גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכפתור של רמי לוי, הקנייה השכונתית והבנק שמפתיע: מיפוי הצרכנות החרדית

המחיר וסוג הכשרות הם הפרמטרים החשובים ביותר, אך גם המיקומים משפיעים על ההעדפות - כך עולה ממדד חדש העוסק בהרגלי הצריכה של החברה החרדית ● קופת-החולים הפופולרית ביותר היא מאוחדת, ואילו בתחום מוצרי החלב תנובה רושמת הובלה

סניף של ''יש חסד'' בבני ברק / צילום: תמר מצפי
סניף של ''יש חסד'' בבני ברק / צילום: תמר מצפי

אחת לשבוע מתמלאות חצרות בתי ספר בערים החרדיות בארגזי קרטון גדולים. בתוך הארגזים הללו נמצאים מוצרים במארזים גדולים, שהוזמנו כמה ימים קודם לכן באמצעות הטלפון או הדואר. "הצרכן החרדי מגיע, מקבל את דף ההזמנה שלו ומלקט את המוצרים בעצמו. אי-אפשר להסתובב ולבחור דברים אחרים - מי שלא הזמין, לא יכול לקחת. לרוב גברים מגיעים בשעות מסוימות, ונשים בשעות אחרות", מספר דודי דרור, מנכ"ל חברת הסקרים אסקריא. 

משרד החקלאות בוחן: הוצאת מוצרי חלב וביצים מפיקוח מחירים 
"שעת חירום לתקשורת החופשית": מאות עיתונאים מחו נגד סגירת תאגיד השידור "כאן" 

מדובר בערוץ שנקרא "מכירה שכונתית" ויכול להתקיים גם בחניון בית כנסת או חצר ישיבה. מאחר שהוא אינו מתרחש במקום מסודר, ואין עלויות החזקה של סניף ועובדים, המוצרים זולים משמעותית.

כחמישית מהחברה החרדית נוהגים לקנות בערוץ זה, כפי שעולה ממדד INDOX העוקב אחר דפוסי צריכת המדיה וההרגלים הצרכניים של החברה החרדית, בהובלת דודי דרור ונתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס.

דודי דרור, מנכ''ל חברת הסקרים אסקריא / צילום: אלמוג גבאי

המדד מאפשר לחברות ולמשווקים לבצע סגמנטציה של קהלי היעד ולבצע אופטימיזציה של תקציב המדיה בפרסום המגזרי. המדד נערך אחת לשנה, בחודשי הקיץ, באמצעות סקר טלפוני של אלף משיבים מהחברה החרדית (מדגם מייצג) - ופרק הצרכנות שבו מתפרסם כאן לראשונה.

החולשה של שופרסל

לפי דרור ויעקובי, אומנם קיים שוני בין החסידויות, הזרמים והפלגים השונים, אך בעולם המזון, רב המשותף על המפריד. מהסקר עולה כי רוב החברה החרדית מעדיפה לבצע את הקניות לבית באופן פיזי, וכל משק בית עורך קניות במספר רשתות, בהתאם לצרכיו ולאפשרויות החיסכון בהוצאות. 85% עורכים קניות בסופרמרקט, 37% במכולת השכונתית, 12% אצל הירקן, ו-7% בקיוסקים או בחנויות נוחות.

 

הרשת הפופולרית ביותר היא "יש חסד", עם 51%, ולזה יש להוסיף את הסניפים השכונתיים של "יש בשכונה" עם 7%, כך שמדובר בשחקנית משמעותית למדי. בפער גדול מאחוריה, עם 43%, נמצאת רשת אושר עד. במקום השלישי רמי לוי עם 21%.

הרשתות הפופולריות בחברה הכללית רושמות כאן נתחי שוק קטנים יותר - הפער המשמעותי ביותר נוגע לשופרסל, שנתח השוק שלה עומד על 5% בלבד. ההסבר לפערים טמון במיקומים ובכללי הכשרות והצניעות.

באופן מעניין, רשת "יש חסד" חלשה דווקא בירושלים, שבה מתגוררים כמעט 26% מהחברה החרדית. רק 20.5% עורכים את קניותיהם ברשת זו בעיר הבירה, לעומת 78% בבית שמש, 74% בבני ברק ו-98% במודיעין עילית. ההסבר לכך יכול להיות במיקומי הסניפים, ובעובדה שרשת רמי לוי נמצאת במיקומים טובים יותר.

 

עוד עולה מהסקר כי יותר גברים קונים באושר עד, וכי ליטאים וחסידים קונים ב"יש חסד" יותר מאשר ספרדים. "'יש חסד' יודעת להיכנס לתוך השכונות ולהתמקם במקומות הנכונים. היא לא נתפסת כזולה ביותר, אבל יש לה את קהל הלקוחות הגדול ביותר", אומר דרור. "אם רשת רוצה להתאים עצמה לחברה החרדית, היא צריכה לדייק את הפרסום, את סביבת הקנייה ואת המוצרים".

הסקר בחן גם את מותגי החלב האהובים ביותר בחברה החרדית. מהנתונים עולה כי 92% רוכשים מוצרי תנובה, 68% מוצרי טרה (שמועדפים באוכלוסיות השמרניות יותר), 21% בלבד לשטראוס, 12% יטבתה, 8% מחלבות גד, ו-6% משק צוריאל.

הוואקום באונליין

נוכחות החברה החרדית ברכישות האונליין לבית נמוכה למדי - רק 7% מזמינים באמצעות האינטרנט מוצרי מזון וצריכה. הרשת הפופולרית ביותר היא רמי לוי אונליין (52% מבין המזמינים). במקום השני, בפער משמעותי, נמצאת שופרסל אונליין עם 20%, אקספרס למהדרין עם 14%, 5 דקות עם 13%, שוק העיר עם 8%, חסד למהדרין עם 5% ו-ויקטורי וביתן אונליין עם 2%.

נתי יעקובי, מנכ''ל שופ אנליטיקס / צילום: תמר מצפי

למה דווקא האתר של רמי לוי חולש על יותר ממחצית ההזמנות? בזכות כפתור "מהדרין", שממוקם במקום בולט למעלה, ושפותח את הצרכן לעולם של כשרויות שמאפשרות לו להרגיש בטוח בעריכת הקניות שלו.

עם זאת, לדברי דרור, יש ירידה כוללת במספר המזמינים אונליין. "מאז ש'ישיר למהדרין', האתר של שופרסל שהיה מותאם לחברה החרדית, ירד מהאוויר, יש ירידה משמעותית בהזמנות האונליין - רשתות אחרות לא ממש לקחו את הוואקום שהוא השאיר אחריו".

"גם סופר אונליין צריך להתאים את עצמו לחברה החרדית, ואם הוא לא יודע לעשות זאת בצורה טובה, פשוט לא ייכנסו אליו. כשחרדי נכנס לאתר, הוא לא רוצה שיקפצו לו תמונות של פרזנטריות או פרסומות לטלוויזיות".

מכבי חזקה בבני ברק

לפי נתוני מדד INDOX, כ-33% מהחברה החרדית מבוטחים בקופת-החולים מאוחדת. כללית ומכבי אוחזות בנתח של 26% כל אחת, ובלאומית מבוטחים 14%. "הקופות שיודעות להבין היטב את הצרכים של המגזר ינצחו", מסביר דרור. "למשל, באזורים של משפחות צעירות צריך להציע רפואת נשים וילדים, שירותי הריון ולידה, רפואת שיניים לילדים וכו'. יש גם פרמטרים ייחודיים לחברה החרדית, כמו קלינאית תקשורת דוברת אידיש.

"לעתים התפיסה של קופה כחילונית משדרת שהיא יותר מקצועית. מצד שני, לא נכון להציע שירותים מתקדמים בדיגיטל, כי גם מי שנגיש למובייל באינטרנט לא תמיד יודע איך להשתמש בזה".

למרות שקיימים בנקים המותאמים לחברה החרדית, כמו פאגי ומרכנתיל דיסקונט, בנק הפועלים מוביל במקום הראשון. "מאחר שהפועלים גדול יותר מכולם, הוא תמיד ייקח את המקום הראשון, אך לעתים רמת השמרנות של הזרמים משפיעה", אומר דרור. "בזרם החסידי, פאגי ומרכנתיל נמצאים במקום הראשון. צריך לזכור שהחברה החרדית מוטת מחיר, ומצד שני יש חשיבות לנגישות ושירותיות".

קרוב למחצית (49%) מתושבי ביתר עילית מהחברה החרדית מחזיקים חשבון בנק בפועלים. בבית שמש מדובר ב-37%, בירושלים ובבני ברק - 24%. במודיעין עילית ממוקם הבנק במקום השלישי על 12%, כשלפניו בנק פאגי עם 30% ולאומי עם 29.6%.

"אין ספק כי בערים שיש בהן את המבחר - גם 'יש חסד', גם אושר עד וגם רמי לוי, האחוזים הגבוהים יותר קונים באושר עד וברמי לוי, ואחוזים נמוכים יותר קונים ב'יש חסד'", אומר חיים קליגר, מומחה שיווק ופרסום למגזר החרדי. "הפריסה של 'יש חסד' היא הכי גדולה במגזר החרדי, אבל כשיש אופציה, הצרכן בוחר את אושר עד ואת רמי לוי, בגלל חוויית הקנייה.

"הצרכן החרדי אוהב חוויית קנייה ומעריך אותה, ובוחר ללכת לקנות במקום בו היא הרבה יותר נעימה עבורו. בנוסף, המגוון שקיים באושר עד ורמי לוי הוא הרבה יותר גדול מאשר המגוון שיש ב'יש חסד', והצרכן החרדי רוצה לשים את מעותיו במקום שנותן לו אפשרויות בחירה. אני לא אתפלא אם יוכח שסל הקנייה ב'יש חסד' זול יותר, ועדיין הצרכן החרדי יעדיף לשלם קצת יותר. בביתר עילית אין סניף של אושר עד, ועדיין אלה שענו שהם קונים שם מעדיפים לנסוע עד לסניף שבירושלים.

"נתון נוסף הוא ש'יש חסד', שהיא תחת שופרסל, הפסיקו למכור חלק גדול ממוצרי אסם, ועל המדפים המרכזיים קיימים המותג של 'יש', כמו פסטות, אטריות ומגוון מוצרים נוספים. באושר עד וברמי לוי, לעומת זאת, יש הרבה יותר בחירה, והצרכן החרדי לא רוצה שהרשת תקבע לו שהוא חייב לקנות את המותג שלה. הוא יעדיף לשלם יותר בשביל מותג שהוא מחובר אליו. כך שחלק מההעדפה בבחירה היא האפשרות לקנות מגוון רחב יותר של מותגים". 

גם קליגר מסכים שבכל הנוגע לבחירה באיזו רשת לקנות מוצרי צריכה ומזון, באיזו קופת-חולים להיות מבוטחים ובאיזה בנק לבחור, הלוקיישן משחק תפקיד מרכזי. "מאוחדת נתפסת כקופה החרדית ביותר, אבל בדגש על נתפסת. בערים החרדיות הקופות האחרות נותנות פייט לא קטן. בבני ברק מכבי היא הכי חזקה, כי היא מסורתית ועשתה שם עבודה מאוד משמעותית לאורך הרבה שנים, כמו שבירושלים מאוחדת היא החזקה ביותר כבר הרבה מאוד שנים.

"בערים החרדיות כמו אלעד, ביתר עילית, מודיעין עילית ובית שמש, היתרון של מאוחדת הוא לא ברור כמו בירושלים. מה שחשוב לצרכן זה גם בעולמות הבריאות שהוא לא מתפשר ודורש מה שמגיע לו. לפריסת המרפאות יש הרבה משמעות, כמו גם לשירותים שיש בתוך המרפאות ולמוקדי הלילה והשבת ומגוון הרופאים. הקופות מתחרות בצורה מאוד קשה ואגרסיבית על הצרכן החרדי, וכל אחת מנסה להביא את המיטב שהיא יכולה.

"גם לנגישות יש תפקיד. אם רופא מפנה מישהו לבדיקה שאינה זמינה במרכז לידו, אלא הוא נאלץ לנסוע לעיר אחרת, הורדנו 30%-40% מהאנשים שיעשו את זה. אם הרופא היה אומר לו לרדת קומה למטה כדי לבצע את הבדיקה, הוא היה עושה אותה. הקופות כן מנסות להנגיש ולתת את השירותים המתאימים למגזר החרדי, כמו רפואת נשים למשל, שבהרבה מקומות נמצאת ביחידה נפרדת, כך שללוקיישן יש משמעות גדולה".

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר