גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזי שכירות עולים ברמה דו ספרתית, אך לממשלה אין מדיניות לשוק

נתוני מגוריט חושפים עליות של 10%-30% בחוזי שכירות באזורי הביקוש ● מחקרים מורים על כך שמצב השוכרים במדינה גרוע מזה של רוכשי הדירות, ויזמים נרתעים מלהיכנס לשוק השכירות עקב הריבית העולה

חוזה שכירות / צילום: Shutterstock, Pormezz
חוזה שכירות / צילום: Shutterstock, Pormezz

מצבם של רוכשי הדירות ובמיוחד של השוכרים הולך ומידרדר, ומדיניות הממשלה עד כה לא מצליחה להשיג את היעדים. זה היה המסר שעלה מכנס הנדל"ן שערך מכון אלרוב לחקר הנדל"ן בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב. אחדים מהדוברים הזהירו מפני השלכות חברתיות ולאומיות קשות, באם המצב לא ישתנה בעתיד הקרוב. 

השבוע בנדל"ן: רוצים לקנות דירה? אלו הנתונים שכדאי לכם להכיר 
"גם ברמת גן כבר יקר": יותר ויותר בני מעמד הביניים נשברים מתל אביב 
"הפסדתי עשרות אלפי שקלים": מה עושים כששוכר לא משלם ולא מתפנה
 הממשלה הפקירה את השוכרים, וכולנו משלמים | פרשנות

ראש המכון, פרופ' דני בן שחר, הציג ממצאי מחקר שערך עם פרופ' סטוארט גבריאל (UCLA) וד״ר אליאור כהן (Federal Reserve Bank of Kansas City), שבו תוקן היחס המוכר של מחיר דירה להכנסה של משקי הבית, ומצא עלייה דרסטית במצוקת הדיור על פני שני העשורים האחרונים.

האוכלוסיות הנפגעות ביותר הן מעמד העוני, בעלי השכלה של עד 12 שנות לימוד; שוכרי דירות; וערבים. בן שחר אמר כי על-מנת לאפשר קורת-גג לכל משקי הבית בישראל, יש צורך האקוטי בפיתוח שוק שכירות יעיל, הוגן ובר-קיימא כאלטרנטיבה להסדר הבעלות; פיתוח תוכניות של דיור בר-השגה הן בשכירות והן ברכישה לאוכלוסיות מעמד הביניים; וסיוע בדיור והחייאת הדיור הציבורי לאוכלוסיות בעשירוני ההכנסה הנמוכים.  

"כך נראית מצוקה"

ממצא בולט לעניין זה היה כאמור מצבם של שוכרי הדירות, שהמחקר מצא כי הוא קשה משמעותית ממצב הרוכשים.

נציגי היזמים הפועלים בתחום אישרו את הדברים. "יש פרויקטים שלנו שעדיין לא מוכנים עם 28 דירות, ויש כבר רשימת המתנה של 200 אנשים שמוכנים להתחייב על חוזה שכירות כבר היום, ללא קשר לגובה שכר הדירה", סיפר יו"ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך. "כך נראית מצוקה".

רוזנבוך הציג שורה של פרויקטים במרכז הארץ שבהם מחזיקה הקרן, ושבהם חודשו בתקופה האחרונה חוזי שכירות, תוך עליות מחירים שלרוב הגיעו לאחוז דו-ספרתי. כך למשל בפרויקט מגדלי שיר שבו מחזיקה הקרן בדירות להשכרה, עלו מחירי השכירות מרמות של 4,100-5,100 שקל לחודש ל-5,200-5,650 שקל; בהרצליה מחירי השכירות בדירות אותן מחזקה הקרן עלו ברבע - מ-7,200 שקל ל-9,000 שקל לחודש; ברמת השרון הם עלו מ--7,100-7,350 שקל ל-7,950-9,500 שקל. אומנם אין מדובר בעליות שנתיות, שכן החוזים הישנים נוסחו לפני מספר שנים, ואולם עליית שכר הדירה בחלק מהמקרים היא כואבת ממש לשוכרים. 

רוזנבוך סיפר כי אחת הבעיות הלוחצות כיום על שוק השכירות היא פרויקטים של התחדשות עירונית, ובעיקר תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש) ופינוי-בינוי. פרויקטים אלה מחייבים את בעלי הדירות לשכור דירות למספר שנים, "וזה יוצר לחץ אדיר של שוכרי דירות בשכונה", אמר.

לדבריו, העבודה של החברה הממשלתית "דירה להשכיר" היא חשובה ביותר, אך היא מהווה חלק קטן ביותר מסך שוק השכירות. "עד עכשיו נבנו ואוכלסו כ-3,000 דירות על-ידי דירה להשכיר, וזה מתוך שוק של 700 אלף דירות להשכרה", אמר.

"איום לאומי"  

יו"ר קבוצת More, חנן מור, הזהיר כי "משבר הדיור של מדינת ישראל הוא לא פחות מאיום לאומי. אי-היציבות הפוליטית שאנו סובלים ממנה בשנים האחרונות, בעיות פנים קשות ואתגרים ביטחוניים מסיטים את ההנהגה במדינת ישראל מההכרח לעסוק לעומק במשבר ענף הנדל"ן בישראל".

מור סיפר כי קבוצת מור רצתה להיכנס למספר יזמויות בתחום הבנייה לשכירות, ואולם נסוגה בה לאור העלאת הריביות של בנק ישראל, שהורידו מאוד את ההיתכנות הכלכלית ליזמויות אלה. הוא ביקר את הממשלה על כך שהעלתה את מס הרכישה למשקיעים, ובכך תרמה לכך שהיצע הדירות להשכרה קטן והולך.

ואילו פרופ' רוית חננאל, ראש המעבדה למדיניות עירונית בחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב, הציגה מחקר מקיף על החלטות הממשלה בנושא הדיור מאז המחאה החברתית של קיץ 2011, מהן עולה בבירור כי הממשלה פועלת בעיקר להגדלת מלאי יחידות הדיור לבעלות.

לדבריה, "מדיניות זו מתמקדת בצורכי הדיור של המעמד הבינוני-הגובה, שמסוגל לרכוש דירה בשוק הפרטי - ומתעלמת מצורכי הדיור של האוכלוסיות האחרות, שלמרות סיוע כספי, אין ביכולתן לרכוש לעצמן דירה בבעלות פרטית", אמר פרופ' חננאל, והוסיפה כי "כל השנים אומרים בממשלה שצריך להגדיל את היצע הדירות. ההיצע עולה, אבל המחירים מוסיפים לעלות. מתי ינסו דברים אחרים?". 

זו שאלה חשובה ביותר, שגם היא מופנית לכיוון של הצורך לפעול יותר בשוק השכירות. מדד שירותי הדיור, שמגלם את שינויי מחירי השכירות ומגולם בתוך מדד המחירים לצרכן, עלה בשנה האחרונה בשיעור של 5.3%, וזאת לעומת עלייה של 3.3% בכל 2021 ועליות נמוכות עוד יותר ב-2020 וב-2019. זו אומנם עלייה צנועה בהרבה מזו שנרשמה במחירי הדירות, ואולם היא משמעותית מאוד ככל שהדבר קשור לאינפלציה.

לפני שנה הועלה מס הרכישה למשקיעים על דירות, ובעקבותיו ירד מלאי הדירות שבידיהם בכמעט 6,000 (לאחר שעלה בכ-5,000 בחודשיים שלפני כן). גלית בן נאים מאגף הכלכלנית הראשית באוצר פרסמה פוסט בפייסבוק, שבו העריכה כי ירידת המלאי לא הייתה כזו שאמורה להסביר את עליות שכר הדירה. להערכתה, העלאות הריבית הן מהגורמים המדרבנים את העליות.

מדובר בהערה חשובה ביותר, שכן עד כה כמעט שלא דובר על השפעות שינויי הריבית על מחירי השכירות. ועדיין, מובן שהעלאת מס הרכישה בשנה שעברה לרמה מינימלית של 8% מגובה העיקה (למשקיעים), הביאה למצב שבו המס שקול לכ-3 שנות תשואה, ומן הסתם תרמה אף היא למוטיבציה של המשקיעים להעלות את שכר הדירה.

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?