גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכפתור של רמי לוי, הקנייה השכונתית והבנק שמפתיע: מיפוי הצרכנות החרדית

המחיר וסוג הכשרות הם הפרמטרים החשובים ביותר, אך גם המיקומים משפיעים על ההעדפות - כך עולה ממדד חדש העוסק בהרגלי הצריכה של החברה החרדית ● קופת-החולים הפופולרית ביותר היא מאוחדת, ואילו בתחום מוצרי החלב תנובה רושמת הובלה

סניף של ''יש חסד'' בבני ברק / צילום: תמר מצפי
סניף של ''יש חסד'' בבני ברק / צילום: תמר מצפי

אחת לשבוע מתמלאות חצרות בתי ספר בערים החרדיות בארגזי קרטון גדולים. בתוך הארגזים הללו נמצאים מוצרים במארזים גדולים, שהוזמנו כמה ימים קודם לכן באמצעות הטלפון או הדואר. "הצרכן החרדי מגיע, מקבל את דף ההזמנה שלו ומלקט את המוצרים בעצמו. אי-אפשר להסתובב ולבחור דברים אחרים - מי שלא הזמין, לא יכול לקחת. לרוב גברים מגיעים בשעות מסוימות, ונשים בשעות אחרות", מספר דודי דרור, מנכ"ל חברת הסקרים אסקריא. 

משרד החקלאות בוחן: הוצאת מוצרי חלב וביצים מפיקוח מחירים 
"שעת חירום לתקשורת החופשית": מאות עיתונאים מחו נגד סגירת תאגיד השידור "כאן" 

מדובר בערוץ שנקרא "מכירה שכונתית" ויכול להתקיים גם בחניון בית כנסת או חצר ישיבה. מאחר שהוא אינו מתרחש במקום מסודר, ואין עלויות החזקה של סניף ועובדים, המוצרים זולים משמעותית.

כחמישית מהחברה החרדית נוהגים לקנות בערוץ זה, כפי שעולה ממדד INDOX העוקב אחר דפוסי צריכת המדיה וההרגלים הצרכניים של החברה החרדית, בהובלת דודי דרור ונתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס.

דודי דרור, מנכ''ל חברת הסקרים אסקריא / צילום: אלמוג גבאי

המדד מאפשר לחברות ולמשווקים לבצע סגמנטציה של קהלי היעד ולבצע אופטימיזציה של תקציב המדיה בפרסום המגזרי. המדד נערך אחת לשנה, בחודשי הקיץ, באמצעות סקר טלפוני של אלף משיבים מהחברה החרדית (מדגם מייצג) - ופרק הצרכנות שבו מתפרסם כאן לראשונה.

החולשה של שופרסל

לפי דרור ויעקובי, אומנם קיים שוני בין החסידויות, הזרמים והפלגים השונים, אך בעולם המזון, רב המשותף על המפריד. מהסקר עולה כי רוב החברה החרדית מעדיפה לבצע את הקניות לבית באופן פיזי, וכל משק בית עורך קניות במספר רשתות, בהתאם לצרכיו ולאפשרויות החיסכון בהוצאות. 85% עורכים קניות בסופרמרקט, 37% במכולת השכונתית, 12% אצל הירקן, ו-7% בקיוסקים או בחנויות נוחות.

 

הרשת הפופולרית ביותר היא "יש חסד", עם 51%, ולזה יש להוסיף את הסניפים השכונתיים של "יש בשכונה" עם 7%, כך שמדובר בשחקנית משמעותית למדי. בפער גדול מאחוריה, עם 43%, נמצאת רשת אושר עד. במקום השלישי רמי לוי עם 21%.

הרשתות הפופולריות בחברה הכללית רושמות כאן נתחי שוק קטנים יותר - הפער המשמעותי ביותר נוגע לשופרסל, שנתח השוק שלה עומד על 5% בלבד. ההסבר לפערים טמון במיקומים ובכללי הכשרות והצניעות.

באופן מעניין, רשת "יש חסד" חלשה דווקא בירושלים, שבה מתגוררים כמעט 26% מהחברה החרדית. רק 20.5% עורכים את קניותיהם ברשת זו בעיר הבירה, לעומת 78% בבית שמש, 74% בבני ברק ו-98% במודיעין עילית. ההסבר לכך יכול להיות במיקומי הסניפים, ובעובדה שרשת רמי לוי נמצאת במיקומים טובים יותר.

 

עוד עולה מהסקר כי יותר גברים קונים באושר עד, וכי ליטאים וחסידים קונים ב"יש חסד" יותר מאשר ספרדים. "'יש חסד' יודעת להיכנס לתוך השכונות ולהתמקם במקומות הנכונים. היא לא נתפסת כזולה ביותר, אבל יש לה את קהל הלקוחות הגדול ביותר", אומר דרור. "אם רשת רוצה להתאים עצמה לחברה החרדית, היא צריכה לדייק את הפרסום, את סביבת הקנייה ואת המוצרים".

הסקר בחן גם את מותגי החלב האהובים ביותר בחברה החרדית. מהנתונים עולה כי 92% רוכשים מוצרי תנובה, 68% מוצרי טרה (שמועדפים באוכלוסיות השמרניות יותר), 21% בלבד לשטראוס, 12% יטבתה, 8% מחלבות גד, ו-6% משק צוריאל.

הוואקום באונליין

נוכחות החברה החרדית ברכישות האונליין לבית נמוכה למדי - רק 7% מזמינים באמצעות האינטרנט מוצרי מזון וצריכה. הרשת הפופולרית ביותר היא רמי לוי אונליין (52% מבין המזמינים). במקום השני, בפער משמעותי, נמצאת שופרסל אונליין עם 20%, אקספרס למהדרין עם 14%, 5 דקות עם 13%, שוק העיר עם 8%, חסד למהדרין עם 5% ו-ויקטורי וביתן אונליין עם 2%.

נתי יעקובי, מנכ''ל שופ אנליטיקס / צילום: תמר מצפי

למה דווקא האתר של רמי לוי חולש על יותר ממחצית ההזמנות? בזכות כפתור "מהדרין", שממוקם במקום בולט למעלה, ושפותח את הצרכן לעולם של כשרויות שמאפשרות לו להרגיש בטוח בעריכת הקניות שלו.

עם זאת, לדברי דרור, יש ירידה כוללת במספר המזמינים אונליין. "מאז ש'ישיר למהדרין', האתר של שופרסל שהיה מותאם לחברה החרדית, ירד מהאוויר, יש ירידה משמעותית בהזמנות האונליין - רשתות אחרות לא ממש לקחו את הוואקום שהוא השאיר אחריו".

"גם סופר אונליין צריך להתאים את עצמו לחברה החרדית, ואם הוא לא יודע לעשות זאת בצורה טובה, פשוט לא ייכנסו אליו. כשחרדי נכנס לאתר, הוא לא רוצה שיקפצו לו תמונות של פרזנטריות או פרסומות לטלוויזיות".

מכבי חזקה בבני ברק

לפי נתוני מדד INDOX, כ-33% מהחברה החרדית מבוטחים בקופת-החולים מאוחדת. כללית ומכבי אוחזות בנתח של 26% כל אחת, ובלאומית מבוטחים 14%. "הקופות שיודעות להבין היטב את הצרכים של המגזר ינצחו", מסביר דרור. "למשל, באזורים של משפחות צעירות צריך להציע רפואת נשים וילדים, שירותי הריון ולידה, רפואת שיניים לילדים וכו'. יש גם פרמטרים ייחודיים לחברה החרדית, כמו קלינאית תקשורת דוברת אידיש.

"לעתים התפיסה של קופה כחילונית משדרת שהיא יותר מקצועית. מצד שני, לא נכון להציע שירותים מתקדמים בדיגיטל, כי גם מי שנגיש למובייל באינטרנט לא תמיד יודע איך להשתמש בזה".

למרות שקיימים בנקים המותאמים לחברה החרדית, כמו פאגי ומרכנתיל דיסקונט, בנק הפועלים מוביל במקום הראשון. "מאחר שהפועלים גדול יותר מכולם, הוא תמיד ייקח את המקום הראשון, אך לעתים רמת השמרנות של הזרמים משפיעה", אומר דרור. "בזרם החסידי, פאגי ומרכנתיל נמצאים במקום הראשון. צריך לזכור שהחברה החרדית מוטת מחיר, ומצד שני יש חשיבות לנגישות ושירותיות".

קרוב למחצית (49%) מתושבי ביתר עילית מהחברה החרדית מחזיקים חשבון בנק בפועלים. בבית שמש מדובר ב-37%, בירושלים ובבני ברק - 24%. במודיעין עילית ממוקם הבנק במקום השלישי על 12%, כשלפניו בנק פאגי עם 30% ולאומי עם 29.6%.

"אין ספק כי בערים שיש בהן את המבחר - גם 'יש חסד', גם אושר עד וגם רמי לוי, האחוזים הגבוהים יותר קונים באושר עד וברמי לוי, ואחוזים נמוכים יותר קונים ב'יש חסד'", אומר חיים קליגר, מומחה שיווק ופרסום למגזר החרדי. "הפריסה של 'יש חסד' היא הכי גדולה במגזר החרדי, אבל כשיש אופציה, הצרכן בוחר את אושר עד ואת רמי לוי, בגלל חוויית הקנייה.

"הצרכן החרדי אוהב חוויית קנייה ומעריך אותה, ובוחר ללכת לקנות במקום בו היא הרבה יותר נעימה עבורו. בנוסף, המגוון שקיים באושר עד ורמי לוי הוא הרבה יותר גדול מאשר המגוון שיש ב'יש חסד', והצרכן החרדי רוצה לשים את מעותיו במקום שנותן לו אפשרויות בחירה. אני לא אתפלא אם יוכח שסל הקנייה ב'יש חסד' זול יותר, ועדיין הצרכן החרדי יעדיף לשלם קצת יותר. בביתר עילית אין סניף של אושר עד, ועדיין אלה שענו שהם קונים שם מעדיפים לנסוע עד לסניף שבירושלים.

"נתון נוסף הוא ש'יש חסד', שהיא תחת שופרסל, הפסיקו למכור חלק גדול ממוצרי אסם, ועל המדפים המרכזיים קיימים המותג של 'יש', כמו פסטות, אטריות ומגוון מוצרים נוספים. באושר עד וברמי לוי, לעומת זאת, יש הרבה יותר בחירה, והצרכן החרדי לא רוצה שהרשת תקבע לו שהוא חייב לקנות את המותג שלה. הוא יעדיף לשלם יותר בשביל מותג שהוא מחובר אליו. כך שחלק מההעדפה בבחירה היא האפשרות לקנות מגוון רחב יותר של מותגים". 

גם קליגר מסכים שבכל הנוגע לבחירה באיזו רשת לקנות מוצרי צריכה ומזון, באיזו קופת-חולים להיות מבוטחים ובאיזה בנק לבחור, הלוקיישן משחק תפקיד מרכזי. "מאוחדת נתפסת כקופה החרדית ביותר, אבל בדגש על נתפסת. בערים החרדיות הקופות האחרות נותנות פייט לא קטן. בבני ברק מכבי היא הכי חזקה, כי היא מסורתית ועשתה שם עבודה מאוד משמעותית לאורך הרבה שנים, כמו שבירושלים מאוחדת היא החזקה ביותר כבר הרבה מאוד שנים.

"בערים החרדיות כמו אלעד, ביתר עילית, מודיעין עילית ובית שמש, היתרון של מאוחדת הוא לא ברור כמו בירושלים. מה שחשוב לצרכן זה גם בעולמות הבריאות שהוא לא מתפשר ודורש מה שמגיע לו. לפריסת המרפאות יש הרבה משמעות, כמו גם לשירותים שיש בתוך המרפאות ולמוקדי הלילה והשבת ומגוון הרופאים. הקופות מתחרות בצורה מאוד קשה ואגרסיבית על הצרכן החרדי, וכל אחת מנסה להביא את המיטב שהיא יכולה.

"גם לנגישות יש תפקיד. אם רופא מפנה מישהו לבדיקה שאינה זמינה במרכז לידו, אלא הוא נאלץ לנסוע לעיר אחרת, הורדנו 30%-40% מהאנשים שיעשו את זה. אם הרופא היה אומר לו לרדת קומה למטה כדי לבצע את הבדיקה, הוא היה עושה אותה. הקופות כן מנסות להנגיש ולתת את השירותים המתאימים למגזר החרדי, כמו רפואת נשים למשל, שבהרבה מקומות נמצאת ביחידה נפרדת, כך שללוקיישן יש משמעות גדולה".

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טסלה נופלת בכ-7% במסחר המוקדם ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם