה יכולות גבוהות לקלוט מהר ולייצר. אני מאמין שימשיך להיות פה מחסור בעובדים, כיוון שהביקוש ל'מוח' הזה ימשיך להיות גבוה, גם מצד חברות רב-לאומיות".

סיוה - תעודת זהות

תחום פעילות: אספקת טכנולוגיות לתכנון שבבים בתחומי הקישוריות והחישה החכמה

היסטוריה: הוקמה ב-2002 לאחר שפוצלה מ-DSPG. המנכ"ל גדעון ורטהייזר, פורש בימים אלה מתפקידו, אמיר פאנוש יחליפו

נתונים: שווי שוק - 605 מיליון דולר; הכנסות ינואר-ספטמבר 2022 -101 מיליון דולר; רווח נקי Non-GAAP ינואר-ספטמבר 2022 - 13.2 מיליון דולר; מעסיקה 476 עובדים (262 בישראל).

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל