גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת פיטורים של כאלף עובדים בנהריה: מפעל טכנולוגיית להבים, לשעבר של משפחת ורטהיימר – ייסגר

8 שנים אחרי שנמכר לחברת Pratt & Whitney, מפעל טכנולוגיית להבים צפוי להיסגר ב-2024 ● אלף עובדים קיבלו על כך הודעה היום ● המנכ"ל: "המפעל צובר הפסדים משמעותיים" ● בהסתדרות הודיעו כי בכוונתם להכריז על סכסוך עבודה בעקבות הפיטורים המתוכננים ● חשיפת גלובס

בניין טכנולוגיית להבים בנהריה / צילום: בר - אל
בניין טכנולוגיית להבים בנהריה / צילום: בר - אל

מכה קשה לתעסוקה בצפון הארץ בכלל ובעיר נהריה בפרט. לאחר יותר מ־50 שנות פעילות, ייסגר מפעל טכנולוגיית להבים (BTL) בנהריה, וכ־900 עובדים יפוטרו. החברה עוסקת בייצור להבי מנועי סילון, ושייכת כיום לחברת "פראט אנד וויטני" (Pratt & Whitney) האמריקאית. לחברה יש שלושה מפעלים בישראל, בנהריה ובתפן.

במכתב ששלח מנכ"ל טכנולוגיית להבים, איגור קרפובינסקי, לעובדי החברה, הוא כתב כי "במשך עשרות שנים מהווה טכנולוגיית להבים לרבים מאיתנו - מנהלים ועובדים כאחד - לא רק מקור פרנסה, אלא אף מקור גאווה ובית. לצערנו, מזה תקופה ארוכה שהמפעל צובר הפסדים משמעותיים שהולכים וגדלים. תהליכי הייצור הקיימים כיום בטכנולוגיית להבים אינם מאפשרים לעמוד בפריון באופן שתהיה לו היתכנות כלכלית, כשברקע, ירידה בביקוש ללהבי קומפרסור".

פיטורי הענק בנהריה: הסיכוי למצוא קונה למפעל הוא אפסי | פרשנות
הערים שבהן התשואות על השקעות נדל"ן הכי גבוהות, ואיפה כדאי להיזהר | בדיקת גלובס
יזמי הטכנולוגיה הישראלים בוול סטריט איבדו השנה מיליארדים. אלו ה"שיאנים" 

לפיכך, עודכנו העובדים שפראט אנד וויטני החליטה על סיום פעילות ייצור להבי הקומפרסור בישראל, בתהליך שיושלם במהלך 2025. כתוצאה מכך, בשנים 2024־2025 יפוטרו מרבית העובדים, כ־900 במספר. במכתב לעובדים כתב המנכ"ל קרפובינסקי כי בחברה מבינים את משמעות ההודעה ואת החשש לעתיד התעסוקתי של העובדים, והבטיח לסייע ככל שניתן.

מנגד, שני מפעלים אחרים של החברה שבהם מועסקים כיום יותר מ־350 עובדים, מפעל IBR שבו מיוצרים להבים בטכנולוגיה שונה, ומפעל לייצור להבי טורבינה הממוקם בתפן - ימשיכו את פעילותם. מפראט אנד וויטני נמסר כי הכוונה היא להרחיב את הפעילות במפעל IBR.

בשנים האחרונות השקיעו טכנולוגיית להבים מאמצים לשימור יכולת הייצור ולשיפור תהליכי הייצור, אך כעת הנהלת פראט אנד וויטני הגיעה למסקנה כי בטכנולוגיה הקיימת אין היתכנות כלכלית והיא הגיעה למיצוי - דבר שמחייב מבחינתם את סגירת המפעל.

מטכנולוגיית להבים נמסר כי במהלך 2023 פעילות ייצור להבי הקומפרסור תימשך כרגיל. תהליך הסגירה, כאמור, יחל ב־2024 ויסתיים ב־2025. החברה הודיעה לוועד העובדים ולהסתדרות על ההחלטה, והיא תנהל איתם מו"מ בנוגע לתנאי העובדים. העובדים במפעל שייסגר מאוגדים בחוזה קיבוצי.

קרן הריט לבורסה: "הנכס המושכר לא יושפע"

חשיפת גלובס על תוכנית הפיטורים של להבים הובילה לטלטלה במניות קרן הריט מניבים. מניות הקרן, המשקיעה בנכסים בתחומי התעשייה, הלוגיסטיקה, המשרדים והמסחר בארץ, צללו ביותר מ־9%, בשעות הצהריים של יום ראשון. זאת, משום שלחברה כמה נכסים שקשורים במפעל. בקרן הריט מיהרו להגיב בבורסה, ולציין כי הנכס שהיא משכירה ללהבים לא צפוי להיות מושפע, צעד שצמצם את הנפילה במניה לירידה של 5.7% - חצי שעה לאחר הודעת ההרגעה.

מניבים המנוהלת על ידי עופר אברם, היא קרן ריט שבה מושקעים גופים מוסדיים רבים. הקרן צפויה לסכם את השנה עם הכנסות מדמי שכירות נטו (NOI) שינועו בין 147 ל־150 מיליון שקל, עלייה של 31% עד 34% ביחס ל־NOI אשתקד. כאמור, לקרן יש כמה נכסים שקשורים במפעל, העיקרי הוא "קמפוס להבים", שממוקם באזור התעשייה בתפן. הקמפוס המשתרע על פני 80 דונמים, כולל תשעה מבנים - ומושכר עד ליוני 2029.

במניבים מיהרו להגיב לפרסום של גלובס, וציינו כי טכנולוגיית להבים (שהינה חברה בת של פראט אנד וויטני, חלק מתאגיד ריית'יאון), הינה לקוח מהותי של מניבים. אותה חברה "קיבלה החלטה על סגירת חלק מפעילותה בישראל בעיקר במפעל בנהריה, במהלך 2025".

בקרן הריט הבהירו כי בשיחה שהתקיימה עם נציגי טכנולוגית להבים, נמסר לקרן הריט, כי "בכוונתה של טכנולוגית להבים לעמוד בכל התחייבויותיה על פי הסכמי השכירות שהינם כאמור בתוקף עד ליום 30 ביוני 2029, וכן כי סגירת הפעילות שדווחה על ידי טכנולוגית להבים, מתייחסת בעיקר לפעילותה במתחם בנהריה".

ההסתדרות: "לא ננהל מו"מ על סגירת המפעל"

בהסתדרות הודיעו כי בכוונתם להכריז על סכסוך עבודה. יו"ר מרחב גליל מערבי בהסתדרות, אשר שמואלי, מסר: "הנהלת המפעל הודיעה לעובדים על רצונה של החברה האם פראט אנד וויטני לסגור את המפעל בנהריה לגמרי ולצמצם את פעילות המפעל בתפן, במהלך השנים 2024־2025, ולפטר 900 מתוך כ־1,400 עובדות ועובדים. בעקבות כך, הודעתי להנהלה, יחד עם ועד העובדים - כי ההסתדרות לא תנהל מו"מ על סגירת המפעל, אלא תפעל לשימור פעילות המפעל החשוב, המספק פרנסה לעובדים בצפון. המטרה שלנו היא שהחברה תמצא רוכש חלופי שיפעיל את המפעל כעסק חי".

שמואלי הוסיף שההסתדרות תפעל גם מול משרדי הממשלה בעניין זה. יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד אמר כי "לא נאפשר פיטורים המוניים במחי יד ובמחי מכתב שנשלח כך באמצע יום עבודה, לעובדים". בעבר היה במפעל סכסוך עבודה, כשנה לאחר מכירתו לפראט אנד וויטני. העובדים טענו באותה עת כי לא קיבלו תוספות שכר במשך כמה שנים, וכי חלקם מקבלים משכורת מינימום.

מפעל שהוקם לטובת סיוע לחיל האוויר

את המפעל בנהריה, שנקרא בעבר "להבי ישקר", הקים סטף ורטהיימר על רקע האמברגו שהטילה צרפת על ישראל לאחר מלחמת ששת הימים, אשר הותיר את מטוסי המיראז' של חיל האוויר הישראלי ללא להבים למנועי הסילון. בשנות התשעים של המאה הקודמת הרחיבה החברה את פעילותה גם לחו"ל, וכאמור ב־2014 נמכרה לפראט אנדי וויטני.

עוד קודם לכן, משפחת ורטהיימר הפכה לאחת העשירות בישראל, בעקבות מכירת אימפריית התעשייה ישקר, שהוקמה כמפעל משפחתי קטן בנהריה בשנות ה־50 של המאה הקודמת, ובחלוף השנים הפכה לאחת החברות המובילות בעולם בייצור כלי חיתוך ממתכת קשה. מניות ישקר נמכרו בשני שלבים לידי ברקשייר הת'וואיי - חברת ההשקעות של וורן באפט. ב־2006 רכשה ברקשייר הת'וואי 80% מהחברה תמורת 4 מיליארד דולר, ושבע שנים לאחר מכן רכשה את ה־20% הנותרים תמורת כ־2 מיליארד דולר.

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש