גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתווכי ההשקעות לא קיבלו את האופציות שהובטחו להם, ותבעו את חד קרן הסייבר

מייסד קרן מרקסטון לשעבר ושותפיו מירב שירי ודניאל קליימן, הגישו תביעה נגד חברת סייבר ישראלית שלטענתם לא הנפיקה להם אופציות כפי שהבטיחה לאחר עסקת תיווך מוצלחת ● פנטרה: "התביעה היא ניסיון מופרך וחסר תום לב ב'שיטת מצליח' להחזיר לחיים אופציות שפקעו ב-2021"

הסטארט-אפ פנטרה: רן תמיר, אריק ליברזון, אמיתי רצון ואביב כהן / צילום: ירין טרנוס
הסטארט-אפ פנטרה: רן תמיר, אריק ליברזון, אמיתי רצון ואביב כהן / צילום: ירין טרנוס

ענף התיווך בין משקיעים לסטארט-אפים וחברות הייטק פעל בשנתיים האחרונות בכיוון ההפוך ממה שהיה רגיל לו: המשקיעים היו אלה שרדפו אחר עסקאות מתוך כוונה לרכוש ולו נתח קטן בחברה שצומחת בקצב שיא. כעת, חוזר הענף לסורו - היזמים שבו לחזר אחר המשקיעים, חלקם אף מוכנים להעניק מניות מהחברה אותה ייסדו למתווכים בתמורה לכניסתו של משקיע חדש.

חברות הביג-טק רוצות נתח מתעשיית הבריאות, וכך הן מתכוונות להשיג אותו 
האזהרה של בנק ההשקעות השוויצרי שהפילה את מניית מיקרוסופט ביותר מ-4% 

בשנת 2017 נמצאה חברת הסייבר פנטרה (Pentera) במצב דומה - המייסדים, שרק שנתיים קודם לכן השתחררו מצה"ל - הסכימו להצעתם של יועצי ההשקעות המנוסים רון לובש, מירב שירי ודניאל קליימן לאתר להם משקיע שכזה.

שש שנים לאחר מכן, הגישו לובש, שירי וקליימן תביעה נגד פנטרה שהפכה לחד הקרן -על כך שזוהתנערה מההסכם ביניהם וסירבה להקצות להם אופציות בתמורה לתיווך בגיוס הון. לפי כתב התביעה שהוגש השבוע לבית המשפט המחוזי בתל אביב, השלושה סייעו לחברה לגייס הון בראשית דרכה בשנת 2018 כשהכירו ליזמי חברת הסייבר את קרן Awz הקנדית שעל מייסדיה נמנים ירון אשכנזי ואבי ליבמן.

אז היתה פנטרה חברה צעירה שגייסה רק חצי מיליון דולר לפי שווי של כ-11 מיליון דולר, כך לפי PitchBook, אך מאז היא צמחה בשוויה ובמספר העובדים שהיא מעסיקה: סיבוב הגיוס האחרון שלה שיקף לה שווי של מיליארד דולר, ובמהלכו התפארה פנטרה בכך שהפכה לחברה בעלת "השווי הגבוה ביותר בתחום בדיקות הסייבר האוטומטית".

פנטרה מתל אביב פעילה בשוק חברות הסייבר שמבצעות בדיקת חדירות לרשת הארגונית בנוסף לזיהוי חולשות במערכות הארגון. בין החברות גם כמה מתחרות ישראליות דוגמת סימיולט (Cymulate), סייפבריץ' (Safebreach) וגם אקס אם סייבר של ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, שנמכרה בשנה שעברה ב-700 מיליון לתאגיד קמעונאות גרמני. חברות אלה לא מסתפקות רק בבדיקת חדירות וזיהוי נתיבי פריצה לארגון, אלא גם בניטורם ובהעלאה של דרכי התמודדות עמם.

כתבי האופציות מעולם לא נמסרו לתובעים

רון לובש נמנה על מקימי קרן מרקסטון, שהשקיעה בתחילת שנת האלפיים בחברות כמו נטפים, סטימצקי ורשת התכשיטים מגנוליה, עד שזו קרסה בעשור הקודם. כיום מנהל לובש יחד עם שותפתו מירב שירי את HSC, פלטפורמה המחברת בין משקיעים פרטיים עם סטארט-אפים מתחום ההייטק ומדעי החיים. שירי שימשה בעברה כמנהלת השיוווק והמכירות של בית ההשקעות פריזמה, שהוקמה על ידי מרקסטון.

רון לובש, לשעבר קרן מרקסטון / צילום: רוני שיצר

התובע הנוסף הוא דניאל קליימן, בעל חברה לתיווך משקיעים, המשמש גם כשותפו של ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו במספר מיזמים, בהם חברת הפינטק סטארגו (Stargo) המתמחה בתמחור הובלה ימית.

לטענת השלושה, הם סיפקו שירותי תיווך להשקעה בתמורה למזומן ולאופציות, הובילו להשקעה של 2.75 מיליון דולר בחברה, ובהסכמתו של סמנכ"ל הטכנולוגיות אריק ליברזון, שאז שימש כמנכ"ל, הובטח להם מזומן בשווי 2.5% מההשקעה שביצעה קרן Awz, ואופציות לרכישת אחוז אחד מהמניות שהוקצו ל-Awz הניתנות למימוש שנתיים לאחר ההשקעה. אלא שבעוד שהסכום המזומן הועבר כמובטח, כתבי האופציות מעולם לא נמסרו לתובעים, לטענתם.

לפני כשנה פנו לובש ושירי לפנטרה בבקשה לקבל את כתבי האופציה אך זו השיבה להם כי כתב האופציה פקע. יתר על כן, הכתב מעולם לא הונפק מלכתחילה לטענתם. "ממילא פנטרה הפרה את ההסכם בכך שהתנערה מחובתה לאפשר לתובעות לממש את האופציה, שכן מאחר שהתברר כי כתב האופציה כלל לא הונפק מלכתחילה, ברור כי גם לא חלף מועד מימוש האופציות", נכתב בכתב התביעה.

"פנטרה יצרה מצג כאילו כתבי האופציות הונפקו באוגוסט 2018, לא דיווחה לתובעים על מועד השלמת העסקה עם המשקיעה, יצרה מצג כי מועד ההשלמה חל באותו הזמן, וישבה בחיבוק ידיים ובחוסר תום לב מוחלט לא יצרה קשר עם התובעים בסמוך למועד שבו לשיטתה פקעו כתבי האופציה, במטרה פסולה לגרום לכך שמועד מימוש כתבי האופציה יחלוף".

השלושה תובעים 6,213 מניות בחד הקרן שיתחלקו בין שתי חברות התיווך שהם מנהלים.

פנטרה: ניסיון מופרך וחסר תום לב ב'שיטת מצליח'

מהתובעים לא נמסרה תגובה. מחברת פנטרה ומשרד עורכי הדין מיתר, המייצג את החברה נמסר: "התביעה היא ניסיון מופרך וחסר תום לב ב'שיטת מצליח' להחזיר לחיים אופציות שפקעו ביום 13.11.2021, אותן קיבלו רון לובש, מירב שירי ודניאל קליימן (באמצעות חברות בשליטתם) כאשר תיווכו בעסקת השקעה של קרן AWZ בנתבעת.

בהסכם להקצאת האופציות נקבעה במפורש תקופת מימוש האופציות, וזו פקעה טרם שאלו מומשו על ידי התובעים.התביעה היא אסופה של תירוצים וטענות חסרי בסיס בעובדה ובדין, וניסיון חסר תום לב של שלושת התובעים לממש אופציות בניגוד גמור להוראות הסכם האופציות, על חשבון בעלי המניות של הנתבעת, רק לאחר ובשל הצלחת החברה. כך למשל טוענים המתווכים באופן תמוה כי לא ידעו מתי נסגרה העסקה, למרות שידעו עליה היטב. לכן הנתבעת משוכנעת שהתביעה תידחה והתובעים ישלמו את הוצאותיה".

עם הירידה בהון הזמין להשקעה בחברות סטארט-אפ והיעלמות קרנות הגידור, חזרה תעשיית מתווכי ההשקעות לקצב הנמרץ שאפיין אותה עד 2020. הפעילות אמנם נעשית בהחבא, והמתווכים נמנעים מפרסום, בדרך כלל. "המיתון שולח יזמים שמתקשים לגייס לזרועותיהם", אומר משקיע פרטי ישראלי איתו שביקש להשאר בעילום שם. "מעל 60% מהחברות שפונות אלי עושות שימוש במתווכים שכאלה".

"בתחום זה עסקו באופן מסורתי בנקאי השקעות - אנשים שזה תפקידם, שבודקים בציציות את שני הצדדים במקצועיות ומבצעים תיווך רק כשהדבר רלוונטי עבורם", אומר המשקיע. "אליהם נוספו עורכי דין ורואי חשבון שעושים זאת במקצועיות חלקית תמורת עמלות סבירות כחלק מהשירות. לאחרונה גדלה מאוד בחלקה היחסי קבוצה של חברות שמפרסמות במדיה החברתית והיזמית ומציגות את יכולת החיבור שלהם".

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות