גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על החוף צריך יותר מארטיק ושמשייה: הפוטנציאל הלא ממומש של ישראל

שטחי מסחר, בילוי ופנאי בחוף הים מהווים צורך ומוקד משיכה בכל עונות השנה, אך בארץ קיים מחסור מובהק בהם ● הפתרון: תוכנית שתשדרג את השהות בחופי הים וגם תממן את תחזוקתם, תוך התחשבות בצורך לשמר את הטבע הכחול כמשאב לאומי

טיילת חוף בת ים / צילום: שלומי יוסף
טיילת חוף בת ים / צילום: שלומי יוסף

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

חופי הים הם משאב ציבורי ששייך ונגיש לכולם, בכל עונות השנה. בשנים האחרונות מתעצם הבינוי למגורים ולתיירות בערים שבקרבת החופים, ביחד עם הגידול באוכלוסייה ובמספר המבקרים בהן בתדירות הולכת וגדלה. כל זה מוביל לתהייה כמה שטחי הסעדה, בילוי ופנאי נכון לפתח "על החול" ובאזור הטיילת.

מנכ"לית דלתא מספרת איך הקורונה עזרה לה להביא את ויקטוריה סיקרט לארץ | ראיון
בין כל הפרסומות המושקעות של גמר הסופרבול, 15 שניות בלטו במיוחד
לעבוד, לקנות ולבלות מתחת לבית: תור הזהב של המסחר השכונתי 

כיום, בערים הגדולות לאורך חוף הים התיכון קיימים רק 1.8 סמ"ר בממוצע של שטחי מסחר לתושב בעיר. היצע זה אינו כולל את המצוי במרינות למיניהן, ומציג מחסור מובהק ביחס למצוי בערי החוף, בכפרים ולאורך החופים של יוון, קפריסין ואיי הים התיכון האחרים.

כאן נתאר את המצב הקיים, ונדון באפשרויות לשדרוג המצב.

כללי תמ"א 1

היקף ההגעה לחופי הים לצורכי בילוי, פנאי, הסעדה וספורט גדל בשיעורים גבוהים לאורך השנים. חוף הים נחשב ל"ריאה כחולה" ולמשאב טבע זמין ונגיש לכל תושבי המדינה, ובעיקר לתושבי הערים הצמודות אליו. עדות לכך היא הצפיפות הגבוהה של מבקרים על הטיילות וחופי הים, במספרים גבוהים פי כמה מכמות הולכי הרגל במרכזי הערים.

בפועל, חוף הים העירוני מצוי באחריות העיר שבעורפו, המתבטאת בעלויות הקמה ותפעול גבוהות מאוד (ניקוי החול והים, תפעול חניונים, שירותי הצלה, חשמל ועוד). לפיכך, העיריות נדרשות למצוא מענה תקציבי לכך. בהיעדר אפשרות לגבות דמי כניסה לחוף, אחת הדרכים למימון היא הקמת והשכרת שטחי מסחר, בילוי ופנאי (כמו גם "כיסאות") לאורך החופים. הדבר מהווה הן מענה לצורך ושירות למבקרים בחופים והן מקור מימון לשירות עצמו ולתחזוקתו.

 

לפי תמ"א 1, שאושרה בשנת 2020, חוף הים זוכה ל"התייחסות ולהגנה מיוחדת בשל חשיבותו ברמה הארצית, בשל ערכיו הטבעיים והנופיים, וכמרחב פנאי, רוגע ורווחה לציבור רחב, המצטופף מול הערים הגדולות לאורך מישור החוף".

ההגדרה לחוף עירוני היא "המרחב הפתוח העיקרי להנאת תושבי הערים, ובו שירותי החוף/טיילות, מתקני בילוי, פנאי וספורט, חופי רחצה וערכי טבע מקומיים". בתחום החוף נאסרה כל בנייה, למעט שימושים נדרשים לטובת הציבור בקרבה לים. קיימת הבחנה בין חוף עירוני לבין חוף פתוח, כאשר באחרון לא קיימים ולא נדרשים שימושיים מסחריים, אך כן יכולים להימצא שירותי חוף כמו סוכת מציל, שירותים ומלתחות.

על־פי התקנות, מותר להקים מזנון בשטח של עד 50 מ"ר לכל חוף מוכרז עירוני. בנוסף קיימת גמישות לתוכנית בחוף הים העירוני, שבו ניתן לאשר בין היתר שירותי הסעדה. כיום, גופי התכנון מבקשים להגביל את הבינוי עד לקו ה־300 מטר מהים, במקום הנהוג עד היום - טווח של 100 מטר.

האם לא נדרש לקבוע עקרונות וכללי בינוי אחרים, שיאפשרו לנו לנצל בצורה מיטבית יותר של משאב הטבע ולספק שירות מיטבי למבקרים בחופי הים לסוגיהם? אין הכוונה ל"מגדלי מגורים", אלא לשירותי מסחר, בילוי והסעדה בהתאם לצורך, ובהיקף בינוי שאינו גבוה ופוגע במשאב הטבע.

התביעה של נתניה

רצועות החוף מחולקות לרצועת החול, טיילת עם חזית לים בצדה המערבי והרצועה שממזרח לטיילת, שבה כבר מתקיימת העיר. לפי תמ"א 1 בקו בינוי ראשון, בחזית הים קיימת העדפה לשימושים ציבוריים, ומאושרים שימושי פנאי, בילוי ותרבות בזיקה לים, ולא למסחר. מכאן שלא מתאפשר להפעיל טברנות ומקומות הסעדה, כדוגמת כפרי הדייגים והטברנות הקיימות בחופי הים התיכון.

בישראל, מרבית העסקים פרוסים רחוק מקו החוף, נמצאים "בדרך" ומשרתים את אלה שבדרכם ברגל אל ומהים. אלו שכן שפועלים על החוף הם בעיקר עסקי הסעדה ובתי קפה. רק לחלק קטן מהערים קיימת תוכנית בניין עיר מסודרת ומאושרת לחוף הים. לכן, חלק מהבנייה הקיימת נעשתה בצורה שאינה חוקית כביכול.

כיום ערים שואפות לייצר לעצמן תוכניות מותאמות, שיאפשרו להן מחד לשרת את כלל הבאים לחופי הים ולהפוך את רצועת החוף למוקד עירוני, ומאידך, לאפשר לעצמן לפתח פעילויות עסקיות שיחוללו הכנסות משכר דירה חודשי ומתשלומי ארנונה וכן יכסו את עלויות המימון והתחזוקה.

ומה לגבי המחיר הכלכלי שסופגות הערים? לפני כשנתיים הגישה עיריית נתניה, בראשות מרים פיירברג, עתירה לבג"ץ, בטענה כי הטיפול בחופי הים צריך להיות באחריות המדינה ולא העיר. הטיעון היה שמדובר בנטל כלכלי גבוה, שמחולל גירעונות והוצאות כבדות שאינן ממומנות. עד כה לא התקבלה הכרעה בנושא.

להגדיל היצע, אך במינון

מבין ערי החוף, בתל אביב קיימת הרצועה הארוכה ביותר של חוף ים, ביחס הפוך למספר העסקים שיש בה. אשדוד עוקפת אותה, עם 33 עסקים על חוף הים, כאשר רובם מתרכזים בחוף הקשתות. בנתניה, שלה חוף ארוך גם כן, קיימים 24 עסקים על החוף. בחיפה קיימים 12 עסקים, הכוללים בעיקר מסעדות הנמצאות על הטיילת, ובבת־גלים פועלים גם פוד־טראקים.

לפי נתוני מאגרי המידע של צ'מנסקי בן שחר ושות', בישראל קיימים בממוצע 1.15 מ"ר בסך־הכול של שטחי מסחר לתושב, ובחוף הים רק 1.8 סמ"ר בממוצע לתושב בעיר שלאורכו. נציין כי קיימות ערים שבהן נבנו גם מרינות (תל אביב, הרצליה, אשדוד ואשקלון), ובהכרח בכל מרינה קיים היצע גדול של שטחי מסחר, המשרת גם את באי החוף.

בשורה התחתונה, שטחי מסחר, בילוי ופנאי בחוף הים מהווים צורך ומוקד משיכה בכל עונות השנה. הים מהווה עבור האוכלוסייה מעין מקום מפלט מהעיר הסואנת, ונתפס כמקום שבו ניתן להתנתק ו"לנקות את הראש".

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

לכן, כמשאב טבע משותף, מצופה שכולם יוכלו להגיע לחוף הים וליהנות ממנו. אך בישראל ההיצע המסחרי והשירותים במרבית חופי הים דל, ואינו מותאם לצרכים הנדרשים לאוכלוסייה - מהרמה הבסיסית של מים וגלידה ועד מחסור במקומות בילוי והסעדה.

קיים צורך לתכנן תוכנית שתשדרג את השהות בחופי הים וגם תממן את תחזוקתם. זאת במינון הנכון, ושבהכרח יימצא האיזון המיטבי בין הצורך לשמר את הטבע הכחול כמשאב, לבין הצורך של המבקרים בו.

בכתיבת הטור השתתפה דבורה רוקין, אנליסטית בצ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון