גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפילה של 60% מהשיא: דנאל הייתה חביבת המשקיעים, ואז הגיעו הצרות

מניית חברת שירותי הסיעוד וההשמה עלתה לכותרות לכותרות במאי השנה לאחר מותם של שלושה חוסים במעון שהפעילה ● המניה שלה, שעד לתחילת השנה הניבה תשואה של מאות אחוזים למשקיעים, איבדה בימים האחרונים רבע משוויה לאחר שפרסמה דוחות מאכזבים ● בגורמים הנוספים שהכבידו על פעילותה מתחילת השנה: ההאטה בהייטק והמלחמה באוקראינה

מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן
מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן

בחודש מאי השנה, שבוע לאחר שענקית המזון שטראוס הודיעה על הריקול הגדול בתולדות המדינה בעקבות גילוי חיידקי סלמונלה במפעל השוקולד, דיווחה חברה בורסאית אחרת, דנאל, על אירוע טרגי, הקשור גם הוא בזיהום מזון, שכתוצאה ממנו נפטרו שלושה חוסים ונוספים חלו ואושפו, במעון "בית דפנה" בחולון שמפעילה החברה. בעקבות האירוע נערכה ביקורת תברואתית מטעם משרד הבריאות ונפתחה חקירה ע"י משטרת ישראל. דוח ממצאי הביקורת גילה ליקויים בתחזוקה וברמת הניקיון, ששלושה מהם הוגדרו כ"ליקוי חמור".

חתולים במטבח וכלים מטונפים: פרטים חדשים מהדוח על מות החוסים בחולון
הריבית עלתה היום, זו התמונה המסובכת שעומדת בפני בנק ישראל בדרך להעלאת הריבית הבאה | פרשנות
מפולת בקמעונאות: המניות של החברות הגדולות נחתכו בעשרות אחוזים, ואלו הסיבות | ניתוח

אלא שבניגוד לפרשת הסלמונלה בשטראוס, שעוררה סערה ציבורית ותקשורתית רחבה, הטרגדיה במעון של דנאל, צויין אז בגלובס, נשארה כמעט מתחת לרדאר. גם הנזק הישיר שספגה שטראוס כתוצאה מהריקול וסגירת מפעל השוקולד שלה בנוף הגליל, היה גדול בהרבה, והוערך ע"י החברה ב־210־230 מיליון שקל, בעוד שדנאל ציינה בהמשך בדוחות הכספיים כי "מבלי לגרוע מצערה על התרחשות האירוע, להערכת החברה לא צפויה להיות לו השפעה מהותית על תוצאותיה הכספיות".

 

ולמרות כל אלה, לפחות מבחינת אמון המשקיעים, מניית שטראוס נמצאת חצי שנה מאוחר יותר במצב טוב יותר, לאחר שהצליחה להחזיר את רוב הירידות שספגה בתחילת פרשת הסלמונלה. דנאל לעומתה, כמעט בלי קשר לאותה פרשה טרגית, צנחה מאז האסון בבית דפנה בשיעור של יותר מ־40%.

מגמת הירידות הוחמרה כשביום רביעי שעבר פרסמה דנאל  תוצאות כספיות מאכזבות ובהן ירידה ברווחיה, שהובילו לצלילת המניה שמחקה כרבע משווי החברה. למעשה, מדובר במגמה שלילית הנמשכת מאז פברואר האחרון, אז הגיעה מניית החברה לשיא ששיקף לדנאל שווי של מעל 4 מיליארד שקל, כשמאז היא נחתכה בכ־60%, ומשקפת שווי של כ־1.7 מיליארד שקל "בלבד".

הקריסה במניית דנאל כמו גם אירועים שדבקו בה בשנה האחרונה, עשויים להשכיח כי מדובר במי שהייתה עד לאחרונה מחביבות המשקיעים בבורסה, חברה הפועלת בתחומים סולידיים שנהנים בשנים האחרונות ממגמת צמיחה מתמשכת בשל הביקוש הגדל - שירותי סיעוד, השמת כוח־אדם, שירותי רפואה פרטית וטיפול בחוסים ובאוכלוסיות מיוחדות.

בהתאם לכך, הפכה מניית דנאל ללהיט שסיפק למשקיעים תשואה חלומית של כ־500% בחמש השנים שהסתיימו בתחילת השנה הנוכחית. נכון להיום מדובר בחברה ללא גרעין שליטה, שבעלי המניות העיקריים בה הם כמה גופים מוסדיים. זאת, לאחר שמי שהחזיקו בשליטה בעבר, נהנו מרווחים משמעותיים ממכירת החזקותיהם בזכות הצמיחה המהירה והעקבית ברווחיה - החל מהמייסדים בני משפחת אדיר, דרך קבוצת הפרייבט אקוויטי KCPS, ועד לחברת ההשקעות הפרטית DBSI של יוסי בן שלום וברק דותן. אלא שבשנה האחרונה משהו בסיפור הצמיחה החל לחרוק, וגורם למשקיעים לאבד אמון בחברה, כמשתקף בביצועי המניה.

 

שחיקה בתחום השמת העובדים


דנאל נוסדה כחברת כוח־אדם בשנת 1974 והונפקה בבורסה ב־1992. היא פועלת בתחומי הסיעוד, השמת כוח־אדם, שירותים לאוכלוסיות מיוחדות והרפואה, שהפך למנוע התרחבות של דנאל באמצעות רכישת מספר חברות בשנים האחרונות, בתחומי הסרת משקפיים בלייזר, מתן שירותי פונדקאות, פעילות של תרומת ביציות וגם מתן שירותי אנטי־אייג'ינג לשיפור תפקודי המוח. דנאל סיימה את הרבעון השלישי עם צמיחה מתונה בהכנסות בשיעור של 4.4% ל־593 מיליון שקל, שנבעו בעיקר מתחומי הסיעוד והאוכלוסיות המיוחדות, אך בשורה התחתונה ירד הרווח הנקי בשיעור של 8.3% ל־26.7 מיליון שקל.

אחת "ההפתעות" השליליות ברבעון שחלף נגעה למגזר השמת כוח־האדם, שהכנסותיו נשחקו ברבעון ב־5.6% ל־104.5 מיליון שקל, בין היתר בשל ירידה בהשמות עובדים לענפי ההייטק והקלינטק. בחברה תלו את הירידה ב"האטה בפעילות המשקית", כאשר המשקיעים חוששים מהמשך הירידה במגזר פעילות ההשמה של דנאל גם ברבעונים הקרובים. המגמה השלילית ברווחי החברה נמשכת זה מספר רבעונים. הכנסות דנאל עלו בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה ב־3.7% ל־1.76 מיליארד שקל, כאשר את עיקר הצמיחה מספק תחום הסיעוד. עם זאת, בשורה התחתונה, הרווח הנקי נפל ב־14.8% ל־93.9 מיליון שקל - והפגיעה ברווח נגרמה בין היתר מקיטון בהכנסות בתחומי הרפואה ועלייה בהוצאות השכר, המשרדים והשירותים המקצועיים.

לצד פעילותה המסורתית בתחומי הסיעוד וכוח־האדם, התרחבה דנאל בשנים האחרונות, תחת ניהולו של המנכ"ל הוותיק אילן ישראלי, לתחום הרפואה הפרטית באמצעות מספר רכישות: במרץ 2019 רכשה שליטה (51%) ברשת מרפאות "עיניים" (ניתוחי לייזר להסרת משקפיים וניתוחי קטרקט) תמורת 75 מיליון שקל ובסוף מאי השנה רכשה 10% נוספים ב־43 מיליון שקל - לפי שווי גבוה פי 4. בנובמבר 2020 רכשה דנאל 51% מקבוצת מנור מדיקל של ליאורה ועמי מנור ומתמחה בשירותי פונדקאות, תרומת ביציות ותיירות מרפא, תמורת 40 מיליון שקל, והשנה רכשה את יתרת המניות ב־54 מיליון שקל. עסקה שלישית בתחומי הרפואה, נעשתה ביוני אשתקד כשדנאל רכשה 22% מאביב סיינטיפיק, המפעילה תאי לחץ בחו"ל לטיפול בהזדקנות, תמורת 22 מיליון דולר.

בשנה אחרונה נוצרו מספר סדקים בחלום הרפואי. המלחמה באוקראינה פגעה קשות בפעילות תרומת הביציות של מנור מדיקל כשבנוסף פעילות הפונדקאות בגאורגיה נקלעה אף היא לקשיים בשל בעיית מחסור בפונדקאיות. בנוסף, התחום הרפואי סבל מירידה במספר הניתוחים להסרת משקפיים דרך עיניים. ההכנסות של מגזר הרפואה ברבעון אמנם עלו ב־2.6% ל־63.5 מיליון שקל, אך מתחילת השנה רשמו ירידה חדה יותר של 5.6% ביחס לתקופה המקבילה והסתכמו ב־187 מיליון שקל. עיקר הפגיעה, לפי ההנהלה, מגיעה מהירידה בניתוחי הלייזר.

"ההאטה במשק הגיעה מהר משחשבנו"

גורם מוסדי טוען כי "הופתענו לשלילה מההרעה במגזר השמת כוח־אדם. נראה שההאטה במשק מגיעה מהר משחשבנו". לדברי אותו גורם, פעילות מגזר הרפואה של דנאל "כבר הייתה במצב רע לפני הרבעון השלישי. בדנאל התריעו גם שהרבעון הרביעי בתחום הרפואה צפוי להיות גם כן חלש, בגלל עיתוי החגים והבחירות". גורם מוסדי אחר טוען: "דווקא בתחום הסיעוד הייתה צמיחה סבירה ביחס לרבעון המקביל וצמיחה נמוכה ביחס לרבעון קודם. לא נתקלו בשוק במשהו שלא ציפו לו". נפילת מניית דנאל מגיעה לאחר שבספטמבר ביצעה החברה הנפקה פרטית למספר גופי השקעות שבה גייסה 133 מיליון שקל. עיקר הסכום (80 מיליון שקל) הגיע מקרן הגידור נוקד שמובילים רועי ורמוס ושלומי ברכה.

מחירה הנוכחי של המניה משקף הפסד של 16% ביחד למחיר ההנפקה. "אחרי הגיוס האחרון הייתה תחושה שאולי תהיה ההתאוששות במניה, אך הדוחות הכספיים הראו שנדרש זמן רב יותר", אומר גורם מוסדי. גורם אחר טוען: "המניה חטפה כל כך חזק, שהסיכונים העתידיים כבר מתומחרים. יכול להיות שזו דווקא הזדמנות להגדיל החזקות".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"