גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההחלטה הגורלית של דוד פתאל: להיות יו"ר או מנכ"ל בחברת המלונות שייסד

חמש שנים לאחר שהנפיק את רשת המלונות הגדולה בישראל נדרש פתאל להחליט על איזה תפקיד יוותר, בהתאם לחוק החברות ● אפשרות נוספת: פנייה לאסיפה הכללית לאישור כפל התפקידים לתקופה נוספת ● בדרך כלל, הגופים המוסדיים מתנגדים לכך

דוד פתאל - רשת פתאל מלונאות / צילום: תמר מצפי
דוד פתאל - רשת פתאל מלונאות / צילום: תמר מצפי

בחודש הבא ימלאו לרשת המלונות פתאל החזקות  חמש שנים בתור חברה הנסחרת בבורסה בת"א. המשמעות של "יום ההולדת" החמישי כחברה ציבורית היא שעל בעל השליטה דוד פתאל, שמכהן מאז ההנפקה כיו"ר וכמנכ"ל החברה בו-זמנית, להחליט באיזה כובע מהשניים הוא מעוניין להישאר. בימים הקרובים צפוי להתכנס דירקטוריון החברה כדי לקבל החלטה בנושא.

רוצה להוביל את מיזמי המדינה: סמוטריץ' מקדם את חוק התשתיות הלאומיות 
"מבזבזים מה שאין": מחירי המלונות בארץ יקרים פי 2 מבאירופה, ואלו לא כל החדשות הרעות | ניתוח
בגיל 26 היא כבר ניהלה מלון: מה חושבת מנכ"לית פתאל על המחירים בישראל

אופציה נוספת הקיימת לפתאל, היא לכנס את אסיפת בעלי המניות ולבקש את אישורה לתקופה נוספת שבה ישמש כיו"ר וכמנכ"ל. יש לציין כי בדרך כלל מתנגדים המוסדיים לבקשה שכזאת, אולם במקרה של פתאל, היות שמדובר במייסד החברה ובמי שמזוהה איתה, ייתכן כי הם יתרצו במקרה שיתבקשו לאשר לו תקופת כהונה נוספת.

בשלהי בדצבמר 2017 אישר דירקטוריון החברה את כפל כהונתו של פתאל עד חלוף חמש שנים ממועד הפיכתה של החברה לחברה ציבורית. מספר חודשים לאחר מכן, בפברואר 2018, הפכה פתאל אחזקות לחברה שמניותיה נסחרות בבורסה בתל אביב.

הדרישה להפריד בין תפקידי היו"ר והמנכ"ל בחברה ציבורית נקבעה בחוק החברות ועברה מספר תיקונים מאז חוקקה בתחילת שנות ה-2000. החוק אף הרחיב והטיל איסור על מקורבי היו"ר שישמשו בתפקיד עם סמכויות דומות למנכ"ל, כדי להסיר ספק בדבר ההקפדה על ההפרדה.

נראה כי רוח המחוקק מבקשת להפריד לחלוטין בין עבודת הדירקטוריון להנהלה, כך שהדירקטוריון מתווה את מדיניות החברה ומפקח על ביצועי המנכ"ל (אך אינו עוסק בניהול שוטף), בעוד שהמנכ"ל מתמקד בניהול עסקי החברה וביישום המדיניות שהותוותה.

לא ברור כיצד יכריעו המוסדיים בסוגיה

בחוק נקבע תחילה כי כפל המשרות יוגבל לתקופה של שלוש שנים לאחר ההנפקה, תקופה שהוארכה בשנת 2016 לחמש שנים. אישור להארכה נוספת ניתן לקבל רק באסיפה כללית שבה יתמכו בהחלטה רוב מקרב בעלי המניות שאינם בעל השליטה או מקורביו - קרי בעיקר הגופים המוסדיים שמחזיקים בחברה. במקרה של פתאל המוסדיים הגדולים בחברת המלונות הם מגדל, שמחזיקה בכ-11.3% מהמניות והפניקס שמחזיקה ב-6.2%.

כאמור, לא ברור כיצד יכריעו המוסדיים בסוגייה, אם תונח לפתחם. מעיון במדיניות של הפניקס עולה כי שם נוטים בדרך כלל שלא לתמוך במינוי של מנכ"ל שמשמש גם כיו"ר. אך יש שם סייג, שלפיו ועדת ההשקעות תשקול במקרים מיוחדים - שבהם נראה לה שהצעד הוא סביר - לאשר מהלך שכזה. כלומר, במקרה שבו מייסד חברה המשמש גם כמנכ"ל, ושיכולותיו קריטיות להצלחתה, והוא מבקש לשמש גם כיו"ר, עשויה בקשתו לקבל אור ירוק לפי מדיניות הפניקס.

וולדמן נדחה - ומחק את מלאנוקס מת"א

לא תמיד התקבלה הדרישה להיעדר כפילות תפקידים בהבנה אצל מנהלי החברות, וזכור המקרה של מייסד חברת הטכנולוגיה מלאנוקס, איל וולדמן, שכיהן בתפקיד יו"ר ומנכ"ל החברה שנסחרה דואלית בתל אביב ובניו יורק עד שנת 2013.

באותה שנה הצביעו המוסדיים המקומיים, על פי חוות דעת של חברת הייעוץ אנטרופי, כנגד המשך כפל התפקידים של וולדמן, והוא בתגובה הוביל מהלך למחיקת מניות החברה מהמסחר בתל אביב והותרתה למסחר בוול סטריט בלבד.

מנכ"ל אנטרופי, גל סטאל, טען בזמנו כי "ההפרדה בין תפקיד מנכ"ל החברה ליו"ר הדירקטוריון היא האלמנט הבסיסי ביותר בעולם הממשל התאגידי… כשמדובר בחברה ציבורית שבה יש בעלי מניות מיעוט, חשוב שיהיה פיקוח אמיתי ונקי של הדירקטוריון על ההנהלה, וזה לא מתאפשר כשהיו"ר הוא גם המנכ"ל". אגב, בסופו של דבר מלאנוקס מינתה יו"ר גם לאחר עזיבתה את הבורסה בישראל, שכן אותה דרישה הגיעה גם מבעלי המניות האמריקאים.

הדילמה של דוד פתאל נראית על פניו פשוטה יחסית, משום שמדובר גם בבעל השליטה בחברה, כך שגם אם יפנה את משרת היו"ר, סביר להניח כי מי שימונה תחתיו יפעל באופן מתואם עימו.

זאת בניגוד למקרים שבהם אין בעל שליטה מרכזי לחברה, ואז הדירקטוריון עשוי למנות יו"ר לעומתי למנכ"ל, כמו שקרה לאחרונה ברשת המזון שופרסל - סכסוך שפרץ בין היו"ר יקי ודמני למנכ"ל איציק אברכהן שהוביל לעזיבת האחרון את תפקידו.

כמובן שיש חריגים גם במקרים של בעלי שליטה דומיננטיים, כמו במקרה של חברת הביטוח מגדל. שם בעל השליטה שלמה אליהו, ובעלי תפקיד מרכזיים, הגיעו לעימותים מרובים בעשור האחרון, והיו גם חילופי תפקידים תכופים. אך כאן מדובר בחברה שהסביבה שלה שונה מהותית מזו שנכפית על הבנקים וחברות הביטוח, ובנוסף פתאל הוא האיש שהקים את החברה הנושאת את שמו, כך שחיכוכים שכאלה לא צפויים להתרחש.

הנזקים הכבדים שגרמה הקורונה לתיירות

פתאל החזקות נסחרת כיום לפי שווי של 4.7 מיליארד שקל. היא עדיין מתאוששת מהנזקים הכבדים שהותירה מגפת הקורונה על עולם התיירות. מאז החלה להיסחר בבורסה בפברואר 2018, ועד ערב המגפה בפברואר 2020, כמעט הכפילה המניה את ערכה.

מגפת הקורונה, שהובילה לסגירה הרמטית של בתי המלון באפריל 2020 וטלטלה את עולמה של פתאל כמו של החברות האחרות בתחומה, הביאה להתרסקות המניה ב-84% בתוך חודש וחצי מאז השיא (באמצע מרץ 2020).

עם זאת, מאז השפל של הקורונה התאוששה המניה וזינקה ביותר מ-240%. בסיכומו של דבר, מתחילת המסחר במניה ב-2017 ועד היום היא ייצרה תשואה שלילית של 9%.

הרשת מונה כיום 253 בתי מלון, חלקם בהקמה ומתוכם 214 פועלים. הם מתפרסים על פני 20 מדינות שונות, בישראל, באירופה, בבריטניה ובאירלנד. שיעור התפוסה במלונות הרשת עמד בספטמבר על 81%, וביוני היה גבוה מעט יותר. מדובר ברמת שיא של השנים האחרונות, לאחר שבשיא המגפה באפריל 2020 עמדה התפוסה על 2.3% בלבד, לאחר שהמלונות נסגרו בהוראת הממשלה.

פתאל החזקות ביצעה שורה של מהלכי חירום להגברת הנזילות במהלך הקורונה, בהם התייעלות במלונות, הנפקת אג"ח במיליארד שקל, הנפקת הון של 150 מיליון שקל והיא קיבלה מענקים בהיקף כולל של 851 מיליון שקל. נוסף על כך ביצעה מימושי נכסים והשיגה ויתורים או דחייה בדמי שכירות שהיא משלמת על חלק מהמלונות שלה.

בתשעת החודשים הראשונים של 2022 הסתכמו הכנסות הרשת ב-4 מיליארד שקל, שיפור מול כ-2 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב-2021. הרווח לפני פחת, מסים והפחתות זינק ל-1.2 מיליארד שקל, עלייה של 48% ביחס לתקופה המקבילה.

בשורה התחתונה רשמה פתאל החזקות הפסד של 69 מיליון שקל, צמצום מול הפסד של 207 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2021. הרווח התזרימי התפעולי (FFO) זינק בחדות ל-340 מיליון שקל, למול 67 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%