גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי הפרשה לפנסיה והצמדות: באוצר מניחים את התשתית לתוספות שכר במגזר הציבורי

באוצר נערכים לפתיחת הסכמי השכר במגזר הציבורי עם שינוי חקיקה שיאפשר העלאות שאינן צמודות למדד וללא הפרשה לפנסיה ● זאת, במטרה לתת תוספת שכר בגובה של כ־2,500 שקל בחודש לכ־20% מעובדי המגזר הציבורי שלא זכאים כיום להחזר בגין הוצאות רכב ● כך, מקווים באוצר, יתוקן גם עיוות שעודד עד היום עובדים להחזיק רכב פרטי ● אבל מה חושבים על התיקון בהסתדרות?

ארנון בר-דוד ובצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות ההסתדרות, נועם מושקוביץ- דוברות הכנסת
ארנון בר-דוד ובצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות ההסתדרות, נועם מושקוביץ- דוברות הכנסת

במשרד האוצר מנסים לתפוס שתי ציפורים במכה אחת: גם להגיע להסכמות מול ההסתדרות על העלאת שכר לעובדי המגזר הציבורי, ובאותה נשימה לתקן עיוותי שכר היסטוריים. חוק ההסדרים, שיעלה השבוע לאישור הממשלה, מכשיר את הקרקע למתן תוספות לעובדים, לכאורה בהתאם לדרישת ההסתדרות ובהיקף מוערך של מיליארדי שקלים בשנה - אבל יש בנוסח כמה כוכביות. התוספת הזאת תגיע רק לחלק מהעובדים, לא תהיה צמודה לשכר הממוצע במשק או למדד המחירים לצרכן - ולא תוכר בחישוב קצבת הפנסיה.

מנהל ההשקעות בהפניקס מאמין שסביבת הריבית תיצור הזדמנויות | ראיון
לקראת העלאת ריבית נוספת: התייקרות של 1,000 שקל לחודש במשכנתה, וגידול בבקשות להקפאת תשלומים | ניתוח 
חשיפת גלובס: ההקלטה שמסבכת את שר האוצר לשעבר משה כחלון בפרשת יונט קרדיט 

כבר שנים שבממשלה מדברים על הצורך בשינוי מבנה השכר הקיים, שמתמרץ כיום עובדי ציבור להגיע לעבודה ברכב פרטי. המדיניות הרשמית של משרדי האוצר, התחבורה ובנק ישראל מדגישה את הצורך בצמצום השימוש ברכבים פרטיים, במטרה להפחית את הגודש בכבישים ולשפר את הפיריון במשק.

אלא שבפועל, קיימת אפליה בין עובדים שמגיעים למשרד ברכב פרטי וזכאים להחזרי הוצאות של כ־2,500 שקל בחודש בממוצע, לבין אלה שמגיעים ללא רכב פרטי ומקבלים פחות כסף בתלוש. כלומר, עובד שיעדיף להיפטר מהמכונית ולהגיע לעבודה בדרך אחרת, יספוג "קנס" של עשרות אלפי שקלים בשנה בתלוש השכר, בזמן שהמדינה מסבסדת את הבעלות על כלי הרכב. בעבר כבר עלו נסיונות להסדיר את הנושא, ובהם החלטת ממשלה מיוני האחרון בה נכתב כי על שר האוצר "לקדם מתווה לשינוי רכיבי השכר שלהם זכאים עובדי המדינה והמגזר הציבורי, המהווים החזר הוצאות נסיעה בתפקיד ברכב פרטי ולשינוי תנאי הזכאות לרכיבים אלו ובתוך כך לקדם תיקוני חקיקה, ככל שיידרשו לעניין".

 

אבל עד כה נראה שהנושא לא הגיע לכדי ביצוע. כעת מעוניינים במשרד האוצר לבטל את העיוות הזה בחקיקה. בטיוטת חוק ההסדרים, שפורסמה לאחרונה, מופיעה טיוטת חוק שאמורה להחריג תוספות כמו החזרי הרכב מהפנסיה התקציבית - גם אם ישולבו בשכר הבסיס. כך, יהיה ניתן לתת את תוספת השכר לכולם תוך ביטול התמריץ לרכישת רכב פרטי וללא חשש מעלות אקטוארית נוספת. זה יאפשר לאוצר לדרוש העלאות שכר "חכמות" במסגרת המשא ומתן המתנהל מול ההסתדרות על הסכמי המסגרת, מבלי לקשור את עצמו להצמדות רוחביות לכל עובדי המדינה וגמלאיה.

ניסיון למנוע החזרי פנסיה מנופחים

על פי חישוב של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, המתבסס על דוח הכלכלנית הראשית באוצר משנת 2021, המדינה מוציאה 17.5 מיליארד שקל בשנה על הוצאות החזר רכב לכ־80% מעובדי המגזר הציבורי. משרד התחבורה לבדו, זה שמקדם יחד עם משרד האוצר רפורמות כמו אגרות גודש, מס קנייה על רכבים וייקור חניות לרכבים פרטיים בערים, הוציא 23 מיליון שקל בשנת 2019 על סבסוד רכב ל־740 עובדים.

המהלך צפוי להביא גם לעלות תקציבית. שהרי, גם מי שאינם מחזיקים רכב כיום יקבלו את תוספת הרכב. על פי החישוב מ־2021, מדובר בכ־20% מעובדי המגזר הציבורי, שהם כ־150 אלף איש. העלות התקציבית צפויה להיות כ־4 מיליארד שקל. סכום משמעותי מאוד בהתחשב בכך ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' שואף להגיע לתקציב מאוזן.

לפי אותו דוח של הכלכלנית הראשית באוצר, 52% ממשקי הבית שבהם יש עובדים בשירות הציבורי מחזיקים בשני כלי רכב, לעומת כ־28% ממשקי הבית שבהם יש עובדים שאינם בשירות הציבורי. בדברי ההסבר לסעיף המדובר בחוק ההסדרים, נכתב כי "רכיבי שכר מסוימים מעודדים לעיתים התנהגות לא רצויה בקרב העובדים וכי הם אף בעלי השפעה שלילית בהיבט הרוחבי, כגון תשלומים בגין הוצאות רכב אשר מעודדים רכישה של רכבים פרטיים ונסיעה בהם, ובכך יוצרים השלכות בתחום התחבורה, התשתיות והגנת הסביבה".

הבעיה העיקרית שהתיקון בחוק ההסדרים מנסה לפתור היא אקטוארית, בכל הנוגע לעובדים עם פנסיה תקציבית. כ־66 אלף עובדי מדינה (לא כולל צה"ל) זכאים לפנסיה תקציבית בהתאם ל"משכורתם הקובעת", שהיא משכורת הבסיס שלהם ללא חלק מהתוספות. איחוד התוספת עם שכר הבסיס משמעה התחייבות בת עשרות שנים מצד המדינה לשלם פנסיה תקציבית נוספת - נטל שהמדינה מנסה להתמודד איתו כבר שנים. זו הסיבה שחוק ההסדרים מנסה להחריג תוספות כמו זו של החזרי הוצאות הרכב מהפנסיה התקציבית, גם אם ישולבו בשכר הבסיס.

התשתית שיוצק חוק ההסדרים תאפשר להעלות את שכר העובדים מבלי לגלגל את תוספת השכר גם לקצבת הפנסיה התקציבית. כלומר, התוספת השקלית שתינתן לעובדים לא תוכל להתנפח עם הצמדה למדד בשנים הבאות, ובעצם צפויה להישחק עם השנים. במצב הנוכחי, כיוון ששנת 2022 הסתיימה עם אינפלציה גבוהה של 5.4%, מקבלי הגמלאות יזכו להעלאה בשיעור דומה. המשמעות היא הגדלת ההוצאה של המדינה במאות מיליוני שקלים בשנה. התיקון נועד למנוע מהתוספת שתינתן לעובדים להתנפח עם הצמדה למדד בשנים הבאות, וכך בעצם היא גם תישחק עם השנים. המהלך גם תואם את עמדת נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, שהזהיר מפני הסכמי שכר מרחיבים מדי, אשר "יובילו לספירלה אינפלציונית" לטענתו.

ההסתדרות לא צפויה להסתפק בזה

עם זאת, מהלך כזה, על פי טיוטת חוק ההסדרים "מותנה בקבלת הסכמתה של הסתדרות העובדים הכללית החדשה". גורמים הבקיאים במשא ומתן אומרים שצעדי החקיקה החדשים נעשים בתיאום בין האוצר להסתדרות. כשיאושר סופית חוק ההסדרים הצמוד לתקציב המדינה (בסוף חודש מאי לפי לוח הזמנים המתוכנן) תיווצר התשתית החוקית להחלטה על פתיחת "תוספת הרכב" גם לעובדים שלא מחזיקים במכונית צמודה, מבלי להתחייב להצמדות וגמלאות.

אבל בהסתדרות לא צפויים להסתפק בתוספת הזו. הרי כאמור, תוספת השכר המדוברת תגיע ישירות רק ל־20% מעובדי המגזר הציבורי שכרגע לא זכאים להחזר הוצאות רכב. בארגון העובדים, מנגד, דורשים העלאות שכר לכל העובדים, בשיעור של יותר מ־13% ובהדרגה לאורך 5 שנים. כלומר, המהלך שהאוצר מקדם בחוק ההסדרים הוא חלק מחבילה גדולה יותר שההסתדרות צפויה לדרוש.

תוכנית האוצר לניתוק רכיבים משכר העובדים מהפנסיה התקציבית תשפיע לא רק על סעיף הרכב. תלוש השכר במגזר הציבורי בנוי מתוספות על גבי תוספות, שהוחדרו לאורך השנים לתוך המשכורת. חלק מהתוספות נועדו במקור לתמרץ עובדים מצטיינים, כמו רכיב "שכר עידוד". אלא שאלה הפכו ברבות השנים הלכה למעשה לתוספת קבועה, שמקבלים רוב העובדים ביחידות ולא רק המצטיינים שבהם. חוק ההסדרים יאפשר לנתק גם את שכר העידוד מהמשכורת הקובעת לפנסיה. קיימת היתכנות מסוימת, שבמסגרת המשא ומתן בין האוצר להסתדרות יוחלט לפתוח גם את רכיב שכר העידוד לכולם, כך שיהווה תוספת שכר נוספת לעובדים, לצד סעיף הרכב.

תועלת כלכלית: 680 מיליון שקל בשנה

המהלך גם צפוי להביא לתועלת כלכלית: על פי מחקר של המשרד להגנת הסביבה, צמצום התמריץ להחזקת רכב פרטי צפוי לחסוך לעובדי המדינה כ־21.8 מיליון ק"מ נסיעה בשנה ברכב פרטי, מה שיחסוך 63.8 מיליון שקל בשנה במונחי תוצר. החלת חישוב זה על כלל עובדי המגזר הציבורי מביא לחסכון של כ־680 מיליון שקל בשנה.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; נעילה חיובית באסיה

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה