גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו הבעיה האמיתית של מערכת המשפט, ואלה ההצעות לפתרון

המערכת הפוליטית מפנה אצבע מאשימה למקבילתה המשפטית - ובצדק ● אבל מתי בפעם האחרונה נחקק חוק בתחום המשפט בעל משמעות רצינית? מה הכנסת עשתה כדי לעגן את זכויות החשודים והנאשמים? שום כלום ● וגם: עו"ד נדב ויסמן מציע איך לייעל את המערכת

מתי בפעם האחרונה נחקק חוק בתחום המשפט בעל משמעות רצינית? מה הכנסת עשתה כדי לעגן את זכויות החשודים והנאשמים? שום כלום / איור: גיל ג'יבלי
מתי בפעם האחרונה נחקק חוק בתחום המשפט בעל משמעות רצינית? מה הכנסת עשתה כדי לעגן את זכויות החשודים והנאשמים? שום כלום / איור: גיל ג'יבלי

בדיחה עממית מספרת על אדם שעלה לאוטובוס. במהלך הנסיעה הוא החל לחוש ברע והקיא על הנהג. האחרון נזעק: "איכס! אתה מגעיל". ענה לו הנוסע: "אני מגעיל?! תסתכל איך אתה נראה!".

סקר גלובס: 59% מהציבור בעד פשרה ברפורמה המשפטית. ומי האדם שיכול להוביל מתווה כזה | הנתונים נחשפים
ברקע המחאה: בממשלה שוקלים לרכך את רפורמת המשפט

נדמה כי בדיחה זו לא הגיעה לעולם אלא כדי להמחיש לנו את מצב מערכת אכיפת החוק. הפוליטיקאים מאשימים אותה באלף ואחד תחלואים, ואילו ראשי המערכת אומרים: "בזכות הפוליטיקאים הגיענו עד הלום, אתם אלה שחנקתם את המערכת, ועכשיו אתם באים אליה בטענות". לצערי, נראה כי שני הצדדים צודקים.

תתעוררו. זו לא הבעיה האקוטית ביותר

אחד משופטי העליון נשאל לאחרונה על אודות היוזמה לשימוע פומבי למועמדים לשיפוט. "חסרת משמעות", הוא השיב. "תראה מה קורה בארה"ב. השופטים לא באמת עונים על השאלות הרגישות והנפיצות". בן שיחו שאל אותו: "מה זאת אומרת? אם אני אשאל אותך על חוקיות שימוש צה"ל ב'נוהל שכן' - איך אפשר להתחמק ולא לענות?". השופט ענה בחיוך: "מה הבעיה?", ומיד התחיל לדקלם תשובה מפורטת על חוקיות השימוש בנוהל שכן. "נו, הבנת מה העמדה שלי על העניין?", שאל כבודו. בן שיחו המשועשע השיב בשלילה, ואמר: "יפה, ככה זה ייראה".

בזמן שנאבקים אצלנו על הרפורמה המשפטית, צריך לומר בכנות ובפה מלא - עיקר הבעיות של מערכת המשפט לא נעוצות בשימוש בעילת הסבירות, בשימוע פומבי לשופטים וכיוצא באלה. הבעיות אינן מצויות שם, והן לא ייפתרו שם.

מצד שני, צריך לומר ביושר - מערכת אכיפת החוק לא מתפקדת. חברתה, הנהלת בתי המשפט, נמצאת גם היא במשבר קשה. תראו מה קורה ברחובות - אנשים מפחדים להידקר ולהירצח על-ידי פרחחים. חקירות אורכות חודשים ושנים, ובחלק מהמרחבים - יחידות החקירה המשטרתיות פועלות בתת-תקינה קיצוני, ומצוקת כוח-האדם גדולה מאוד. זה מתחיל בשוטרי סיור, עובר בחוקרי משטרה, פרקליטים, עובדות סוציאליות ומתמחים, וכלה בעוזרים משפטיים ושופטים.

מהבחינה הזו, הלעג של הפוליטיקאים על חוסר תפקוד המשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט דומה לפוליטיקאי שיאשים את הנהלת בית החולים על כך שהוא מגיע למיון ורואה זקנים שוכבים על אלונקות במסדרון. כן, זו באמת שערורייה, אבל לא הנהלת בתי החולים אחראית ל-200% תפוסה.

אמשיך עם משל בית החולים: העיסוק הבלתי פוסק, יום וליל, במשך שבועות אך ורק ברפורמה המשפטית, הוא הגיוני כמעט כמו ששר הבריאות יעסוק יום וליל במשך שבועות אך ורק במימון ממשלתי לניתוח לשינוי מין. כן, זו שאלה שבהחלט שנויה במחלוקת. אותי מעצבן שהמדינה מממנת כאלה דברים, ויש כאלה שחושבים הפוך ממני, והדבר הזה הוא בנפשם. אבל למען השם, לא זו הבעיה האקוטית והקריטית של מערכת הבריאות הישראלית.

כך גם מערכת המשפט. הצרות האמיתיות של המערכת הן לא השימוש הנדיר למדי בעילת הסבירות על-ידי בג"ץ כדי להתערב בהחלטות הדרג הנבחר. מה גם שפסק הדין בעניין אריה דרעי המחיש יפה שביטול עילת הסבירות לא יוביל לביטול התערבות בג"ץ בשיקול-דעת הממשלה. לאחר פסילתו על-ידי בג"ץ, הכריז דרעי: "יסגרו לנו את הדלת, ניכנס דרך החלון. יסגרו לנו את החלון, נפרוץ את התקרה". נראה כי פסק הדין הוכיח כי אם הפוליטיקאים יסגרו לשופטים את דלת הסבירות, הם ייכנסו דרך חלון המניעות וההשתק השיפוטי. יסגרו להם את חלון המניעות וההשתק השיפוטי, הם יפרצו את תקרת חוק היסוד עם פרשנות מופרכת.

כאמור, אני אישית חושב שיש מקום לרפורמה ולהחזרת מרכז הכובד למערכת הפוליטיקאית על חשבון מערכת המשפט, אבל המערכת הפוליטית לא באמת מנסה לעשות זאת. מתי לאחרונה נחקק חוק משפטי בעל משמעות רצינית? דיני הראיות שלנו מתבססים על פקודה מנדטורית. חוקי הגנת הפרטיות שלנו הן בבחינת אבן שאין לה הופכין.

נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

רק לפני חודשים המדינה כולה סערה סביב החיפוש בתוכנה של NSO. הפוליטיקאים השתוללו וזעמו. מישהו מהם הסדיר מאז את "פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש)"? מה הכנסת עשתה כדי לעגן את זכויות החשודים והנאשמים? כיצד ועדת חוקה ניסתה לאתגר את מערכת המשפט אודות עיכובים במתן פסק דין? איזו ביקורת פרלמנטרית רצינית התקיימה על הרשות השופטת? שום כלום. למה כל השאלות העקרוניות והערכיות במשפט פלילי צריכות להיקבע בפסקי דין ולא באמצעות הרשות המחוקקת?

הפתרונות לסחבת המשפטית בהישג יד

נעבור למשפט האזרחי. נדמה כי אין עורך דין במדינת ישראל שגאה באופן ניהול התיקים האזרחיים במדינת ישראל. הסחבת וחוסר הוודאות המשפטי קיימים במלוא עוזם, תמריצים לניהול הליכי סרק הולכים ומתחזקים משנה לשנה.

עו"ד נדב ויסמן, שותף במשרד מיתר, מציע כמה הצעות לייעול במסגרת שיחה עם גלובס: "פתרון משמעותי לנגע הסחבת הוא פסיקת הוצאות ריאליות. אין שום סיבה, בליטיגציה מסחרית, שצד שזכה לא יקבל שיפוי מלא של ההוצאות האמיתיות שהוא הוציא. המצב הקיים הוא מצב שמתמרץ צדדים להגיש תביעות חסרות יסוד או להתנגד לתביעות מוצדקות, כי הם יודעים שאין מחיר להפסד".

לדברי עו"ד ויסמן, ההוצאות שבדרך-כלל נפסקות הן 10% ואף פחות מכך מההוצאות שהצדדים נאלצים לשלם. "לכן, בתי המשפט עמוסים בהליכי סרק שמוגשים בשיטת מצליח, כאשר התובע ולפעמים גם הנתבע יודעים שאין מחיר להעמסת בתי המשפט. ההמלצה המעשית שלי היא שכל שופט שמסיים תיק בפסק דין, ייתן הוראה לצד המנצח להגיש תצהיר עם פירוט ההוצאות שהוצאו בפועל, ויחייב את הצד המפסיד במלוא ההוצאות. צריך להותיר שיקול-דעת רחב לשופט, אך הוצאות ריאליות צריכות להיות ברירת המחדל". ויסמן מציע להחיל את הנורמה במשפט מסחרי, ולבחון את הרחבתה בהמשך לענפי משפט נוספים.

הצעה נוספת של ויסמן היא הכרזת מלחמה על עדות שקר במסגרת ניהול הליכים בבית המשפט. "במשפט הישראלי נוצרה סיטואציה שאנשים משקרים במצח נחושה בתצהירים, לרבות בתצהירי גילוי מסמכים ובעדויות בבית משפט, ואין על כך מחיר. המשמעות היא שבתי המשפט צריכים לעסוק בבירור של גרסאות שקר".

ויסמן מציע שבכל מקרה בו שופט סבור כי עד שיקר לו ביודעין בעדות או בתצהיר, הוא יפנה ליועצת המשפטית לממשלה שתורה על פתיחה בחקירה. "צריך למנות שני חוקרים ושני תובעים שיעסקו רק בזה". ברגע שאנשים יידעו שיש מחיר לשקרים שלהם, העומס על בתי המשפט יירד באופן דרמטי.

עו"ד ויסמן מדבר על הליכים אזרחיים, אבל לעניות דעתי בהקשר זה יש לציין גם שקרים של אנשי מערכת אכיפת החוק במסגרת תיקים פליליים. יותר מדי פעמים שוטרים מעידים עדות שהאמת איננה נר לרגליה. הם לא משלמים על כך מחיר כלשהו.

יש עוד הצעות לייעול, ויש עוד המון נושאים שדורשים טיפול. עכשיו רק צריך מישהו שזה יעניין אותו.

עוד כתבות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת תל אביב; מניות הנדל"ן יורדות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?