גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תיבהלו ואל תסתנוורו: מה עומד מאחורי גל הרכישות העצמיות של חברות?

הצעתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן להכפיל פי ארבעה את המס המוטל על חברות שקונות בחזרה את מניותיהן (buybacks) מראה שהעוינות כלפי האסטרטגיה הזו עדיין גבוהה ● אבל אם בודקים לעומק את הטיעונים סביב נושא הרכישות העצמיות, מגלים תמונה הרבה יותר ניטרלית

רכישות עצמיות של מניות אינן דבר רע / צילום: Associated Press, Seth Wenig
רכישות עצמיות של מניות אינן דבר רע / צילום: Associated Press, Seth Wenig

 

 

עונת הציד לרכישות עצמיות של מניות, או בייבק (buybacks), נפתחה - פעם נוספת. בנאום "מצב האומה" שנשא הנשיא ג'ו ביידן מוקדם יותר החודש, הוא תקף את חברות הנפט הגדולות על כך שניצלו רווחי שיא "כדי לקנות בחזרה את המניות של עצמן, ובכך העשירו את המנכ"לים ובעלי המניות". בהמשך הנאום הציע להכפיל פי ארבעה את המס הפדרלי - 1% כיום - על רכישות עצמיות.

שיאן הדיבידנדים: חברות בשליטת עידן עופר חילקו יותר מהבנקים הגדולים יחד
●  יותר ממיליארד דולר בקופה הפכו את החברה הזו ליעד להשתלטות

לא מפתיע שרכישות עצמיות מעוררות את זעמו של הנשיא. בחמש השנים האחרונות, על פי חברת מדדי דאו ג'ונס ו-S&P, חברות אמריקאיות גדולות הוציאו כ-3.9 טריליון דולר על רכישה מחדש של מניותיהן.

האם מנהלי חברות מרעיבים את העסקים שלהם כדי להשמין את עצמם ולרפד את בעלי המניות, כפי שטוענים המבקרים כבר שנים? או האם רכישות עצמיות הן סוג של מרפא לכל מחלה, שמאפשר למשקיעים להעביר הון למטרות הטובות ביותר האפשריות?

רכישות עצמיות אינן רעות או טובות. הן פשוט עוד מכשיר. בדיוק כפי שאפשר להשתמש בפטיש כדי לבנות בית, וגם כדי להרוס אותו, רכישות עצמיות הן שימושיות בידיים התאגידיות הנכונות, ומסוכנות בידיים הלא נכונות.

ברכישה עצמית, חברה משתמשת במזומנים כדי לרכוש בחזרה חלק מהמניות שלה, בדרך כלל במחיר השוק, מבעלי מניות שבוחרים למכור. בסוף התהליך יש לחברה פחות מזומנים ופחות מניות זמינות לרכישה: משקיעים שמשתתפים בזה מקבלים יותר מזומנים ונתח קטן יותר בחברה.

 

העיתוי הכושל של ליהמן ברדרס ושל סיטיגרופ

לא קשה לחשוב על דוגמאות לרכישות עצמיות שהשתבשו. חברת ליהמן ברדרס הוציאה 2.6 מיליארד דולר ברכישה עצמית של המניות שלה ב-2007, ובשני הרבעונים הפיסקאליים הראשונים של 2008 הוציאה כמעט 1.5 מיליארד דולר נוספים. פחות משישה חודשים אחר כך, החברה הענקית מוול סטריט קרסה.

כפי שדיווח "וול סטריט ג'ורנל" ב-2009, סיטיגרופ רכשה בחזרה מניותיה ביותר מ-20 מיליארד דולר בין 2004 ל-2008 - בדיוק לפני שנזקקה לסיוע ממשלתי בגובה כ-45 מיליארד דולר בזמן המשבר הפיננסי.

מאז דצמבר 2004, Bed Bath & Beyond רכשה בחזרה 265 מיליון מניות בעלות מצטברת של 11.7 מיליארד דולר, על פי הדוח הרבעוני האחרון של הרשת הקמעונאית הנאבקת. היא שילמה יותר מ-26 דולר על חלק מהמניות האלה בזמן טירוף מניות המם של 2021. השבוע נסחרה מניית החברה תמורת פחות מ-2 דולרים.

אל תתנו לכמה דוגמאות אנקדוטליות להסתיר מכם את הראיות הרחבות יותר. מבט מפוכח על חלק מהרטוריקה בנושא רכישות עצמיות חושף את התמונה הגדולה יותר.

רכישות עצמיות מרעיבות חברות מהון שיכלו ליישם באופן רווחי יותר על ידי השקעה בהצמחת העסקים שלהם.

הביקורת הזו מניחה שאותה הנהלה, אם לא תקצה את ההון לרכישה עצמית, תקצה אותו באופן נכון למטרות אחרות.

עם זאת, לצפות לכמויות של מזומנים עודפים שלא ישרפו חור בכיס של המנכ"ל הטיפוסי זה כמו לשים ערימת בשר נא לפני אריה ולצפות שלא יטרוף אותה.

מה קרה כשחברות הנפט לא ביצעו רכישה חוזרת

הדוגמאות החביבות עליי מגיעות משנות ה-70, אז, בדיוק כמו עכשיו, היה לחברות נפט ענקיות הרבה יותר הון שיכלו להשקיע בחזרה בבארות הקיימות שלהן.

במקום לקנות בחזרה מניות, ב-1979 קנה תאגיד אקסון יצרנית מנועים חשמליים תמורת 1.2 מיליארד דולר - רק כדי להיפטר מהרכישה כמה שנים אחר כך, תוך שהחברה בקושי הצליחה להחזיר לעצמה את ההשקעה. בנוסף אקסון גם הזרימה לפחות מיליארד דולר לחברות המייצרות ציוד משרדי עתידני - רק כדי לסגת גם מהן עד אמצע שנות ה-80.

החברה שהייתה אז יריבתה של אקסון, תאגיד הנפט מוביל (Mobil), הוציאה יותר ממיליארד דולר לרכישת חברה שייצרה קופסאות קרטון, וניהלה גם את רשת חנויות הכלבו Montgomery Ward. גם היוזמות האלה כשלו.

חברות מנסות באופן מלאכותי לנפח את שווי השוק שלהן על ידי רכישה עצמית של המניות שלהן.

מחקר חדש, "רכישות עצמיות של מניות עומדות למבחן", שנכתב על ידי המרצים לפיננסים והנהלת חשבונות ניקולס גסט מאוניברסיטת קורנל, ס' פ' קותארי מ-MIT ופארת' וונקאט מאוניברסיטת אלבמה, מנתח את תשואת המניות של אלפי חברות מ-1988 עד 2020, ומשווה בין אלה שרכשו בחזרה מניות לעומת אלה שלא עשו זאת, בהתאמה לגודלן ולגורמים אחרים.

בשנה של הרכישה העצמית, חברות שביצעו רכישות עצמיות תכופות או גדולות הניבו תשואות מעט יותר נמוכות - לא יותר גבוהות. לאורך תקופה ממושכת יותר, לא היה הבדל בתשואות. מחקר שנעשה ב-1967 הראה תוצאות דומות.

חברות המבצעות רכישות עצמיות משקיעות פחות בהוצאות הון או בהוצאות על מחקר ופיתוח.

חברות צעירות יותר, עם סיכויים מעולים לצמיחה פנימית, נוטות להחזיר את כל המזומנים שלהן בחזרה לעסק, ולא מותירות כלום לרכישות עצמיות. כשהחברות מבשילות, הזדמנויות הצמיחה שלהן מידלדלות, והעסק שלהן מייצר יותר מזומנים ממה שהן צריכות, וזה הופך רכישות עצמיות להחלטה מתאימה בנוגע לשימוש בכסף העודף.

כך שבאופן ממוצע, חברות הנמצאות בתהליך של האצה לא עושות רכישות עצמיות, בעוד שחברות בהאטה עושות זאת. משקיעים נוטים לשלם יותר על מניות הצומחות במהירות, כך שביצועי השוק בטווח הקצר של חברות הצומחות יותר לאט ועושות רכישות עצמיות נוטים להיות מעט יותר נמוכים.

באופן כללי, זה לא שחברות משקיעות פחות בגלל שהן עושות רכישות עצמיות, אלא שהן עושות רכישות עצמיות בגלל שנותרו להן פחות דברים להשקיע בהם.

רכישות עצמיות נמצאות בעלייה בגלל שמנכ"לים המקבלים שכר גבוה מדי מנצלים אותן כדי להגדיל את השכר שלהם.

בעוד שהכמויות בדולרים של רכישות עצמיות עלו, הרי שכשיעור מתוך כלל הערך של שוק המניות האמריקאי הן הצטמקו מאז 2007 כמעט במחצית - לכ-0.7%, לעומת 1.3%, על פי חברת מדדי דאו ג'ונס ו-S&P. הפריחה ברכישות עצמיות התגמדה בהשוואה לעלייה בשווי המניות באופן כללי.

המנכ"לים דווקא לא מקבלים שכר גבוה יותר

זאת ועוד, המחקר "רכישות עצמיות של מניות עומדות למבחן" גילה שמנכ"לים של חברות העושות רכישות עצמיות לא מקבלים שכר גבוה יותר משמעותית - כולל המשכורת, הבונוסים והאופציות במניות - מהמנהלים בחברות בנות-השוואה שאינן מבצעות רכישות עצמיות של מניות. בממוצע, מנכ"לים שמבצעים רכישות עצמיות לא מרוויחים אפילו 1% יותר בחישוב כולל של השכר.

"אנחנו לא רואים ניצול מסיבי לרעה כפי שטוענים אנשים מסוימים", אמר אחד ממחברי המחקר, ס' פ' קותארי מ-MIT. "זה לא משחק מכור שבו המנכ"לים מרפדים את כיסיהם".

רכישות עצמיות נותנות למשקיעים בחירה בחינם: אתם יכולים למכור את מניותיכם בחזרה לחברה, או שאתם יכולים לשמור אותן. הן לא יעשירו אתכם, אבל הן יכולות לעזור למנוע ממנכ"לים לעשות אתכם עניים. פוליטיקאים משתי המפלגות צריכים להפסיק לעשות להן דמוניזציה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

תיקון והתנצלות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?