גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

230 שותפים: כל הפרטים וההשלכות של מיזוג הענק בתחום עריכת הדין

האיחוד בין משרדי עוה"ד גולדפרב־זליגמן וגרוס מייצר מגה־משרד עם 520 עורכי דין ● בעוד שלא מדובר במיזוג הראשון בשוק, הוא הגדול ביותר עד כה ● והבכירים צופים: המגמה תימשך, אבל משרדי הבוטיק לא ייעלמו

מנהלי המשרד הממוזג גולדפרב גרוס זליגמן / צילום: דדי אליאס
מנהלי המשרד הממוזג גולדפרב גרוס זליגמן / צילום: דדי אליאס

ביום חמישי האחרון הודיעו שני משרדי עורכי דין גדולים, גולדפרב־זליגמן וגרוס, על מיזוג. האיחוד בין שני המשרדים מביא אותם לשיא חדש בשוק עריכת הדין - משרד הכולל 520 עורכי דין, בהם 230 שותפים. עם המיזוג הם עקפו את המגה־משרדים מיתר, המונה כ־470 עורכי דין, והרצוג, עם 452 עורכי הדין.

בדרך החוצה מהוועדה לבחירת שופטים: הכוח של לשכת עורכי הדין הולך ונחלש
"חשש למעמדה של ישראל כמרכז עסקים בינלאומי": משרדי עורכי הדין הגדולים מזהירים מהרפורמה המשפטית 
השותפים החדשים במשרדי עורכי הדין הגדולים: מי צירף הכי הרבה, ואיפה מונו יותר מ-50% נשים? | בדיקת גלובס 
לא הכול נוצץ: הקשיים שמאחורי מבול המיזוגים בשוק עריכת הדין 

המשרד הגדול בארץ ייקרא "גולדפרב גרוס זליגמן" ומי שינהל את המשרד יהיו המנהלים משני המשרדים יחד עם יושבי־הראש של הפירמות: השותפים המנהלים לוי אמיתי וטל עצמון מגולדפרב־זליגמן, ואיה יופה מגרוס; יחד עם יושבי־הראש וסגניהם: עורכי הדין יודי לוי, עמיר צפריר, צבי בר־נתן ממשרד גולדפרב ועורכי הדין דוד חודק, אסתר קורן ואיל שנהב מגרוס.

בשלב הראשון, המשרדים צפויים להישאר במשרדיהם הנוכחיים - גולדפרב־זליגמן במגדל אלקטרה ביגאל אלון בתל אביב, וגרוס במגדלי עזריאלי. בהמשך, כשימצאו נדל"ן שיכול להכיל את כמות העובדים המשותפת, הם יתאחדו. המשרדים עדיין מגבשים איך ייראה המיזוג מבחינה פרקטית, ואיך יאוחדו מחלקות שלמות זהות משני המשרדים.

שוק עריכת הדין מסתדר מחדש

התופעה של מגה-משרדי עורכי דין התעצמה בשנים האחרונות, ונראה כי שוק עריכת הדין לאט-לאט מסתדר מחדש. משרד יגאל ארנון הוותיק התמזג עם תדמור-לוי והפך למגה-משרד עם 370 עורכי דין. משרד אגמון התמזג עם טולצ'ינסקי והגדיל את מספר עורכי הדין ל-180, ומשרד ארדינסט בן נתן טולדיאנו התמזג עם המבורגר עברון, והם מונים היום 160 עורכי דין.

 

הגודל נותן כמה יתרונות למשרד עורכי דין - גם מבחינת עסקאות גדולות וגם בנוגע ליכולת לקלוט כוח־אדם איכותי. לפי בכירים בשוק עריכת הדין, למיתוג של משרד כאחד הגדולים יש השפעה ישירה על איכות כוח־האדם המגויס. לצד זאת, הוא גם מאפשר חוויה ללקוח של One Stop Shop - השאיפה של כל המשרדים הגדולים.

לצורך השוואה, לפי דירוג דאנס 100 לשנת 2022, שוק ראיית החשבון בישראל מורכב מחמש פירמות השולטות בכ־90% מהשוק. ארבע מהחברות הן בינלאומיות שהפירמות הישראליות חברות בהן. ארבע הפירמות הבינלאומיות הגדולות, החברות בביג 4 העולמי - KPMG, Deloitte, PwC, EY - שולטות בשוק הביקורת בחברות הציבוריות בעולם. פירמת ראיית החשבון והייעוץ הגדולה ביותר, EY ישראל, מבקרת את דוחותיהן של 251 חברות ציבוריות, Deloitte ישראל מבקרת 125 חברות, PwC ישראל מבקרת 121 חברות, BDO ישראל מבקרת 108 חברות, ו־KPMG-סומך חייקין מבקרת 84 חברות.

האם שאר השוק הולך לכיוון הזה?

מעמדות עורכי הדין הבכירים בשוק עולה כי הצפי הוא למיזוגים נוספים ומשרדי ענק נוספים, אך שבשונה משוק רואי החשבון - בענף עריכת הדין משרדי הענק לא ישלטו במרבית השוק, והמשרדים הבינוניים ומשרדי הבוטיק ימשיכו להתקיים לצד משרדי הענק.

לדברי עו"ד ברק טל, שותף מנהל במשרד ארנון שבצע מהלך דומה בתחילת השנה שעברה, אומר כי "המיזוג של גולדפרב וגרוס הוא המשך ישיר של המגמה הברורה שזיהו משרדי יגאל ארנון ותדמור־לוי לפני כשנה".

עו"ד טל מוסיף כי "במציאות הנוכחית של המשק הישראלי, קיים יתרון ברור לפירמות שידעו להתמזג ולהתחדש. מובן שהגודל עצמו אינו ערובה מספקת, אך כאשר הוא נעשה בין משרדים שהיו מובילים בתחומם - הוא יכול להיות מכפיל ואף משלש כוח. עבור פירמות שרוצות להישאר מובילות בשוק, מיזוג הוא יעד אסטרטגי".

ברק טל, משרד ארנון / צילום: איל יצהר

משרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות' ערך מיזוג דומה, בסדר גודל מצומצם יותר, כבר ב־2021, וכעת המשרד מונה כ־160 עורכי דין. עו"ד דוני טולידאנו, שותף מנהל וראש מחלקת מיזוגים ורכישות במשרד, צופה כי המגמה תימשך. הוא אומר כי "יש גידול מתמיד במספר עורכי הדין במשרדים. גם אנחנו השלמנו בשנה שעברה מיזוג משמעותי. אבל אין בשוק עריכת הדין תהליך דומה למשרדי רואי החשבון".

עו"ד טולידאנו מסביר כי בענף ראיית החשבון, יש ארבעה משרדים גדולים המבודלים מכל השאר. "אצל עורכי הדין - כל אחד מ־20 המשרדים הגדולים נמצא בצמרת ומתחרה בשניים־שלושה הגדולים ביותר.

"לא פעם משרדים בינוניים בגודלם הם דווקא בעלי איכויות שאין לחלק מהגדולים יותר, וגם משרדי בוטיק הם בעלי איכות בתחומים בהם הם ממוקדים". עו"ד טולדיאנו מוסיף כי "ההצלחה של מיזוגים בין משרדים תימדד לא רק בעצם הגידול, אלא גם ובעיקר בשמירה על האיכות".

עו''ד דוני טולידאנו, שותף מנהל במשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות' / צילום: אופיר אבה

לעומת טולידאנו, יש שמאמינים שהמשרדים הבינוניים לא ישארו בשוק. בכיר באחד המשרדים הגדולים אמר לגלובס כי "המיזוג הנוכחי הוא לא סוף הדרך. יש מגמה של יצירת משרדים יותר גדולים ממה שהיו בשוק שלנו. אין ספק כי המגמה היא קונסולידציה, וכי המשרדים הבינוניים נעלמים, מגמה שיגאל ארנון סימן במיזוג עם דודי תדמור. האם זה יהיה כמו משרדי ראיית החשבון? התשובה היא לא. זה לא יתכנס לזה. עולם עריכת הדין מלא ניגודי עניינים. אין לנו את הפריווילגיה".

הבכיר מוסיף כי "מיתר היו בניסיונות להגיע למשרד של 600-700 עורכי דין. כן המגמה ליצירת משרדים שהם יותר גדולים באופן משמעותי".

אבל לא כולם אופטימיים בנוגע למצב בשוק. בכיר נוסף במשרד גדול התייחס לקיפאון בשוק שעשוי להשפיע על המהלך. "לחבר בין שני ארגונים שדומים מבחינת תחומי העיסוק זה קשה גם בשוק צומח, ועכשיו כשהשוק בקיפאון, זה עוד יותר מורכב ומסוכן".

לדבריו, "המרדף אחרי הגודל לא מוצדק ויוצר קשיים. בשביל משרדים מסחריים הבנויים על הייטק והנפקות, יש קושי גדול במיזוג כזה. אתה מחבר בין גופים שונים, ויש מסורת ארוכה המושרשת במשרדים. יש יתרונות, ויש חסרונות. בטח בשוק קטן כמו שלנו". 

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה ● גורם הבקי בפרטים: "חוסכים שקל לשקל למלחמה ואז מביאים הסכם בזיוני"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שזרק את מניית ה-AI הלוהטת

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"