גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקית אינטרנט אמריקאית סוגרת תחום פעילות מרכזי, וגלי ההדף עשויים להגיע עד לרמת גן

עשור לאחר שמאריסה מאייר, מנכ"לית יאהו לשעבר, שמה את ישראל על המפה עם מערכת הפרסום "ג'מיני", החליטה החברה להרוג את המוצר שנחשב בעבר לתרנגולת שהטילה ביצי זהב ● כל המהנדסים בג'מיני יוכלו להחזיק במשרתם לטווח של 6 עד 18 חודשים - תקופת הזמן בה תיארך האינטגרציה עם טאבולה

המטה של יאהו, קליפורניה / צילום: Associated Press, Marcio Jose Sanchez
המטה של יאהו, קליפורניה / צילום: Associated Press, Marcio Jose Sanchez

בסף השבוע האחרון הודיעה יאהו כי היא הולכת למהלך קיצוצים גלובליים. החברה תפטר 1,600 עובדים, כ־20% מעובדיה בעולם, ותסגור שורה של מוצרי פרסום, המרכזי שבהם הוא מערכת "ג'מיני". אזכור שמה של רשת הפרסום תפס את תשומת־ליבם של מאות עובדים בישראל שהיו שותפים בעשור האחרון לפיתוח המוצר הרווחי ביותר של יאהו. כיצד התקבלה ההחלטה על סגירתו? לשם כך יש לחזור עשור אחורה. 

אינטל דחתה פגישה עם נציגי הממשלה להרחבת פעילותה בישראל 
מכירת חיסול: שלוש עסקאות מהשבועיים האחרונים מסמלות את העידן החדש בהייטק | ניתוח

במרץ 2013 כינסה מריסה מאייר, אז מנכ"לית יאהו, את צמרת החברה בכל סניפיה בארה"ב, בבריטניה ובישראל לשיחת ועידה. מול כל סגני הנשיא והבכירים, הכריזה מאייר כי מעתה והלאה הפרויקט האסטרטגי ביותר בחברה ינוהל מתל אביב, על־ידי ישראלי ששמו היה זר לרוב המנהלים - ערן שיר.

הפרויקט, שכונה על־ידי מאייר בשם הקוד "מאניבול", על שם הסרט ההוליוודי שבו עוברת קבוצת בייסבול מהפכת ניהול מבוססת מידע, ביקש להביא גישה רעננה לפרסום: לא עוד באנרים שמוצגים למשתמשים באופן עיוור, אלא כאלה שעושים שימוש בתחום הצומח של הבינה המלאכותית וההתאמה האישית על־מנת להציג למשתמש תוכן רלוונטי.

באותם ימים הפכו שתי חברות ישראליות לסנסציה: אאוטבריין של ירון גלאי וטאבולה של אדם סינגולדה. השתיים צמחו בבת־אחת מאפס למעל 100 מיליון דולר בהכנסות, באמצן מודל חדש של פרסום חדש: שיבוץ פרסומות בחלקן התחתון של כתבות באתרי חדשות - כאלה שמונגשות באופן קונטקסטואלי לכתבה ובאופן שמותאם אישית למשתמש.

מאייר התרשמה מהטרנד, שכונה אז "נייטיב" (native advertising), וביקשה לנצל את הרכישה של החברה הישראלית דאפר (Dapper) שנוסדה בידי הישראלי שיר, לפיתוח המוצר החדש.

"הסמנכ"לים האמריקאים היו המומים", אומר אדם שנכח בפגישה. "בבת־אחת השתנתה הפוליטיקה הארגונית בתאגיד, והרבה מנהלים אמריקאים התקנאו במרכז הישראלי וביקשו לקחת חלק בהצלחה".

ג'מיני קיבל חיים משלו

מיד לאחר מכן הפך "פרויקט מאניבול" ל"ג'מיני" וקיבל חיים משלו. שיר - יחד עם מנהלים נוספים כמו שותפו ברונו פרננדז־רואיז, ולאחר מכן עידו יבלונקה שקיבל את הניהול על מרכז הפיתוח הישראלי - בנו עבור מאייר גרסה פנימית המקבילה לטאבולה ואאוטבריין - והפכו אותה למכונת מזומנים עבור יאהו.

לג'מיני עמדו שני יתרונות מרכזיים שחסרו לאאוטבריין וטאבולה: מחד, עמדו לרשותה אתרי תוכן גדולים כמו יאהו ניוז, יאהו ספורטס ויאהו פייננס וכן בלוגים טכנולוגים יוקרתיים כמו טקרנץ' ואנגדג'ט, ברשת שעמדה אז בחמישיה המובילה של רשתות התוכן הגדולות ביותר. מאידך, עמדו לה יחסים קרובים עם מאות מותגי ענק מארה"ב. טאבולה ואאוטבריין, להבדיל, נדרשו לחזר אחרי אתרי החדשות ולהתפשר על רווחיות בתמורה לדריסת רגל והסכמים רב־שנתיים.

בסוף 2013 ייצרה ג'מיני הכנסות גולמיות שנעו בין 400 ל־500 מיליון דולר, ושנה לאחר מכן היא חצתה את רף המיליארד דולר בשנה. לפי הערכות של מספר גורמים המכירים את פעילות ג'מיני, הכנסותיה בשנת 2015 הגיעו לכ־1.5 מיליארד דולר - גבוה יותר מאאוטבריין וטאבולה גם יחד באותה התקופה.

בשנת 2015 רכשה ענקית התקשורת האמריקאית ורייזון את יאהו ואת AOL מתוך מטרה לבנות רשת פרסום ענקית שתיתן מענה לדומיננטיות של גוגל ופייסבוק בתחום. למרות הגישה המאוד חיובית של הרוכשת החדשה כלפי ג'מיני, עבור החטיבה הישראלית זה כבר לא היה אותו הדבר, אחרי עזיבתה של מאייר עם השלמת הרכישה בידי ורייזון.

מאריסה מאייר, מנכ''לית יאהו לשעבר / צילום: Associated Press, Evan Agostini

מאייר פרשה ב־2017 עם מצנח זהב של 186 מיליון דולר, וקידום ג'מיני נזקפה לזכותה כמי שהגדילה את מכירות יאהו עם השנים, במיוחד לאחר כמה טעויות שביצעה, כמו רכישת הרשת החברתית טאמבלר בכ־1.1 מיליארד דולר ומכירתו לאחר מכן בכמה מיליונים בודדים.

האיחוד עם טאבולה

על־פי אתר אקסיוס, בשנים האחרונות התקשתה הפלטפורמה האחודה לאפשר למפרסמים לרכוש שטחי פרסום ולפרסם, במה שהביא לאכזבה מרשת הפרסום של יאהו. אלא שקיים הסבר נוסף לפיו קרן הפרייבט אקוויטי אפולו, שרכשה את יאהו ואת AOL מורייזון לפני כשנתיים, העדיפה ככל הנראה להגדיל את רווחיותה ולהקטין את הפיתוח בתחום הפרסום בפנים החברה, ובמקום זאת להסתמך על מוצר רווחי קיים כמו זה של טאבולה.

מהצד השני, המשקיעים לא היו סלחניים גם לטאבולה, שיצאה למיזוג ספאק לפי שווי של 2.6 מיליארד דולר, אך ראתה את מנייתה נחתכת ב־87% מהשיא ועד נובמבר 2022. טאבולה ומתחרתה אאוטבריין לא השכילו להוכיח לאורך זמן כי השוק בו הן פועלות צומח באופן משמעותי בשוק הפרסום הדיגיטלי.

הכנסות השתיים יחד סובב סביב ה־2 מיליארד דולר, אחוזים בודדים בלבד מענף הפרסום, ומעולם לא התרחבו מעבר לכך. יתר על כן, הכנסות טאבולה בשלושת הרבעונים האחרונים הצטמצמו והרווחיות נשחקה.

לכן שמחו בטאבולה לחתום את העסקה עם יאהו  - החברה האמריקאית חתמה עם טאבולה בחודש נובמבר 2022 הסכם לפיו היא תקבל לידיה 25% ממניות החברה, בעוד שטאבולה תקבל בלעדיות על אתרי התוכן של יאהו.

שיתוף־הפעולה ייצר עבור שתי החברות מיליארד דולר בשנה, וצפוי להכפיל את הכנסות החברה הישראלית. סינגולדה, יחד עם נשיא החברה אלדד מניב וסמנכ"ל הכספים סטפן ווקר, קיבלו בעסקה 400 אלף דולר במזומן ועוד בונוסים שמימושם תלוי בעמידה ביעדים, בהם בונוס של עד 2.8 מיליון דולר לסינגולדה.

"סיפור של הנהלה חלשה"

אלא שבסוף השבוע האחרון הסיפור הזה נגמר, כשג'מיני הפכה לעוד קורבן של מהלכי הקיצוצים הגלובליים. המהלך ישפיע על לא פחות ממחצית מעובדי מחטיבת הפרסום, בהם גם ממוצר ג'מיני, וככל הנראה על גורלם של כמה עשרות ישראלים שחיים כעת באי־ודאות ומצפים לתשובה באשר לעתידם התעסוקתי. בשורה התחתונה פוטרו כבר בשבוע שעבר כ־1,000 עובדים, בעיקר בארה"ב, כ־12% מכוח־האדם בחברה, ועוד 600, או 8%, יפוטרו במחצית השנייה של השנה.

חלק הארי של 30 עובדי מערכת ג'מיני שנותרו בישראל צפויים ככל הנראה לקבל הצעות עבודה אחרות מטאבולה וממחלקות אחרות ביאהו ישראל, שמונה כיום 150 איש. אך טעם ההחמצה בפיהם של כל המעורבים על הפרויקט שהיה ונקבר עודנו מורגש. בשיאה, עבדו ביאהו ישראל כ־200 עובדים.

"זה היה הסיפור של חטיבה שעבדה היטב וייצרה אימפקט גלובלי עם הכנסות שחברות ישראליות היו רק חולמות עליהן", אומר בכיר שהכיר את פעילות ג'מיני. "הבעיה הייתה שהיא הופקדה בידי הנהלה חלשה שעשתה המון טעויות. חבל לי על כל הישראלים שעבדו קשה על פיתוח מוצר מדהים וניצחו - רק כדי שמנהל בכיר יבוא ויגיד שנגמר לו הכסף".

לאחר פרסום הכתבה התקבל עדכון כי כל המהנדסים בג'מיני יוכלו להחזיק במשרתם לטווח של 6 עד 18 חודשים - תקופת הזמן בה תיארך האינטגרציה עם טאבולה. בסוף התקופה יוצע לכמה מהם לעבור לפרויקטים אחרים ביאהו, ומי שלא יימצא עבורו פרויקט, יפוטר עם פיצויים מוגדלים וכמה חודשי התראה מראש. אנשי מכירות בודדים יקבלו הצעה מטאבולה, בעוד ששאר הקבוצות ביאהו, בהן קבוצות הדוא״ל ואבטחת המידע, אינן צפויות להיפגע.

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"