גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה פשוט לא הגיוני": הסיבות לראלי המפתיע של האירו והתחזית הפסימית לשנה הקרובה

בסתיו האחרון נחלש האירו מול שלל מטבעות, ביניהם השקל, אלא שאז הבנק המרכזי האירופי שינה מדיניות, העלה ריביות והביא להתחזקותו ● גם מחירי האנרגיה היורדים בחסות מזג אוויר חם מהרגיל עזרו לשינוי המגמה, אך בנקי ההשקעות מעריכים כי האירו עוד יחזור לשוויון מול הדולר

אירו
אירו

עם תחילת המלחמה באוקראינה, פרוץ משבר האנרגיה האירופי כתוצאה ממנה, ההיסוסים של הבנק המרכזי האירופי (ECB) לגבי התגובה לאינפלציה המשתוללת בגוש וההאטה הגלובלית, המטבע האירופי המשותף צנח לשפל היסטורי. בסתיו האחרון, אחרי שבועות שבהם ריחף שברי סנטים בלבד מעל שוויון עם הדולר, צנח ערך האירו מתחת למטבע האמריקאי, לראשונה מזה 20 שנה.

נביא הזעם שחזה את משבר 2008 בראיון מיוחד לגלובס: "מחירי הדיור בישראל יירדו, אבל מי שלווה הרבה יהיה במצוקה"
ניתוח טכני: המומנטום השלילי במדד S&P 500 רק צובר תאוצה 
השקל היה אחד משלושת המטבעות החלשים בעולם בחודש דצמבר

התחזיות היו עגומות. "האירו בדרך ל־0.94 דולר", העריך אז בנק ההשקעות "גולדמן זאקס". הוא הוסיף כי השער הנמוך "יכול להישמר שנים". בנק "נומורה" היפני ואחרים הצטרפו וחזו מציאות של הידרדרות האירו.

אבל מאז אוקטובר רשם המטבע האירופי התאוששות מפתיעה מול הדולר. בתקופה של כשלושה חודשים בלבד, עלה המטבע האירופי ביותר מ־10% לעומת הדולר (ויותר מ־15% לעומת השקל), ולפני כשבוע רשם את רמתו הגבוהה ביותר מזה חצי שנה. בדרך, הוא רשם את הביצועים הטובים ביותר מזה שנתיים לאחר חמישה שבועות רצופים של עליות. תחזיות האימים לגבי צניחה מתחת ל־0.9 דולר, ההשפעה שלהן על האינפלציה האירופית ובכלל, טרם התממשו.

הבנק החריף את הטון

לפי האנליסטים ישנן שתי סיבות מרכזיות להתחזקות האירו. הראשונה, שאולי הפתיעה רבים בשוק, היא הרטוריקה הניצית שבה החל הבנק המרכזי האירופי (ECB) להשתמש בחודש האחרון בנוגע להעלאות ריבית. בעוד במהלך השנה האחרונה כולה הקפידה נשיאת הבנק כריסטין לגארד לשדר מסר כפול בנוגע לצורך להעלות ריבית מחד, אך לשמור על הכלכלה האירופית מהתרסקות מנגד, והבהירה כי האינפלציה באירופה "שונה מהותית" מהאינפלציה בארה"ב, בדצמבר היא החריפה את הטון.

כריסטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי / צילום: Associated Press, Michael Probst

שינוי המדיניות התבטא בהודעה לפיה הבנק מתכוון להעלות את הריבית "באופן משמעותי", ובהצהרות נגידים כי התהליך יימשך "על פני זמן רב". העובדה כי הריבית בגוש האירו נמוכה בהשוואה בינלאומית (2% כיום לעומת 4.25% בשוק האמריקאי) החלישה את האירו מאז תחילת גל העלאות הריבית של בנקים מרכזיים ברחבי העולם. העלאות רבות יותר וממושכות יותר אמורות לחזק את המטבע האירופי.

זו הסיבה, לפי חברות הייעוץ והבנקים המנתחים את המצב באירופה, שבגינה נתוני האינפלציה "החיוביים" שהתפרסמו בחודשים האחרונים בגוש - העובדה כי אחרי 16 חודשים של עליות מתחילות להירשם ירידות - מחלישות את האירו. הציפייה של הסוחרים היא שה־ECB יעצור את העלאות הריבית באופן מוקדם יותר מהצהרותיו. אבל דינמיקה דומה נרשמת גם ביחס לדולר, וגם במשק האמריקאי השוק מעריך כי ה"פד" יישבר הרבה יותר מהר מההצהרות של נגידיו בנוגע להעלאות הריבית.

המזל שיחק באירופה

לכן, הסיבה העיקרית לדברי האנליסטים להתחזקות האירו היא מחירי האנרגיה. בסתיו היו חששות ממשיים לגבי החורף הנוכחי באירופה, השאלה אם מדינות ייאלצו לקצוב גז לעסקים ולבתי אב לחימום הייתה פתוחה, כך גם לגבי השאלה אם יהיו הפסקות חשמל, אם תעשיות שלמות יוכלו להמשיך ולעבוד בעוד אירופה מתמודדת עם מחסור בגז טבעי ובמחירי נפט אסטרונומיים. אבל בינתיים, מחירי הנפט ירדו באופן יוצא דופן, למרות הורדת תפוקה מצד אופ"ק, ונראה כי נכון לעכשיו החשש ממשבר אנרגיה קולוסלי ביבשת בחודשים הקרובים נרגע.

המזל שיחק לאירופה, ואחרי התחלה קרה של החורף, השבועות האחרונים חמים באופן ניכר מהרגיל. טמפרטורות הגבוהות בחמש עד עשר מעלות מהממוצע של השנים האחרונות נרשמו בשבוע הראשון של ינואר מהמדינות הבלטיות ועד לספרד. מעט הגז שעדיין מגיע לאירופה מנורבגיה וממקורות אחרים ממלא מחדש את המאגרים, ואלו עומדים על 90% מילוי, בהשוואה ל־50% בחורף שעבר. בהתאם לכך, מחירי הגז ירדו לרמות שלא נרשמו מאז פרוץ המלחמה באוקראינה. "האירו קשור בקשרים עבותים למחירי האנרגיה", כתבו אנליסטים מ"גולדמן־זאקס". עם ירידת מחירי האנרגיה, כך מתחזק המטבע האירופי.

האירו עוד יחזור לשפל?

אבל יש מי שאינם סבורים שהמצב יימשך. לשיטתם, אירופה אולי תצליח לעבור את החורף הקרוב, שבו היא עדיין מסתמכת על גז רוסי ונפט שנצברו במאגרים, אבל העתיד שלה לוט בערפל. בכל מקרה, היא צפויה לשלם הרבה יותר עבור האנרגיה, כשהיא עוברת מגז בצינורות מרוסיה לגז מונזל מארה"ב ומקטאר. בחודשים האחרונים היה די בתשלומים הללו כדי לבטל לחלוטין את העודף המסחרי של גרמניה, למשל.

"ארה"ב עצמאית מבחינת אנרגיה, בעוד גוש האירו הוא יבואן אדיר של אנרגיה", כתב רובין ברוקס, הכלכלן הראשי של המרכז לפיננסיים בינלאומיים, "לכן החוזקה של האירו והחולשה של הדולר הם רק רעש... האירו מוערך־ביתר בצורה אדירה וההתחזקות של האירו ב־10% בחודשים האחרונים פשוט לא הגיונית".

גורם נוסף שיכול להחליש את המטבע המשותף הוא המיתון החזוי באופן מיידי לחלק גדול ממדינות אירופה. לפי הערכות קרן המטבע הבינלאומית, "מחצית ממדינות אירופה" צפויות להיות טכנית במיתון במהלך השנה הקרובה.

רוב הבנקים המרכזיים והממשלות מקוות כי יהיה מדובר ב"מיתון רדוד", כלומר התכווצות כלכלית של שברי אחוזים, אבל זהו רק תסריט אחד. התנודתיות של מחירי האנרגיה, של המצב הביטחוני והתלות בשורה ארוכה של גורמים גלובליים, יכולים בקלות לשרטט תסריט אחר.

לכן, שורת בנקי השקעות, ביניהם JPMorgan, ברקליס, ING ועוד מאמינים כי המטבע האירופי יחזור לשוויון עם הדולר במהלך השנה הקרובה, לפי סיכום של המלצות שהתפרסם בתקשורת האירופית. בין אם בשל תחרות גוברת על גז מונזל מצד סין, מיתון אירופי, זינוק בעלויות חוב שיפצל את האיחוד האירופי או העלאות ריבית תכופות, הם מעריכים כי האירו ישוב לשפל שרשם בספטמבר האחרון, כבר בחודשים הקרובים.

על חוסר הוודאות הרבה יעידו הערכות מנוגדות, למשל זו של HSBC, שכלכלניו כתבו בסקירה שפורסמה השבוע כי האירו הפך להיות אטרקטיבי במחיריו הנמוכים, והמליץ ללקוחותיו לרכוש אותו.

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש