גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ב-2023 יהיה יותר יקר לטייל, ומה עוד צפוי לענף התעופה בשנה הבאה

התאוששות ענף התעופה לאחר המכה שספג בעקבות מגפת הקורונה נמשכת, אלא שסכנת המיתון המרחפת מעל הכלכלה העולמית כולה מאיימת גם עליו ● אילו ביצועים יפגינו חברות התעופה, מה צפוי לקרות למחירי הטיסה והלינה, ואילו טרנדים חדשים מצפים למטיילים של שנת 2023

כמה יקר יהיה לטוס ב-2023 / צילום: Shutterstock
כמה יקר יהיה לטוס ב-2023 / צילום: Shutterstock

תחזיות האנליסטים לענף התעופה שומרות על אופטימיות זהירה. אומנם שנת 2022 סימנה התאוששות חיובית לענף שעוד מלקק את פצעיו שגרמה מגפת הקורונה, אך עם החשש הגובר ממיתון עולה גם חשש מירידה משמעותית בביצועי חברות התעופה.

לאחר התחלה חזקה בשנת 2022, חברות התעופה האירופיות רשמו ביצועים נמוכים, בעקבות המלחמה באוקראינה ועליית מחירי הנפט, למרות עלייה מחודשת בביקוש לנסיעות בקיץ האחרון.

לפי האנליסטים של בנק אוף אמריקה, שנת 2023 צפויה להראות מסלול הפוך: התחלה איטית תחת חששות מאקרו מתמשכים, ולאחר מכן שוב התאוששות בביקוש לנסיעות בקיץ 2023. 

מחירי המלונות בארץ יקרים פי שניים מאשר באירופה, ואלה לא כל החדשות הרעות
הסוף למצב טיסה: באיחוד האירופי יאפשרו שיחות טלפון במטוס 
שווי הנקודות יוכפל פי 50, התוקף יוארך: אל על משיקה תוכנית נוסע מתמיד חדשה 

מה יקרה למחירי הטיסות והמלונות?

הביקוש המתמשך אומנם עוזר להתאוששות חברות התעופה, אך אינו תורם להוזלת מחירי כרטיסי הטיסה.על-פי התחזית השנתית של חברת ניהול הנסיעות CWT ו-Global Business Travel Association (GBTA), שפורסמה באוגוסט, גורמים כמו עליית מחירי הדלק, מחסור בכוח-אדם ואינפלציה גואה עשויים להיות המניעים העיקריים למחירים גבוהים יותר במהלך 18 החודשים הבאים. CWT צופה כי מחירי הטיסה ירשמו עלייה שנתית של כ-50% עד סוף 2022, ולאחר מכן עלייה של 8.5% בשנה הבאה. תעריפי המלונות צפויים לזנק ב-18.5% השנה, ולאחר מכן בעוד 8.2% ב-2023.

"הצרכנים סובלים העלאות מסיביות של תעריפי הטיסה על-ידי חברות תעופה, מה שמשקף הן לחצים אינפלציוניים והן את העובדה שהן שולטות באופן הדוק בקיבולת שהן מכניסות לשוק", אמרה ל"רויטרס" אוליבייה ינקובק, מנכ"ל איגוד תעשיית שדות התעופה ACI Europe.

קבוצת הנסיעות Flight Center חשפה את התחזיות שלה לשנת 2023, שם היא צופה כי עלויות הנסיעות הבינלאומיות ימשיכו להישאר גבוהות עד שחברות התעופה הסיניות יחזרו לפעולה, וכאשר תוסר מדיניות אפס ההדבקה הסינית ואיסורי הנסיעה יסתיימו.

טום וולי, מנהל בכיר ב-Flight Center, מסביר ל"יאהו פייננס" כי להיעדרותם של שחקניות סיניות בתעשייה הייתה השפעה עצומה על התחרות' וכתוצאה מכך עלויות הטיסות הבינלאומיות ממשיכות לעלות. על-פי ההערכות, חברות התעופה הסיניות יחזרו במחצית הראשונה של 2023, ויחזירו את התחרות לשוק ואת קיבולת הטיסה לכ-90% מהרמות שלפני המגפה עד אמצע השנה הבאה. בנוסף, וולי צופה כי היצע השכרת המלונות והמכוניות יגדל בתחילת השנה הבאה, מה שיתרום להורדת המחירים גם בתחומים אלה.

מה יקרה להכנסות חברות התעופה?

הפתיחה המחודשת של אסיה ועלייה בביקוש לנסיעות עבודה ונסיעות רחוקות עשויות להניע את התעשייה גם אם אכן יהיה מיתון, כך לדעתם של כלכלני בנק אוף אמריקה. "אנו צופים כי ההכנסות יתאוששו ל-95% מרמות 2019 ויעלו אף ל-110% מהן ב-2023".

במקביל, לעומת תעשיית התעופה האירופית שככל הנראה תמשיך לדשדש גם בתחילת השנה הבאה, דוח חדש מצביע על כך שתעשיית הנסיעות אסייתית עשויה להיות היחידה בעולם שתתאושש עד 2023.

הדוח השנתי של מועצת הנסיעות והתיירות העולמית - "האימפקט הכלכלי של נסיעות ותיירות" - מראה כי בהשוואה לרמות שלפני המגפה, ההכנסות מתיירות בשנת 2020 ירדו יותר באסיה (59%) מאשר בכל מקום אחר. מאמצי ההתאוששות קפאו כמעט בשנת 2021, משום שרוב המדינות האסייתיות, וסין בראשן, שומרות על הגבלות גבולות קפדניות.

עם זאת, הדוח מראה כי תעשיית התעופה באסיה צפויה לסגור את הפער ב-2023, כאשר כמות ההכנסות מנסיעות תרמה לתחזיות צמיחת הכלכלה לעלות ב-71%.

אילו חידושים צפויים בענף?

בנוסף לביצועים הכלכליים של חברות התעופה ועליית המחירים כתוצאה מביקוש גובר והיצע מוגבל, שנת 2023 צפויה לרשום חידושים גם בהתנהגות הצרכים. חברת טכנולוגיית הנסיעות אמדאוס חשפה את הפיתוחים החדשים שצפויים לקחת חלק בעיצוב חוויית הנסיעה במהלך השנה הקרובה.

"העולם נהג לחזות את השפעת הטכנולוגיה על נסיעות בצורה פיזית לחלוטין, תוך הדמיה של אמצעי תחבורה גדולים ומהירים יותר מתמיד", אמר דניאל בטצ'לור, סגן נשיא לשיווק תאגידי גלובלי של אמדאוס, לאתר התיירות travel pulse. לדברין, "אנשים רוצים לצמצם את ההשפעה שלהם על כדור הארץ תוך שימת דגש על יחסי אנוש וחברה מכילה יותר". המטא-וורס, האפשרויות הביומטריות החדשות, היכולת לעבוד מכל מקום, לטייל בלי כבודה ועוד, צפויים לשנות את נוף התיירות ב-2023.

לדברי בטצ'לור, המטא-וורס, שיהפוך לסוג חדש של סוכן נסיעות, ייקח את המטיילים ואת חוויית הטיול לרמה חדשה. זה טיול - אבל לא כמו שאנחנו מכירים אותו. מטיילים יוכלו ליהנות מחוויות תרבותיות עמוקות יותר בעולם וירטואלי מקוון, בנוסף להזדמנות חסרת תקדים בתחום - "לנסות לפני הקנייה".

התפתחות תחום התשלומים הביומטריים, כמו דרך אפל פיי וגוגל פיי, הם כבר עניין שבשגרה, אבל ככל שהמגמה תופסת תאוצה, היא מעודדת את חברות התעופה, את המלונות ואת שאר ספקיות התיירות לאפשר עוד ועוד פתרונות תשלום נוחים יותר ומאובטחים יותר, למשל בתשלום עבור כרטיסי רכבת, בשדרוג למחלקת עסקים, בארוחות בטיסה, בתשלום מאוחר למלון ועוד.

נסיעות בלי כבודה היא מגמה נוספת שתופסת תאוצה עם עליית המודעות של הנוסעים לטביעת הרגל הפחמנית שלהם. אם פעם מזוודות המעצבים היו סמל סטטוס, היום הנוסעים מחפשים לטייל "ירוק", מה שהביא את המלונות ואת אתרי הנופש להציע פתרונות מתאימים, כמו האפשרות לשכור פריטים וציוד במקום.

מצב שוק התעסוקה החנוק משפיע גם הוא על אופי התיירות, עם התחזקותה של מגמת העבודה מרחוק. ארגונים רבים מציעים לצוות את ההזדמנות "לעבוד מכל מקום" למשך פרק זמן בכל שנה, מה שמאפשר לעובדים לנסוע לחו"ל או מקומי ולעבוד בו-זמנית. הגבול בין עובדים לתיירים ילך וייטשטש ככל שיתרבו "הנוודים הדיגיטליים", מה שיביא לשהות ממושכת הרבה יותר ביעדים השונים. 

עוד כתבות

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה