גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש העליון בערעור הקוטג': למה זה ניצול אם יש מתחרים לקנות אצלם?

ביהמ"ש העליון דן בערעור שהגישה תנובה על פסק הדין שקבע כי עליה לפצות את הציבור ב-20 מיליון שקל, כיוון שגבתה מחיר מופרז ובלתי הוגן על קוטג' בין השנים 2009-2011 ● עורך הדין של תנובה טען בדיון כי אם הערעור יתקבל, ביהמ"ש יהפוך למפקח על מחירים

קוטג' של תנובה. מיולי 2006 עד יולי 2011 עלה מחירו לצרכן בכ-40% / צילום: איל יצהר
קוטג' של תנובה. מיולי 2006 עד יולי 2011 עלה מחירו לצרכן בכ-40% / צילום: איל יצהר

 

יותר מעשור אחרי מחאת הקוטג', בית המשפט העליון דן כעת בערעור שהגישה תנובה על פסק הדין שקבע כי גבתה מחיר מופרז ובלתי הוגן על קוטג' בין השנים 2009-2011, והטיל עליה פיצוי לציבור בסכום של 20 מיליון שקל. הדיון משודר בשידור חי לבקשת גלובס. 

המאבק על המחיר: הסיבה שאף קמעונאית לא מחרימה את תנובה חוץ משופרסל 

שופטי העליון יעל וילנר, אלכס שטיין ורות רונן דנים בפסק הדין התקדימי של שופטת בית המשפט המחוזי מרכז, אסתר שטמר, שניתן ביוני 2020 במסגרת תביעה ייצוגית. פסק הדין קבע כי ענקית מוצרי החלב רשמה לאורך כשנתיים וחצי "רווח בלתי הוגן". הפיצוי ניתן לקרן של משרד המשפטים, לאחר שבית המשפט מצא כי פיצוי כספי לחברי הקבוצה אינו מעשי, שכן לא ניתן לזהות את הצרכנים בעלות סבירה. 

"למה זה ניצול?"

השופטים הקשו על בא-כוחו של התובע הייצוגי, עו"ד שחר בן מאיר. השופטת וילנר שאלה מדוע המחיר אינו הוגן אם הפער בין הרף למחיר התחרותי שנקבע הוא באחוזים בודדים. בנוסף שאלה השופטת למה העלאת המחירים על-ידי תנובה מהווה ניצול.

"למה זה ניצול? מה שלילי פה? אם יש מתחרים, ואפשר לקנות את הקוטג' של טרה או שטראוס". השופטת רונן הוסיפה: "למה יש לתנובה נתח גדול? כי הקהל אוהב את הקוטג'".

השופט שטיין הוסיף כי "הבידול הוא הפקטור שמסביר את הוגנות המחיר המופרז. זה שיש תחליפים בשוק, ואנשים מעדיפים לקנות את המוצר".

עו"ד בן מאיר השיב כי גם אם תנובה הצליחה ליצור בידול למוצר הקוטג' שלה, העובדה שכמות הביקוש לא יורדת מלמדת על ניצול המצב.

לדבריו, "אתה מתחיל את השוק ב-70% ומעלה את המחיר באופן לא פרופורציונלי - זה לנצל את המעמד. הצרכן לא צריך לשלם יותר כי הגעת ל-70% (נתח שוק). חלות על תנובה חובות".

השופטים: ההתייעלות הובילה לרווח

בנוסף, השופטים הפנו לנתונים לפיהם למרות שהייתה עלייה גדולה ברווחיות, העלייה במחירים לקמעונאים לא הייתה גדולה. לדברי השופטת וילנר, "הייתה התייעלות - רואים בטבלה כי הרווח עלה יותר משיעור העלייה במחיר. לא ניתן להתווכח. אם ההתייעלות היא זו שגרמה לרווח - אז שיעור הרווח לא עלה באופן מופרז - זאת הטענה".

עוד הוסיפה השופטת כי "יש קורלציה שלילית בין העלייה במחיר לקמעונאים למחיר לצרכן. בסופו של דבר אנחנו בודקים את המחיר. אם יש עלייה ברווח זה אומר שהחברה התייעלה.

"לא יכול להיות שההתייעלות תהיה בעוכריה של תנובה. מחיר מופרז הוא עניין כלכלי בראש ובראשונה ולא ערכי. לכן עמדת היועמ"ש והרגולטור היא שזה צריך להגיע לבית המשפט במקרים נדירים. השאלה הערכית נוגעת להוגנות ולא למופרזות".

עו"ד בן מאיר השיב כי תנובה לא הוכיחה כי התייעלה: "אין הסבר מדוע הרווח בין מה עלה להם לבין מה שמכרו ב-2008 זהה בכל התשלובת לבין הקוטג'. לעומת זאת ב-2011 התשלובת באותו הרווח, אבל הקוטג' הגיע לרווח של 20.9%, זה רווח של 100%. הם לא יכולים להגיד התייעלנו בלי להביא ראיות".

עו"ד בן מאיר טען כי "בשנת 2006 הקוטג' יצא מהפיקוח, תנובה העלתה את המחיר כדי לפצות על תקופה בה הפסידה. המחיר לצרכן היה 4.95 שקלים ומגיע בשנת 2008 למחיר של 6 שקלים. תנובה לא צריכה לגבות מחיר מופרז כי הגבייה גורמת לפגיעה בצרכנית".

התובע הייצוגי: המחיר עלה ב-40% בחמש שנים

"העילה של מחיר מופרז היא עילה נזיקית בדיני התחרות. יש לה הצדקות נורמטיביות. המחיר הוא 100% מהנורמל, לכן הוא מופרז. המחיר עלה ב-40% בתקופה של 5 שנים, והכמויות שנרכשו הן אותן כמויות. העובדה שלא מפסיקים לקנות את המוצר שלך באותן כמויות מראה שזה ביקוש קשיח. וזו הטענה נגד המונופול - למה הוא העלה רק את הקוטג'? עד יוני 2011 המחיר הסופי לצרכן עלה ב-40%, עד המחאה. איזה מוצר אנחנו יכולים להראות שהמחיר עולה וימשיכו לקנות?". 

השופטת וילנר השיבה כי העובדה שהייתה ירידה בביקוש בעקבות המחאה מראה שלא מדובר בביקוש קשיח, וכי המחיר הקמעונאי לא עלה ב-40%. 

תנובה: "אלה לא מספרים צועקים" 

תנובה טוענת כי "פסק הדין הוא הראשון בישראל שהציב קו גבול מדויק בין מחיר הוגן לבלתי הוגן, כך שרווח תפעולי מרבי של 18.5% הוא שיא עולמי שלילי (נמוך) שנקבע אי-פעם בהליך כלשהו כקו גבול לרווחיות הוגנים".

לטענת תנובה, מחיר הקוטג' לא יכול להיחשב מופרז בשנים הרלוונטיות, מאחר שהפער בין הרווח מהקוטג' בתקופת התביעה - 22% בשנת 2010 - לבין הרף שנקבע על 18.5% - עמד לכל היותר על 3.5%. לדבריה, "פער של 3.5% לא יכול לבסס מסקנה כי מחיר הקוטג' מופרז".

בדיון טען עו"ד צבי אגמון המייצג את תנובה כי אם הערעור יתקבל, בית המשפט יהפוך למפקח על מחירים. ראש ההרכב, השופטת וילנר, ביקשה כי יתייחס לשאלה מדוע לעמדת תנובה המחיר הוגן למרות שהוא מופרז. עו"ד אגמון השיב כי לעמדתם המחיר אינו מופרז. הוא הוסיף כי "מבחן ההוגנות לפי הפסיקה נועד לבחון האם המחיר שנקבע הוא תוצאה של ניצול מעמד מונופוליסטי, או שיש לו סיבות אחרות. כלומר - האם דפקו אותך או האם יש סיבה אמיתית? האם המחיר הוא רק בשל המעמד?". עו"ד אגמון הוסיף כי בתנובה מתחרים "שני שחקנים עם כוח לא קטן שמייצרים קוטג', טרה ושטראוס".

לדבריו, "היה צריך להשוות את מחיר הקוטג' למחיר של טרה ושטראוס. יש שתי חברות שמספקות קוטג', יש להן רווחיות, הן יכולות לרדת ברווחיות, אבל הן הלכו באותו המחיר. בית המשפט לא התייחס להשוואה זו. בית המשפט עשה השוואה של רווחיות אבל לא של מחיר".

עו"ד אגמון הוסיף כי הפער בין הרווחיות הכוללת של תנובה (9.5%) והרווחיות על הקוטג' (13.7%) - "אלה לא מספרים צועקים". השופטת וילנר ציינה כי "הפער בין הוא 102% בין 2008 ל-2011".

עו"ד אגמון הוסיף כי תנובה הורידה את המחיר ב-20% לשולי רווח אפסיים כדי לבנות את התדמית שלה מחדש. "זו לא סיבה להכריז שהמחיר הקודם בלתי חוקי", אמר. 

השופטת וילנר ביקשה את התייחסותו של עו"ד אגמון לעדותו של מנכ"ל תנובה בבית המשפט המחוזי, שם אמר: "לא פשענו, לא רצחנו. טעינו. העלינו את מחיר המוצר באופן לא מידתי. הציבור כעס".

"המנכ"ל אומר 'לא מידתי' - למה אנחנו מתרגמים את זה? האם אי-אפשר להניח שהכוונה היא למופרז, גבוה?", שאלה השופטת וילנר. על כך השיב עו"ד אגמון כי "העדות שלו אינה כלכלית, אלא אלה הציפיות של הציבור. הקוטג' לטוב ולרע הפך לסמל של תנובה. זו תדמית ולא כלכלה". 

הדיון הסתיים. פסק הדין יינתן במועד מאוחר יותר.

שלושה מבחנים 

החלטת שופטת המחוזי אסתר שטמר בפסק הדין התבססה על שלושה מבחנים: הראשון - השוואת שיעורי הרווח של תנובה מהקוטג' לשיעורי הרווח של חברות זרות, שמומחה מטעם החברה בחר להביא; השני - השוואת המחיר בתקופת התביעה למחיר שתנובה בחרה לגבות בשנים שלאחר מכן; והשלישי - השוואת רווחי תנובה מהקוטג' לרווחיה מתשלובת החלב.

בתביעה הייצוגית, שהגיש עו"ד אופיר נאור באמצעות עו"ד שחר בן מאיר ודוד דנינו ז"ל, נטען כי תנובה הפרה לכאורה את חוק התחרות, האוסר על מונופול לגבות מחיר לא הוגן ולנצל את כוחו לרעה.

ביולי 2006 הוצא הקוטג' מפיקוח מחירים, אז עמד מחירו על 4.8 שקלים. מאז ועד ליולי 2011 עלה מחירו לצרכן עד ל-7 שקלים, עלייה של קרוב ל-40%. 

כאמור, בערעור טוענת תנובה, באמצעות עו"ד טל אייל-בוגר ממשרד פישר וצבי אגמון, ראש משרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', כי בחינה של הנתונים מביאה למסקנה כי מחיר הקוטג' לא היה מופרז ולא בלתי הוגן. עוד נטען כי "מדובר ב"פסק הדין הראשון בישראל - ולמיטב ידיעתנו בעולם כולו - שקובע בהליך של אכיפה אזרחית 'קו גבול' מדויק בין מחיר או רווחיות הוגנים לבלתי הוגנים. ולא סתם קו גבול: למיטב ידיעתנו, עסקינן בשיא עולמי שלילי (נמוך) שנקבע אי-פעם בהליך כשלהו, של קו הגבול לרווחיות הוגנת (18.5%)".

גם התובע הייצוגי, עו"ד אופיר נאור, הגיש ערעור על סכום הפיצוי ועל אופן חישוב הרווח המופרז שהפיקה תנובה ממכירת מוצרי הקוטג'.

ע"א 4120-20 

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"