גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרות של פסגות: מניה יורדת, חוב מכביד וכעת גם חקירה בחשד לשימוש במידע פנים ע"י בכירים בבית ההשקעות

חוקרי רשות ני"ע פשטו השבוע על משרדי פסגות בחשד שנושאי משרה בבית ההשקעות עשו שימוש במידע פנים, אך עדיין לא ברורה זהותם ● לא מדובר בכאב הראש היחיד שיש לבעל השליטה בפסגות, שמנייתה צנחה ב-40% בשנה האחרונה

בית פסגות / צילום: Shutterstock, Teo K
בית פסגות / צילום: Shutterstock, Teo K

חוקרי רשות ניירות ערך פשטו השבוע על משרדי קבוצת פסגות פיננסים, הפועלת בתחום של ניהול קרנות נאמנות ותיקי השקעות. מדיווח של הקבוצה לבורסה עולה כי החוקרים "ביצעו חיפוש במשרדי החברה, במסגרת חקירה של נושאי משרה בפסגות בנוגע לחשד לשימוש במידע פנים. למיטב ידיעת החברה, בשלב זה אין חשדות נגד החברה".

בפעם הראשונה מאז 1987: עודף תקציבי בקופת האוצר בסוף 2022 
ותודה לאינפלציה: מדרגות המס מתעדכנות, מה יקרה לנטו שלכם? 
מהפכה? בזמן שחברות הביטוח המסורתיות רק מתעצמות, מניות החברות הדיגיטליות צוללות | ניתוח

עם פרסום הדיווח הבוקר (ד') צנחה מניית פסגות , ושווי השוק של הקבוצה ירד לכ־230 מיליון שקל בלבד.

בעל השליטה בקבוצת פסגות הוא רני צים, המחזיק ב־61.5% ממניות החברה ומשמש גם כיו"ר הקבוצה. מנכ"ל קבוצת פסגות הוא יניב בנדר, המחזיק בכ־10% ממניות החברה הציבורית. את השליטה בפסגות רכש צים במאי 2021 מידי אלטשולר שחם בתמורה ל־405 מיליון שקל.

בפסגות וברשות ניירות ערך סירבו למסור מה הוביל לחשדות לשימוש במידע פנים על־ידי בכירים בפסגות, והאם מדובר באירוע שקדם לרכישת פעילות בית ההשקעות פסגות לפני כשנה וחצי או כזה שהתרחש בתקופה האחרונה, בה דיווחה החברה על מגעים להכנסת שותפים בפעילותה. לגלובס נודע כי לפי שעה כל החשודים בפרשה הם מתוך החברה.

לא כאב הראש היחיד של החברה

חקירת רשות ניירות ערך, שכאמור עדיין לא ברור מי החשודים בה, איננה כאב הראש היחיד שיש לבעל הבית של פסגות. רני צים - שקנה לעצמו שם של קמעונאי מיומן ברשת המזון "כמעט חינם" שהקים בעבר עם אחיו עדי, ומאוחר יותר בחברת מרכזי המסחר הנושאת את שמו - ראה כיצד איבדה מניית פסגות כ־40% מערכה בשנה האחרונה.

נראה כי נטל החוב שנלקח ברכישת בית ההשקעות מכביד על החברה הציבורית, ועל רקע סביבת הריבית המטפסת מנסה צים להוריד את המינוף שנטל באמצעות הכנסת שותפים לחברה.

המאזן של קבוצת פסגות בסוף ספטמבר האחרון כלל התחייבויות של יותר ממיליארד שקל לעומת הון של 231 מיליון שקל. בין היתר יש לפסגות פיננסים שלוש סדרות אג"ח בהיקף כולל של קרוב ל־300 מיליון שקל, הנסחרות במערכת רצף מוסדיים, אחת מהן בתשואה גבוהה של 9%.

ההצעה של הפניקס והדחייה של פסגות

בשבוע שעבר, בתגובה לפרסום בתקשורת, אישרה פסגות כי קיבלה הצעה מחברת הביטוח הפניקס  לרכוש את מלוא פעילות קרנות הנאמנות וניהול התיקים שלה,אשר שיקפה לפעילות זו שווי של כ־480־550 מיליון שקל. בפסגות טענו כי דחו את ההצעה והבהירו כי ניתנה לפני בחינה כלכלית ראשונית של הפעילות נשוא ההצעה. "הצעה זו נפסלה על־ידי החברה משיקולים אסטרטגיים, מסחריים ורגולטורים. בהמשך לכך הצדדים מנהלים מגעים על מתווה עסקה שונה", הסבירו בפסגות. כך או כך, באותו יום בו דווח על הצעתה של הפניקס, זינקה מניית פסגות בכ־16%.

עוד קודם לכן, במהלך חודש נובמבר, אישרה פסגות פרסומים בתקשורת שנגעו למגעים להכנסת משקיעים לפסגות. החברה הודיעה כי ניהלה אז מגעים מול מספר גופים בארץ ובחו"ל להשקעה הונית פוטנציאלית בפסגות בית השקעות.

בטרם הדיווחים הללו הגדילו בכירי החברה את החזקותיהם. באוגוסט האחרון הגיע בעל השליטה צים לסיכום עם שרון פלאצ'י, מבעלי המניות הגדולים בחברה הציבורית עד לאותה עת, על רכישת החזקותיו. תחילה סוכם על רכישת כל מניותיו בקבוצת פסגות בתמורה לסכום כולל של כ־36.5 מיליון שקל בשתי פעימות, ובהמשך נערך הסכם חדש למכירת יתרת המניות בתמורה ליותר מ־20 מיליון שקל.

במהלך החודשיים הבאים רכש צים חלק ניכר מאותן מניות נשוא העסקה בסכום של יותר מ־12.5 מיליון שקל והגדיל את החזקותיו בחברה בכ־3%. לפני כחודש רכש גם המנכ"ל בנדר מניות של פסגות בסכום של כ־2.8 מיליון שקל בשתי פעימות בהפרש של ימים ספורים.

"אנשים הרימו גבה, אני עוף אחר"

צים עצמו השלים את רכישת פסגות באוגוסט 2021, שלושה חודשים אחרי הסיכום עם אלטשולר שחם, אז שילם כאמור סכום של יותר מ־400 מיליון שקל עבור פעילויות הקרנות, תיקי ההשקעות והברוקראז' של בית ההשקעות פסגות - רכישה שמומנה ברובה בהלוואה בנקאית של כרבע מיליארד שקל מבנק מזרחי טפחות.

"בהתחלה הרימו גבה, כי אני עוף אחר. לא באתי מעולם של אוניברסיטה של בתי השקעות, אלא מאוניברסיטה של החיים, אבל  אני לומד תוך כדי תנועה", אמר צים בשנה שעברה בראיון לגלובס בהתייחסו לפסגות. "אנשים חשבו שלא נבלע את העסק, שיעזבו אותנו, אבל השתלטנו על זה, והיום יש דרישה חזקה לבוא לפסגות. אנחנו כבר על הסוס, הארגון התייצב, התגבש, והדי.אן.איי של פסגות היום זה חדשנות.

רני צים / צילום: רמי זרנגר

"אנחנו חבר'ה מאוד צעירים, דינמיים, ואם תשאלו אותי מה מיוחד אצלנו, זה שאנחנו יודעים לקבל החלטות ורצים מהר. גם בקורונה, כשהיה אסון, עשינו המון מהלכים. לא נתנו לרוחות להזיז אותנו, זה כמו הישרדות. אנחנו לא יודעים לפשל".

בתשובה לשאלה מהן השאיפות שלו לגבי פסגות, השיב אז צים כי הוא רוצה "להביא את האנשים הכי טובים ואת התוצאות הכי טובות. אם פעם היו פסגות וכל השאר, אז היום זה לא ככה. אנו בונים אותה בצורה מהירה וברורה, נכונה, אנחנו כבר בהצלחה, אבל מכוונים אותה יותר גבוה, מדייקים אותה".

רני צים נחשף לראשונה לבורסה בתל אביב בשנת 2010, כשיחד עם אחיו עדי פעל להנפיק את רשת קמעונאות המזון המוזלת "כמעט חינם". כשנתיים בלבד לאחר מכן השלימו השניים את האקזיט הגדול שלהם, שאותו ביצעו בשנת 2012, עם מכירתה של "כמעט חינם" לרשת המתחרה יינות ביתן, בעסקה שהניבה להם תמורה של כ-350 מיליון שקל (והשלימה להם צבירת הון של כ-420 מיליון שקל מאז ההנפקה - במכירת מניות, בשכר ובדיבידנדים).

נכסי קרנות נאמנות בהיקף של 46 מיליארד שקל

קבוצת פסגות פיננסים הציגה ברבעון השלישי של 2022 הכנסות של 95 מיליון שקל ורווח נקי של 2.1 מיליון שקל. נכון להיום מנהלת החברה נכסי קרנות נאמנות בהיקף של 46 מיליארד שקל, ואת השנה היא סיימה בפעילות זו עם גיוס חיובי של 2.5 מיליארד שקל, בעיקר הודות לגיוס בקרנות הכספיות, שהפכו ללהיט בחודשים האחרונים בעקבות עליית הריבית והיותן תחליף לפיקדונות הבנקאיים.

מלבד הפעילות המתבצעת דרך בית ההשקעות, לקבוצת פסגות פיננסים יש שתי פעילויות נוספות - אחת בתחום האשראי החוץ-בנקאי והשירותים הפיננסיים; והשנייה תפעול ארנקים דיגיטליים וכרטיסי חיוב נטענים.

נציין עוד כי ב־6 בנובמבר האחרון אישרה ועדת התגמול של פסגות עדכון בפוליסת האחריות לנושאי משרה בחברה, לרבות זו של בעל השליטה רני צים עצמו. כחלק מהעדכון גדל כיסוי האחריות מ־4 מיליון דולר לסך של 5 מיליון דולר למקרה בודד ולתקופת ביטוח שנתית. עדכון זה הוסיף עוד 21 אלף דולר לפרמיה השנתית שמשלמת החברה ונועדה לכסות את נושאי המשרה מפני תביעות אישיות בגין נזקים וכן להעניק להם ייעוץ משפטי בעת הצורך. 

*** פסקת החפות: הנחקרים בפרשה הם בגדר חשודים בלבד, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב דוחה את שליחתו של נשק מדויק לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת