גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתגעגעים לחיי החברה בתיכון? כך הם עדיין משפיעים עליכם

אם אתם מרגישים ששאלת המעמד החברתי שלכם בימי בית הספר עדיין מעסיקה אתכם ומשפיעה על חייכם, אתם לא לבד ולא טועים ● שורה של מחקרים מהשנים האחרונות מראים שמידת הפופולריות שלנו בנעורים משפיעה עלינו כאנשים בוגרים ● איך בדיוק היא משפיעה? זה כבר תלוי איזה סוג של מקובלים הייתם

מידת הפופולריות שלנו בנעורים משפיעה עלינו כאנשים בוגרים / אילוסטרציה: Shutterstock
מידת הפופולריות שלנו בנעורים משפיעה עלינו כאנשים בוגרים / אילוסטרציה: Shutterstock

מה הסיכוי שתשאלו אדם שאתם מיודדים איתו, שכבר שמעתם ממנו סיפורים על הזוגיות, על הילדים או אפילו על בעיות הקריירה שלו, מה היה מעמדו החברתי בבית הספר? כנראה זה לא יקרה, הרי זו שאלה קצת פולשנית, על הרצף שבין "כמה אתה מרוויח" ל'באיזו תדירות אתם מקיימים יחסים", שאלה שמודדת במובן מסוים בני אדם, גם אם התיכון נמצא בעברם, הקרוב או הרחוק.

אם שאלת הפופולריות שלכם בבית הספר ממשיכה לרדוף אתכם בבגרות ונדמה לכם שחוויית העבר משפיעה על איכות חייכם כיום, לא רק שאתם לא לבד, אתם גם צודקים. זה נכון לא רק למי שחוו בריונות, הדרה או חרם, המוכרים היום כטראומות לכל דבר. גם 90% מהאוכלוסייה שלא חוו טראומה מושפעים ממעמדם החברתי בגיל הילדות והנעורים, והמחקרים המעידים על כך הם רבים.

אבל לא מדובר במשוואה פשוטה. הניסיון לקשר חד־ערכית בין מספר במבחן סוציומטרי לאיכות החיים העתידית לא עומד במבחן המציאות. הסיבה היא שיש כל מיני סוגים של מעמדות חברתיים בתיכון ומשתנים שמשפיעים כל אחד בכיוון אחר.

סיכון למחלות

לפני שנצלול לשאלה ממה מורכבת מפת המעמד החברתי שלנו, כדאי להכיר כמה מהמחקרים הבולטים שהראו כי למעמד החברתי בנעורים יש השפעה משמעותית על חיינו הבוגרים.

ד"ר מיץ' פרינסטיין מאוניברסיטת צפון קרולינה, שחיבר את הספר "פופולריות: למצוא אושר והצלחה בעולם שאכפת לו יותר מדי ממערכות היחסים הלא נכונות", אוהב להתחיל את הרצאותיו בממצא הבא: ההכנסה של גברים נמצאת בקורלציה עם הגובה שלהם, אבל בקורלציה עוד יותר חזקה עם גובהם בגיל 16. אם מניחים שנער גבוה יותר מרגיש ביטחון עצמי רב יותר, נראה שיש משהו בהרגשה שלנו אז שממשיך להשפיע על חיינו.

 

השפעה מסוג אחר הראו חוקרים מאוניברסיטת אומיאו, שוודיה, במאמר שפרסמו ב־2017 והתבסס על מחקר אורך שנמשך 27 שנה. לפי המחקר שלהם, יש קורלציה אצל נשים בין המצב החברתי בגיל 16 לסיכון למחלות מטבוליות בגיל 43.

מחקר נוסף, שהתבסס גם הוא על נתונים שנאספו מאותה קבוצת נבדקים בשוודיה לאורך שנים, הראה שבנות שהיו פופולריות במיוחד בתיכון הצליחו יותר מבחינה מקצועית מאשר בנות שהיו ברמת פופולריות בינונית. עם זאת, וכאן מתחיל להיווצר סדק במשוואה הפשוטה, לא היה הבדל באיכות הקשרים החברתיים בבגרות או בשביעות הרצון הכללית מהחיים.

חוקרים מאוניברסיטת דיוק הראו גם קשר בין פופולריות להצלחה מקצועית. הם בדקו נתונים ממחקר אורך אמריקאי ומצאו שמי שסומנו בנעוריהם כאנשים שאחרים רוצים להיות חברים שלהם החזיקו משרות נחשבות יותר בשוק העבודה בבגרותם.

איך הפופולריות השפיעה? החוקרים ינג שי וג'יימס מודי העריכו שיש כאן שני מנגנונים בפעולה: ראשית, כישורים חברתיים משפיעים על האהדה החברתית בגיל צעיר וגם על קבלת משרות בשוק העבודה, ושנית, משהו בחוויית הפופולריות טוען את האדם הצעיר ביכולות שעוזרות לו להתנהל בשוק העבודה באופן נעים אך אפקטיבי בבגרות. אולי זה ביטחון, אולי זה עצם ההתנסות בסוגים שונים של קשרים חיוביים עם אנשים.

הסטטוס שהסתבך

אז יותר טוב להיות עשיר, בריא, יפה ומקובל חברתית. מה החידוש? בשנים האחרונות הולכים ומצטברים מחקרים הטוענים שיש סוגים שונים של פופולריות ולא כל הנוצץ זהב. פרינסטיין, לדוגמה, גילה ממצאים מעניינים אחרי שהחל להבחין בין שני סוגים של קבלה חברתית: אהיבות וסטטוס.

לדבריו, פופולריות בגיל הגן ובית הספר היסודי מבוססת בעיקרה על תכונה שהוא מכנה "אהיבות" (Likeability). בעלי התכונה הזאת יודעים לחלוק, לא להתקטנן ולפתור מחלוקות באופן ענייני. הם אינם אלימים, ולעתים קרובות יותר יעזרו לילד שנמצא במצוקה חברתית. הילדים האלה ממקבלים ציונים גבוהים בשאלה "מי היית רוצה כחבר".

אבל בשלב מסוים מתפתחת מקובלות מסוג "סטטוס", שבה הדבר החשוב הוא מי מתאים לערכי הקבוצה, שעשויים להיות שונים: עושר, יופי, הצלחה בלימודים, כוח להדיר אחרים. אלה האנשים שמקבלים ציונים גבוהים בשאלה "ליד מי היית רוצה לשבת בקפטריה". לפעמים הם גם נחשבים חברים נחשקים, ולפעמים לא.

"קבוצה תמיד רוצה סנכרון חברתי, כלומר שאף אחד לא יהיה יוצא דופן מול הערכים ודפוסי ההתנהגות שהכי חשובים לקבוצה", אומר פרופ' תום גומפל מהאוניברסיטה העברית, "אבל רק בגיל 7 בערך מתחילים לשים לב לסטטוס חברתי".

פרופ' תום גומפל / צילום: תמונה פרטית

הכי טוב להיות באמצע

הסטטוס, לפי פרינסטיין, הוא סוג מקובלות שלא תמיד מניב פירות חיוביים בבגרות. הוא מתאר מחקר שפורסם בשנת 2014 בהובלת ג'וזף אלן מאוניברסיטת וירג'יניה, שהדגים זאת: נערים בני 13, בוגרים לגילם, ששילבו מרדנות, לקיחת סיכונים ועניין רב במין, בחרו חברים בעיקר לפי מידת האטרקטיביות החיצונית שלהם, אבל בגיל 15 קרנם כבר ירדה. בגיל 22, הם כבר היו בסבירות גבוהה יותר להפוך לבוגרים עם נטייה להתמכרות ולהסתבכות בפלילים, והיה להם קשה יותר לשמר חברויות רומנטיות ואפלטוניות.

כאשר אותם מבוגרים שהיו המקובלים של גיל 13 נשאלים מדוע מערכות היחסים שלהם הסתיימו, הם נוטים לטעון, יותר מאחרים, שזה קרה כי "הסטטוס שלי לא היה גבוה מספיק". לדברי פרינסטיין, הם נתקעו בתפיסת פופולריות שכבר לא רלוונטית וזה מזיק להם בבגרותם.

במחקר אחר, שנעשה באוניברסיטת מישיגן ב־2019, נשאלו ילדים בכיתה ז' באופן מפורש מי הכי מקובל בכיתה ומי הכי אהוב. בנוסף, החוקרים מדדו את שביעות הרצון שלהם ממעמדם החברתי, מהחברויות שלהם ומרמת השייכות שלהם לבית הספר.

הילדים שקיבלו את הציונים הכי נמוכים בשני מדדי המקובלות היו האומללים ביותר, אבל היה גם ממצא מפתיע: דווקא בעלי ציוני הביניים בשני המדדים היו המרוצים ביותר. הייתה כאן שבירה נוספת של הקורלציה בין מקובלות לאיכות חיים.

בעלי הציון הגבוה ביותר בשני המדדים דיווחו שהם לא כל כך מרוצים ממעמדם החברתי, והציון שנתנו לאיכות היחסים שלהם עם החבר או החברה הטובים ביותר היו נמוכים יחסית לאלה שקיבלו ציוני ביניים בשני המדדים.

בממצא הזה תומך מחקר אחר שנעשה באוניברסיטת וירג'יניה, שלפיו אפילו חברות קרובה אחת נמצאת במתאם עם ערך עצמי גבוה בעתיד, ובמתאם הפוך לדיכאון ולחרדה, אך ההפך היה נכון לגבי גורלם של המקובלים שלא הצביעו על חברות אחת אינטימית.

לפרינסטיין נוח עם המחקרים הללו. הוא מודה בספרו שהוא עצמו היה ילד "אהיב" אבל לא "מגניב". גם נאר סיפרה בראיונות שבתיכון לא הייתה דמות דומיננטית, אבל הייתה לה חברה אחת קרובה מאוד, בדיוק האופציה שהתגלתה כרצויה במחקר שלה.

פרופ' מרגריטה אזמיטיה, החוקרת את השפעת החוויות החברתיות של בני נוער מקבוצות מיעוט (להט"בים, מיעוטים אתניים, בעלי צרכים מיוחדים ובעלי משקל עודף) על חייהם הבוגרים, אומרת בשיחה עם גלובס שהיא מאמצת את החלוקה של פרינסטיין לאהיבות ולסטטוס, אבל טוענת שהתמונה מורכבת אפילו יותר, כי המשוואה שבה ילד נחמד הוא גם אהוד לא תמיד מתקיימת במלואה.

פרופ' מרגריטה אזמיטיה / צילום: תמונה פרטית

לפעמים ילדים אינם אהודים משום שמאפיין חיצוני מסוים הופך אותם לחריגים. לדוגמה, נטייה מינית, צבע, דתיות, מוגבלות פיזית או עודף משקל. קבוצה מסוימת עלולה להפלות אדם כזה גם אם יש לו סל כישורים חברתיים סביר ויותר.

אצל בנים, לדוגמה, התבגרות מינית מאוחרת יכולה להיות עילה לפגיעה בסטטוס החברתי של נער, "ואז לפעמים הם יעשו דברים 'של גדולים' כמו לעשן או לשתות, וזה יסכן אותם, ולא בהכרח יעזור להם להיות מקובלים יותר", אומרת אזמיטיה.

מדוע לדעתך הילדים שהיו מאוד פופולריים במדדי סטטוס וחיצוניות לא מרוויחים את אותה תועלת מכך בבגרותם כמו הילדים שהיו אהודים?
"התכונות שבזכותן הם בלטו לא כל כך חשובות במערכות יחסים קרובות. החרדה שלהם כנראה נובעת מכך שכשאת הכי פופולרית, המעמד שלך כל הזמן נמצא בסכנה כי כולם רוצים להיות הכי פופולריים. ההשקעה בלהישאר הכי פופולרי היא מתישה ותובענית ומלחיצה. היא קשורה גם לחיפוש ריגושים, וזו התנהגות שיכולה להיות מערערת בהמשך. בנוסף, כשמגיעים למקום גדול יותר, עם אנשים רבים יותר, כבר קשה להיות 'הכי'. מי שהיו מאוד מקובלים לא למדו כיצד להתמודד עם דחייה".

השחרור הגדול מהתיכון

יום אחד בית הספר נגמר, והחיים האמיתיים מתחילים. רבים מהילדים שהרגישו שונים מרגישים עכשיו הקלה. בדרך כלל קורה לא כי הם הצליחו להמציא את עצמם מחדש כדמות אחרת לגמרי והפכו למלכי הכיתה בגרסה בוגרת, אומרת אזמיטה. "ילדים שהיו יותר שקופים או שהיו יותר דחויים בגלל מחסור בכישורים חברתיים לרוב ימשיכו להיות שוליים או שקופים גם בקולג'".

אז מדוע בכל זאת המעבר מהתיכון לעולם הגדול טומן בחובו לעתים קרובות תחושת שחרור? "פשוט כי יש שם יותר אנשים ויותר סיכוי למצוא בכל זאת אנשים שדומים לך או מעוניינים בחברתך. וגם אם לא, את לא תהיי היחידה במצב הזה, בולטת מאוד בתוך כיתה שלמה שבה כולם מסתדרים".

עבור ילדים שסבלו בגלל מאפיין חיצוני, היציאה מהתיכון עשויה להיות עוד יותר משחררת. לרוב יהיו בסביבה עוד אנשים כמוהם, ולפעמים הם יוכלו ליצור קבוצה של דומים להם או קבוצה שחולקת תחומי עניין משותפים, שגוברים על המאפיין המבדל.

"לסוג ה'לא מקובלים' הזה קל יותר, כי הם מבינים שההדרה שלהם הייתה קשורה בחוסר התאמה לקבוצת התייחסות ספציפית, אבל יכולה להשתנות בקבוצה אחרת", אומרת אזמיטיה. בהסתייגות אחת: לפעמים מי שחוו מיקרואגרסיה, עם או בלי סיבה שברורה להם, עלולים להפוך לחשדנים ולפרש סיטואציות ניטרליות באופן בעייתי. זה עלול להיות בעוכרי מערכות היחסים החדשות שלהם.

סיבה שלישית שבגללה היציאה מהתיכון מביאה עמה הקלה היא שבכל זאת מבוגרים נוטים להיות טיפה פחות אכזריים, לפחות בהקשר הזה. הם לא נוטים להחצין הדרה, בעיקר לא כזו שמבוססת על תכונות חיצוניות.

גם באוניברסיטה וגם במקום העבודה יכול להיות "השולחן של המקובלים", אבל, אומרת אזמיטיה, "אם מדי פעם תשבי כמבוגרת בשולחן ארוחת הצהריים עם קבוצה שאת לא שייכת אליה, כנראה אף אחד לא יסלק אותך ולא יתעלם ממך. אם יש קליקה שלא מתייחסת יפה, את פשוט תשבי עם מישהו אחר ותדעי שזה לא מותאם גיל".

במהלך מחקריה, אזמיטיה שמה לב שלחברי קבוצות המיעוט היא חוקרת יש נטייה להרבות בהתנדבות בתקופת לימודיהם באוניברסיטה. "זה מחזק את תחושת השייכות שלהם למקום באופן שמנטרל את תחושת החריגות. פתאום הם מדברים בשמו של המקום".

גומפל מסכים שמשמעות לקבוצה, Mattering, היא עוד פרמטר של קשר חברתי, לצד סטטוס ואהדה. "התנדבות יכולה לחזק את תחושת המשמעות, עוד לפני שהיא מהווה כר ליצירת חברויות חדשות", הוא אומר.

מסוכסכים עם העבר

נראה שלא מעט אנשים שהיו להם חברים בילדותם בכל זאת מסוכסכים עד היום עם המעמד החברתי שלהם בעבר.
אזמיטיה: "לרוב אלה יהיו אנשים שניסו להיכנס לתת־קבוצה מסוימת שלא ממש רצתה לקבל אותם מסיבותיה, והם חיו על השוליים של אותה קבוצה במשך זמן רב, וחוו חוסר ודאות לגבי מעמדם. מישהו שמביט מהצד עלול לקנא בהם, שכן הם חלק מקבוצה, אולי אפילו קבוצה נחשקת. אבל גם בתוך הקבוצה לא תמיד קל.

"במקרה אחר, יכול להיות שאדם מסוים היה פופולרי בכיתה או בתת-קבוצה ועורר קנאה, ואז אנשים ניצלו רגע של חולשה כדי 'לנקום' בו".

גומפל: "אין מי שלא חווה דחייה כלשהי בנעוריו. מדי פעם מישהו אומר שתקופת התיכון שלו הייתה רגועה ונינוחה ברמה החברתית, ולדעתי הוא בהכחשה. זו תקופה מאוד מלחיצה ומורכבת מבחינה חברתית".

אזמיטיה: "גם מי שאהב את התיכון לרוב יגיד שהוא לא רוצה לחזור אליו, כי הוא מצליח לשמר אותן איכויות בחייו הבוגרים. מי שמתגעגע בדרך כלל חש שבהמשך הדרך החיים נעשו עבורו יותר מדי מורכבים".

עוד כתבות

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת