גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האטה באשראי הבנקאי ואיום וירטואלי על רווחי הסלולר: תחזית S&P מעלות

בחברת הדירוג צופים בשנה הקרובה "צמיחה נמוכה במתן אשראי מהבנקים, גם כתוצאה מעצירת הביקוש למשכנתאות" ● לאחר שיפור בביצועי חברות התקשורת בשנה החולפת, הן עלולות להיפגע מכניסת הסים הווירטואלי, ואילו ענף הליסינג ישמור על רווחיו

האטה בקצב האשראי הבנקאי / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
האטה בקצב האשראי הבנקאי / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שנת 2023 טומנת בחובה מספר התפתחויות בענפים שונים, שישנו את המגמה שאפיינה אותם בשנה הנוכחית - כך מעריכים בחברת הדירוג S&P מעלות. בסקירה מקיפה של סקטורים שונים במשק, מפורטות כמה מהתחזיות של החברה.

מחירי הדירות יירדו, הצריכה ברשתות המזון תיפגע: התחזיות של מידרוג ל-2023
דוח חדש בארה"ב: שוק הנדל"ן מתקרב לרמות המשבר של 2008
הישראלית הסולידית שכיכבה במפולת מניות הטכנולוגיה ב-2022 | בדיקת גלובס

תקשורת: הפסקת השימוש בכרטיס סים וירטואלי תגיע לישראל 

כלכלני מעלות מציינים כי בשנה החולפת השתפרו הביצועים העסקיים של חברות התקשורת הישראליות. "הכנסות חברות התקשורת המדורגות צמחו, למרות תחרות עזה במגזרי הפעילות השונים. תקופה זו התאפיינה בעלייה מתונה בהכנסה הממוצעת ללקוח (ARPU), בעיקר עקב העלייה בהכנסות משירותי נדידה (עקב חזרת הטיסות לחו"ל, ח' ש') וגידול במספר מנויי דור 5".

עוד נרשם השנה גידול חד בכמות המנויים לאינטרנט בסיבים אופטיים. עוד מציינים שם, כי "העלייה המתונה בכמות המנויים לדור 5, היקר יותר, תרמה אף היא לשיפור בתוצאות מגזר הסלולר". פריסת רשת הסיבים הביאה, לדברי מעלות, "לגידול מואץ בנגישות של משקי הבית לתשתית סיבים. כיום לכ-1.6 מיליון משקי בית (כ-60%) יש נגישות לסיבים אופטיים, ולכ-40% מתוכם יש מנויים".

ההערכה של מעלות היא כי בשנה הקרובה, "ימשיכו חברות התקשורת וחברות נוספות להשקיע בפריסת סיבים אופטיים. מדובר בתחום רווחי בעל רמת מחירים גבוהה יותר, הדורש תחזוקה נמוכה יותר בהשוואה לתשתית הנחושת הישנה".

עם זאת, פריסת רשתות סלולר מדור 5, הדורשת אף היא השקעות נרחבות, "צפויה להמשיך להיות איטית, על אף הרצון של משרד התקשורת לתמרץ את החברות לפרוס אנטנות בטכנולוגיה זו".

מהפכה חדשה מגיעה לענף מחו"ל, וצפויה לטלטל אותו: באייפון החדש של אפל, שהושק באוקטובר האחרון, הוצגו מכשירים ללא כרטיסי סים פיזיים, ומעבר לטכנולוגיית eSim, שמאפשרת מעבר קל בין ספקיות הסלולר ומגבירה את התחרות ביניהן.

"טלפונים עם תמיכה ב-eSIM קיימים מספר שנים בעולם, אך בהיצע מוגבל יחסית", אומרים במעלות, ומוסיפים כי "ספקיות הסלולר הגדולות בישראל עדיין לא תומכות בטלפונים עם כרטיס eSim. תהליך זה צפוי לאלץ אותן לתמוך בטכנולוגיה זו, וכך חסמי המעבר שעוד נותרו בתחום הסלולר יירדו. נוסף על כך, הרווחיות הגבוהה של חברות הסלולר משירותי נדידה צפויה להיפגע אף היא, שכן לא יהיה עוד צורך לקנות כרטיס פיזי בחו"ל".

במעלות מציינים כי חברות התקשורת פרטנר, בזק וסלקום "נכנסו לתחום אספקת החשמל (ספק חשמל וירטואלי, ח' ש') בעקבות הרפורמה בשוק. אנו מעריכים כי הן ימשיכו להיכנס לתחומים משיקים המנצלים את אינטרנט הסיבים ואת דור 5, בין שבאופן עצמאי או בשיתופי פעולה עם חברות טכנולוגיה".

בנקים: צמיחה נמוכה במתן האשראי, והמשך חלוקת דיבידנדים 

עבור המערכת הבנקאית, שנת 2022 היתה שנה מוצלחת מאוד, עם רווחי שיא, גם בזכות האינפלציה ועליית הריבית. במעלות מציינים, כי "הבנקים בארץ נהנו מצמיחה משמעותית בתיק האשראי, על רקע ההתאוששות הכלכלית לאחר משבר הקורונה והביקושים הגבוהים לדיור, שהביאו לביצועי שיא בתחום המשכנתאות". לדבריהם, הבנקים הגבירו את חשיפתם לתחום הבינוי והנדל"ן, בפרט לענף המגורים, "והגיעו קרוב למגבלה הרגולטורית, של 22% מסך נכסי הסיכון.

בנק לאומי , בנק לאומי למשכנתאות / צילום: איל יצהר

עם זאת, החשיפה הגוברת לתחום הנדל"ן העלתה את הסיכון במערכת הבנקאית. במעלות מציינים, כי "בנק ישראל זיהה סיכונים גבוהים בתיקי ליווי הבנייה של הבנקים, ודרש מהם להגדיל את משקולות הסיכון בהלוואות עם מינופים גבוהים, להגדיל את כריות הסיכון ולהדק את החיתום. ביצועי המשכנתאות התמתנו בשל הירידה בביקושים ובשל התאמת מחירי המשכנתאות לריבית ולאינפלציה גבוהות יותר".

כעת, על רקע צפי להאטה בפעילות הכלכלית וצמיחה של כ-2% בתוצר בשנת 2023, מעריכים במעלות כי צפויה "צמיחה נמוכה משמעותית בתיקי האשראי של הבנקים בשנה הקרובה, שתגיע גם מעצירת הביקושים למשכנתאות, לליווי בנייה ולנדל"ן מסחרי".

גם הצמיחה באשראי לעסקים קטנים עשויה להתמתן, ומנגד, אנו "עשויים לראות עלייה באשראי לצריכה פרטית ולתאגידים. רווחיות הבנקים תתאפיין במרווחי אשראי גבוהים יותר, גם אם הם יתמתנו בשל התאמת מחירי הפיקדונות ושמירה על רמה נמוכה יחסית של הפרשות להפסדי אשראי, שצפויה להתכנס ל-0.25% מסך תיקי האשראי". עוד צופים, כי הודות לכריות הון מספקות וליעילות תפעולית גבוהה, יוכלו הבנקים להמשיך ולחלק דיבידנדים.

עוד מציינים במעלות, כי יוזמות חקיקה לקידום התחרות במערכת הפיננסית, שבחלקן עשויות להגיע מהממשלה, יכולות "להשפיע לרעה על רווחיות הבנקים, אם כי קשה להעריך מתי נראה השפעה זאת".

אשראי חוץ-בנקאי: הסנטימנט השלילי שממנו סבל הענף יימשך 

ענף האשראי החוץ-בנקאי כולל מגוון חברות שמרביתן עוסקות בניכיון צ'קים ובמתן אשראי בריביות גבוהות מהנהוג בתחום המסורתי. במעלות מציינים, כי "למרות שבמרבית השנה החברות נהנו מרוח גבית מביקוש גבוה לאשראי במשק, לצד עלויות מימון נוחות, במחצית השנייה של השנה נוצר כלפי הענף סנטימנט שלילי, שצפוי להמשיך גם במחצית הראשונה של 2023. זאת, על רקע האירועים החריגים (אי-סדרים כספיים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, ח' ש') בחברות יונט קרדיט וגיבוי אחזקות, אשר ערערו את הביטחון של השוק באיכות מנגנוני הממשל התאגידי של החברות".

לכן, סבורים במעלות, "סיכוני מיחזור החוב בענף גדלו. זה מתבטא בפתיחת המרווחים בתשואות האג"ח (ביחס לחלופות הסולידיות יותר, ח' ש'), ובגישה סלקטיבית יותר של המערכת הבנקאית בבואה להעמיד לחברות קווי אשראי חדשים".

במעלות סבורים, כי "האירועים החריגים שקרו בענף אינם משליכים על הממשל התאגידי בחברות אחרות הפועלות בו". אך הם עדיין רואים את הממשל התאגידי בתחום "כנחות משמעותית" מזה הקיים בבנקים. זאת בין היתר בשל היעדר אחידות באופן שבו החברות מפרישות לחובות בעייתיים, על רקע היעדר דרישות ברורות מהפיקוח".

במעלות צופים, כי השנה תירשם התמתנות משמעותית בקצב גידול תיקי האשראי והרווחיות של החברות שעוסקות בניכוי צ'קים. "החברות בענף יתמקדו בניסיון לשמור על מרווחי האשראי, לצד ניהול מיטבי של מקורות המימון והנזילות שלהן".

ליסינג: הרווחיות תישמר, אספקת הרכבים תחודש

הביקוש לשירותי הליסינג בישראל היה גבוה בשנה האחרונה, על רקע שיבושים בשרשרת האספקה העולמית, שהחלו עוד בשנת 2020 בחסות משבר הקורונה. "המחסור ברכבים חדשים החריף, מה שהוביל לעליית ערך של הרכבים המשומשים", מציינים במעלות, ומוסיפים כי "עליית הערך תורגמה על ידי החברות לרווחי הון גבוהים בעת מכירת הרכבים, בהיקפים גבוהים מאלו של שנת 2021".

עוד מוסיפים שם, כי "בשנה האחרונה לא חל שינוי מהותי בהיקפי צי הרכבים של חברות הליסינג, בעוד ששיעור ניצולת הצי המשיך להיות גבוה (סך הרכבים המושכרים ביחס לסך כל צי הרכבים). גורמים אלו, לצד רווחי הון גבוהים ממכירת רכבים משומשים, הובילו לשיפור ברווחיות התפעולית, ומכאן לשיפור ביחס כיסוי הריבית".

מגרש מכוניות להשכרה / צילום: חנוך גריזיצקי

להערכת מעלות, המחסור ברכבים חדשים יפחת בהדרגה ב-2023. אך לצד עלייה בהיצע המכוניות, הסביבה המאקרו-כלכלית תהיה מאתגרת יותר עבור חברות הליסינג השנה, מה שיהווה גורם מרסן לביקושים.

עם זאת, בהיעדר תחליפי תחבורה יעילים, סבורים במעלות, "ניצולת צי חברות הליסינג והביקוש לרכבים משומשים יישארו ברמה יחסית גבוהה ויתמכו ברווחיות, וביחס כיסוי החוב". כמו כן, להערכתם, נרשמה התייקרות בחוזי הליסינג, בשל "התמקדות החברות ברווחיות על פני השגת נתחי שוק, מה שצפוי לתמוך ברווח התפעולי לאחר התייצבות שרשרת האספקה בענף".

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"