גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא נרתעים מהאינטרנט: כך השתנו הרגלי צריכת המדיה של החברה החרדית

צופים ביוטיוב, משתמשים בסטטוסים של הוואטסאפ על תקן סטורי ומגלים את עולם הפודקאסטים - בחברה החרדית לא מסתפקים רק באמצעי התקשורת המסורתיים, כפי שמראים נתוני מדד חדש העוסק בנושא ● התמונה מתהפכת בשבת, כאשר כ־70% קוראים את העיתונות המודפסת, כפי שמראים נתוני המדד החדש INDOX העוסק בנושא

מרכז החדשנות ביזמקס לחרדים בירושלים / צילום: יוסי זמיר
מרכז החדשנות ביזמקס לחרדים בירושלים / צילום: יוסי זמיר

74% מהחברה החרדית משתמשים כיום באינטרנט לעומת 66% בשנת 2020, ו־62% עושים זאת באופן יומיומי - כך עולה מתוך נתוני מדד INDOX העוקב אחר צריכת המדיה של החברה החרדית. את המדד מובילים דודי דרור, מנכ"ל חברת הסקרים אסקריא, ונתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס. 

אינסטגרם מנצחת את טיקטוק: כך נראית צריכת המדיה בחברה הערבית 
האם אישה לא־חרדית משתכרת 30% יותר מאישה חרדית שעובדת איתה? | המשרוקית של גלובס

הנתונים הללו לא בהכרח מצביעים על ליברליזציה של החברה החרדית, אלא על האדפטציה שהיא עושה לאינטרנט. למשל, שימוש במיילים, בוואטסאפ וביוטיוב, ובמקביל התקנת מערכות סינון תכנים. עד כמה הסינון הוא משמעותי? על־פי הסקר, יותר משליש החברה החרדית מקפידים על סינון מחמיר, באמצעות ספקי אינטרנט החוסמים גלישה באתרים רבים.

הסטטוס של הוואטסאפ

על־פי נתוני המדד, מבין הרשתות החברתיות נמצאת במקום הראשון יוטיוב (29%), שנתפסת בקרב החברה החרדית כמקור תוכן לסרטוני וידאו לילדים או חדשות. יתר הרשתות החברתיות רושמות נתונים נמוכים יותר: פייסבוק עם 11.5%, אינסטגרם עם 7.2%, טוויטר עם 6.8% וטיקטוק עם 3.5%.

בגזרת האפליקציות להעברת מסרים, 31% מצהירים כי הם משתמשים בוואטסאפ (כמעט 100% מבעלי המכשירים החכמים), ו־11% מצהירים כי הם משתמשים בטלגרם. הוואטסאפ משמש גם כערוץ פרסום ייחודי, באמצעות השימוש ב"סטטוסים" (ערוץ שבחברה הכללית תפס הרבה פחות). כ־25% מעידים כי הם צופים בסטטוסים, שלמעשה מהווים חלופה ל"סטורי" של האינסטגרם.

לדברי דודי דרור, מנכ"ל אסקריא, "הקורונה שינתה את פני החברה החרדית ועשתה לאינטרנט את מה שמלחמת המפרץ הראשונה עשתה בחברה הזו לרדיו - הפכה אותו ללגיטימי. כיום, עם אמצעי הסינון החדשים, הוא כבר אינו מוקצה, ומשמש אמצעי ראוי לצריכת תוכן מותאם ושירותים יומיומיים מול גופים ומוסדות. עם זאת, העיתונות המודפסת פעילה ונוכחת במגזר ותישאר כזו, כאשר בשבתות זהו הערוץ היחיד דרכו צורכים תוכן".

דודי דרור, מנכ''ל אסקריא / צילום: אלמוג גבאי

מתעדכנים בקווי הנייעס

לכ־70% מהחרדים יש מכשיר טלפון כשר עם מספר כשר, מול כ־30% שמחזיקים בסמארטפון. מבין אלה עם סמארטפון, ל־13% יש "סמארטפון כשר", כלומר כזה שניתן להתקין בו אפליקציות מתוך מאגר מצומצם של חנויות אפליקציות כשרות, ול־19% יש סמארטפון רגיל, אך רובם עם תוכנות סינון. ב-INDOX מזהים גם תופעה של החזקת שני מכשירי טלפון, "אחד כשר, והשני להתקשר".

 

אתר החדשות הפופולרי בחברה החרדית הוא "כיכר השבת" (24%), ובמקום השני נמצא אתר "בחדרי חרדים" (18%). אתר נוסף שנהנה מפופולריות הוא "הידברות", המכיל תכנים תורניים, תכנים רחבים למשפחה, חדשות, פורומים ועוד.

בתחום ההאזנה, כ־53% מאזינים לשידורי תחנות הרדיו, ו־16% מאזינים לפודקאסטים. מנתוני INDOX עולה כי שתי תחנות רדיו של קול חי מובילות את ההאזנה, ואחריהן בסדר יורד: קול ברמה, קול פליי, כאן מורשת וגלי ישראל.

ערוץ ייחודי נוסף הוא קווי הנייעס (ניוז באידיש), ש־18% מצהירים כי הם מאזינים לו. מדובר בקו מידע טלפוני המבוסס על מערכת מענה קולי, אשר משמש כערוץ חדשות בחברה החרדית. האזנה לתחנות רדיו חילוניות כמו גלי צה"ל וגלישה באתרי חדשות חילונים תופסות מקום בחברה החרדית, אך הטלוויזיה עדיין נחשבת כטאבו.

נתי יעקובי, מנכ''ל שופ אנליטיקס / צילום: תמר מצפי

יום שלישי הפופולרי

תופעה ייחודית בחברה החרדית היא צריכת עיתונים בגרסה דיגיטלית. כך, קבצי PDF סגורים (ללא קישורים) של עמודי עיתונים כמו "המבשר", "שחרית" או "בחזית" נשלחים ישירות במייל. מדובר בעיתונים הכוללים תוכן חדשותי ותוכן ייחודי, כאשר לעתים המודעות במהדורה הדיגיטלית שונות מאלה שבפרינט, ומותאמות יותר לקהל הספציפי. בנוסף, כ-18.5% מצהירים כי הם קוראים ניוזלטרים, המהווים חלק ממגמה זו.

כידוע, מרגע שנכנסת השבת לא ניתן להסתכל במחשב או בסמארטפון, וזוהי שעתה של העיתונות המודפסת. לפי נתוני המדד, כ־70% קוראים עיתונות בסוף השבוע, לעומת כ־60% הקוראים באמצע השבוע.

לפי INDOX, מדובר בנתון גבוה ביחס למגזר הכללי, שבו השיעור עומד על 43% בימי החול ו־49% בסופי שבוע. בחברה החרדית קוראים במהלך השבת הן עיתוני סוף שבוע והן מגזינים חודשיים ושבועיים, וכ־26% מקדישים לכך לפחות שעה.

"עיתונות סוף השבוע היא ללא ספק המדיה הדומיננטית בחברה החרדית", אומר יעקובי. "יחד עם זאת, לאור תהליכי המודרניזציה שהחברה הזו עוברת, אין לי ספק כי במחקרי ההמשך שנעשה בשנים הבאות תגדל החשיפה למדיות החדשות, עד שלבסוף הן יהיו שוות לזו שמשיגה העיתונות המסורתית".

כאשר בוחנים את העיתונים היומיים בלבד, "יתד נאמן" שפונה לזרם הליטאי הוא העיתון המוביל, ובמקום השני נמצא "המודיע" הפונה לזרם החסידי. גיליון יום שלישי של "יתד נאמן" הוא הפופולרי ביותר, משום שביום זה מצורף השבועון של העיתון. 

כך נבנה המדד

בשנים האחרונות עוברים על החברה החרדית שינויים רדיקליים, הכוללים בין היתר גידול במספר היוצאים לעבודה, תהליכי מודרניזציה ושימוש באינטרנט, ובמקביל, שוק הפרסום והמדיה החרדי עדיין מסתמך על כלים ישנים ולא מעודכנים. העובדות האלה הובילו את דודי דרור, מנכ"ל חברת הסקרים אסקריא, ואת נתי יעקובי, לשעבר מנכ"ל יפעת בקרת פרסום, לבנות כלי מדידה עצמאי שיסייע למפרסמים להבין את המפה החרדית.

מדד INDOX (ראשי תיבות של The Ultra-Orthodox media index) הוא מדד מדיה עצמאי ובלתי תלוי, העוקב אחר דפוסי צריכת המדיה של החברה החרדית. הממשק מציג מידע בכמה חתכים: דמוגרפיה, הרגלי צריכת מדיה וצרכנות. "הממצאים מאפשרים לחברות ולמשווקים לבצע סגמנטציה מדויקת של קהלי היעד, ולבצע אופטימיזציה של תקציב המדיה בפרסום המגזרי", מסבירים יעקובי ודרור.

המדד מתבסס על שאלון בן כ־100 שאלות, וסקר טלפוני ארוך של אלף משיבים חרדים שנערך אחת לשנה. המדגם מייצג על פי פרמטרים כמו מגדר, גיל, יישוב וזרם. "הבחירה בסקר טלפוני ולא אינטרנטי נובעת משיקולי ייצוגיות המדגם", מסביר דרור. "אמנם לחרדים רבים ישנה גישה לאינטרנט, אך עדיין כשליש מהחברה החרדית לא עושה שימוש באינטרנט". כדי לאשש את התוצאות בוצע גם סקר אינטרנטי בקרב 1,300 משתתפים.

יעקובי ודרור מצביעים על כך שהחברה החרדית מתגוררת בריכוזים, כאשר כ־26% מהחרדים מתגוררים בירושלים וכ־17% בבני ברק. הזרמים המרכזיים הם ליטאים, חסידים וספרדים, וכל אחד מהם מונה כ־31% מהחברה החרדית, ונבדל מהזרמים האחרים באורחות החיים, אזורי המגורים ועוד.

לפי נתוני הלמ"ס, החברה החרדית מונה כ־1.2 מיליון איש, עם גידול דמוגרפי שנתי של 4%. על פי התחזיות, בשנת 2030 תהווה החברה החרדית כ־16% מכלל אוכלוסיית המדינה. מספר הילדים הממוצע במשפחות חרדיות הוא 6.6 ילדים, וזאת בהשוואה ל־3.2 ילדים במשפחה במגזר הכללי.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי