גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים שרצו למכור חסה אורגנית לגרמנים והתרסקו

רק לפני כשנה הוגדרה חברת החקלאות הוורטיקלית "אינפארם", שהוקמה על ידי ישראלים בברלין, כחד הקרן הראשון בתחום הפוד־טק בגרמניה ● אלא שאז החברה נקלעה לקשיי מימון וכעת היא מקצצת עובדים ● כך התרסק החלום למכור חסה מגידול "סופר מקומי" ישר ללקוחות

מערכת גידול עלים, עשבי תיבול וחסות של חברת אינפארם / צילום: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE
מערכת גידול עלים, עשבי תיבול וחסות של חברת אינפארם / צילום: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE

בשנים האחרונות הייתה חברת הסטארט־אפ הגרמנית "אינפארם" (Infarm), שהוקמה על ידי ישראלים שעברו לברלין, אחת מהכוכבות הבלתי מעורערות בסצינת ההייטק של בירת גרמניה. חברה שצמחה בתוך שנים אחדות מניסויים עצמאיים לגידול חקלאי אורבני לכזו המייצרת מקררים מיוחדים, המצוידים בתאורת לד ובמערכת הידרופוניקה משוכללת, כדי לנסות ולהשתלט על תחום החקלאות הוורטיקלית.

הבעיות האמיתיות של ביונד מיט: נקניקיות עייפות, הפסדים גדלים וחוב מצטבר
חלבוני הזבובים של פליינג ספארק מצטרפים לאוסף החלומות השבורים שהונפקו בת"א  
מתי נוכל לטעום בשר ממדפסת תלת-ממד? הפיתוחים שמתבשלים בפוד-טק 

מערכות החברה הוצבו בסופרמרקטים ברחבי גרמניה, ולקוחות קטפו בעצמם זרי חסה טריים או צרורות בזיליקום ופטרוזיליה, שגדלו בתאורה מלאכותית. מסעדות ובתי קפה בברלין הציבו מערכים שלמים לטובת הכנת סלטים טריים, והחברה גייסה מאות מיליוני אירו בסבבים שונים. החזון הישראלי למכור עלים וירקות בגידול נקי ומאוד מקומי כבש את גרמניה, והיה בדרך להתרחב לכל העולם. רק לפני כשנה הפכה אינפארם לחברת הפוד־טק הגרמנית הראשונה ששוויה הוערך ביותר ממיליארד אירו. איינהורן (חד־קרן) גרמני ממוצא ישראלי, חיה נדירה.

כיכבה ב"רשימת המביכים" של מגזין גרמני

אבל אז הגיע משבר האנרגיה האירופי כתוצאה מהמלחמה באוקראינה, מחירי החשמל זינקו, האינפלציה ביבשת טיפסה במהירות למוד דו ספרתי והמחירים הזולים לשעבר בסופרמרקטים עלו בעשרות אחוזים, כשהם מכריחים צרכנים להתחיל לחשב מחדש את סל הצריכה שלהם. הצמיחה האדירה שנרשמה בגרמניה בתחום האורגני נבלמה, ההכנסה הפנויה של הקונים ירדה, ותעשיית הפוד־טק כולה - מתחליפי בשר דרך משלוחים ועד לחקלאות הוורטיקלית - עומדת כעת בפני משבר נזילות וקשיי גיוס כספים.

חסת הפרימיום של אינפארם היא בין הראשונות לשלם את המחיר, והחברה הפכה מסיפור הצלחה לעסק שנלחם על חייו ונאלץ לשנות את המודל העסקי שלו. החברה הודיעה עוד לפני סוף השנה החדשה על פיטורים של כ־500 מתוך כ־900 העובדים שלה (אחרי ש־50 עובדים כבר פוטרו בקיץ, לפי הדיווחים). הדבר הוביל אותה לככב ב"רשימת המביכים" של מגזין "טיפ" הברלינאי, ולהתמקד כעת בניסיון להציל את העסק. "במקום עלים טריים, החברה עסקה בעיקר בייצור סיבובי גיוס כסף", כתב המגזין בלעג.

מנכ"ל החברה הישראלי ארז גלונסקה, אחד משלושת היזמים המקוריים יחד עם אחיו גיא גלונסקה ואסנת מיכאלי, הודיע על הצעד במכתב שנשלח לעובדים, בו הוא מנמק את קיצוצם של יותר ממחצית כוח האדם במצב החדש שנוצר בשווקים הפיננסיים ובמחירי האנרגיה. "זה הצעד הקשה ביותר שנאלצתי לבצע אי פעם", אמר להם בפגישה פנים אל פנים, שהקלטה שלה הגיעה לידי העיתון הכלכלי הגרמני "הנדלסבלאט".

למעשה, לפי אנליסטים בתחום, הסיבות לפיטורים הן רבות, ומטילות ספק בסיכויי הצמיחה גם של חברות אחרות בתחום החקלאות הוורטיקלית.

הסופרמרקטים הגרמנים, למשל, נאלצים לנסות ולחיות ממרווח הכנסות נמוך יותר על רקע עליות המחירים, ואין להם יותר את ההון כדי להשקיע בטכנולוגיות חדשות; מחירי האנרגיה המטפסים יוצרים עלות מוגברת למתקנים של אינפארם הזוללים חשמל, וגם עלויות הייצור של המתקנים עצמם מטפסת. בנוסף, בתקופה הנוכחית של משבר יוקר מחיה, מכירות של "מוצרי פרימיום" כמו זרי פטרוזיליה טריים, חסה רומית רעננה או צרור כוסברה שגדל במקררים בסניפים עצמם, ללא מגע יד אדם, אמורים לצנוח.

אתר "Green Prophet" העוסק בתחום החקלאות האורבנית דיווח כי "אינפארם" היא רק החברה האחרונה בסדרה של חברות החוות קשיים מהותיים, מבצעות פיטורים ואפילו נאלצו לפשוט רגל בתחום זה. התחום עדיין דורש הוכחה כי הוא עשוי להיות רווחי, בשל עלויות התפעול והאנרגיה הגדולות שלו.

החברה ההולנדית GlowFarms השעתה את כל הפעילות שלה בעקבות קשיי מימון, חברת החקלאות הוורטיקלית האמריקאית Fifth Season פשטה רגל, וחברה אמריקאית בשם Iron Ox המגדלת ירקות ועלים באמצעות רובוטים פיטרה כ־50% מכוח האדם שלה, לפי הדיווחים.

צמצום דרסטי של פעילות במספר ערים

התוכנית העסקית של "אינפארם", לפי המכתב ששיגר המנכ"ל לעובדים ושפורסם באתר החברה, עברה שינוי משמעותי, וכעת במקום בניית תשתית גלובלית והתרחבות למדינות נוספות, היא מתרכזת בסיכוי להפוך לרווחית בשנה הקרובה בכמה מדינות מפתח.

המשמעות היא שהחברה מצמצת דרסטית את הפעילות שלה בבריטניה, בצרפת ובהולנד, וכן בכמה ערים בהן החלה פעילות בארה"ב (טקסס וסיאטל). היא תתרכז בעסקיה בקופנהגן, בפרנקפורט ובטורנטו, שבהם לדבריה "כבר יש מערכת יחסים קיימת ומשגשגת עם הלקוחות" ובהם היא "יכולה להפוך לרווחית ב־2023".

לא ברור כמה מבין 1,800 מתקני הייצור (אותם היא מכנה "חוות") יפעלו ואיפה. החברה גם שמה דגש על מרכזי ייצור גדולים, שבהם היחידות שלה מיתמרות לגובה של 18 מטר, ושבהם לדבריה חלק מהיתרונות של החקלאות הוורטיקלית באים לביטוי - חיסכון בפליטות גזי חממה, אי בזבוז מים, חיסכון בשטחי גידול ובקרת איכות על המוצרים. מהחברה נמסר בתגובה לפניית "גלובס" כי אינה מגיבה על "השינוי האסטרטגי" הנוכחי.

מבחינה פיננסית, לפי הדיווחים בעיתון הכלכלי הגרמני, מתוכנן כעת סיבוב גיוס חירום שנועד לשמור על החברה צפה. סיבוב הגיוס יובל על ידי המשקיעה האחרונה והמשמעותית ביותר בחברה - רשות ההשקעות הקטארית (QIA). הקטארים הצטרפו לקרנות גלובליות כמו Atomico, Balderton ו־Hanaco וכן כמה קרנות גרמניות, שהשקיעו כ־400 מיליון דולר בחברה מאז הקמתה ב־2013.

 

QIA השקיעה כ־200 מיליון דולר נוספים כחלק מסיבוב גיוס הון שנחתם בדצמבר 2021. החברה מעולם לא רשמה רווח, ומול מחזור של 5.2 מיליון אירו בשנת 2020 היא רשמה הפסד של כ־48 מיליון אירו. ההפסד התפעולי של החברה ב־2021 צמח ל־67 מיליון דולר, לפי הדיווח ב"הנדלסבלאט". נתוני השנה הנוכחית לא התפרסמו.

התחום נחשב למבטיח, שאלת העתיד פתוחה

השאלה לגבי עתיד תחום החקלאות הוורטיקלית נותרה פתוחה. "אינפארם" אולי שימשה את הסופרמרקטים הגרמנים - ביניהם רשתות כמו "אלדי", "מטרו" ואחרות - כדי להציג פנים "ירוקות", בדגש על ייצור מקומי. במקום להוביל עלים ומיני חסה ועשבי תיבול ממקומות רחוקים, מה שכרוך בפליטות פחמן דו־חמצני, בקירור ולעתים בריסוס, הם כולם צמחו זה לצד זה במתקנים שבהם הוזרמו מים ודשנים, ושהוארו במאות נורות לד. כרגע אין מחסור במים בגרמניה, אולם העתיד עשוי להיות שונה.

תחום החקלאות הוורטיקלית נחשב למבטיח, במיוחד במגה־ערים בעולם שהולך ומתייבש, ושבהן צפוי מחסור בשטחי גידול אך צורך במוצרים טריים שיאכילו אוכלוסייה צומחת. 18 החודשים הקרובים, לפי מכתב המייסדים, יוכיחו אם המוצר שפיתחו בשם היתרונות הסביבתיים והאחרים, יכול להיות רווחי גם במצב הנוכחי.

עוד כתבות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"