גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדילמה של ענף הפרסום: מה קורה כשהבינה המלאכותית מתחילה להחליף עובדים

בענף סבורים כי אנשי "העבודות השחורות" יאבדו את משרתם, בעוד שבתחום הקריאייטיב ישתפרו הביצועים באמצעות פינג-פונג עם המכונה ● "מה שלוקח היום חודשים, יוכל לעבוד תוך 150 שניות בעוד שלוש־ארבע שנים" ● מהפכת הבינה המלאכותית

ריאן ריינולדס מדגים את הוראות הפרסום שנתן ל־chatGPT / צילום: צילום מסך מטוויטר
ריאן ריינולדס מדגים את הוראות הפרסום שנתן ל־chatGPT / צילום: צילום מסך מטוויטר

 

לפני כשבועיים העלה השחקן ההוליוודי ריאן ריינולדס סרטון בטוויטר, שבו סיפר על הניסיון שלו לייצר פרסומת למוצר של חברת הסלולר שהוא מבעליה, באמצעות כלי הבינה המלאכותית chatGPT. הוא נתן לו ארבע הוראות: כתוב פרסומת למינט מובייל עם הקול של ריאן ריינולדס, השתמש בבדיחה ובקללה, וספר לאנשים שהמבצע שלנו לחגים עדיין בתוקף למרות שהחברות הגדולות סיימו את שלהם. אחרי שהקריא את התוצאה, סיכם ריינולד: "זה מבעית, אבל משכנע".

מאוחר יותר סיפר בכיר בחברה של ריינולדס כי הם עבדו צמוד עם הצוות של chatGPT כדי לייצר את הפרסומת, שתעלה בטוויטר, אינסטגרם, סנאפ ופייסבוק. העלות הייתה כמעט אפסית, הוא ציין - ובכך אולי דרך על הבהונות של ענף שלם.

 

ככל הנראה מדובר בשימוש המתקדם ביותר עד כה בבינה מלאכותית בפרסום, אולם הוא אינו הראשון וגם לא היחיד. כיצד נערכים בענף הפרסום הישראלי למהפכה? הדעה הרווחת היא שהבינה המלאכותית אולי תגרום לכמה עובדים לאבד את משרתם, אולם עדיין יהיה צורך בעבודת המשרדים.

"טכנולוגיה אף פעם לא מאיימת מבחינתי", אומר ניב חורש, מנכל משותף בראובני פרידן וארלו דיגיטל. "לכל מותג אצלנו יש אסטרטגיה ושפה פרסומית משלו. AI יכול לסייע, אבל מישהו צריך לנהל את המידע ולהתאים אותו לשוק.

"עברנו כבר את מהפכות הדיגיטל, החיפוש והסושיאל - כולן רק חיזקו את עולם הפרסום. אני מאמין שגם מהפכת ה־AI תחזק את מי שאוהב בטכנולוגיה. אנחנו התחלנו לשלב את מחוללי האימג'ים בעבודת הסושיאל של לקוחות ארלו, והתוצאות נהדרות. במקביל התחלנו להשתמש בכלי ה־AI על מנת למצוא פתרונות אסטרטגיים ותובנות צרכניות. עיבוד הנתונים והתאמתם ללקוח זו עדיין עבודה אנושית, ואני מעריך שכך יהיה לפחות בשנים הקרובות".

לדבר עם המכונה

נדב פרסמן, מבעלי פרסמן ברוך, סבור שאמנם הענף עומד להיפגע - אך גם להיתרם. "AI זה כלי עבודה מצוין כמעט בכל המחלקות של משרד הפרסום", הוא אומר.

"אם עד היום 80% מהזמן של משרד פרסום מוקדשים לייצור מצגות עם אילוסטרציות שמוכרות את הרעיון, עכשיו מי שיעבוד עם ה־AI יקצר את הזמן מהותית ויחסוך כסף. הכול יהיה בלחיצת כפתור, והשעות של עבודה 'טיפשה' וטכנית ייחסכו. בעיניי זו הזדמנות להעיף עבודות שחורות.

"עשינו הרצאה במשרד לעובדים, והמשפט שתפס אותי היה שלא ה־AI יחליף אותך, אדם שעובד עם AI יחליף אותך. אני משתמש ב־chatGPT כי זה עוד כלי עבודה. העובדה שיש לך עם מי לעשות פינג־פונג מחשבתי משפרת אותך. אתה תקוע, אין לך רעיון טוב? דבר עם המכונה".

מי כן עלול להיפגע?
"תעשיות ההפקה שמתפרנסות מלהפוך סקיצה למשהו שעולה לאוויר, למשל. גם בפרסום פשוט של פוסט באינסטגרם או בפייסבוק ייתכן שלא יהיה צורך יותר במאגרי תמונות. באיקומרס, בעולמות הפרפורמנס, יוכלו להחליף את הקופירייטר. אבל זה לא יהיה נורא".

דורון לוינשטיין, סמנכ"ל דיגיטל בגליקמן שמיר סמסונוב, משווה בין ה־AI למטאוורס: "זה עולם שחי כבר כמה שנים, והיום באמצ יש יותר מגרשים וירטואליים, אבל עדיין יש פגישות פיזיות. כמו כל חדשנות בחיתוליה, ההייפ סביב ה־AI מאוד גדול. אבל בפרקטיקה, זה עדיין לא ברמה המקצועית שמציעה שירות שיתחרה במשרד פרסום.

"זה יכול לחסוך זמן ברמה הביצועית וההפקתית, אבל לא ברמה הרעיונית. אצלנו בסטודיו התנסינו ב־AI לטובת מצגות והמחשות, אבל אנחנו לא שמים את הז'יטונים שלנו על זה בקמפיינים. ההסתגלות לשינויים טכנולוגיים משפרת את המקצועיות, אבל נכון לעכשיו, אין תחליף לגורם האנושי. לבינה המלאכותית עדיין אין חיבור לתרבות הישראלית, ולפחות בשנים הקרובות יהיה צורך במשרדי פרסום".

מפחיתים טסטים

בעידן שבו עיקר ההשקעה בפרסום עובר מהטלוויזיה לדיגיטל, לא מעט כלים חדשים מפותחים ישירות לזירה הזו. אחד מהם שייך לחברת אליסון, שפיתחה פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית ולמידת מכונה להפקת תובנות שיווקיות מסרטוני פרסומת.

למעשה, מדובר במנוע AI שמאפשר "לפרק" פרסומות לאלפי פיצ'רים ואלמנטים, במטרה להבין מה בקריאייטיב שלהן גורם להן לעבוד טוב יותר. המערכת מנתחת הן את הצד הוויזואלי והן את הצד הטקסטואלי ביותר מ־100 שפות, כולל עברית.

"יש לנו גם סמארט בריף - אנחנו לוקחים את התובנות האלה, ואורזים בריף ללקוח", מסביר המנכ"ל ואחד המייסדים, אסף ינאי. "זה מבוצע אוטומטית דרך המערכת, ומיועד לאנשי הקריאייטיב. אנחנו לא מחליפים אותם, אלא חוסכים להם את הטסטים ונותנים להם מתכון שמאפשר להגדיל הרשמות, הכנסות או החזר על ההשקעה (ROI)".

אז את מי אתה כן מחליף?
"את מחלקות הדיזיין והמרקטינג. פעם היו צריכים 10 אנשים ל־100 קריאייטיבים, היום צריך רק שני אנשים ועשרה קריאייטיבים. הלקוחות אומרים לנו שאנחנו עוזרים להם להקטין עלויות. השאיפה שלנו היא שמשרדי פרסום יאמצו את הכלי, מאחר שהם מנהלים מספר רב של לקוחות בו זמנית, כך שעבורם יהיה לזה ערך גדול יותר".

תיראו מופתעים

אליסון נוסדה ב־2021 על ידי ינאי וה־CTO קובי ברקוביץ. היא עובדת בעיקר מול לקוחות ישירים, כמו אולפני וורנס ברדרס, גוגל, מטא, NBA, בנקים דיגיטליים ועוד. המחיר מתחיל מ־2,500 דולר לחודש, וגדל לפי היקף השימוש במערכת.

איך הגעתם לוורנר ברדרס?
"לפני כשנה פנינו אליהם, והראינו להם את הדמו. מאחר שהם מבינים את הכאב שכרוך באופטימיזציה של קריאייטיב, הם מייד שאלו 'איפה חותמים?'. הגענו איתם ל־60% גידול בהחזר על ההשקעה, ובמקביל 30% ירידה בעלויות".

הדאטה של אליסון מאפשר פילוחים מדויקים. "מצאנו, למשל, שכאשר משתמשים בתרנגולת בפרסומת זה עובד טוב בפייסבוק, אבל בגוגל עדף עז, ובטיקטוק זו אלפקה. בפרסומת לחברת תחבורה שיתופית, הבחנו שכאשר הדמויות מציגות הבעות פנים מופתעות, זה מגדיל את כמות הנסיעות, ובעבודה שעשינו עבור חברת הפינטק רוולוט ראינו ששימוש בכרטיס אשראי של ויזה יותר אפקטיבי בגוגל, ובפייסבוק ישראכרט עובד יותר.

"להערכתי, בעוד שנתיים, מה שלוקח היום שבועות וחודשים יתקצר באמצעות אליסון משמעותית, ובעוד שלוש־ארבע שנים יספיקו 150 שניות כדי לייצר את זה".

עוד כתבות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?