גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממגדלי היוקרה של מנהטן לקרקעות הכנסייה: הכירו את היזם שמאחורי עסקת הענק שמסעירה את ירושלים

כפי שנחשף בגלובס, הקרקעות כנסיית הפטריארכיה עמדו למכירה בתמורה לסכום עתק ● הרוכש הוא יזם יהודי־אמריקאי ובעלים של חברת הנדל"ן אקסטל, המקימה פרויקטים לפלחי שוק היוקרה והאולטרה־יוקרה בניו יורק ובמנהטן

איש העסקים גארי ברנט / צילום: Reuters, LUCAS JACKSON
איש העסקים גארי ברנט / צילום: Reuters, LUCAS JACKSON

קרקעות כנסיית הפטריארכיה שבירושלים נמכרו ב־750 מיליון שקל לאיש העסקים היהודי־אמריקאי גארי ברנט, בעלי חברת הנדל"ן אקסטל. זאת בהמשך לפרסום בלעדי בגלובס השבוע, שבו הוזכר ברנט כאחד המציעים לרכישת הקרקעות. ברנט רוכש את הקרקע במחיר המינימום שנקבע בהליך.

קריסתה של חברת פאר: עם חובות של 400 מיליון שקל, תהל פונה להקפאת הליכים 
אלוני חץ מבהילה את ענף הנדל"ן: מחיקת ענק בנכסיה בארה"ב ואנגליה 
שני יזמי נדל"ן חשודים בהעלמת הכנסות של כ-4.3 מיליון שקל 

את הקרקעות מוכרת קבוצת משקיעים מאוגדת בשותפות בשם ניות, שרכשה אותן לאורך השנים והחליטה על מכירתן לאחרונה בעקבות מחלוקות פנימיות בין שותפיה. מדובר בקרקעות במרכז העיר ירושלים, בשכונות טלביה וניות. על הקרקעות נמצאות כיום כאלף יחידות דיור, וכן בתי מלון, מבני ציבור ומוסדות. לצד המבנים הקיימים, ישנן חלקות המיועדות לפיתוח, והן בעצמן נמצאות בלב מחלוקת אחרת סביב מועד פיתוחן בפועל.

הקרקעות הנמכרות נמצאות בידיה של קק"ל כחוכרת, בהסכמי חכירה שיסתיימו בין השנים 2051־2052. למרות הזמן הממושך שנותר עד לסיום החכירה, המצב הקיים בשטח הוביל לאי ודאות רבה, ובעקבותיה לירידת מחירים של עד 40% בדירות שנבנו במתחם בהשוואה לדירות סמוכות שאינן על הקרקעות החכורות. כעת, יצטרך ברנט להתמודד עם הנושא הזה במקומה של חברת ניות, בבואו לקדם בקרקעות תוכניות חדשות.

 

"העסקה תאיץ את פיתוח ירושלים"

"אני נרגש להכריז על עסקה גדולה במרכזה של אחת הערים החשובות בעולם", אמר ברנט לאחר פרסום העסקה. "זהו מצב שבו כולם מרוויחים: מדינת ישראל, העיר ירושלים, התושבים וחברת אקסטל. יש לנו מוניטין רב עם פרויקטים מסובכים בארה"ב, שכלל דיירים במצבים מורכבים. הפרויקט יחזק את הקשרים של אקסטל עם השוק הישראלי ויאיץ את הפיתוח של מרכז ירושלים".

נועם בן־דוד, אחד השותפים והעומד בראש קבוצת ניות, מסר בעקבות העסקה: "אנו שמחים על חתימת העסקה עם חברת נדל"ן מהגדולות בעולם, בבעלות איש עסקים יהודי ציוני חם ואוהב ירושלים. נכנסנו לפרויקט הזה לפני יותר מעשור, אחרי שנקלע למבוי סתום בין קק"ל לבין הכנסייה, והצלחנו לפתור קונפליקט שמדינת ישראל לא הצליחה לקדמו למרות מאמצים רבים.

"ביצענו עסקה שנחשבה בלתי אפשרית, וגם מסוכנת מאוד כלכלית. כיום, אחרי שהושלמה גאולת הקרקע, אנחנו מעבירים את הפרויקט בלב רגוע וביד בוטחת למי שישלים אותו בשנים הבאות".

מגדלי יוקרה ואג"ח בתשואה דו ספרתית

רוכש קרקעות הפטריארכיה, גארי ברנט (67), בעל השליטה ונשיא חברת אקסטל, הוא יזם נדל"ן יהודי אמריקאי. בהשכלתו הוא בעל תואר ראשון במתמטיקה ותואר שני בכלכלה. הוא נולד במנהטן למשפחה דתית ונקרא קודם לכן גרשון סוויאטיצקי. אביו וסבו היו רבנים. את דרכו העסקית הוא החל בבלגיה בשנות ה־80 של המאה הקודמת, שם היה פעיל בעסקי היהלומים של משפחת אשתו הראשונה. בשנות ה־90 חזר ברנט לארה"ב ונכנס לעסקי הנדל"ן, ואז גם שינה את שמו.

בדוחות אקסטל לימיטד לבורסה החברה מפרטת כי ברנט הקים בשנת 1989 את אקסטל, "שהתפתחה לאחת מחברות הנדל"ן היזמיות הפעילות ביותר והגדולות ביותר בניו יורק", עם פורטפוליו נכסים שבסוף שנת 2021 הגיע ליותר מ־25 מיליון רגל רבוע. על פי החברה, ברנט אף נבחר על ידי עיתונות מקומית בניו יורק לאחד מאנשי הנדל"ן המשפיעים בעיר.

עיקר פעילות החברה הינו בתחום הייזום למגורים בניו יורק ובפרט במנהטן, והיא בעלת פרויקטים המאופיינים במיצוב גבוה מאוד, הפונים לפלחי שוק היוקרה והאולטרה־יוקרה.

בין הפרויקטים שברנט לקח חלק בהקמתם מוצגים בדוחות כ"פרויקטים רבים יידועי שם ובעלי חשיבות להתפתחות המרקם העירוני וקו הרקיע של מנהטן". ביניהם: W Hotel Times Square - מגדל בן 60 קומות, ו־995 Fifth Avenue - פרויקט מגורים מול מוזיאון מטרופוליטן.

אקסטל הנפיקה אג"ח לראשונה בבורסה בת"א בשנת 2014, כשיזמים זרים גילו את הנזילות והיכולת לגייס חוב בתנאים נוחים יותר בשוק הישראלי. החברה היא יזמית העוסקת בפיתוח נדל"ן. "שמם הטוב של גארי ברנט, קבוצת אקסטל ובכללן החברה, יצרו להם במרוצת השנים גישה עוצמתית למקורות מימון בארה"ב ומחוצה לה", נכתב בדוחות אקסטל. "זאת, כאשר משנת 2000 עד סוף 2021 הקבוצה נטלה הלוואות בסך מעל 20 מיליארד דולר מבנקים ומוסדות פיננסיים, והחזירה כל הלוואה במועדה".

אולם, האג"ח שהנפיקה אקסטל בתל אביב נסחרות בתשואות גבוהות המשקפות את חששות המשקיעים. נכון להיום, נסחרות בבורסה שתי סדרות אג"ח של החברה: סדרה ג' בהיקף 600 מיליון שקל נסחרת בתשואת זבל של 12% וסדרה ד' בהיקף 89 מיליון שקל בתשואה של 10%. הסדרה הגדולה יותר מיועדת לפירעון במרץ 2026 והיא נושאת ריבית של 7%, והסדרה הקטנה יותר מיועדת לפירעון בסוף 2027 ונושאת ריבית של 6.5%.

"הנהלה איכותית", לצד פרופיל פיננסי בעייתי

מידרוג הותירה לאחרונה את הדירוג של אקסטל על כנו, עם אופק דירוג יציב. לפי כלכלני מידרוג, בשנים 2021־2022 נרשמה תנודתיות ואי יציבות בשוק עסקאות היוקרה בניו יורק, וזאת עקב משבר הקורונה אשר גרם לירידה חדה בעסקאות ובביקושים, והיציאה מהמשבר גרמה לחזרת הביקושים.

החל מפברואר, עם תחילת העלאות הריבית, חלה שוב ירידה חדה במספר העסקאות ובביקושים, עד לשפל חדש באוגוסט 2022. באופן ספציפי יותר, התייחסו במידרוג לפרויקט האולטרה־יוקרה Central Park Tower, שמלאי הדירות למכירה המיוחס לו מהווה נכס עיקרי במאזן החברה. לפי החברה, "גודל הפרויקט מעיב על הפיזור העסקי".

עוד הוסיפו כי הדירוג מושפע לשלילה מאי עמידה בתחזיות החברה לאורך זמן בקשר עם היקף וקצב המכירות בפרויקטים, באופן שהעיב על הפרופיל הפיננסי. מנגד, ציינו כי הפרופיל העסקי של החברה מושפע לחיוב מניסיון משמעותי של ההנהלה ואיכותה.

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מתרסקת, אנבדיה צומחת - אך מי מהן תורמת יותר לכלכלה הישראלית?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון