גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על החוף צריך יותר מארטיק ושמשייה: הפוטנציאל הלא ממומש של ישראל

שטחי מסחר, בילוי ופנאי בחוף הים מהווים צורך ומוקד משיכה בכל עונות השנה, אך בארץ קיים מחסור מובהק בהם ● הפתרון: תוכנית שתשדרג את השהות בחופי הים וגם תממן את תחזוקתם, תוך התחשבות בצורך לשמר את הטבע הכחול כמשאב לאומי

טיילת חוף בת ים / צילום: שלומי יוסף
טיילת חוף בת ים / צילום: שלומי יוסף

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

חופי הים הם משאב ציבורי ששייך ונגיש לכולם, בכל עונות השנה. בשנים האחרונות מתעצם הבינוי למגורים ולתיירות בערים שבקרבת החופים, ביחד עם הגידול באוכלוסייה ובמספר המבקרים בהן בתדירות הולכת וגדלה. כל זה מוביל לתהייה כמה שטחי הסעדה, בילוי ופנאי נכון לפתח "על החול" ובאזור הטיילת.

מנכ"לית דלתא מספרת איך הקורונה עזרה לה להביא את ויקטוריה סיקרט לארץ | ראיון
בין כל הפרסומות המושקעות של גמר הסופרבול, 15 שניות בלטו במיוחד
לעבוד, לקנות ולבלות מתחת לבית: תור הזהב של המסחר השכונתי 

כיום, בערים הגדולות לאורך חוף הים התיכון קיימים רק 1.8 סמ"ר בממוצע של שטחי מסחר לתושב בעיר. היצע זה אינו כולל את המצוי במרינות למיניהן, ומציג מחסור מובהק ביחס למצוי בערי החוף, בכפרים ולאורך החופים של יוון, קפריסין ואיי הים התיכון האחרים.

כאן נתאר את המצב הקיים, ונדון באפשרויות לשדרוג המצב.

כללי תמ"א 1

היקף ההגעה לחופי הים לצורכי בילוי, פנאי, הסעדה וספורט גדל בשיעורים גבוהים לאורך השנים. חוף הים נחשב ל"ריאה כחולה" ולמשאב טבע זמין ונגיש לכל תושבי המדינה, ובעיקר לתושבי הערים הצמודות אליו. עדות לכך היא הצפיפות הגבוהה של מבקרים על הטיילות וחופי הים, במספרים גבוהים פי כמה מכמות הולכי הרגל במרכזי הערים.

בפועל, חוף הים העירוני מצוי באחריות העיר שבעורפו, המתבטאת בעלויות הקמה ותפעול גבוהות מאוד (ניקוי החול והים, תפעול חניונים, שירותי הצלה, חשמל ועוד). לפיכך, העיריות נדרשות למצוא מענה תקציבי לכך. בהיעדר אפשרות לגבות דמי כניסה לחוף, אחת הדרכים למימון היא הקמת והשכרת שטחי מסחר, בילוי ופנאי (כמו גם "כיסאות") לאורך החופים. הדבר מהווה הן מענה לצורך ושירות למבקרים בחופים והן מקור מימון לשירות עצמו ולתחזוקתו.

 

לפי תמ"א 1, שאושרה בשנת 2020, חוף הים זוכה ל"התייחסות ולהגנה מיוחדת בשל חשיבותו ברמה הארצית, בשל ערכיו הטבעיים והנופיים, וכמרחב פנאי, רוגע ורווחה לציבור רחב, המצטופף מול הערים הגדולות לאורך מישור החוף".

ההגדרה לחוף עירוני היא "המרחב הפתוח העיקרי להנאת תושבי הערים, ובו שירותי החוף/טיילות, מתקני בילוי, פנאי וספורט, חופי רחצה וערכי טבע מקומיים". בתחום החוף נאסרה כל בנייה, למעט שימושים נדרשים לטובת הציבור בקרבה לים. קיימת הבחנה בין חוף עירוני לבין חוף פתוח, כאשר באחרון לא קיימים ולא נדרשים שימושיים מסחריים, אך כן יכולים להימצא שירותי חוף כמו סוכת מציל, שירותים ומלתחות.

על־פי התקנות, מותר להקים מזנון בשטח של עד 50 מ"ר לכל חוף מוכרז עירוני. בנוסף קיימת גמישות לתוכנית בחוף הים העירוני, שבו ניתן לאשר בין היתר שירותי הסעדה. כיום, גופי התכנון מבקשים להגביל את הבינוי עד לקו ה־300 מטר מהים, במקום הנהוג עד היום - טווח של 100 מטר.

האם לא נדרש לקבוע עקרונות וכללי בינוי אחרים, שיאפשרו לנו לנצל בצורה מיטבית יותר של משאב הטבע ולספק שירות מיטבי למבקרים בחופי הים לסוגיהם? אין הכוונה ל"מגדלי מגורים", אלא לשירותי מסחר, בילוי והסעדה בהתאם לצורך, ובהיקף בינוי שאינו גבוה ופוגע במשאב הטבע.

התביעה של נתניה

רצועות החוף מחולקות לרצועת החול, טיילת עם חזית לים בצדה המערבי והרצועה שממזרח לטיילת, שבה כבר מתקיימת העיר. לפי תמ"א 1 בקו בינוי ראשון, בחזית הים קיימת העדפה לשימושים ציבוריים, ומאושרים שימושי פנאי, בילוי ותרבות בזיקה לים, ולא למסחר. מכאן שלא מתאפשר להפעיל טברנות ומקומות הסעדה, כדוגמת כפרי הדייגים והטברנות הקיימות בחופי הים התיכון.

בישראל, מרבית העסקים פרוסים רחוק מקו החוף, נמצאים "בדרך" ומשרתים את אלה שבדרכם ברגל אל ומהים. אלו שכן שפועלים על החוף הם בעיקר עסקי הסעדה ובתי קפה. רק לחלק קטן מהערים קיימת תוכנית בניין עיר מסודרת ומאושרת לחוף הים. לכן, חלק מהבנייה הקיימת נעשתה בצורה שאינה חוקית כביכול.

כיום ערים שואפות לייצר לעצמן תוכניות מותאמות, שיאפשרו להן מחד לשרת את כלל הבאים לחופי הים ולהפוך את רצועת החוף למוקד עירוני, ומאידך, לאפשר לעצמן לפתח פעילויות עסקיות שיחוללו הכנסות משכר דירה חודשי ומתשלומי ארנונה וכן יכסו את עלויות המימון והתחזוקה.

ומה לגבי המחיר הכלכלי שסופגות הערים? לפני כשנתיים הגישה עיריית נתניה, בראשות מרים פיירברג, עתירה לבג"ץ, בטענה כי הטיפול בחופי הים צריך להיות באחריות המדינה ולא העיר. הטיעון היה שמדובר בנטל כלכלי גבוה, שמחולל גירעונות והוצאות כבדות שאינן ממומנות. עד כה לא התקבלה הכרעה בנושא.

להגדיל היצע, אך במינון

מבין ערי החוף, בתל אביב קיימת הרצועה הארוכה ביותר של חוף ים, ביחס הפוך למספר העסקים שיש בה. אשדוד עוקפת אותה, עם 33 עסקים על חוף הים, כאשר רובם מתרכזים בחוף הקשתות. בנתניה, שלה חוף ארוך גם כן, קיימים 24 עסקים על החוף. בחיפה קיימים 12 עסקים, הכוללים בעיקר מסעדות הנמצאות על הטיילת, ובבת־גלים פועלים גם פוד־טראקים.

לפי נתוני מאגרי המידע של צ'מנסקי בן שחר ושות', בישראל קיימים בממוצע 1.15 מ"ר בסך־הכול של שטחי מסחר לתושב, ובחוף הים רק 1.8 סמ"ר בממוצע לתושב בעיר שלאורכו. נציין כי קיימות ערים שבהן נבנו גם מרינות (תל אביב, הרצליה, אשדוד ואשקלון), ובהכרח בכל מרינה קיים היצע גדול של שטחי מסחר, המשרת גם את באי החוף.

בשורה התחתונה, שטחי מסחר, בילוי ופנאי בחוף הים מהווים צורך ומוקד משיכה בכל עונות השנה. הים מהווה עבור האוכלוסייה מעין מקום מפלט מהעיר הסואנת, ונתפס כמקום שבו ניתן להתנתק ו"לנקות את הראש".

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

לכן, כמשאב טבע משותף, מצופה שכולם יוכלו להגיע לחוף הים וליהנות ממנו. אך בישראל ההיצע המסחרי והשירותים במרבית חופי הים דל, ואינו מותאם לצרכים הנדרשים לאוכלוסייה - מהרמה הבסיסית של מים וגלידה ועד מחסור במקומות בילוי והסעדה.

קיים צורך לתכנן תוכנית שתשדרג את השהות בחופי הים וגם תממן את תחזוקתם. זאת במינון הנכון, ושבהכרח יימצא האיזון המיטבי בין הצורך לשמר את הטבע הכחול כמשאב, לבין הצורך של המבקרים בו.

בכתיבת הטור השתתפה דבורה רוקין, אנליסטית בצ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים